ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»
Από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο αντιλαϊκό τερατούργημα

Ενας ακόμα κρίκος στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου

Με τις «γνωστές» πλέον συνοπτικές διαδικασίες - εξπρές του «επείγοντος» και με τις ψήφους των κυβερνώντων κομμάτων, οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές επικύρωσαν χτες το απόγευμα επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα με τίτλο: «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», που περιέχει, για λογαριασμό του κεφαλαίου, πληθώρα αντιλαϊκών μέτρων. Αργά χτες βράδυ αναμενόταν η ψήφισή του και επί των άρθρων.

Από σήμερα το πρωί ξεκινά η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, με προγραμματισμό η ψήφισή του να έχει ολοκληρωθεί την Κυριακή το απόγευμα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία έχει καταψηφίσει και καταγγείλει το νομοσχέδιο, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα καταθέσει σήμερα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά τη διάρκεια και της χτεσινής συζήτησης, τα στοιχεία που κυριάρχησαν ήταν ο διπολικός καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, στον οποίο συμμετείχαν και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, με διακύβευμα την ανάδειξη του «μοντέλου» που θα μπορεί να στηρίξει καλύτερα την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Με τέτοιου είδους «ενστάσεις», τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά επί της αρχής, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις δικές τους προτάσεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη, περιτυλιγμένες με μπόλικη δημαγωγία για τη χειραγώγηση του λαού.

Ενδεικτικά από τη ΝΔ, ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «είναι περισσότερα» από αυτά που περιέχει το μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού τον περασμένο Αύγουστο, ότι είναι «υφεσιακά» και δεν θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από τα «μέτρα που πήραμε εμείς το 2014», τα οποία εμφάνισε ως «πιο χαλαρά»...

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των άλλων κομμάτων, ενώ η Χρυσή Αυγή, μέσω του ειδικού της αγορητή, Ηλ. Παναγιώταρου, προέτρεψε την κυβέρνηση, όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων, να πάρει ως πρότυπο το καθεστώς που ισχύει στη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία...

Εμπαιγμός και πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας

Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στελέχη έδωσαν «ρέστα» στην αντιστροφή της πραγματικότητας, εμφανίζοντας την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού ως... «έξοδο στο ξέφωτο» και λέγοντας ότι τα «δύσκολα πέρασαν»...

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, εκτίμησε για το Γιούρογκρουπ της Τρίτης ότι θα προκύψει λύση και ότι θα υπάρξουν «καλές ειδήσεις» όσον αφορά το χρέος, «προσπερνώντας» βέβαια το γεγονός ότι η όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που παίρνει τώρα η κυβέρνηση «είναι προφανώς υφεσιακά», όμως αν πάει καλά η διαπραγμάτευση έως τις 24 Μάη, «θα υπάρξει το αντιστάθμισμα», το οποίο θα είναι η εκταμίευση των 5 δισ. ευρώ, εννοείται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα κατανεμηθεί σε 800 εκατ. ευρώ κάθε μήνα έως το τέλος του χρόνου.

Εκανε σαφές ότι «αυτό που ζητάμε δεν είναι η τεχνική λύση», αλλά «ένας καθαρός διάδρομος για επενδυτές, Ελληνες και ξένους, για να ξέρουν ότι μπορούν να επενδύουν χωρίς ρίσκο χρεοκοπίας»...

Μιλώντας για το «υπερ-ταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, ανέφερε ότι άλλο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ και άλλο η... «αξιοποίηση» που επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση. Η «διαφορά» που επικαλέστηκε ήταν ότι με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης μπορείς «αν θέλεις να πωλήσεις να το κάνεις κάτω από ιδανικές συνθήκες», σημειώνοντας ότι γι' αυτό η «ζωή» του «υπερ-ταμείου» θα είναι 99 χρόνια. Εφτασε μάλιστα να πει ότι έτσι, «παίρνουμε λίγα από πολλούς και πολλά από τους λίγους»!

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης το ότι «ακυρώνουμε το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ και τη δρομολογημένη από σας ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ», όταν στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προωθεί ένα άλλο «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης.

Ισχυρίστηκε ότι η ΔΕΗ «δεν ιδιωτικοποιείται», αλλά «προσαρμόζεται στη στρατηγική της ΕΕ», που είναι «η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», προσαρμογή που θα γίνει «με τις συμπράξεις». Δηλαδή... δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης!

Αγρια ταξική πολιτική

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος περί «καλών ειδήσεων» και συνολικά στην κυβέρνηση, επισήμανε ότι οι «πολύ καλές ειδήσεις» που φέρνει η κυβέρνηση είναι «για τον ΣΕΒ (...) το φορέα άλλωστε που στηρίζει την κυβέρνηση». Είναι «πολύ καλές ειδήσεις» για τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους μεγαλεμπόρους.

Για το λαό «έχετε πολύ κακές ειδήσεις», τόνισε, και αναφέρθηκε στον ορυμαγδό των φορολογικών μέτρων που περιέχει το πολυνομοσχέδιο, όπως τα 1,8 δισ. ευρώ έμμεση φορολογία που προστίθενται στα 1,8 δισ. που προστίθενται στην άμεση φορολογία, στον «δημοσιονομικό κόφτη» αλλά και στον «κόφτη» που προετοιμάζεται για το χρέος, προσθέτοντας ότι «καταλαβαίνει κανείς ότι ο λαός θα πληρώσει και τη μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους», ενώ αυτοί που θα είναι ωφελημένοι θα είναι οι κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι άλλωστε εξαιρούνται από όλα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση σε βάρος του λαού, όπως για παράδειγμα εξαιρούνται από τον «κόφτη» οι δαπάνες που αφορούν το κεφάλαιο.

«Ο,τι αφορά το λαό στον "κόφτη", ό,τι το κεφάλαιο εξαιρείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο προχωράει σε παραπέρα φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά τους εξασφαλίζει και «ζεστό» χρήμα.

Χαρακτήρισε «άθλια προπαγάνδα» το επιχείρημα ότι «παίρνετε λίγα από τους και πολλά από τους λίγους. Αυτό που κάνετε είναι να παίρνετε πολλά από τους πολλούς και από τους λίγους τίποτα», τόνισε, εκτός «αν θεωρείτε πολλά τα μόλις 15 εκατ. φόρους το χρόνο που πληρώνουν οι εφοπλιστές» όταν ο λαός πληρώνει δισεκατομμύρια.

Ανέφερε ότι με τα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες, τον ζύθο, τον καφέ κ.λπ. η κυβέρνηση αυτό που προωθεί είναι ο βίαιος εκτοπισμός των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών και εμπόρων για να προσφερθεί έδαφος στους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ συνολικά, όπως τόνισε, όλα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση (ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.) είναι για τη διευκόλυνση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

«Δεν θα ήταν παράλογο να ισχυριστούμε ότι μετατρέπεστε σε χανουμάκια του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου», τόνισε.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Εκδήλωση για τον Μάη του '36 και τους αγώνες της εργατικής τάξης

Αύριο, Κυριακή, στις 8.30 μ.μ., στην Πετρούπολη, στο Θέατρο Πέτρας, η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτιστική - πολιτική εκδήλωση, με θέμα: «80 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936. Σύγχρονα διδάγματα για την πάλη της εργατικής τάξης. Ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ».

Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών, αφιερωμένη στα 80 χρόνια από τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου.

ΤΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ & ΤΗΣ ΚΝΕ
Ολοκληρώνεται αύριο η βδομάδα για τον επαναστατικό - κομματικό Τύπο

Βδομάδα αφιερωμένη στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο διοργανώνουν οι ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με συσκέψεις, εκθέσεις και εξορμήσεις, για να αναδειχθεί η αξία της μελέτης, της διάδοσης και της ιστορικής διαδρομής του «Ριζοσπάστη».

Η δραστηριότητα κορυφώνεται με εκδήλωση, αύριο Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθήνας (αμφ. 9,84 - Πειραιώς 100), με τίτλο: «"Ριζοσπάστης": Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης».

Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης προβολή βίντεο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκθεση βιβλίου και φωτογραφικό αφιέρωμα.

«Παγώνουν» τα ειδικά μισθολόγια

Με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση το βράδυ του Σαββάτου στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο, «αναστέλλεται από 1/1/2017 μέχρι 31/12/2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια». Από αυτή την αιφνιδιαστική ρύθμιση, η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 118 εκ. ευρώ για τα έτη 2017 και 2018, «για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής (...) με συγκράτηση του μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα». Η ρύθμιση αφορά τα σώματα ασφαλείας, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωματικούς υπάλληλους και άλλους. Με άλλες τροπολογίες, θεσμοθετείται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και καθορίζονται οι όροι της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ για όσους του χάνουν από φέτος και πληρώθηκαν του πρώτους πέντε μήνες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βουνό φόρων στα λαϊκά στρώματα, προνόμια και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν ένα ακόμη βουνό από φόρους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το πολυνομοσχέδιο μοιράζει απλόχερα προνόμια, ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο.

Εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα της αγοράς των "κόκκινων" δανείων, ακόμη κι αυτών που αφορούν την πρώτη κατοικία, είναι ενδεικτικό ότι με το πολυνομοσχέδιο καθιερώνεται αφορολόγητο φυσικό αέριο για τις βιομηχανίες, αφορολόγητη πώληση των δανείων στα funds, εξαίρεση από τον αυτόματο κόφτη των κονδυλίων που θα κατευθύνονται στο κεφάλαιο και τις επενδύσεις του (δημόσιες συμβάσεις, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ΕΣΠΑ κ.λπ.), ο οποίος κατά τ' άλλα θα κόβει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Κι ο κατάλογος δεν έχει τέλος...

Να γιατί κι ο ΣΕΒ καλεί σε υπερψήφιση του νομοσχεδίου, προσφέροντας "χείρα βοηθείας" στην κυβέρνηση. Να γιατί τα λαϊκά στρώματα πρέπει να το αντιπαλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις, μαζί με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org