ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Στήριξη στους εργαζόμενους και στα σωματεία ενάντια στην «αξιολόγηση» προσωπικού

Tη στήριξή της στους εργαζομένους του δήμου και στη θέση των σωματείων να απέχουν από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» προσωπικού, με στόχο τη λεγόμενη «κινητικότητα» που ψηφίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση το 2016, εξέφρασε η δημοτική αρχή Πάτρας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο δημαρχείο. Σχετική εντολή για αποχή από τη συγκεκριμένη διαδικασία έχει ήδη δώσει ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης. Στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων του δήμου, που έγινε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και αφορούσε στην «αξιολόγηση», συμμετείχαν ο δήμαρχος Πατρέων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας.

Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η λεγόμενη αξιολόγηση συνδέεται με το χαρακτήρα του κράτους και το βάθεμα της αντιλαϊκής επίθεσης, αποτελεί δέσμευση του τρίτου μνημονίου και απαίτηση του ΣΕΒ ώστε πιο γρήγορα να περάσουν μια σειρά ανατροπές (σύνδεση μισθού με την παραγωγικότητα, εκχώρηση αρμοδιοτήτων δημόσιου τομέα στο μεγάλο κεφάλαιο, ΣΔΙΤ κ.ά.).

Οι Οργανισμοί και η δομή τους, το μητρώο επιτελικών στελεχών, η "αξιολόγηση", η στοχοθεσία και η κινητικότητα αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, του νέου "Καλλικράτη", του νέου αναμορφωμένου κράτους.

Η λεγόμενη αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα. Ούτε έχει στόχο να εξαλείψει τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα.

Η θέση μας και η στάση μας απέναντι στην "αξιολόγηση" έχει να κάνει με το περιεχόμενο και τους σκοπούς που υπηρετεί. Η "αξιολόγηση", που αυτό το διάστημα προωθεί η κυβέρνηση, έχει σκοπό γενικά να υπηρετήσει τις αντιδραστικές αλλαγές στο Δημόσιο, να ενισχύσει το αστικό κράτος, να το κάνει ακόμα πιο αυταρχικό, πιο επιτελικό, όπως λένε, στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Δεν έχει σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ή την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν στην υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών. Δεν είμαστε γενικά ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά ενάντια στο συγκεκριμένο περιεχόμενο, στους σκοπούς και τις επιδιώξεις που προωθεί το ταξικό κράτος μέσω της "αξιολόγησης".

Ποτέ ως δημοτική αρχή δεν συμβιβαστήκαμε, και πολύ περισσότερο δεν επιβραβεύσαμε την τεμπελιά, τη ρεμούλα και την κοπάνα. Ποτέ δεν διαμορφώσαμε θέση που να λέει ότι είμαστε ενάντια σε κάθε έλεγχο ενάντια στα εργασιακά καθήκοντα κάθε υπαλλήλου. Οπως επίσης δεν θεωρούμε ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα προβλήματα.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα απόδοσης στην εργασία κάποιων δημοσίων υπαλλήλων, όμως γι' αυτά υπάρχει το αντίστοιχο θεσμικό - νομικό πλαίσιο, ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, το πειθαρχικό δίκαιο, αλλά και οι εσωτερικοί κανονισμοί των Οργανισμών».

Από την πλευρά του ο Κ. Πελετίδης, στη σύντομη παρέμβασή του, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή στηρίζει τους εργαζόμενους του δήμου και τη θέση των Σωματείων για αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης». Τόνισε ότι ήδη έχει δώσει εντολή για αποχή από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τα Σωματεία των μονίμων υπαλλήλων του δήμου, του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αχαΐας, του Σωματείου Καθαριότητας, του Σωματείου Οδηγών και του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν με τη δημοτική αρχή και ενημέρωσαν ότι θα προχωρήσουν σε αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» σε όλα τα επίπεδα.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Ζήτησε να ακυρωθεί πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας

Τη διαδικασία κίνησε ο δήμος και αφορά σπίτι 56 τετραγωνικών

Να ακυρωθεί η διαδικασία πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας που κίνησε ο δήμος Αθηναίων, σε δημότη της περιοχής του Γκύζη για χρέη προς τον δήμο, ύψους 12.685 ευρώ έως το 2011, από κατάστημα εστίασης ζήτησε, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός.

Πρόκειται για πρώτη κατοικία, εμβαδού 56,5 τετραγωνικών μέτρων. Ο Ν. Σοφιανός έκανε λόγο για απαράδεκτη κίνηση, σημειώνοντας ότι σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση η «Λαϊκή Συσπείρωση» φέρνει θέμα πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας. «Αυτήν την ευαισθησία που δείχνετε να κυνηγάτε τον κόσμο, τη δείχνετε σε αυτούς που χρωστάνε τα μεγάλα ποσά στον δήμο; Να δεσμεύσετε καταθέσεις από μεγαλοοφειλέτες και να ψηφίσουμε και υπέρ», σημείωσε. Στο σημείο αυτό, με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο δήμαρχος με τον αντιπρόεδρο της «Aegean», όπου και έγινε λόγος για αύξηση των τουριστών το 2016 στην πόλη, ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε: «Επειδή διαφημίζετε επανειλημμένα την αύξηση των τουριστών, πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα του δήμου από αυτά τα εκατομμύρια των επισκεπτών που ήρθαν στην Αθήνα; Πόσο αυξήθηκαν, δηλαδή, μια σειρά τέλη κι αν αυτά αποδίδονται και εισπράττονται. Αν δεν εισπράττονται από τους μεγαλοξενοδόχους, πρόκειται ο δήμος να κινηθεί δικαστικά με την ίδια απαράδεκτη κίνηση που έκανε για άλλη μια φορά να οδηγεί σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας δημότη μας για χρέη προς τον δήμο;».

Παράλληλα, ο Ν. Σοφιανός κάλεσε τον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο, με το σχέδιο «Νέα Αθήνα». Εκανε λόγο για κυβερνητική προπαγάνδα με μακέτες, στην οποία ο δήμος συμμετέχει, χωρίς να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο. «Μιλούν για μητροπολιτικό πάρκο στου Γουδή και την ίδια ώρα μιλούν για γήπεδο του ΠΑΟ στου Γουδή. Δηλαδή, δουλευόμαστε. Να συζητήσουμε και για το γήπεδο και για τη διπλή ανάπλαση και για τα επενδυτικά σχέδια που υπάρχουν στο Βοτανικό και βέβαια για το πώς εμπλέκεται ο ερασιτέχνης ΠΑΟ και να πάρουμε θέση. Ο Δήμος Χολαργού - Παπάγου πήρε θέση. Αν συμφωνεί το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει το γήπεδο στου Γουδή να ψηφίσει κιόλας και να πάρει ο καθένας την ευθύνη του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο απασχόλησε χτες η δικαστική διαμάχη του δήμου με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) σχετικά με τη χρήση του κτιρίου στην οδό Αμερικής, το οποίο μετά από σύμβαση των δύο πλευρών προοριζόταν να λειτουργήσει ως κέντρο επιχειρηματικότητας. Ο δήμος έχει δαπανήσει 3 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση του κτιρίου, με χρήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία από το ΕΣΠΑ, με τη συμφωνία, κατά τη δημοτική αρχή, να του παραχωρηθεί για 14 χρόνια για τη λειτουργία υπηρεσιών που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Σχετικά με το θέμα, ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε τις ευθύνες του δήμου για την εν λόγω σύμβαση, την οποία η «Λαϊκή Συσπείρωση» όχι μόνο καταψήφισε, αλλά και κατήγγειλε, καθώς με δικά του λεφτά ο δήμος έφτιαξε ένα κτίριο για να το παραδώσει στους βιομηχάνους. Τώρα ο δήμος κάνει λόγο για κατάληψη του κτιρίου από το ΕΒΕΑ, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται στα δικαστήρια. «Και τώρα το ΕΒΕΑ σας κουνάει το δάχτυλο. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί σας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σοφιανός και θύμισε ότι προεκλογικά η νυν διοίκηση είχε υπερδιαφημίσει το εν λόγω έργο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν μπορεί ο δήμος να βάζει χρήματα, να χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που έχει άντλησης χρημάτων μέσω ΕΣΠΑ, για να κάνουν κουμάντο οι βιομήχανοι σε ένα κτίριο που εκ των πραγμάτων ο δήμος έχει λόγο.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στα ναρκωτικά

Ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα «Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε στη μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Απρίλη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής, στις 7 το απόγευμα. «Στόχος μας είναι η ενημέρωση του λαού της πόλης μας προκειμένου να μπορεί να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, ιδίως όταν αυτές αφορούν σημαντικές πλευρές της καθημερινότητας, όπως είναι η μάστιγα των ναρκωτικών. Ως εκ τούτου θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή και την έκφραση της γνώμης του συνόλου των φορέων και των δημοτών μας στο παραπάνω Δημοτικό Συμβούλιο», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Καισαριανής.


Ερευνες για την έκρηξη βόμβας

Ανοιξε χτες το πρωί και η οδός Πανεπιστημίου, που παρέμενε κλειστή εξαιτίας της έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε στις 10.38 το βράδυ της Τετάρτης στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurobank, στην οδό Σανταρόζα 7, στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί τηλεφώνημα αγνώστου στην ιστοσελίδα zougla.gr. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που είχε πει ο άγνωστος. Ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε τσάντα που είχε αφεθεί έξω από την είσοδο του κτιρίου.

Μέχρι χτες το απόγευμα δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης, ενώ από την «Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία» συλλέγονται στοιχεία, μαρτυρίες και οπτικό υλικό από κάμερες. Η προανάκριση για το περιστατικό ενεργείται από τη «Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας» (ΔΑΕΕΒ).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org