ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2008
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους

Προκλητικοί ισχυρισμοί από τον υφυπουργό Υγείας στη συνάντηση με αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Απασχόλησης
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Απασχόλησης
Το συνολικό ζήτημα της Υγείας και των συνεπειών από την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που προωθούν και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ανέδειξαν χτες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

«Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για συμβάσεις, STAGE, συνεργεία», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι - μέλη του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και απαίτησαν σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας (6ωρο, 30ωρο, 5ήμερο), να σταματήσουν οι πληρωμές των ασθενών πάνω ή κάτω απ' το τραπέζι για υπηρεσίες Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας χωρίς την προϋπόθεση του ενσήμου, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Τα προβλήματά μας καθημερινά οξύνονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», ξεκαθάρισαν οι υγειονομικοί. Κατήγγειλαν τους μισθούς πείνας, την εντατικοποίηση της δουλειάς εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού που οδηγεί και σε υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται στους ασθενείς, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις.

«Μαγική εικόνα» και προκλήσεις

Ακολούθησε συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο οποίος κυνικά διακήρυξε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την ανθυγιεινή πολιτική της, αφού πήρε για δεύτερη φορά τη λαϊκή εντολή «πανηγυρικά»!

Ο υφυπουργός, μετά και την προχτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Οικονομικών, επανέλαβε υποσχέσεις για την πρόσληψη 4.500 γιατρών και για προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού το επόμενο διάστημα. Αποφεύγοντας να απαντήσει στις επισημάνσεις των συνδικαλιστών ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό για προσλήψεις και ότι και αν γίνουν δεν καλύπτουν τις ανάγκες, αφού ήδη υπάρχουν 3.500 κενές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία και αναμένεται να αποχωρήσουν τα επόμενα δυο με τρία χρόνια ακόμα 3.000 γιατροί. Ενώ, όταν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξέφρασαν τη συνολική αντίθεσή τους στη ΣΣΕ, ο υφυπουργός επικαλέστηκε τη συμφωνία των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των γιατρών.

Δε δίστασε μάλιστα να ισχυριστεί ότι ανατρέπεται η υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα Υγείας απ' το κράτος καθώς ...νεότερα δεδομένα του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η δημόσια δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα έχει φτάσει στο 60% και η ιδιωτική στο 40%! Αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και εκτάκτων στα νοσοκομεία γιατί δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα!

Η ένταση των προσπαθειών για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα από τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ ήταν η απάντηση που έδωσαν στον υφυπουργό οι συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος.

ΟΧΙ στη διευθέτηση και τη ΣΣΕ

Να παλέψουν ενάντια στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών και στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) της κυβέρνησης, στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τα Προεδρικά Διατάγματα, καλεί τους γιατρούς με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) ενόψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) που θα γίνει σήμερα στις 12 μ. στο ξενοδοχείο «Imperial».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Προσπάθεια επέκτασης του αντεργατικού ωραρίου

Μετά τους γιατρούς και οι νοσηλευτές καλούνται να υπογράψουν δήλωση νομιμοφροσύνης στις ευρωενωσιακές οδηγίες, προκειμένου να τους καταβληθούν δεδουλευμένα

Σε οδοστρωτήρα για τα εργασιακά δικαιώματα και μοχλό διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καταλήγει η εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών, που δήθεν προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και προβάλλονται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σαν οδηγίες για την προστασία της εφημερίας.

Μια τέτοια οδηγία είναι η 2003/88/ΕΚ, που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων νομοθετημάτων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και επιπλέον προβλέπει την ατομική σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου με τον εργοδότη, γεγονός που οδηγεί στην κατάργηση των συλλογικών διεκδικήσεων και των συλλογικών συμβάσεων.

Η 2003/88/ΕΚ οδηγία δεν ενσωματώθηκε στο εθνικό Δίκαιο, ενώ οι πριν απ' αυτήν οδηγίες ενσωματώθηκαν με τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) 88/1999 και 76/2005. Με τα παραπάνω προβλέπεται στα νοσοκομεία εβδομαδιαία εργασία 48 ωρών για τους ειδικευμένους γιατρούς - σε τετράμηνη βάση - και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους - σε ετήσια βάση - επιβάλλοντας, έτσι, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Παρότι με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις αναστάλθηκε η εφαρμογή αυτών των δύο ΠΔ, οι επίτροποι της Ηλείας και του Ηρακλείου αρνήθηκαν να εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμών των εφημεριών των γιατρών, υποστηρίζοντας ότι το κοινοτικό Δίκαιο υπερέχει του εθνικού και ζητώντας - με βάση την οδηγία 2003/88/2003 - δηλώσεις των γιατρών ότι με δική τους ευθύνη ξεπέρασαν τα όρια εργασίας των 48 και 56 ωρών, αντίστοιχα.

Τώρα ήρθε και η σειρά των εργαζομένων με αφετηρία και πάλι το Ηράκλειο.

Με αφορμή τη μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, εξαιρέσιμων και νυκτερινών στα νοσοκομεία Πανεπιστημιακό και Βενιζέλειο, ζητούν από τους εργαζόμενους, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρουν: «Ρητά και ανεπιφύλακτα, συμφωνώ με το εδάφιο α της παραγρ. 1 του άρθρου 22 της οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι συναίνεσα να εργαστώ για όλο το έτος 2008 πέραν του προβλεπόμενου από την άνω οδηγία ανώτατου ορίου εβδομαδιαίας εργασίας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου». Τα παραπάνω αφορούν τους εργαζόμενους που υπερβαίνουν τις 48 ώρες εβδομαδιαίως, μαζί με το ωράριο εργασίας τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το γεγονός και καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τις δηλώσεις.

«ΙΑΣΩ GENERAL»
Απέλυσε συνδικαλιστή

Στην απόλυση εργαζόμενου, που είναι αναπληρωματικό μέλος στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του «Ιασώ General», προχώρησε η διοίκηση της επιχείρησης. Ο εργαζόμενος δούλευε στο «Ιασώ General» για περισσότερα από πέντε χρόνια στην Τεχνική Υπηρεσία. Την περασμένη Παρασκευή, το απόγευμα, με τη λήξη της βάρδιας του, του ανακοινώθηκε η απόλυση, χωρίς καμία αιτιολογία. Ο εργαζόμενος δεν την αποδέχτηκε. Την απόλυση καταγγέλλει το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και το σωματείο των εργαζομένων του «Ιασώ General», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη.

Κινητοποίηση στα Μελίσσια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη στις 8 π.μ στην πύλη του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ στα Μελίσσια οι εργαζόμενοι και γιατροί του διεκδικώντας την καταβολή των εφημεριών και υπερωριών που τους οφείλονται από την 1.1.2008, διαχωρισμό κατά την καταβολή των υγειονομικών από τους γιατρούς, επαναλειτουργία του υπηρεσιακού λεωφορείου. Οι ειδικευόμενοι γιατροί συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που προκήρυξαν προ δεκαημέρου. Επίσχεση εργασίας θα κάνουν και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι την Πέμπτη, ενώ οι μόνιμοι εργαζόμενοι θα κάνουν τρίωρη στάση εργασίας (8 π.μ - 11 π.μ).

Συμβολική κατάληψη στο ΙΚΑ Μενιδίου

Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου των διοικητικών γραφείων του ΙΚΑ στο Μενίδι, παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθυντή και ανάρτηση πανό, μοίρασμα ανακοινώσεων και ενημέρωση των ασφαλισμένων, προχώρησαν χτες η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και δέκα συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς της περιοχής. Μια κινητοποίηση που αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών ενάντια στην απόφαση να μεταφερθούν οι διασπαρμένες υπηρεσίες του ΙΚΑ Μενιδίου σε κτίριο εκτός της πόλης χωρίς καμία συγκοινωνία. Αλλά και για να διεκδικηθούν πλήρη και στελεχωμένα ιατρεία, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασφαλισμένων της περιοχής.

Τις τραγικές ελλείψεις στο προσωπικό του ΙΚΑ στο Μενίδι επιβεβαίωσε ο ίδιος ο διευθυντής. Επισήμανε ότι το προσωπικό είναι με βάση οργανόγραμμα του 1989, όταν οι ασφαλισμένοι ήταν οι μισοί από σήμερα. Και μιλάμε για 90.000 ασφαλισμένους στο Μενίδι, όπου μαζί με τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού θα φτάσουν τις 100.000! Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε ότι η μεταφορά του ΙΚΑ εκτός της πόλης είναι ακατάλληλη λύση για μια τέτοια μεγάλη περιοχή όπως είναι ακατάλληλο και το κτίριο (παλιό εργοστάσιο) που επιλέχτηκε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ