ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2013
Σελ. /32
Στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ καλεί και η ΟΓΕ
  • Να μην περάσουν τα σχέδια διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων
  • Οι Συμβάσεις εμπεριέχουν ρυθμίσεις που αφορούν ολόκληρη τη λαϊκή - εργατική οικογένεια

Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συμβάσεις
Από παλιότερη κινητοποίηση για τις Συμβάσεις
Με στόχο την Πέμπτη να υψωθεί μαζική φωνή αντίστασης στα σχέδια κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) συνεχίζονται οι ετοιμασίες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ.

Τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια αποφάσισαν η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και το Σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Ντία».

Εκτός από συλλαλητήρια, σε πολλές πόλεις (π.χ. στην Πελοπόννησο) σχεδιάζονται παρεμβάσεις στις εργατογειτονιές με πικετοφορίες.

Η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και η πάλη για την προστασία των ΣΣΕ πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Οι ΣΣΕ δε συνδέονται μόνο με τον προσδιορισμό του μισθού, αλλά και με μια σειρά μέτρα που προστατεύουν τον εργάτη και την οικογένειά του, όπως μέτρα ασφάλειας κατά την εργασία, στήριξη των γονιών και ειδικά των μητέρων, στήριξη των νέων που σπουδάζουν, άδειες, ενίσχυση εργαζομένων που λόγω της φύσης της εργασίας τους εκτίθενται σε αυξημένους κινδύνους κ.λπ. Επιπλέον, τα σχέδια διάλυσης των ΣΣΕ που απεργάζονται κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο (μέσω της επέκτασης των επιχειρησιακών - ατομικών Συμβάσεων, της αδιαλλαξίας των εργοδοτών να υπογράψουν κλαδικές ΣΣΕ με δικαιώματα) θα έχουν αλυσιδωτές συνέπειες και για την Ασφάλιση και για την προστασία των ανέργων. Με βάση το μισθό συνδιαμορφώνονται οι πόροι τόσο των Ταμείων όσο και του ΟΑΕΔ, ενώ οι μισθοί αλληλεπιδρούν στο ύψος των συντάξεων και των κοινωνικοασφαλιστικών παροχών, του επιδόματος ανεργίας κ.λπ.

Να σημάνει συναγερμός σε όλες τις γυναίκες!

Τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες γυναίκες καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 23 Μάη ώστε να δώσουν «αγωνιστική απάντηση στους εργοδότες, την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση που μεθοδεύουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που θέλουν να ξεγράψουν κάθε εργατικό δικαίωμα σε αξιοπρεπείς μισθούς, στην κοινωνική ασφάλιση, σε σταθερούς όρους εργασίας». Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ ακόμα αναφέρει:

«Η επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις πρέπει να σημάνει συναγερμό στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Δίπλα στο μισθό και στο μεροκάματο, υπάρχουν μια σειρά ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στις Συλλογικές Συμβάσεις που αφορούν ιδιαίτερα τις εργαζόμενες γυναίκες, η κατάργησή τους θα σημάνει τη χειροτέρευση των όρων εργασίας για τις ίδιες, θα σηματοδοτήσει νέα επιδείνωση της ζωής συνολικά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Γονεϊκές άδειες, μειωμένα ωράρια, ρυθμίσεις για τις εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες, μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού στο χώρο δουλειάς, όλα τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με μακρόχρονους και σκληρούς αγώνες, τίθενται υπό αίρεση με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Δίπλα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, παλεύουμε για να βρεθούν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε τον πλούτο και η "αμοιβή" που μας επιφυλάσσουν εργοδοσία, κυβέρνηση και ΕΕ, είναι η χειροτέρευση των συνθηκών της δουλειάς και της ζωής μας, για να ενισχυθούν τα κέρδη και η "ανταγωνιστικότητα" μιας χούφτας μονοπωλίων».

Στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ έχουν ήδη καλέσει το ΜΑΣ και η ΠΑΣΕΒΕ.

ΣΕΠΕ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α' ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2013
Συνεχίζεται η κατρακύλα των μισθών

Οι εργοδότες «χτυπούν» με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις

Μειώσεις στους μισθούς που μεσοσταθμικά κυμαίνονται 14,69% - 20,14% καταγράφουν και για το Α' τρίμηνο του 2013 τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Από τα στοιχεία γίνεται φανερό γιατί οι εργοδότες θέλουν πάση θυσία να ξεμπερδεύουν με τις κλαδικές ΣΣΕ, με τη συλλογική διαπραγμάτευση που ισχυροποιεί τη θέση των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, 110 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 8.875 εργαζομένους, προέβησαν σε επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας με μεσοσταθμική μείωση μισθών 14,69%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, 11.655 επιχειρήσεις επέβαλαν ατομικές μειώσεις μισθών για 33.187 εργαζόμενους, με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης 20,14%.

Το Α' τρίμηνο του 2013 έγιναν 112.843 νέες προσλήψεις (αύξηση 7,79% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012) από τις οποίες οι 62.251 ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης (αύξηση 19,25%), οι 39.529 μερικής απασχόλησης (μείωση 12%) και οι 11.063 εκ περιτροπής εργασία (μείωση 0,96%). Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής (35,04%) και εκ περιτροπής (9,8%) απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί στο 44,84% του συνόλου των συμβάσεων, ενώ το 55,16% αντιστοιχεί σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Επίσης, το ίδιο διάστημα μετατράπηκαν συνολικά 17.702 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές εργασίας.

Οι επιχειρήσεις που προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής είναι μειωμένες κατά 10,96% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Η αδήλωτη εργασία αγγίζει το 39,4% σύμφωνα με δειγματοληπτικούς ελέγχους είτε μετά από καταγγελίες, είτε σε κλάδους που το ΣΕΠΕ έχει ενδείξεις για υψηλή παραβατικότητα (π.χ. επισιτισμός, βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, βενζινάδικα, συνεργεία αυτοκινήτων, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, Security, επιχειρήσεις φασόν). Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι είναι 17.189 και ανασφάλιστοι βρέθηκαν οι 6.765. Πιο συγκεκριμένα, από τους 5.072 αλλοδαπούς εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, οι 2.600 ήταν ανασφάλιστοι (51,3%) και από τους 12.117 ημεδαπούς εργαζόμενους οι 4.165 ήταν ανασφάλιστοι (34,4%).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Συσκέψεις στην επαρχία για τις ΣΣΕ

Παρέμβαση αύριο στο ΤΕΑΥΦΕ για τις παιδικές κατασκηνώσεις

Οι σύνθετες μάχες με αιχμή την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με βάση αυτή του 2009, αλλά και ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ συζητήθηκαν με συνδικαλιστές και εργαζόμενους στις συσκέψεις που οργάνωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας την Κυριακή στην επαρχία με αφορμή και τα συλλαλητήρια στις 23 Μάη.

Στη Λάρισα συμμετείχαν εργαζόμενοι και σωματεία από Λάρισα και Βόλο εκφράζοντας την ανησυχία για την άρνηση των επιχειρηματιών του φαρμάκου να υπογράψουν κλαδική ΣΕΕ χωρίς μειώσεις. Μάλιστα, αναφέρθηκε η περίπτωση της Συνεταιριστικής Φαρμακαποθήκης Βόλου που προσπάθησε να γίνουν μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων με επιχειρησιακή σύμβαση, αλλά οι εργαζόμενοι συζήτησαν μεταξύ τους και έχοντας τη στήριξη του συνδικάτου και της Ομοσπονδίας, τις απέρριψαν. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο γιατί η κυβέρνηση και οι εργοδότες πιέζουν για πετσόκομμα του «εργασιακού κόστους» και πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να φορτωθούν την καπιταλιστική κρίση, αντίθετα να ξεπεραστούν αδυναμίες στην οργάνωση στους χώρους δουλειάς και στη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία.

Επίσης, συζητήθηκε η μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό Ταμείο - ΝΠΙΔ και στηρίχθηκε η προσφυγή της ΟΕΦΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Αύριο, Τετάρτη, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου θα κάνουν παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΕΑΥΦΕ για να μην κοπούν οι παιδικές κατασκηνώσεις.

Αντίστοιχες συσκέψεις έγιναν στην Πάτρα με συμμετοχή εργαζομένων και σωματείων από Αχαΐα και Μεσσηνία, όπως και στα Γιάννενα.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Με το σωματείο στα ΕΑΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με το Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ) αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη ΝΕΤ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή «ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ» και στους δημοσιογράφους Γ. Κουβαρά και Μ. Μιχελιδάκη, αύριο Τετάρτη, στις 8 π.μ.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις των Συνδικάτων, των Επιτροπών Αγώνα, των Λαϊκών Επιτροπών και των Μαζικών Φορέων, για το συλλαλητήριο της Πέμπτης έχουν προγραμματιστεί στις 6.30 μ.μ. ως εξής:

  • Πλ. Βάθης: Βιομηχανία, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, ΟΤΑ, Δημόσιο, Υγεία, ΜΜΕ, Καλλιτέχνες, Θριάσιο, Δυτικές και Βόρειες συνοικίες.
  • Χαυτεία: ΜΑΣ, Εκπαιδευτικοί.
  • Πλ. Κάνιγγος: Κατασκευές, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, Εμπόριο, Υπηρεσίες, Επισιτισμός, Μεσόγεια, Κέντρο, Δικηγόροι, Ανατολικές συνοικίες.
  • Πλ. Εθνικής Αντίστασης: Νότιες συνοικίες, Συνταξιούχοι, Πειραιάς.
  • Χαλκοκονδύλη 37: Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και Ενιαίος Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ