ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2018 - Κυριακή 22 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καθημερινές πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς

Στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας - Την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Ανεβάζουν ρυθμούς οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προετοιμάζοντας με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και εκδηλώσεις την απεργία και τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.

«Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών»: Απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, το σύνθημα του φετινού ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς συνδέει τα αιτήματα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου, με τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας, τον συνολικό αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Από τις δεκάδες άλλες συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, μέχρι στιγμής τα ραντεβού έχουν οριστεί σε Αγρίνιο (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (10.30 π.μ., μπροστά στο δημαρχείο), Αρτα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Δήλεσι (10.30 π.μ.), Δράμα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Ηγουμενίτσα (10 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ), Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Θήβα (10.30, πεζόδρομος), Καβάλα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Καλαμάτα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Κομοτηνή (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Κόρινθο (10.30 π.μ., Περιβολάκια), Λαμία (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου), Λάρισα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Νάξο (11 π.μ., παραλία), Νάουσα (9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ξάνθη (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Πάτρα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Τρίκαλα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Χαλκίδα (10.30 π.μ., Στρογγυλό) και Χανιά (10 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων).

Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις των εργαζομένων έγιναν τη βδομάδα που πέρασε σε μια σειρά εργοτάξια (φωτ. από το εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ)
Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις των εργαζομένων έγιναν τη βδομάδα που πέρασε σε μια σειρά εργοτάξια (φωτ. από το εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ)
Απόφαση για 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων. Αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στις πρόσφατες απεργιακές τους κινητοποιήσεις με συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς, ενώ έχουν θέσει το ζήτημα και στην ΠΝΟ, προκειμένου να προκηρυχθεί απεργία την 1η Μάη.

Πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών και εκδηλώσεων σε σχολές κατάρτισης έχουν σχεδιάσει μια σειρά σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με τους Συλλόγους Σπουδαστών, μεταφέροντας στους νέους εργαζόμενους το ταξικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς.

Πρόγραμμα δράσης από την Ομοσπονδία και Συνδικάτα Οικοδόμων

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Πρωτομαγιά, η Ομοσπονδία Οικοδόμων μαζί με τα Συνδικάτα οργανώνουν συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα.

Με στάση εργασίας (11 π.μ. - 12 μ.) και συγκέντρωση των εργαζομένων στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης συνεχίζονται την Τρίτη 24/4 οι παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς στην Αττική.

Αντίστοιχες στάσεις εργασίας και συζητήσεις έχουν ήδη γίνει σε μια σειρά εργοτάξια, μέσα από τις οποίες το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση - συζήτηση για την Πρωτομαγιά που διοργανώνει μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα Συνδικάτα Ηλεκτρολόγων Αττικής και Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών, την Τετάρτη 25/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα: Την Τρίτη 24/4 στο Αγρίνιο (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Την Πέμπτη 26/4 στα Γιάννενα (7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Την Παρασκευή 27/4 στην Πάτρα (7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Την Κυριακή 29/4 στη Θεσσαλονίκη (εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο).

Στη Θεσσαλονίκη

Τον αγωνιστικό γιορτασμό της 1ης Μάη και του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών το Μάη του '36 προετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη.

Τις επόμενες μέρες, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ προγραμματίζει τις εξής κεντρικές δράσεις: Στις 24/4 και 25/4, κοινές εκδηλώσεις σωματείων με συλλόγους σπουδαστών, φοιτητών, μαθητών εσπερινών σχολείων. Την Πέμπτη 26/4, μηχανοκίνητες πορείες σε Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή 27/4, πανεξόρμηση των συνδικάτων στις ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Το Σάββατο 28/4, παρεμβάσεις στις λαϊκές αγορές (Ξηροκρήνη - Μαρτίου). Το Σάββατο 5/5, ιστορικός περίπατος των σωματείων, με αφετηρία το χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36. Την Τετάρτη 9/5, κατάθεση στεφάνων στο χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου. Την Κυριακή 13/5, συμμετοχή στη μέρα αντιιμπεριαλιστικής δράσης που έχει εξαγγείλει η ΕΔΥΕΘ.

Παράλληλα, τα σωματεία πραγματοποιούν καθημερινά περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, μεταξύ άλλων στους κλάδους του Επισιτισμού - Τουρισμού, του Μετάλλου, του Τύπου - Χάρτου.

«Στο πόδι» τα Εργατικά Κέντρα

Πρόγραμμα πολύμορφων πρωτοβουλιών έχει αποφασίσει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Από την Τετάρτη 25/4 μέχρι και την παραμονή της Πρωτομαγιάς, κλιμάκιά του θα κάνουν περιοδείες σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Στις 26 και 27 Απρίλη θα προβληθούν ταινίες με αντιπολεμικό περιεχόμενο, στις 9 μ.μ., στα γραφεία του. Την Κυριακή 29/4, στις 7 μ.μ., στο θεατράκι στη Σκάλα οργανώνονται εκδηλώσεις για παιδιά με τίτλο: «Κόκκινη κλωστή δεμένη... με αγώνες είν' κλωσμένη». Η κεντρική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά θα γίνει τη Δευτέρα 30/4, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μαβίλη.

Στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, την Παρασκευή 27/4 και τη Δευτέρα 30/4, έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), με στόχο να αξιοποιηθούν για να φτάσει στους χώρους δουλειάς το κάλεσμα συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία. Επίσης, το ΕΚΛ θα οργανώσει: Περιοδείες σε σχολές κατάρτισης και ΤΕΙ. Εξορμήσεις στα στρατόπεδα. Ποδοσφαιρικό τουρνουά 5x5 στις 24 και 26 Απρίλη.

Σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας και της συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς έγινε την περασμένη Τετάρτη από το Εργατικό Κέντρο Αρτας. Ανάμεσα στους εργαζόμενους που πήραν μέρος, ξεχώρισε η παρουσία εργατών από επιχειρήσεις του κλάδου των Τροφίμων (Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας, επιχειρήσεις «Αμβροσιάδη», «ΒΙΚΗ», φυτώρια «Ξυλογιάννη»), καθώς και τους κλάδους του Εμπορίου και των Κατασκευών. Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος εκπρόσωποι των αγροτών και της Επιτροπής Ειρήνης Αρτας. Ακολουθούν το Σάββατο 28/4, στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο του κάστρου της Αρτας, η παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Θεσσαλικός Κύκλος» από τη θεατρική ομάδα, τη χορωδία και την ορχήστρα του ΠΑΜΕ και την Κυριακή 29/4, στις 8.30 μ.μ., προβολή ταινίας στο Εργατικό Κέντρο. Τέλος, το Εργατικό Κέντρο αξιοποιεί στο άνοιγμά του την εφημερίδα του, «Η φωνή της Εργατιάς».

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου συνεχίζει τις περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Την Τετάρτη 25/4 καλεί μαζί με σωματεία της δύναμής του σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ. Το Σάββατο 28/4 πραγματοποιεί εκδήλωση με συναυλία, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δήμου στο Καρλόβασι. Την Κυριακή 29/4, στις 11 π.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ, οργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά.

Κάλεσμα από την ΠΑΣΕΒΕ

Στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς εμπόρους, αυτοκινητιστές και συνταξιούχους, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

«Παλεύουμε για να έχουμε δουλειά, ελεύθερο χρόνο, δωρεάν σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τους κόπους μιας ζωής, καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας. Δεν θα γίνουμε "κρέας για τα κανόνια" και τους πυραύλους των ιμπεριαλιστών, που μοιράζουν τη γειτονιά μας, ξεριζώνουν λαούς, προκαλούν εκατόμβες αθώων θυμάτων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ. «Γι' αυτό, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και την φτωχή αγροτιά, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ, τις πολιτικές που τους υπηρετούν. Η ανάπτυξη των αγώνων είναι το αντίπαλο δέος στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται, στις στρατιωτικές επεμβάσεις που εντείνονται», συμπληρώνει.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη ...μεταμνημονιακή εποχή, η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει: «Καταχρεωμένοι αυτοαπασχολούμενοι, χαμηλά μεροκάματα, συντάξεις πείνας, αυτό σημαίνει "καθαρή έξοδος" από τα μνημόνια. Ετσι εννοεί η κυβέρνηση τη "δίκαιη ανάπτυξη". Τα προγράμματα χρηματοδότησης και οι φοροαπαλλαγές προορίζονται για λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτές που είναι "ανταγωνιστικές" και "εξωστρεφείς"». Την ίδια στιγμή, όπως υπενθυμίζει, για τα μικρομάγαζα και τους αυτοαπασχολούμενους έχουν δρομολογηθεί άλλα μέτρα: «Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, συντάξεις φιλοδωρήματα, πετσοκομμένες παροχές Υγείας - Παιδείας. Και προστίθεται η απελευθέρωση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών ακόμα και για χρέη 500 ευρώ. Πάνω από 130.000 πλειστηριασμοί σχεδιάζονται τα επόμενα χρόνια».

«Η αλλαγή της κατάστασης περνά από το δικό μας χέρι», τονίζει η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να αλλάξουν τους αρνητικούς συσχετισμούς, να κάνουν πιο μαζικά τα σωματεία τους.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις
  • Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου οργανώνει σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα 23/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας οργανώνει σύσκεψη σωματείων, τη Δευτέρα 23/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσά του.
  • Εκδήλωση την Τρίτη 24/4, στις 7 μ.μ., οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αγρινίου, στο Εργατικό Κέντρο.
  • Εκδήλωση οργανώνει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, την Πέμπτη 26/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας διοργανώνει προβολή ταινίας την Παρασκευή 27/4, στις 8 μ.μ., στην Παραμυθιά και το Σάββατο 28/4, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του στην Ηγουμενίτσα.
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνουν το Σάββατο 28/4, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα Συνδικάτα Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους καπνεργάτες του Μάη του '36 και στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τη Δευτέρα 30/4, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ