ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Δίνουμε τρόπο στην οργή», αντλώντας δύναμη και συμπεράσματα από την Ιστορία

Πλατιά συζήτηση με τους νέους με πολύμορφες εκδηλώσεις, με αφορμή και ιστορικές επετείους

Στον Αγιο Δημήτριο
Στον Αγιο Δημήτριο
Σαββατοκύριακο πλούσιο σε εκδηλώσεις σε πλατείες και άλλους κατάλληλους ανοιχτούς χώρους ήταν αυτό που μας πέρασε για τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε πολλές περιοχές, επιδιώκοντας να ανοίξουν πλατιά τη συζήτηση με τη νέα γενιά γύρω από το πώς θα δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων της.

«"Δίνουμε τρόπο στην οργή..."! Αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ξεδιπλώνουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, ώστε περισσότεροι νέοι να έρθουν σε επαφή με τις επαναστατικές, ανατρεπτικές ιδέες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ», εξηγεί η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για το νήμα που διαπερνά όλη αυτήν τη δραστηριότητα, η οποία - προσθέτει - παίρνει διάφορες μορφές: «Συζητήσεις, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δωρεάν μαθήματα από το Στέκι της ΚΝΕ στην Αθήνα, λειτουργία βιβλιοπωλείων ώστε περισσότεροι νέοι να έρθουν σε επαφή με το πολιτικό, λογοτεχνικό και ιστορικό βιβλίο, είναι μερικά παραδείγματα».

Η ίδια τονίζει ότι «ένας χρόνος πανδημίας, ένας χρόνος βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, ένας χρόνος εγκλεισμού είναι αρκετός ώστε περισσότεροι νέοι να βγάλουν συμπεράσματα για την κοινωνία στην οποία ζούμε, να απαντήσουν τα πολλά "γιατί;" που μπορεί κατά καιρούς να τους γεννιούνται βλέποντας τον κόσμο γύρω τους. Γι' αυτό πολλά από τα θέματα που επιλέγουμε στις εκδηλώσεις μας άπτονται της σύγχρονης καθημερινότητας και διαπάλης: Ο ρόλος του αστικού κράτους, η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης κ.ά.

Στο Ν. Ηράκλειο
Στο Ν. Ηράκλειο
Ταυτόχρονα πρωτοστατούμε ώστε να συζητηθεί πλατιά τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να γίνει σήμερα. Να απαντηθεί το πώς θα αλλάξουμε τα πράγματα, ποιος είναι ο σύγχρονος επαναστάτης σήμερα. Αξιοποιούμε ιστορικές επετείους (όπως τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821), συμπεράσματα από την καθημερινή πάλη που δίνουμε, ώστε να αναδείξουμε ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να φτιασιδωθεί, παρά μόνο να ανατραπεί!».

Μονόδρομος η πάλη απέναντι σ' αυτό το σύστημα

Με αυτό το πνεύμα, σε κλίμα ενθουσιασμού και με πλούσια συζήτηση έγινε το Σάββατο εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Νότιων Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ με τίτλο «54 χρόνια από τη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απρίλη - Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία». Η εκδήλωση έγινε στον Αγ. Δημήτριο (πλατεία Αλέκου Παναγούλη), με κεντρικό ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Η ομιλία στάθηκε στα βασικά συμπεράσματα που μπορούμε να αντλήσουμε σήμερα από την περίοδο της χούντας και τον αντιδικτατορικό αγώνα. Αναφέρθηκαν ιστορικά γεγονότα της εποχής που συνέβαλαν στο να φτάσουμε στη χούντα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καθοριστική παρέμβαση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανατροπή της, στον ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, τόσο εκείνη την περίοδο όσο και σήμερα, για το τι σημαίνει η εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους. Τονίστηκαν η στάση και ο ρόλος των αστικών κομμάτων απέναντι στη χούντα, αλλά και πώς σήμερα συμβάλλουν στα σχέδια της αστικής τάξης το καθένα από το δικό του μετερίζι, με σύγχρονα παραδείγματα.

Στον Πειραιά
Στον Πειραιά
Αντίστοιχα, το Σάββατο έγινε εκδήλωση της ΤΟ Βόρειων Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ στο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας του Νέου Ηρακλείου, με θέμα «Αστικό κράτος: "Κράτος δικαίου" ή σταθερός αντίπαλος της εργατικής τάξης και της νεολαίας;».

Χαιρετισμό απηύθυνε η Μάγδα Ρήγα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου της ΤΟ Βόρειων Συνοικιών, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αξιοποιώντας παραδείγματα της σφοδρής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και η νεολαία από το αστικό κράτος διαχρονικά, αλλά και παραδείγματα όξυνσης της βάρβαρης επίθεσης την τελευταία χρονιά, ανέδειξε τον χαρακτήρα του ως εργαλείου διατήρησης της εξουσίας και προώθησης των συμφερόντων της αστικής τάξης, αλλά και τη συνέχεια που αυτό έχει, ανεξαρτήτως διαχειριστή στην κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον κέντρισαν οι αναφορές στην πείρα από την Παρισινή Κομμούνα και τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Μετά την εισηγητική ομιλία έγινε συζήτηση για τη σχέση φασισμού και αστικού κράτους, αλλά και πλευρές που αφορούν τα καθήκοντα που απορρέουν από το Πρόγραμμα του Κόμματος, τόσο σήμερα όσο και σε επαναστατικές συνθήκες. Το ραντεβού ανανεώθηκε στην πολύμορφη δραστηριότητα του επόμενου διαστήματος, με πρώτο μεγάλο σταθμό τα Μαθητικά Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο μήνα.

Για τη σημασία της μελέτης της Ιστορίας και των Επαναστάσεων

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο κέντρο του Πειραιά με θέμα «Οι επαναστάσεις ως ατμομηχανές της Ιστορίας. Συζητώντας για την Επανάσταση του 1821».

Της κεντρικής ομιλίας προηγήθηκαν παρεμβάσεις από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, μαθητή, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο τι διδάσκονται οι μαθητές στο σχολείο σχετικά με το 1821 και ειδικά φέτος με την επέτειο των 200 χρόνων, που τα σχολεία εντάσσονται σε προγράμματα περαιτέρω εμβάθυνσης στην αστική προσέγγιση και στόχευση για την Επανάσταση.

Επίσης, η Κωνσταντίνα Λυμπριτάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ιστορίας, αναφέρθηκε σε πλευρές διδασκαλίας της επιστήμης της Ιστορίας στο αστικό πανεπιστήμιο και σε άλλες βαθμίδες της Εκπαίδευσης, στα σχολεία, στο θολό τοπίο που δημιουργείται στο μυαλό των νέων σχετικά με την Ιστορία, αλλά και στον ρόλο του κομμουνιστή εκπαιδευτικού.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Μηνά Αντύπα, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας. Αναδείχθηκαν η μακρόχρονη εξέλιξη των κοινωνικών δυνάμεων τους αιώνες πριν την Επανάσταση, η πορεία μέσα από την οποία συγκροτήθηκε η ελληνική αστική τάξη, η πρωτοπορία της Επανάστασης και από ποια ιδανικά εμπνεύστηκε, τονίστηκε ο καθοριστικός και αναγκαίος ρόλος μιας επαναστατικής οργάνωσης, της Φιλικής Εταιρείας.

Ο ομιλητής στάθηκε στο επιτακτικό αίτημα της αστικής τάξης, των εμπόρων, για άρση των περιορισμών στη μεταφορά των εμπορευμάτων στο εσωτερικό του ελλαδικού χώρου, προκειμένου να πάρει προβάδισμα από τους ανταγωνιστές της στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Δηλαδή στο αίτημα για ενοποίηση όλων αυτών των περιοχών και παραγωγών υπό την αιγίδα του έθνους με αποτίναξη των Οθωμανών, όχι επειδή ήταν «κάποιο άλλο έθνος», αλλά επειδή ήταν η αυτοκρατορία που αντιπροσώπευε το παλιό - τη φεουδαρχία. Και εν τέλει πώς όλα τα παραπάνω, κάτω από τα συνθήματα της Ισότητας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, έγιναν κτήμα σε πλατύτερο τμήμα του λαού τις παραμονές της Επανάστασης.

Η ομιλία έκλεισε με τη σημασία που έχει η μελέτη όλων των επαναστάσεων από τους κομμουνιστές, η Ιστορία συνολικά, με την παρότρυνση μάλιστα για μελέτη συγκεκριμένων ιστορικών τίτλων από έργα του Μαρξ και του Ενγκελς, του Λένιν, από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που εκθέτονταν στον χώρο.

Την εκδήλωση ακολούθησαν ξεναγήσεις στο νέο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ, «Τραβέρσο».

Την Κυριακή η σκυτάλη πέρασε στις ΟΒ Κατασκευών και Βιομηχανίας Αττικής της ΚΝΕ, που οργάνωσαν εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για τα συμπεράσματα από την Παρισινή Κομμούνα, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, που έδωσε το έναυσμα για να συζητηθούν τόσο τα ιστορικά γεγονότα της Παρισινής Κομμούνας όσο και η ανάγκη σήμερα να μελετάται από νέους ανθρώπους η ιστορία του εργατικού και του κομμουνιστικού κινήματος.

Αντίστοιχη εκδήλωση για τα συμπεράσματα από την Παρισινή Κομμούνα έγινε και το Σάββατο από την ΟΒ Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας της ΚΝΕ, έξω από το κτίριο Δ' της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθήνας. Εγινε παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων και των συμπερασμάτων που προκύπτουν και η εκδήλωση έκλεισε με μια αναφορά στην ιστορία του ύμνου της Διεθνούς, ο οποίος αποτέλεσε και αποτελεί ύμνο της εργατικής τάξης στον αγώνα της για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος δραστηριοτήτων προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και στο πλαίσιο αυτό για αυτές τις μέρες προγραμματίζονται:

Σήμερα Τετάρτη, 21 Απρίλη, η ΟΒ Φυσικού ΑΠΘ διοργανώνει συζήτηση στις 3 μ.μ., στην πλατεία Χημείου, με τίτλο «Ποια κοινωνία, με ποια οικονομία, και ποιο πανεπιστήμιο έστειλε τον Γκαγκάριν στο Διάστημα;».

Αύριο Πέμπτη, 22 Απρίλη:

-- Οι μαθητικές οργανώσεις Σταυρούπολης διοργανώνουν στις 6.30 μ.μ., στο κόκκινο πάρκο Ηλιούπολης, συζήτηση με θέμα «60 χρόνια από την κατάκτηση του Διαστήματος! Ποιο σχολείο έστειλε τον Γκαγκάριν στο Διάστημα; Συζητάμε για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα».

-- Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στους Γεωτέχνες οργανώνουν στις 6 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Ψάξε την πραγματική ουσία, πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», στα γρασίδια της Γεωπονίας. Θα μιλήσει η Παρασκευή Τσεκούρα, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας ΑΕΙ Θεσσαλονίκης.

--Η ΤΟ ΣΘΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 6 μ.μ., με θέμα «9η Μάη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών», στην πλατεία Χημείου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τσούγγαρης, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας ΑΕΙ Θεσσαλονίκης.

-- Η ΟΒ ΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ διοργανώνει στις 6 μ.μ. εκδήλωση με θέμα: «Ludwig van Beethoven, ένας μεγάλος συνθέτης στις μεγάλες ρωγμές της Ιστορίας», στην αυλή του ΠΑΜΑΚ. Θα μιλήσει ο Θάνος Κατσάρας, φοιτητής του ΜΕΤ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ