ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Νέα αντιλαϊκά πακέτα στις Συμπληγάδες του «χρέους» και των «πλεονασμάτων»

Στα ζητήματα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, παράλληλα και σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς της περιόδου μετά το 2018, εστιάζουν, σε αυτή τη φάση, οι διεργασίες για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ξεκινά και επίσημα σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, όπως τόνισε χτες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί «βιώσιμο». Σε αυτό το επίπεδο, η όποια μελλοντική «εξομάλυνση» των «πλεονασμάτων» έρχεται προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος για παρεμβάσεις σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει και την επίτευξη ενός συμβιβασμού με την πλευρά της Ευρωζώνης, στις όποιες μελλοντικές «διευκολύνσεις» στις αποπληρωμές του κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με την ίδια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η «εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων», γύρω από το οποίο, όπως είπε, «έχει σημειωθεί πρόοδος», λέγοντας πως οι εκκρεμότητες σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό «θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης, λέγοντας ότι πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα, όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».

Επιπλέον, ουσιαστικά, απέδωσε εύσημα στη συγκυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της ιδιοποίησης του αντιλαϊκού προγράμματος και των μέτρων, τονίζοντας πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξαγοράς των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς το ελληνικό κράτος από τον ΕSM, που βέβαια θα παρέχει χαμηλότερα επιτόκια, διευκολύνοντας έτσι τόσο το ΔΝΤ όσο και τη «βιωσιμότητα» του χρέους. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, το βασικό ζήτημα είναι οι υποθέσεις σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ σε βάθος πολλών ετών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η τελευταία αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στον ESM είναι το 2060, και «έως τότε μπορούν να συμβούν πολλά».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι συζητούνται με το ΔΝΤ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, αν χρειαστούν, όπως είπε, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, λέγοντας ότι η Ευρωζώνη θα αναλάβει «δέσμευση για πρόσθετη βοήθεια, εφόσον χρειαστεί».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε άφηνε αιχμές προς την πλευρά του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας: «Ατυχώς για το ΔΝΤ, τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα».

Με αντιλαϊκό «ατού» την «υπεραπόδοση» των πλεονασμάτων

Από την πλευρά της, η ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει σήμερα τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, τα οποία αναμένεται να επικυρωθούν από τη Γιούροστατ την ερχόμενη βδομάδα. Η «υπερπαραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων», έρχεται ως επακόλουθο της διευρυνόμενης φοροληστείας απέναντι στο λαό, σε συνδυασμό με την κατακρεούργηση της γκάμας των κονδυλίων ακόμη και για στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες.

Την ίδια ώρα, η «υπεραπόδοση» που, όπως δείχνουν και τα προχτεσινά στοιχεία για το α' τρίμηνο, έρχεται από το κόψιμο δαπανών για την Υγεία, την Πρόνοια, τη φοροληστεία κ.ο.κ., αποτελεί το αντιλαϊκό «ατού» της κυβέρνησης στα παζάρια της, που αφορούν και στα αναπτυξιακά «αντίβαρα» που επιζητά σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου.

Στην Ουάσιγκτον τα αντιλαϊκά παζάρια

Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Χουλιαράκη, καθώς και τον υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, έχει μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για τα ζητήματα της «αξιολόγησης», ενόψει της επιστροφής των κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Ο Ευ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί σήμερα με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, και της Γαλλίας, Μ. Σαπέν. Για αύριο προγραμματίζονται συναντήσεις με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, A. Baukol, τον επίτροπο Οικονομικών Π. Μοσκοβισί και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, βάζει «πάγο» στις κυβερνητικές εξαγγελίες για την παροχή δανείου, στο πλαίσιο των λεγόμενων «αντίμετρων» και για προώθηση των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», που προσφέρουν τζάμπα εργαζόμενους στο κεφάλαιο. Οπως τόνισε, «δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την παροχή δανείου προς την Ελλάδα», ενώ «οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα έπρεπε να γίνει με την έγκριση των άλλων πιστωτών της Ελλάδας και του δικού μας Εκτελεστικού Συμβουλίου».

«Οξυμένα προβλήματα» στην Ευρωζώνη

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, μιλώντας στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ, αναφορικά με τις διεργασίες στην Ευρωζώνη, τόνισε πως με «δεδομένη τη σημερινή κατάσταση δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς το παρόν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που προέχει είναι «να δώσουμε απαντήσεις σε επείγοντα ερωτήματα κατά τρόπο εμφανώς ευρωπαϊκό και χρειάζεται να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε οξυμένα προβλήματα». Οπως είπε, στη συγκεκριμένη κατάσταση «χρειαζόμαστε ευέλικτες ταχύτητες, πολλές ομάδες κρατών» και συμμαχίες όσων είναι διατεθειμένοι να τη στηρίξουν, ενώ κάλεσε επίσης τις ευρωπαϊκές τράπεζες να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επιπλέον, ο Β. Σόιμπλε ως κεντρικό ζήτημα προσδιόρισε το «έλλειμμα» ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας στην Ευρώπη, και όχι των κεφαλαίων που χορηγούνται από τις κεντρικές τράπεζες.

Επιπλέον, δείχνοντας στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του ΕSM, εστίασε στη δυνατότητα μετατροπής του σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο σύντομα». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών - μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Παράλληλα, η Κρ. Λαγκάρντ, στο πλαίσιο χτεσινής συνέντευξης, έριξε γέφυρες συνεργασίας και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι το ΔΝΤ μπορεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να βελτιωθεί το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Οπως είπε, το ΔΝΤ βλέπει την ανάγκη να μειωθούν οι κρατικές ενισχύσεις και άλλοι τρόποι στρέβλωσης του εμπορίου και του ανταγωνισμού, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να αποφευχθούν «μέτρα προστατευτισμού».

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Κοζάνη για τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, με θέμα «Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και η πρόταση του ΚΚΕ για Ενέργεια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Απρίλη και ώρα 19.30, στον πεζόδρομο της Κοζάνης.

Με τον ΥΠΕΞ της Κούβας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Bruno Eduardo Rodriguez Parrilla, αύριο, Σάββατο και ώρα 9 το πρωί. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παζάρια με «προίκα» ματωμένα πλεονάσματα και αντιλαϊκά μέτρα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης:

«Τα παζάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη Σύνοδο του ΔΝΤ, διεξάγονται με την προίκα των ματωμένων πλεονασμάτων και της συμφωνημένης κλιμάκωσης των αντιλαϊκών μέτρων για τα επόμενα χρόνια.

Συνεπώς, οι όποιοι συμβιβασμοί υπάρξουν, στο πλαίσιο και ενός νέου παράλληλου μνημονίου με το ΔΝΤ, δεν θα αφορούν σε καμία περίπτωση την ελάφρυνση του λαού, που θα συνεχίσει να πληρώνει στο όνομα της επίτευξης των στόχων, της ποσοτικής χαλάρωσης και όλων αυτών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την κερδοφορία του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ