ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με μέτρα πάνω στα μέτρα χτίζει «καθαρό διάδρομο» για το κεφάλαιο

Για συμπληρωματικό μνημόνιο έκανε λόγο χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Eurokinissi

Για συμπληρωματικό μνημόνιο έκανε λόγο χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Συμπληρωματικό μνημόνιο με το ΔΝΤ, δημοσιονομικός «κόφτης», μέτρα προηγούμενων μνημονίων που «ωριμάζουν» τώρα, και νέα μέτρα που τώρα συνομολογούνται για να εφαρμοστούν τα αμέσως επόμενα χρόνια, είναι ο μέχρι στιγμής αντιλαϊκός απολογισμός των παζαριών της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» και την εξασφάλιση ευνοϊκότερων όρων για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος παραδέχτηκε χτες ότι προετοιμάζεται συμπληρωματικό μνημόνιο με το ΔΝΤ για την παραμονή του στο πρόγραμμα, ενώ υπερασπίστηκε εκ νέου τον δημοσιονομικό κόφτη σαν το εχέγγυο της απρόσκοπτης υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής που απαιτείται για την επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων.

Οπως είπε, «μετά την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν οι θεσμοί στις 25 Απριλίου. Στη συνέχεια θα γραφτούν τα κείμενα, δηλαδή το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου συνεννόησης αλλά και του μνημονίου με το ΔΝΤ, και στις 22 Μαΐου θα διενεργηθεί το Γιούρογκρουπ που θα βάλει και την τελική σφραγίδα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης (...) να έχουμε τη συμφωνία εκείνη που θα δημιουργήσει τον καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία και θα οδηγήσει τελικά και στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Στο ενδιάμεσο, και πιο συγκεκριμένα την πρώτη βδομάδα του Μάη, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που αναμένονται να ψηφιστούν στο σύνολό τους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συμφωνία με το ΔΝΤ, έκανε λόγο για «ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης, που θα έχει διάρκεια ένα χρόνο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσής του ενόψει της Εαρινής Συνόδου που ξεκινά σήμερα, κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη» σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της πρόβλεψής του κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεπε το ΔΝΤ το φθινόπωρο του 2016, δισ. που «βρέθηκαν» βέβαια από τη φοροληστεία του λαού και το «τσεκούρι» σε δαπάνες. «Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για την δημοσιονομική απόδοση της χώρας, επιφυλάξεις που θυμίζω ότι προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν αδικαιολόγητες», ανέφερε.

Στη βάση αυτή επιχείρησε να καθησυχάσει το κεφάλαιο, υποστηρίζοντας ότι και οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τα επόμενα χρόνια «υποεκτιμούν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας», αλλά και το λαό, λέγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση ...είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χτεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου», καθώς «το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων μεταξύ των θεσμών έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του δημοσιονομικού διορθωτή». Είπε δηλαδή ότι ο «κόφτης» και τα επιπλέον μέτρα είναι έτσι κι αλλιώς δεδομένα, σε περίπτωση που τα αντιλαϊκά μέτρα δε φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αντιλαϊκή επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας

Κι ενώ για το λαό δεν έχουν τελειωμό τα μέτρα σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του, ο Δ. Τζανακόπουλος παραδέχτηκε ότι οι στόχοι με τους οποίους η κυβέρνηση προσέρχεται στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ είναι καθ' υπαγόρευση του κεφαλαίου και για τα συμφέροντά του. Με «προίκα» την «υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος», η κυβέρνηση ζητά «να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξεδιπλώσει το σύνολο των δυνατοτήτων της και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». Αυτό - πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - «είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με τη λύση που αναμένεται να δοθεί για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους», γεγονός «που θα ανοίξει το δρόμο για το οριστικό τέλος της αβεβαιότητας και θα δώσει σήμα στο εξωτερικό» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σε συνδυασμό βέβαια με τα υπόλοιπα αντεργατικά και άλλα μέτρα (φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις κοκ) που διαμορφώνουν «ευνοϊκούς» όρους για το κεφάλαιο.

Χαρακτηριστικό είναι και το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε για μια ακόμα φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξουμε άμεσα σε μια συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ωστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία... Από τη στιγμή, δηλαδή, που η ΕΚΤ θα βάλει τη σφραγίδα της για τη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας, τότε θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε και ένα ολόκληρο πλάνο πρωτοβουλιών για να επιταχύνουμε την αναπτυξιακή μας πορεία».

Η προσπάθεια στράτευσης του λαού υπαγορεύει και όξυνση της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ για το ποιος υπηρετεί πιο πιστά τους στόχους του κεφαλαίου. Ετσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ποντάρει ξανά τα πάντα στην καταστροφή και το χάος», ότι «βλέπει ευθύνες αποκλειστικά στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και ότι «είχε ταυτιστεί με τις πλέον ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από πλευράς δανειστών», ενώ «όσο κυβέρνησε τον τόπο, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα και αφορούν το ίδιο το μέλλον της χώρας», υποδεικνύοντας σαν τέτοια το χρέος, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα ζητήματα δηλαδή που συνδέονται με τους όρους ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και βρίσκονται στο επίκεντρο του δικομματικού ανταγωνισμού ενώπιον του κεφαλαίου.

ΝΔ
Κριτική με βάση τους στόχους του κεφαλαίου

Στο γνωστό της μοτίβο συνεχίζει η ΝΔ την κριτική της προς την κυβέρνηση, ότι αδυνατεί να δώσει ανάσες στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα λαϊκά στρώματα στους στόχους αυτούς.

Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Β. Κικίλιας, έλεγε χτες ότι «δεν ευημερούν ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι αριθμοί. Στην πραγματική οικονομία έχουμε: 144.000 νέους ανέργους, από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017! 1 δισ. αύξηση των "κόκκινων" δανείων, μόνο τον Ιανουάριο του 2017! 1,2% ύφεση, το τελευταίο τρίμηνο του 2016! 2,3 δισ. εκροή καταθέσεων, το πρώτο δίμηνο του 2017!».

Η δε τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, είπε στον ρ/σ «Alpha 989» ότι «δεν υπάρχει Πάσχα που να πέρασε και να έχει τέτοια εικόνα η αγορά. Ποιο πλεόνασμα λένε; Είναι το μεγαλύτερο υφεσιακό πλεόνασμα που υπάρχει. Οι δείκτες ανάπτυξης πέφτουν κάτω από το 1% (...) Κάθε μονάδα δείκτη στην ανάπτυξη ισούται με χιλιάδες θέσεις εργασίας και ο Παππάς λέει "δεν μας ενδιαφέρει"; Εχουν χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 9,84», επικαλούμενος την πρόσφατη χαρακτηριστική δήλωση του Π. Μοσκοβισί που «έδωσε στο Ευρωκοινοβούλιο δημόσια συγχαρητήρια στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, γιατί μέσα σε έναν χρόνο ολοκλήρωσε πάνω από 200 μνημονιακές δράσεις», μίλησε για... συνειδησιακά προβλήματα που έχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που τάχα ψηφίζουν μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούν.

Ποινικές διώξεις για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων

Για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τον νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου» διώκεται ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, ενώ ως ηθικός αυτουργός στο ίδιο αδίκημα κατηγορείται ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας. Μαζί με τους δύο πρώην επικεφαλής, διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα (πρώτο εξάμηνο του 2009) καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.

Η δίωξη βασίστηκε σε πόρισμα της επίκουρης Οικονομικής εισαγγελέα Ελ. Μιχαλοπούλου, η οποία διενήργησε τη σχετική έρευνα μετά από παραγγελία από τον οικονομικό εισαγγελέα, Π. Αθανασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυσέλιδο πόρισμα της εισαγγελέα, στο οποίο περιλαμβάνεται και η σχετική πραγματογνωμοσύνη που είχε παραγγείλει, εξετάζονται αναλυτικά μία προς μία οι συναλλαγές της ΤτΕ με την Τράπεζα Πειραιώς, που κατέτειναν - σύμφωνα με το συμπέρασμα της εισαγγελέα - σε ζημία του Κοινού Κεφαλαίου (ΚΚ), το οποίο είναι ο «κουμπαράς» των ασφαλιστικών Ταμείων και το οποίο οφείλει να διαχειρίζεται προς όφελός τους. Το συμπέρασμα της εισαγγελικής έρευνας είναι ότι η ΤτΕ ως διαχειριστής του Κοινού Κεφαλαίου «όχι μόνο παρέβη τους κανόνες διαχείρισης που έθεσε ο νόμος, η πολιτική της και οι αρχές χρηστής διαχείρισης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικοοικονομικού σκοπού της διαχείρισης, αλλά η παράβαση αυτή έγινε κατά αντικειμενική κρίση προφανώς, πρόδηλα, κατά κατάχρηση της διαχειριστικής εξουσίας αντίθετα προς τα συμφέροντα και το σκοπό του Κοινού Κεφαλαίου». Την εισαγγελική έρευνα προκάλεσαν μηνυτήριες αναφορές ασφαλιστικών φορέων και ΝΠΔΔ, των οποίων τα διαθέσιμα αποτελούν το Κοινό Κεφάλαιο (ΚΚ) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας, σε σχετική του ανακοίνωση, αναφέρει μεταξύ άλλων: «(...) Οι συγκεκριμένες συναλλαγές είναι συνήθεις και καθημερινές για τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουν γνώση ή συμμετοχή στην απόφαση και εκτέλεσή τους τα μέλη των Διοικήσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων (....)».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ