ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Ομοβροντία από ... «προαπαιτούμενα»

Νέος φορολογικός νόμος και ασήκωτα χαράτσια. Μέτρα ενίσχυσης και απαλλαγές για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους

Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων δρομολογεί για τους επόμενους μήνες η συγκυβέρνηση σε συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και με αφετηρία το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» της μεταξύ τους συμφωνίας.

Στις 4 Ιούνη καταφθάνουν για νέες διαβουλεύσεις στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας. «Τρέχουμε να προλάβουμε να κλείσουμε τα προαπαιτούμενα για να μην υπάρξει θρίλερ ξανά», είναι το μήνυμα που αποστέλλουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Προαναγγέλλουν τα ακόμη χειρότερα για την επόμενη φάση «αξιολόγησης» της αντιλαϊκής πολιτικής, που είναι προγραμματισμένη για φέτος το φθινόπωρο...

Η αντιλαϊκή επέλαση ξεκινά με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Το πρώτο τμήμα, που αφορά στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, έρχεται για τη λεγόμενη «δημόσια διαβούλευση» στις αρχές του Ιούνη και το δεύτερο κομμάτι για «αργότερα, σε συμφωνία και με την τρόικα». Μέχρι το τέλος του 2013 προβλέπεται να έχει κατοχυρωθεί η ομοβροντία των λεγόμενων «προαπαιτούμενων μέτρων» αντιλαϊκής κλιμάκωσης στο πλαίσιο της εκταμίευσης των επόμενων 2 δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης - γ' τρίμηνο 2013 - ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται:

-- Ψήφιση νέου νόμου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, όπου είναι πιθανόν να περάσουν και το χαράτσι στις αγροτικές καλλιέργειες και αγροτεμάχια.

-- Νέα νομοθεσία για τα επιδόματα τέκνων. Είναι φανερό ότι από το 2014 δρομολογούν και νέες περικοπές σε συνέχεια αυτών που ξεκίνησαν από φέτος.

-- Υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε πρόγραμμα κινητικότητας. Ολοκλήρωση του σχεδίου «διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο».

-- Κατάρτιση νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, φορολογικών διαδικασιών και ειδικού προγράμματος για την αντιμετώπιση των φορολογικών παραβάσεων.

-- Κατάρτιση νέου επιχειρηματικού πλάνου για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

-- Αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές, εξέλιξη που θα απογειώσει μια σειρά από αντιλαϊκά χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές.

-- Αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

-- Παραπέρα «απελευθερώσεις» λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων (δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.).

-- Μέτρα για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και επιχειρήσεων. Παραπέρα «απελευθερώσεις» στο λιανικό εμπόριο για τη δυνατότητα πώλησης επιλεγμένων εμπορευμάτων και από τις μεγάλες αλυσίδες.

-- Μεταφορά του «καλού» κομματιού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε κάποιον από τους τραπεζικούς ομίλους.

-- Ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

-- Διασφάλιση δημοσίευσης ετήσιων ισολογισμών από όλα τα νοσοκομεία.

Στα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα για το δ' τρίμηνο του 2013 προβλέπονται ανάμεσα σε άλλα:

-- Παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών σε ποσοστό 3,9%. Στο 1,1% υπολογίζονται οι μέχρι τώρα ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των εργοδοτών από την κατάργηση της εισφοράς τους σε Εργατική Εστία και Εργατική Κατοικία. Νέος στόχος είναι η εξεύρεση «τρόπων» για την παραπέρα καρατόμηση (3,9%) έτσι ώστε η σούμα να φτάσει στο 5%.

-- Δημοσιοποίηση λίστας με τους προς κατάργηση φόρους υπέρ τρίτων.

-- Αξιολόγηση της ρύθμισης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων «οφειλών» στο Δημόσιο. Τυχόν «αστοχίες» συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά «διορθωτικά» μέτρα.

Τα δάνεια της τρόικας

Στα 201 δισ. ευρώ φτάνουν, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, τα δάνεια που έχουν χορηγήσει η ΕΕ (176 δισ.) και το ΔΝΤ (24,9 δισ.). Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι, πάνω από το 85%, πήγε στις πρακτικές αναχρηματοδότησης του κρατικού χρέους, στην αποπληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων και στην «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών. Χτες, έληξαν και πληρώθηκαν από τη συγκυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ακούρευτα» κρατικά ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Τα ποσά βρέθηκαν από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το Γιούρογκρουπ (4,2 δισ. ευρώ), ενώ ακόμη 1,4 δισ. βρήκε η συγκυβέρνηση από τη συντελούμενη διάλυση των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2013
Νέα χαράτσια μέχρι και το «παρά 5'»

Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για φόρους «αλληλεγγύης» και στα βοηθήματα των ασφαλιστικών ταμείων

Νέα χαράτσια, μέχρι και το «παρά 5'» της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων γα τα εισοδήματα του 2012, δρομολογούνται από τη συγκυβέρνηση απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες. Στις φορολογικές δηλώσεις (Ε1), για πρώτη φορά φέτος, δηλώνονται υποχρεωτικά τα κάθε είδους εισοδήματα, είτε αυτά απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος είτε ήδη έχουν φορολογηθεί. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν οι κάθε είδους παροχές των ασφαλιστικών ταμείων σε χρήμα και επιδόματα - βοηθήματα για το έτος 2012, που μέχρι και πέρυσι ήταν αφορολόγητα!

Το γεγονός ότι με βάση την τωρινή νομοθεσία τα ασφαλιστικά βοηθήματα απαλλάσσονται από «φόρο εισοδήματος» δε σημαίνει ότι θα απαλλάσσονται και από το χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης»! Στις παροχές Υγείας που κάλυψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και για τις οποίες μεθοδεύεται το χαράτσι της «αλληλεγγύης», περιλαμβάνονται δαπάνες όπως για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, επιδόματα τοκετού κ.ά. Τα ποσά αυτά θα συναθροίζονται στα άλλα εισοδήματα, προκειμένου να υπολογίζουν και για αυτά την «εισφορά αλληλεγγύης» (1% στο κλιμάκιο 12.000-20.000 ευρώ, 2% 20.000-50.000 ευρώ κ.ά.). Ιδιαίτερα μεγάλες ανατιμήσεις επέρχονται για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους με εισοδήματα που κινούνται στα όρια της κλίμακας του φόρου «αλληλεγγύης». Με την προσθήκη και των ποσών αυτών, επέρχεται και αλλαγή κλιμακίου και αυξημένος συντελεστής λεγόμενης «αλληλεγγύης», που να σημειωθεί ότι εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος.

Η υποβολή των δηλώσεων

Από φέτος όλοι ανεξαιρέτως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στη διεύθυνση gsis.gr, η έναρξη λειτουργίας της οποίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Οικονομικών. Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιούνη.

Να σημειωθεί πως οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί, όπως ΙΚΑ και ΟΓΑ, δε θα αποστείλουν βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους τους. Οι εν λόγω συνταξιούχοι, πριν από την υποβολή της δήλωσης, θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του ταμείου τους, να πληκτρολογήσουν τα ζητούμενα στοιχεία, προκειμένου να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις με τα ποσά των συντάξεων που πήραν μέσα στο 2012. «Καθυστέρηση» παρατηρείται και στην έναρξη λειτουργίας και της ηλεκτρονικής εφαρμογής των ασφαλιστικών ταμείων. Από αύριο Τετάρτη 22 Μάη θα ξεκινήσει η λειτουργία της διαδικτυακής πύλης του ΙΚΑ (www.ika.gr) για τις βεβαιώσεις αποδοχών που αφορούν στους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα ποσά των συντάξεων για τους συνταξιούχους του δημοσίου θα είναι προεκτυπωμένα στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, μέσω της οποίας θα υποβληθούν όλες οι φορολογικές δηλώσεις.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών, καλούνται από φέτος να υποβάλουν ηλεκτρονικά και το έντυπο Ε21, όπου θα δηλώνονται τα ζητούμενα στοιχεία (ηλικία των παιδιών, εάν είναι φοιτητές, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ). Το συγκεκριμένο επίδομα, που χορηγείται από τον ΟΓΑ, καρατομήθηκε από τη συγκυβέρνηση και χορηγείται κάτω από προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια.

ΚΛΑΔΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 2012
Μείωση των επενδύσεων κατά 20%

Στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ. Θετικότερες οι εκτιμήσεις για το 2013, με επιβράδυνση της μείωσης στο -7,6%

Μείωση των επενδύσεων στη βιομηχανία κατά 20% καταγράφεται το 2012, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία αναθεωρεί και τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για το 2013 σε μείωση των επενδύσεων κατά 7,6% αντί προηγούμενης εκτίμησης για πτώση κατά 19%. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα επενδύσεων του 2013, από τις 2 που διεξάγει κάθε έτος το ΙΟΒΕ. Πραγματοποιήθηκε την περίοδο Μάρτη - Απρίλη, οπότε και οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν ολοκληρώσει τα πραγματικά επενδυτικά τους σχέδια. Η τελευταία εκτίμηση για τη μείωση των επενδύσεων το 2012 ήταν για -18,8%, ένα ποσοστό πολύ κοντά στο τελικό. Το 2011, το αντίστοιχο τελικό αποτέλεσμα για τη μείωση των επενδύσεων ήταν -18,5%.

Αναφορικά με τις προβλέψεις για το 2013, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι αν και νωρίς, οι εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων «φανερώνουν μικρότερη απαισιοδοξία για την πορεία της επενδυτικής δραστηριότητας το 2013», καθώς η μείωση καθορίζεται στο 7,6% αντί του 19% που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη έρευνα, τον Οκτώβρη του 2012. Σε κλαδικό επίπεδο, στα χημικά προϊόντα η μείωση θα κυμανθεί στο 40%. Στα μη μεταλλικά ορυκτά στο 15,5%. Στην ένδυση - υπόδηση στο 3,5%. Στην κλωστοϋφαντουργία στο 11,7%. Στα τρόφιμα - ποτά - καπνός και στους λοιπούς κλάδους αναμένονται μικρές μειώσεις επενδυτικών δαπανών στο 1,2% και 0,3% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, εντονότερη μείωση παρατηρήθηκε το 2012: στην ένδυση - υπόδηση, όπου σχεδόν δεν έγιναν επενδύσεις, αφού το σύνολό τους μειώθηκε περισσότερο από... 90%! Στην κλωστοϋφαντουργία, με πτώση κατά 64,6%. Στα χημικά προϊόντα, με πτώση των επενδυτικών δαπανών κατά 40,1%. Στους λοιπούς κλάδους καταγράφεται επίσης πτώση 11,5%, με τα διυλιστήρια να διατηρούν σταθερά τις δαπάνες. Στα μη μεταλλικά ορυκτά σημειώθηκε άνοδος των επενδυτικών δαπανών κατά 76,3% και στα τρόφιμα - ποτά - καπνός κατά 9,7%.

Από τις ποιοτικές παραμέτρους της έρευνας, αναφορικά με το σκοπό των επενδύσεων το 2012, σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος τους έχει να κάνει με την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για τα ήδη παραγόμενα προϊόντα (26%). Ακολουθεί η διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα (24%). Η αντικατάσταση εξοπλισμού αφορά το 20% των δαπανών και η βελτίωση μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται, το 15%. Στο 11% διαμορφώνονται οι επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ασφάλεια στην παραγωγική διαδικασία. Μόνο 3% των δαπανών αφορά εισαγωγή νέων παραγωγικών μεθόδων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ