ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αγωνιστικές διεργασίες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Με διατυπωμένα αιτήματα και διεκδικήσεις, φοιτητές και σπουδαστές, μέσα και από τις μαζικές διαδικασίες στους συλλόγους τους, κινητοποιούνται με όλες τις μορφές και κατεβαίνουν στο δρόμο απαιτώντας: Να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05 για την αναγνώριση των ΚΕΣ, να καταργηθεί συνολικά ο νόμος - πλαίσιο, να μην εφαρμοστεί καμία ρύθμιση για την «αξιολόγηση» - κατηγοριοποίηση και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά.

Φοιτητές και σπουδαστές, ανταποκρίνονται στο σαφές αγωνιστικό κάλεσμα να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, για «ένα κίνημα ζωντανό, ισχυρό, δύναμη ανατροπής ενάντια την πολιτική των βιομηχάνων και της ΕΕ», συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται την Παρασκευή 23 Μάη σε πολλές πόλεις. Αλλωστε, η ίδια η μέρα έχει τη δική της σημασία, καθώς είναι η έναρξη των συνεδρίων ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ. Οι γενικές συνελεύσεις συνεχίζονται και σήμερα το μεσημέρι προγραμματίζονται γενικές συνελεύσεις σε 14 φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους στο Λεκανοπέδιο.

Μέχρι στιγμής στη μεθαυριανή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, καλούν 7 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ. στην πλατεία Χημείου καλούν με αποφάσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού και Ηλεκτρολόγων, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν αύριο συμβολική κατάληψη στην Πρυτανεία και την Παρασκευή να κλείσουν τις σχολές, διαμαρτυρόμενοι στη συμμετοχή του ΑΠΘ στο «Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης» του ΝΑΤΟ. Στην Κομοτηνή, στις 11 π.μ., στην πλατεία (καλεί ο σύλλογος Φιλολογίας), στα Γιάννενα στις 12 το μεσημέρι στην Ακαδημία (Μαθηματικό και Επιστήμης Υλικών). Ακόμα, συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε: Πάτρα (Φαρμακευτικό, Νηπιαγωγοί, Χημικών Μηχανικών, Εστίας), Βόλο (Δάσκαλοι), Ρέθυμνο (Νηπιαγωγοί, Οικονομικό, Δάσκαλοι, Ψυχολογίας) και Τρίκαλα (ΤΕΦΑΑ).

Αποκαλυπτική η στάση τους

Με τη στάση τους στα ΔΣ και τις συνελεύσεις των τελευταίων ημερών, οι παρατάξεις αποδεικνύουν τη στάση τους τόσο απέναντι στο νόμο - πλαίσιο όσο και για το φοιτητικό κίνημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου η ΔΑΠ και σε πολλές περιπτώσεις και η ΠΑΣΠ δεν υπογράφουν για τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων. Στη ΣΕΥΠ και τη ΣΤΕΤΡΟΔ του ΤΕΙ Αθήνας, ακόμα και σήμερα, έναν και πλέον μήνα μετά τις σπουδαστικές εκλογές, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ αρνούνται να συγκροτηθεί το ΔΣ. Σε παρόμοια κατεύθυνση, η ΑΡΕΝ (ΣΥΝ) δεν ορίζει εκπρόσωπο στο ΔΣ της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ μαζί αποκαλύπτουν ότι θέλουν τα όργανα του σπουδαστικού κινήματος διαλυμένα καθώς αρνούνται να ορίσουν τους εκπροσώπους τους για το συνέδριο της ΕΣΕΕ.

Στις συνελεύσεις των συλλόγων, η ΔΑΠ αναδείχτηκε ακόμα μια φορά ο αξιότερος υποστηρικτής της κυβερνητικής πολιτικής. Η δε ΠΑΣΠ αποδεικνύει το «ενδιαφέρον» της, καθώς στο ΤΕΙ Λευκάδας δε δίστασε να μπει σε κοινό πλαίσιο με τη ΔΑΠ ενάντια στην ΠΚΣ, με μόνο «αίτημα» να καταγραφεί η πρόθεση συμμετοχής στην επιτροπή «αξιολόγησης»!

Η ΑΡΕΝ (ΣΥΝ) επιμένει ότι ο νέος τρόπος εκλογής οργάνων διοίκησης είναι πιο «δημοκρατικός», διατυπώνοντας έτσι συμφωνία με το νόμο - πλαίσιο. Ο τυχοδιωκτισμός των ΕΑΑΚ αποκαλύπτεται και από τη στάση τους στη χτεσινή γενική συνέλευση του Φυσικού, όπου η ψηφοφορία κατέληξε σε 129 υπέρ του πλαισίου της ΠΚΣ και 129 υπέρ του πλαισίου των ΕΑΑΚ - Αγωνιστικές Κινήσεις. Οταν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση ήδη πολλοί φοιτητές είχαν αποχωρήσει και ενώ η ΠΚΣ κάλεσε να μπουν πάλι μέσα για επανάληψη της ψηφοφορίας, τα ΕΑΑΚ κρατούσαν τις πόρτες κλειστές! Η ΠΚΣ αποχώρησε μη νομιμοποιώντας την «παρωδία», ενώ τα ΕΑΑΚ, αφού ο κόσμος είχε αποχωρήσει, επανέλαβαν (μόνοι τους) την ψηφοφορία και παρουσίασαν ένα αποτέλεσμα (;) 140 ψήφων υπέρ τους.

Η ΠΚΣ απευθύνει ξεκάθαρο κάλεσμα στους φοιτητές και τους σπουδαστές να δώσουν μαχητικό «παρών» στην κινητοποίηση της Παρασκευής, ώστε να μη σκεπαστεί και να μη μεταφραστεί η αγανάκτηση και η αγωνιστική διάθεση των φοιτητών από κανένα κέντρο ως υποστήριξη σε μέρος ή στο σύνολο του νόμου - πλαισίου και της πολιτικής της ΕΕ.

Με διαφορετικά πλαίσια οργανώνεται και για σήμερα το μεσημέρι κινητοποίηση στην Αθήνα από επτά συλλόγους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΠΘ
Μεταπτυχιακό για την «J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ»!

Αποκαλυπτική ανακοίνωση - καταγγελία της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.

Η δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης, με θέμα «Διοίκηση και Διαχείριση Δομικών Εργων», για το οποίο ενδιαφέρεται ο κατασκευαστικός Ομιλος «J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ» συζητήθηκε στην ειδικής σύνθεσης ΓΣ Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Η δημιουργία του μεταπτυχιακού αυτού δεν αποφασίστηκε χτες και θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, κατά τη συζήτηση σε πολλές τοποθετήσεις ακούστηκαν απόψεις όπως η επιβολή διδάκτρων, η κάλυψη ενός κομματιού της χρηματοδότησης του μεταπτυχιακού από τον Ομιλο «J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση της Γενική Συνέλευσης η Πανσπουδαστική Κ.Σ. σημειώνει: «Το γεγονός αυτό φανερώνει τις προθέσεις που υπάρχουν όσο αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση, την υποταγή δηλαδή των ιδρυμάτων στις ανάγκες των επιχειρήσεων». «Ο Ομιλος J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση επιθυμεί να αποκτήσει ένα επιστημονικό δυναμικό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, εύκολα χειραγωγήσιμο, που να μην ξέρει κάτι παραπάνω από αυτά που είναι αναγκαία για την εταιρεία. Μάλιστα, ένα ποσοστό από τη χρηματοδότηση του προγράμματος (που αποτελεί σημαντικό κόστος για την εταιρεία) θα το καλύψει ο ίδιος ο φοιτητής, όπως "προτείνεται" και από το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά».

Η Πανσπουδαστική Κ.Σ. σχολιάζει πως «με τη συνθήκη της Μπολόνια, ένας από τους στόχους της ΕΕ είναι τα ιδρύματα να "παράγουν" απόφοιτους που να μην ξέρουν σε βάθος την επιστήμη τους αλλά να γνωρίζουν μόνο ένα κομμάτι αυτής, το οποίο ενδιαφέρει την εταιρεία - χρηματοδότη έτσι ώστε να αποτελέσουν φτηνό εργατικό δυναμικό. Η αρχή θα γίνει από τα μεταπτυχιακά και θα φτάσει προφανώς και στον προπτυχιακό κύκλο».

Η Πανσπουδαστική Κ.Σ. καλεί τους φοιτητές να παλέψουν για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση. Να αποσυρθούν τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που τα μετατρέπουν σε τσιφλίκι των επιχειρήσεων. Να αποσυρθεί ο νόμος - πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης.

ΤΕΙ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν αρκεί η περιγραφή των δικαιωμάτων

Αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα των ΤΕΙ η προσπάθεια να φανεί ότι για την ανεργία των αποφοίτων φταίει η εκκρεμότητα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΤΕΙ, υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά παρεμβαίνοντας στη Βουλή σε σχετική Επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Η ουσία, είπε, είναι ότι η κυβέρνηση με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ σταθερά και επίμονα προσπαθούν να υλοποιήσουν τις κατευθύνσεις της Μπολόνια, να υποτάξουν την εκπαίδευση στη στρατηγική της Λισαβόνας προκειμένου να υπερασπίσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Μέσα από όλα αυτά, συνέχισε η βουλευτής, προωθείται η δημιουργία τριών κύκλων σπουδών, όπου στον πρώτο θα παρέχονται γενικόλογες σπουδές που θα διαμορφώνουν μια πλατιά μάζα φθηνού, ευέλικτου εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα και προσδοκίες από το χώρο της εκπαίδευσης. Αλλωστε, υπενθύμισε η βουλευτής, η ΕΕ προωθεί με διάφορα μέτρα τη δημιουργία μιας μεταλυκειακής «σούπας» κυριολεκτικά όπου θα εμπλέκονται τα πάντα, από τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών μέχρι τα Πανεπιστήμια, για αυτό - όπως ισχυρίζονται οι Βρυξέλλες - θα εξασφαλίσει τη μέγιστη κινητικότητα τόσο στην εκπαίδευση όσο και την αγορά εργασίας.

Αναφερόμενη στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΤΕΙ τόνισε ότι αυτά απλώς περιγράφουν το τι θα μπορούσε να κάνει ο πτυχιούχος εάν έβρισε δουλειά και τόνισε: «Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οτι δε βρίσκει δουλειά ο απόφοιτος. Για παράδειγμα, η περιγραφή του τι μπορεί να κάνει ο πτυχιούχος των Ιατρικών Εργαστηρίων ή της Νοσηλευτικής, δεν του εξασφαλίζει δουλειά, τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από 20.000 κενές θέσεις εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ομαλά η πρώτη μέρα των πανελλαδικών

Κανονικά και χωρίς προβλήματα διεξήχθησαν οι χτεσινές εξετάσεις στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας γενικής παιδείας σε 1.236 ημερήσια λύκεια ανά την επικράτεια. Οι 90.000 μαθητές κλήθηκαν να κάνουν περίληψη και να επεξεργαστούν ένα δοκίμιο του Γ. Σεφέρη από τη συλλογή «Δοκιμές» και να αναπτύξουν το εξής θέμα: «Ο Δήμος σας διοργανώνει μια εκδήλωση με θέμα την παράδοση. Ως εκπρόσωπος της μαθητικής σας κοινότητας αναλάβατε τη σύνταξη ενός κειμένου που θα εκφωνηθεί στην εκδήλωση. Σ' αυτό να αναφέρετε τις αιτίες για τις οποίες πολλοί νέοι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από την παράδοση και να προτείνετε τρόπους επανασύνδεσής τους με αυτήν».

Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο, Πέμπτη, με τα μαθήματα: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία γενικής παιδείας. Το Σάββατο, 24/5 θα εξεταστούν στα μαθήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας θεωρητικής κατεύθυνσης και των Μαθηματικών θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ