ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
Θυσιάζεται το Αιγαίο για ... τα μάτια του ΝΑΤΟ

Δρομολογείται η ελληνοτουρκική στρατιωτική συνεργασία

Ν. Αγχίαλος: Το ελληνικό τζιπ και το τουρκικό «F-16» σε ένα ειρηνικό τετ-α-τετ
Ν. Αγχίαλος: Το ελληνικό τζιπ και το τουρκικό «F-16» σε ένα ειρηνικό τετ-α-τετ
Μετά την άφιξη των 12 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών «F-16» στη Ν. Αγχίαλο Βόλου, τον κατάπλου ελληνικών πολεμικών πλοίων στη Σμύρνη και τουρκικών στη Σούδα, που θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, και την απόβαση ενός λόχου 150 Τούρκων πεζοναυτών στην Κυπαρισσία, η οποία θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της 1ης του Ιούνη - όλες δραστηριότητες στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής άσκησης «DYNAMIC MIX 2000» που ξεκίνησε χτες και θα εξελιχθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 10 του Ιούνη - ανοίγει διάπλατα η πόρτα της ελληνοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας.

Μιας συνεργασίας που έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ και να καθυποτάξει ακόμα περισσότερο την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σενάριό της προβλέπει«εκδήλωση αστάθειας» στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπου σπεύδουν οι «σύμμαχοι» για την αποκατάσταση της... τάξης, αποκαλύπτοντας τα σχέδια αποσταθεροποίησης των ιμπεριαλιστών, στα οποία εμπλέκουν ενεργά και την Ελλάδα.

Το γεγονός ότι αυτή η ελληνοτουρκική συνεργασία προχωράει έτσι αποφασιστικά στα πλαίσια της συγκεκριμένης ΝΑΤΟικής άσκησης, δίνει και το στίγμα αυτής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Μια προσέγγιση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, που αποσκοπεί στην προώθηση των σχεδίων επιβολής της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Στο σκοπό αυτό υποτάσσεται η εθνική κυριαρχία με μοναδική προσδοκία από την κυβέρνηση την ανάληψη ρόλου από την ντόπια πλουτοκρατία, κατά ανάθεση από τους Αμερικανούς, στο πλιάτσικο των χωρών της περιοχής. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που γίνεται για... τα μάτια του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση «DYNAMIC MIX» είναι η μεγαλύτερη ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία φέτος έχει ορισμένα καινούρια χαρακτηριστικά: Πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Είναι η πρώτη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά την επίσημη λειτουργία της νέας δομής του και τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας. Η άσκηση πραγματοποιείται στα πλαίσια της προετοιμασίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για νέες επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή για την επιβολή της «νέας τάξης». Την ευθύνη για τη διεξαγωγή της έχει το στρατηγείο της Νάπολης, το οποίο αναθέτει ορισμένους ρόλους στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας, που κατά 50% στελεχώνεται από ΝΑΤΟικούς - και Τούρκους - αξιωματικούς, όπως και στο ανάλογο στρατηγείο της Σμύρνης.

Μέσω βέβαια της διαδικασίας αυτής δεν τίθεται υπό ελληνική διοίκηση η άσκηση, όπως ψευδέστατα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά περνάνε υπό άμεση ΝΑΤΟική διοίκηση οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα η Πολεμική Αεροπορία. Αυτό συμβαίνει γιατί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, δηλαδή το επιχειρησιακό στρατηγείο της Ελληνικής Αεροπορίας, από όπου ελέγχεται το Αιγαίο και καθοδηγούνται τα ελληνικά μαχητικά, ουσιαστικά είναι η καρδιά της ελληνικής αεράμυνας, μετατρέπεται στο σύνολό του σε ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων υπό τις διαταγές και τον έλεγχο του αεροπορικού στρατηγείου της Νάπολης. Και το σχήμα αυτό δεν είναι μόνο για την άσκηση αλλά αποτελεί δοκιμαστική εφαρμογή των ρυθμίσεων που έχει δεχτεί η κυβέρνηση να ισχύσουν.

Με την εν λόγω άσκηση μπαίνει σε εφαρμογή η αλλαγή του καθεστώτος εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, βέβαια με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο περνάει υπό τις εντολές του στρατηγείου της Νότιας Πτέρυγας στη Νάπολη και απενεργοποιείται το FIR Αθηνών, δηλαδή αφαιρείται από την Ελλάδα η αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων στο Αιγαίο και συνολικά παραχωρείται στο ΝΑΤΟ η άμυνα της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε για πρώτη φορά να εξαιρεθεί ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο από την άσκηση - συμπεριλαμβανομένης και της Λήμνου - προκειμένου να μην υπάρξει τουρκικό «βέτο», που θα εμπόδιζε τη διεξαγωγή της στην ελληνική επικράτεια, αποδεχόμενη έτσι ότι η περιοχή είναι αμφισβητούμενη, δηλαδή «γκρίζα ζώνη». Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έβαζε ως όρο για τη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στο Αιγαίο, να συμπεριλαμβάνεται και η Λήμνος, αναιρώντας με τον τρόπο αυτό στην πράξη την τουρκική θέση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Οεπιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, μέσα από τις διαδικασίες της άσκησης, μπαίνει υπό τις διαταγές του Αμερικανού διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Κομβικό σημείο είναι ο έλεγχος του FIR στο Αιγαίο, η αρμοδιότητα δηλαδή ελέγχου των πτήσεων στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, ο οποίος σήμερα ανήκει στην Ελλάδα λόγω της ύπαρξης των χιλιάδων ελληνικών νησιών. Στη διάρκεια της διεξαγωγής της άσκησης το FIR στο Αιγαίο περνάει στη Νάπολη. Οι ρυθμίσεις της άσκησης που αφορούν το FIR του Αιγαίου είναι προπομπός των ρυθμίσεων που θα προκύψουν και στη συνέχεια.

Ουσιαστικά, τώρα εγκαινιάζεται το νέο καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο. Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη που θα πάρουν μέρος στην άσκηση δε θα υποβάλουν σχέδια πτήσης. Τη σχετική οδηγία, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, εξέδωσε το Στρατηγείο Νοτίου Ευρώπης στη Νάπολη προς τα στρατηγεία Λάρισας και Σμύρνης, σύμφωνα με την οποία τούς δίνεται η διαταγή να μην αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που με οποιονδήποτε τρόπο μετέχουν στην άσκηση. Μάλιστα η διαταγή αυτή δεν απευθύνεται μόνο στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία αλλά και στους διοικητές Τακτικής Αεροπορίας των δύο χωρών, δηλαδή ΝΑΤΟποιεί τον εθνικό εναέριο χώρο και επιβάλλει ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας-Τουρκίας!


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Δυναμικές κινητοποιήσεις σε Μακεδονία - Θεσσαλία

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις του λαού της Μακεδονίας ταυτόχρονα με την έναρξη της «Dynamic MIX 2000».

Ετσι σήμερα Κυριακή 21 του Μάη

- Στο Κιλκίς οι αγωνιστές της ειρήνης συγκεντρώνονται στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Ειρήνης όπου θα γίνουν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των φορέων και στη συνέχεια με κομβόι θα μεταβούν στο στρατόπεδο «Χατζηιωάννου» της Ν. Σάντας.

- Στη Φλώρινα οργανώνεται συγκέντρωση σήμερα στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης.

- Στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί πορεία, η οποία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Παναγία και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα γίνει μεγάλη συγκέντρωση.

- Στα Γιαννιτσά, στις 8 απόψε το βράδυ, θα γίνει συγκέντρωση στον πεζόδρομο και στη συνέχεια με πορεία οι διαδηλωτές θα μεταβούν στο στρατόπεδο 501 ΜΤΠ, που ανήκει στη δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

- Στα Γρεβενά, οι φορείς του νομού αποφάσισαν τη διοργάνωση συγκέντρωσης την επόμενη Κυριακή 28 του Μάη.

  • Στις 9 Ιούνη, οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα στείλουν τη δική τους μαχητική απάντηση με συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Καβάλας, το λιμάνι της οποίας μετατρέπεται σε ΝΑΤΟικό ναύσταθμο.
Στη Θεσσαλονίκη

Στην Ανατολική Υπαιθρο, σήμερα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις υποδοχής του ειρηνοδρόμου Κώστα Παπαδόπουλου, που ξεκίνησε χτες το πρωί από τη Θεσσαλονίκη για να μεταφέρει το κάλεσμα αντίστασης και πάλης στους κατοίκους της περιοχής. Οι συγκεντρώσεις υποδοχής, που θα γίνουν στον Τρίλοφο στις 5μμ, στο Πλαγιάρι στις 6μμ και στην Επανωμή στις 7.30μμ, θα πάρουν χαρακτήρα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην παρουσία των ΝΑΤΟικών φονιάδων.

Αύριο Δευτέρα 22 του Μάη στο πλαίσιο του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης η ΕΔΥΕΘ και η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων καλούν το λαό να πάρει μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα μπροστά στο χώρο του μνημείου του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο 27-28 του Μάη, θα πραγματοποιηθεί διήμερη κατασκήνωση ειρήνης στην κατεχόμενη παραλία του Αγγελοχωρίου, λίγα μέτρα μακρύτερα από τη ναυτική βάση όπου οι Γερμανοί ξαναπάτησαν πόδι μετά από μισό αιώνα.

Οι εκδηλώσεις αντίστασης του λαού της περιοχής θα κορυφωθούν με μια μεγάλη συναυλία για την ειρήνη στις 17 του Ιούνη με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το Θάνο Μικρούτσικο.

Στη Θεσσαλία

Το αγωνιστικό «παρών» ετοιμάζονται να δώσουν οι Θεσσαλοί φιλειρηνιστές στη πανθεσσαλική αντιπολεμική κινητοποίηση που θα γίνει στον Τύρναβο στις 4 Ιούνη, με πρωτοβουλία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ