ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Σε δίκη και ο τελευταίος Σοβιετικός ήρωας

Ο Εσθονός ήρωας της Σοβιετικής Ενωσης που σέρνεται σε δίκη
Ο Εσθονός ήρωας της Σοβιετικής Ενωσης που σέρνεται σε δίκη
Ο 89χρονος παρασημοφορημένος «Ηρωας της ΕΣΣΔ», ο Αρνόλντ Μέρι βρίσκεται αυτή τη φορά στο στόχαστρο των αρχών της Εσθονίας, που του προσάπτουν ότι, ως μέλος της ΚΕ του ΚΚ Εσθονίας και Γραμματέας της ΚΕ της Εσθονικής Κομσομόλ, συμμετείχε το Μάρτη του 1949 στην εκτόπιση Εσθονών στο νησί Χιιούμαα. Να σημειωθεί ότι η εκτόπιση αφορούσε βασικά συνεργάτες των εσθονικών «Ες-Ες» και μέλη αντισοβιετικών οργανώσεων που έκαναν ένοπλο αγώνα κατά της σοβιετικής εξουσίας. Ο υπερήλικας αντιφασίστας απειλείται με την ποινή της ισόβιας καταδίκης.

Η δίκη, που ξεκίνησε χτες Τρίτη, στο εσθονικό νησί Χιιούμαα, γίνεται κάτω από τις «ευλογίες» της «δημοκρατικής» ΕΕ, που προωθεί με κάθε μέσο την αντικομμουνιστική υστερία, όπου μπορεί, κι όχι πλέον αποκλειστικά στις χώρες της Βαλτικής, στις οποίες όμως απροκάλυπτα αυτή η «επιχείρηση» έχει λάβει το χαρακτήρα του ρεβανσισμού και της δικαίωσης όσων εντάχτηκαν στα ναζιστικά στρατεύματα και πολέμησαν ενάντια στον Κόκκινο Στρατό.

Στη δίκη αρχικά ο δικηγόρος του Α. Μέρι ζήτησε νέα ιατρική γνωμάτευση (η προηγούμενη είχε γίνει πριν 4 χρόνια), για το αν ο Σοβιετικός ήρωας μπορεί να δικαστεί, αφού στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων και οι γιατροί του σύστησαν να μην παραστεί στη δίκη.

Ο ίδιος πάντως ο Α. Μέρι παραβρέθηκε στη δίκη, αφού -όπως δήλωσε- «δεν ήθελε να κρυφτεί πίσω από μια ιατρική βεβαίωση» και δήλωσε «αθώος» στο κατηγορητήριο των 43 σελίδων, που διαβάστηκε. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε δεκτό το αίτημα για νέα ιατρική γνωμάτευση και διέκοψε τη δίκη έως την 5η Ιούνη. Στη δίκη παραβρέθηκε μόνο ένας από τους 6 μάρτυρες κατηγορίας.

Να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο διεξάγεται στην Εσθονία και η δίκη των 4 νεαρών αντιφασιστών, που κατηγορούνται για την οργάνωση «μαζικών ταραχών», κατά την απομάκρυνση του αντιφασιστικού μνημείουαπό το κέντρο της πρωτεύουσας Τάλιν, το 2006.


Ι. Π.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζονται οι προκλήσεις από ΗΠΑ και Κολομβία

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΚΙΤΟ.--

«Πρόκειται για το τελευταίο βήμα μίας σειράς προκλήσεων», εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γκουστάβο Ράνχελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολάς Μαδούρο, όπου κατήγγειλαν την παραβίαση του εναέριου χώρου της Βενεζουέλας από αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί, το περασμένο Σάββατο 17 Μάη στις 02.10 (ώρα Ελλάδας) η αντιαεροπορική άμυνα της Βενεζουέλας «εντόπισε εντός του εναέριου χώρου μας και συγκεκριμένα πάνω από το νησί Ορτσίλα ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος».

Τελικά, χτες, μετά τις καταγγελίες και την επίδοση διαβήματος, με ανακοίνωσή του το γενικό στρατηγείο των ΗΠΑ, στην Τάμπα της Φλόριντα, επιβεβαίωσε την παραβίαση από ένα «στρατιωτικό αεροσκάφος S-3 Viking», ενώ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζέφρι Γκόρντον, απέδωσε την παραβίαση σε λάθος, καθώς κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης σε διεθνή ύδατα υπήρξαν «περιστασιακά προβλήματα πλοήγησης». Χτες κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Πάτρικ Ντάντι για να δώσει εξηγήσεις.

Την ίδια στιγμή, το πολεμικό σκηνικό στη Λατινική Αμερική συνεχίζει να πυροδοτείται με τις προκλήσεις της Κολομβίας. Μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος του Εκουαδόρ την 1η Μάρτη, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Ραούλ Ρέγιες και άλλων 24 και την παράνομη εισβολή σε έδαφος της Βενεζουέλας πριν μερικές μέρες, χτες η υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Μαρία Ισαμπέλ Σαλβαδόρ, κατήγγειλε ότι η αεροπορία και το ναυτικό της Κολομβίας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προχωρούν σε συνεχείς παραβιάσεις στη διασυνοριακή ζώνη του ποταμού Σαν Μιγκέλ. Εξαιτίας της κολομβιανής προκλητικότητας, το Εκουαδόρ ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική παρουσία στα σύνορα των δύο χωρών σε τρεις ζώνες, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Χαβιέ Πόνσε.

NOTIA ΑΦΡΙΚΗ
Επιχείρηση ξενοφοβίας

Βαθύτερα κοινωνικά τα αίτια της βίας που στοίχισε τη ζωή σε μετανάστες εργάτες

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- «H κακή και αναποτελεσματική διακυβέρνηση της τελευταίας δεκαετίας δημιούργησε μία πυριτιδαποθήκη όπου ανεκπλήρωτες προσδοκίες στις παραγκουπόλεις δημιούργησαν τη σπίθα και μετά την πυρκαγιά ξενοφοβίας... Οι βίαιες επιδρομές της αστυνομίας εις βάρος παράνομων μεταναστών δημιούργησαν, εν καιρώ, την εντύπωση ότι οι ξένοι μετανάστες είναι νόμιμα θηράματα. Το πρόβλημα οξύνεται απ' την ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος και την αποτυχία των αρχών να καταπολεμήσουν την ανεργία». Αυτά μεταξύ άλλων επισήμανε χτεσινή εκτενής ανακοίνωση του Νοτιοαφρικανικού Ιδρύματος Φυλετικών Σχέσεων, σε μία απόπειρα να ερμηνεύσει το φοβερό κύμα βίας φτωχών μαύρων Νοτιοαφρικανών εις βάρος ξένων μεταναστών εργατών από γειτονικές αφρικανικές χώρες...

Παράλληλα, ο μεθοδιστής επίσκοπος Πολ Βέριν στο BBC χαρακτήριζε τα επεισόδια «σαφώς ενορχηστρωμένα», λέγοντας πως οι δράστες «γνώριζαν πολύ καλά πού θα χτυπήσουν» και είχαν πρόσβαση σε στοιχεία που γνώριζαν τοπικές αρχές... Κάποιοι άλλοι δήλωναν σε νοτιοαφρικανικές εφημερίδες πως «πληρώθηκαν» για να επιτεθούν στους ξένους εργάτες...

Η κυβέρνηση του Νοτιοαφρικανού προέδρου Τάμπο Μπέκι, που δέχεται από πολλές πλευρές επικριτικά πυρά, απέφυγε να αναφερθεί στην αιτία του προβλήματος. «Η αστυνομία θα φθάσει στη ρίζα της αναρχίας και θα αποκριθεί με κατάλληλα μέτρα» είπε ο Τ. Μπέκι, αφήνοντας ανοιχτή και την επέμβαση ειδικών μονάδων του στρατού σε ρόλο «βοηθού» της αστυνομίας, η οποία και χτες προσπάθησε να διαλύσει τους όχλους δραστών με σφαίρες καουτσούκ.

Παρά τη φαινομενική ηρεμία, οι ξενοφοβικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και χτες οπότε δύο Μοζαμβικανοί ανθρακωρύχοι πέθαναν από ξυλοδαρμό. Συνάμα υπολογίστηκαν σε περίπου 13.000 οι μετανάστες που εγκατέλειψαν καλύβες και παράγκες από το φόβο επίθεσης.

ΕΕΔΔΑ
Ημερίδα για τους μετανάστες

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, 21 Μάη, από τις 9.30 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Νίκαιας, ημερίδα με θέμα «Οικονομικοί μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Ευρωπαϊκή και ελληνική μεταναστευτική πολιτική».

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Λιμοκτονία απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΓΕΝΕΥΗ.-- Η νέα ξηρασία που πλήττει φέτος εκτενείς περιοχές της Αιθιοπίας, λόγω ελάχιστων βροχοπτώσεων, απειλεί, μέσα στους επόμενους μήνες, τη ζωή περίπου 6.000.000 παιδιών έως πέντε ετών στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ήδη 126.000 παιδιά πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό και χρήζουν επειγόντως άμεσης ανάγκης σίτισης και θεραπείας.

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες, πάνω από 3,4 εκατομμύρια Αιθίοπες χρειάζονται βοήθεια σε τρόφιμα, ιδιαίτερα στις περιφέρειες Ορόμο (κέντρο) και Σομάλι (νοτιοανατολικά).

Το ίδιο 24ωρο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως στις πλούσιες χώρες οι πρώτες αιτίες θανάτου είναι χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιακά νοσήματα και οι συνέπειες του εγκεφαλικού, που συχνά συνδέονται με τον δυτικό τρόπο ζωής...

  • Την αύξηση των τιμών των τροφίμων και το κύμα φτώχειας «ανακάλυψε» και η ΕΕ, που με χτεσινή της ανακοίνωση απευθύνει νέο ευχολόγιο, φυσικά αφήνοντας στο απυρόβλητο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Οι «μη πολίτες» της Λετονίας

Η πολιτική συμμαχία «Κέντρο Συνεννόησης», στην οποία συμμετέχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, ζητά, με ανακοίνωσή της, να λάβουν μέρος στις προσεχείς ευρωεκλογές οι λεγόμενοι «μη πολίτες», άσχετα από το ότι οι επίσημες αρχές της Λετονίας αρνούνται να τους χορηγήσουν υπηκοότητα.

Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που καλούνται να αποδείξουν πως οι ίδιοι ή οι γονείς τους ζούσαν στη Λετονία πριν τη λεγόμενη «σοβιετική κατοχή», δηλαδή πριν την εθελοντική ένταξη της Λετονίας στη σύνθεση της ΕΣΣΔ. Οσοι δεν μπορούν να αποδείξουν κάτι τέτοιο, έχουν στερηθεί τη λετονική υπηκοότητα το 1991 και για να την αποκτήσουν θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις στη λετονική γλώσσα και στην ιστορία, όπου ανάμεσα στα άλλα θα πρέπει να δηλώσουν πως οι φασιστικές «λεγεώνες των SS» έκαναν εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα, ενώ όσοι πολεμούσαν στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού επιδίωκαν τη «σοβιετική κατοχή».

Οπως σημειώνεται στην Ανακοίνωση του «Κέντρου Συνεννόησης» (ΚΣ), σήμερα υπάρχουν στη Λετονία 380.000 άτομα, που είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, αλλά δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα, αφού έχουν στερηθεί την υπηκοότητα της Λετονίας. Το ΚΣ ζητάει να τους επιτραπεί η συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2009. Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές του 2004 είχαν λάβει μέρος 577.879 Λετονοί ψηφοφόροι, ποσοστό 41,34%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ