ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ G7 ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός οξύνεται

Παρά τη «φαγωμάρα» των εκπροσώπων των μονοπωλίων, κοινή είναι η στρατηγική τσακίσματος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων

Από τη συνάντηση στην Ιαπωνία

Kyodo News

Από τη συνάντηση στην Ιαπωνία
Χτες ξεκίνησε και ολοκληρώνεται σήμερα στην Ιαπωνία η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G7 (δηλαδή των 7 ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών: ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, με συμμετοχή και ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ), ενώ στις 26-27 του μήνα θα γίνει στη ιαπωνική πόλη Σίμα της νότιας επαρχίας Μίε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών χωρών με προσκεκλημένες χώρες φέτος τις Σρι Λάνκα και Βιετνάμ. Θυμίζουμε ότι μέχρι το 2014 στο σχήμα G8 συμμετείχε και η Ρωσία, αλλά αυτή μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία αποκλείστηκε.

Οι υπουργοί Οικονομικών, εκφράζοντας τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων των χωρών τους στον ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους και άλλους «παίκτες» εκτός των ορίων του σχήματος (όπως η Ρωσία, η Κίνα ή άλλες ανερχόμενες δυνάμεις) συζητάνε για τις δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη και τρόπους ξεπεράσματός τους, με δεδομένη την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε ένα συμπόσιο κλειστό για τον Τύπο, με κεντρικούς τραπεζίτες από αυτές τις χώρες και ακαδημαϊκούς, όπου το μόνο που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν η συζήτηση για το συνδυασμό των αντιλαϊκών μέτρων που θα φέρει καλύτερο αποτέλεσμα. Δηλαδή, πώς η δημοσιονομική, η νομισματική πολιτική και οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην ανάκτηση της κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Ευρωζώνη και Brexit ανησυχούν

Στο πλαίσιο αυτό, έντονη ανησυχία εκφράζεται για τις εξελίξεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, όπου μέσα εκεί εντάσσεται και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ, η διαπραγμάτευση με την ελληνική συγκυβέρνηση για το κρατικό χρέος, όπου εξελίσσεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΕΕ και ειδικά τη Γερμανία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - το οποίο επηρεάζεται περισσότερο από τις ΗΠΑ - κάτι που προδιαθέτει και για την αντιμετώπιση άλλων χρεωμένων χωρών και ειδικά ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Τα ζητήματα αυτά, εξάλλου, απασχόλησαν και την περσινή συνάντηση των υπουργών στη Γερμανία και αποτελούν πεδία όπου διεξάγεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός.

Σχετικά με το λεγόμενο Brexit, οι υπουργοί φέρονται να το απεύχονται για τις αναταράξεις που θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση, όπως και η Σύνοδος των ηγετών που ακολουθεί, θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση με έμφαση στις επενδύσεις. Ενώ αναφέρθηκε και στην υποτιθέμενη πρόσφατη συμφωνία στην Κίνα, στη συνάντηση των G20, ότι η κάθε χώρα θα αποφύγει τη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ανταλλαγών (φωτογραφίζοντας ιδιαίτερα την Κίνα).

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε ότι το ζήτημα - κλειδί είναι ο συνδυασμός της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την «Handelsblatt», ο Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής, εξέφρασε την αντίθεσή του στην κρατική χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αναθέρμανση της οικονομίας και έφερε ως παράδειγμα τη «γερμανική δημοσιονομική πολιτική».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Τάρο Αζο, σύμφωνα με τα λεγόμενα «Αμπενόμικς» (από το όνομα του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε), φέρεται να επέμεινε στη χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για να αναθερμανθεί η οικονομία. Η Ιαπωνία, που είναι πολλά χρόνια σε κατάσταση στασιμότητας, διεκδικεί ένα πιο επεκτατικό μείγμα στη διαχείριση, ώστε να τονωθεί η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει ένα υποτιθέμενο σχέδιο για το ξεπέρασμα της φοροδιαφυγής. Προς την κατεύθυνση της νεοκεϊνσιανής πολιτικής της τόνωσης της ζήτησης φαίνεται να συγκλίνουν και άλλες ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία, αλλά αυτό για τους εργαζόμενους έχει αποδειχθεί ότι δεν σημαίνει καμία ριζική διαφορά, ενώ λειτουργεί ως προετοιμασία για την ένταση της εκμετάλλευσης.

Τα ζητήματα της αντιμετώπισης των εσόδων των τρομοκρατικών οργανώσεων, της φοροδιαφυγής μετά τις ...αποκαλύψεις από τα λεγόμενα «Εγγραφα του Παναμά», η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εμφανίζονται επίσης ως βασικά που θα συζητούνταν από τους υπουργούς Οικονομικών και φαίνεται ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία μέσα από ένα κοινό ανακοινωθέν.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΡΩΣΙΑΣ - ASEAN
Στο προσκήνιο οι φιλοδοξίες ειδικά των ρωσικών μονοπωλίων

ΣΟΤΣΙ.--

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επανέλαβε χτες ότι το σημερινό επίπεδο των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ASEAN (Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας στην οποία συμμετέχουν Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες) είναι πολύ χαμηλό εκφράζοντας τις υψηλές προσδοκίες με τις οποίες η χώρα του υποδέχτηκε τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας - ASEAN, που ολοκληρώθηκε χτες στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

«Πέρυσι, ο συνολικός εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Ρωσίας και χωρών - μελών της ASEAN έφτασε τα 13,7 δισ. δολάρια... Αυτό το αποτέλεσμα μοιάζει πολύ ταπεινό, αν συγκριθεί με άλλες χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, για παράδειγμα με τον κύκλο εργασιών μεταξύ ASEAN και Κίνας που φτάνει μέχρι και τα 80 δισ. δολάρια, και το ίδιο ισχύει και για τη δική μας εμπορική σχέση με την Κίνα», πρόσθεσε ο Πούτιν, επιβεβαιώνοντας ότι η πλουτοκρατία της χώρας του δίνει όλο και μεγαλύτερη σημασία σε μια περιοχή που ήδη αποτελεί εστία σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών μονοπωλίων. Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η πρόταση που επανέφερε, για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ASEAN και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσίας και έχει σήμερα μέλη τις χώρες Τατζικιστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Κιργιστάν). «Η έναρξή της θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας (συνολικής) ελεύθερης ζώνης εμπορίου για την Ασία και τον Ειρηνικό», έσπευσε να συμπληρώσει.

Στη δική του παρέμβαση στις εργασίες της Συνόδου, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει πετρέλαιο και παράγωγα πετρελαίου και με μακροπρόθεσμα και με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.

Επίσημα κείμενα για τις αποφάσεις της Συνόδου δεν είχαν δοθεί μέχρι χτες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Ηθοποιοί στην υπηρεσία προπαγάνδισης της ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Γνωστοί ηθοποιοί της βρετανικής βιομηχανίας κινηματογράφου και σίριαλ, όπως ο «Σέρλοκ Χολμς» Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ο σκηνοθέτης της οσκαρικής ταινίας, «Σλαμντόγκ Μίλιονερ» Ντάνι Μπόιλ και η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ είναι μεταξύ των 300 που υπέγραψαν κοινή επιστολή, με την οποία ζητούν από τους Βρετανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη.

Οι καλλιτέχνες ισχυρίζονται ότι πολλές ακριβές κινηματογραφικές παραγωγές και δημιουργικά καλλιτεχνικά σχήματα και παραστάσεις δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί «δίχως τη ζωτική χρηματοδότηση της ΕΕ» ή τη «διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ ανθρώπων από τις χώρες - μέλη της ΕΕ».

Στον αντίποδα αυτής της κίνησης βρίσκεται άλλη μερίδα Βρετανών καλλιτεχνών που υποστηρίζουν την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ (Βrexit) όπως ο ηθοποιός Μάικλ Κέιν και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «The Who», Ρότζερ Ντάλτρεϊ.

«Δεν έχουμε σχέδιο Β'», λέει ο Μοσκοβισί

Στο μεταξύ, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε χτες ότι οι ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι «δεν έχουν σχέδιο Β'» για τη σταθεροποίηση της στερλίνας σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ο Μοσκοβισί, που μίλησε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Σεντάι, της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στη συνάντηση επιθυμούν η Βρετανία να παραμείνει μέλος της ΕΕ και ότι «το μόνο μας σχέδιο είναι η Βρετανία να παραμείνει στην ενωμένη Ευρώπη».

Ανεβοκατεβαίνουν τα στοιχήματα...

Αυτά, ενώ την ίδια περίοδο, οι αποδόσεις των στοιχημάτων στη Βρετανία ανεβάζουν στο 79% τις πιθανότητες παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, σύμφωνα με την εταιρεία «Betfair». Το ποσοστό υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ αυξήθηκε κατά περίπου 9% από την περασμένη βδομάδα. Η έτερη εταιρεία στοιχημάτων «William Hill» ανακοίνωσε ότι τα στοιχήματά της υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ήταν 1/5, το χαμηλότερο επίπεδο μέχρι σήμερα και ανεβάζουν σε 83% τις πιθανότητες της παραμονής στην ΕΕ.

  • Συνελήφθη χτες αργά το μεσημέρι σε χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ στο Σένσμπουρι του δυτικού Λονδίνου ένας άνδρας αφότου μαχαίρωσε, άνευ γνωστού λόγου και αιτίας, τέσσερις γυναίκες. Η αστυνομία έσπευσε να δηλώσει σε δημοσιογράφους πως από τις πρώτες ενδείξεις το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με τρομοκρατία.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ