ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 37η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Την Κυριακή 14 Μάη θα πραγματοποιηθεί η 37η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, με εκκίνηση στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση υποδοχής των μαραθωνοδρόμων.

Με τη διακήρυξή της η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Μαραθώνια Πορεία και στις πορείες που διοργανώνονται από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, «για να καταδικάσουμε την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της Ελλάδας και το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «54 χρόνια μετά την πρώτη απαγορευμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε από τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τους συνοδοιπόρους του, οι συνθήκες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και διεθνώς, επιβεβαιώνουν ότι όσο υπάρχουν οι αιτίες, όσο υπάρχει η καπιταλιστική μήτρα που γεννά τους πολέμους, η απόσταση ανάμεσα στην "ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο" των λαών και στον πόλεμο δεν είναι μεγάλη.

Η πείρα διδάσκει ότι ο πόλεμος είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με στρατιωτικά μέσα. Η πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά, το μισθό, τη σύνταξη, την Υγεία, την Παιδεία, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, είναι συνδεδεμένη με την πάλη ενάντια στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους και προσφυγιά.

Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία, συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλει στο λαό νέα αβάσταχτα μέτρα, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, παραπέρα μείωση του αφορολόγητου, ομαδικές απολύσεις κ.ά., δίνοντας ταυτόχρονα προκλητικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, καταβάλλοντας για ΝΑΤΟικές δαπάνες δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντιπαλεύουμε την πολιτική που εμπλέκει τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στις επεμβάσεις, στους πολέμους. Η συμφωνία της κυβέρνησης στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τον Ευρωστρατό και την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, η στοίχιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις ανάγκες του ΝΑΤΟ, η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων σε δεκάδες ιμπεριαλιστικές αποστολές, αποκαλύπτουν τα επικίνδυνα σχέδια της αστικής τάξης και τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, που διαθέτει τη βάση της Σούδας και τις άλλες στρατιωτικές βάσεις για τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, όπως δείχνει και το πρόσφατο πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία.

Καταδικάζουμε την επικίνδυνη πολιτική που ασκείται στο όνομα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" και εκθέτει τον ελληνικό λαό σε θανάσιμους κινδύνους, για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Η πάλη του λαού θα δυναμώνει στο βαθμό που απορρίπτει τα απατηλά συνθήματα περί "εθνικής ενότητας", "εθνικής ομοψυχίας", "εθνικών στόχων", και κατανοεί πως είναι αντίθετα τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Ο μύθος ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, έχει καταρριφθεί από πλήθος γεγονότων, μεταξύ των οποίων η διατήρηση της κατοχής στην Κύπρο για 43 χρόνια και η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και του κράτους της, το οποίο ως μέλος του ΝΑΤΟ παραβιάζει συστηματικά τα ελληνικά σύνορα, εκτοξεύει απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, φτάνοντας μέχρι το σημείο της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης, που έχει καθορίσει τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο καμία σχέση δεν έχει με τις προσφυγικές ροές, ούτε με την ασφάλεια της χώρας, όπως προβάλλουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, αλλά είναι μέρος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και χρησιμοποιείται στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία στην περιοχή.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επιβάλλεται να καταδικαστεί η επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, για την απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης των προσφύγων, ανθρώπινα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, ασφαλή μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες, οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα, μαζική δράση. Ο λαός μας έχει υποχρέωση να καταδικάσει αποφασιστικά κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμική επιχείρηση στο εξωτερικό και να προστατέψει τα σύνορα της χώρας, υπερασπιζόμενος τα δικά του συμφέροντα ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την πλουτοκρατία, την κυβέρνησή της και την πολιτική που οδηγεί τον ίδιο και τα παιδιά του στο πολεμικό σφαγείο. Το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης είναι ανοιχτό. Ο πόλεμος στον καπιταλισμό είναι αναπόφευκτος κι αυτό έχει αποδειχθεί μέσα από την ιστορική και την πρόσφατη πείρα.

Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Αντίθετα, μας ενώνουν οι κοινές αγωνίες, τα κοινά προβλήματα και συμφέροντα και απαιτείται να δυναμώσουμε την κοινή πάλη.

Παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Επιστροφή όλων των στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία.
  • Οχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
  • Αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΗ 2017».

ΜΑΓΔΑ ΦΥΣΣΑ
Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική συμμορία

Εφιαλτικά χαρακτήρισε η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, τα δύο χρόνια που συμπληρώθηκαν χτες, από την έναρξη της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Δεν είναι όμως μόνον αυτά, είναι 43 μήνες από τη φυγή, την αρπαγή του Παύλου (...) Το δίκαιο θα ήταν να μην είχε φύγει ποτέ ο Παύλος. Την καθημερινή μου παρουσία στις αίθουσες τη θεωρώ χρέος μου. Πρέπει να είμαι εκεί, για το αυτονόητο, για να αποδειχθεί στο τέλος ότι είναι εγκληματική οργάνωση και ότι δεν έγινε τίποτα τυχαία εκείνο το βράδυ (σ.σ. της δολοφονίας του Παύλου), ήταν μεθοδευμένη εγκληματική οργάνωση, έφυγε το τάγμα εφόδου από τη Νίκαια, ήρθε εδώ στο Κερατσίνι με εντολή ανωτέρων και έγινε η δολοφονία. Να φτάσουμε στο τέλος και να καταλάβει ο κόσμος ότι έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει μια μεγάλη συμμορία εγκληματική», τόνισε.

«Ολα μεταξύ τους συνδέονται, ήταν η κορωνίδα η δολοφονία, όμως προηγήθηκαν πάρα πολλά άλλα εγκλήματα και η δολοφονία Λουκμάν, όλα μαζί έχουν να κάνουν με την εγκληματική οργάνωση» πρόσθεσε.

Για τους χρυσαυγίτες είπε ότι «θεωρούσαν ότι θα μείνουμε στο σπίτι να κλαίμε τη μοίρα μας (...) Είναι υποχρέωσή μας για τον Παύλο και την κοινωνία να πηγαίνουμε στο δικαστήριο». Ανέφερε επίσης για τους χρυσαυγίτες «(...) Είναι ολοφάνερο ότι η αστυνομία τους προστατεύει. Είναι αποδεδειγμένο πια ότι είναι μαζί τους από το ίδιο βράδυ που έγινε η δολοφονία».

Με αφορμή την πρόσφατη χρυσαυγίτικη δολοφονική επίθεση στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, η Μάγδα Φύσσα είπε για τη Χρυσή Αυγή «απ' ό,τι βλέπετε, δεν έχει σταματήσει». Και πρόσθεσε για τον φοιτητή: «Ζει κατά τύχη. Είπα στη μητέρα του ότι δεν είχαν μαχαίρι πάνω τους, αν είχαν θα τον σκότωναν, έδειξαν το πρόσωπό τους πέντε εναντίον ενός».

Κηδείες των θυμάτων από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου

Μέσα σε βαθιά θλίψη συγγενών, συναδέλφων και φίλων και με την παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας κι άλλων κυβερνητικών στελεχών, καθώς και της στρατιωτικής ηγεσίας, έγιναν χτες στη Λάρισα οι κηδείες των δύο από τα τέσσερα θύματα της μοιραίας πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου, προχτές το πρωί στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα τελέστηκε στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος στη συνοικία Αβέρωφ της Λάρισας και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή στον Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης στο χωριό Φαλάνη.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, στο χωριό Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας, θα γίνει η κηδεία του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου.

Τη θλίψη της για το θάνατο των τεσσάρων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού (οι τρεις από αυτούς έχουν καταγωγή από τη Θεσσαλία), εκφράζει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και εύχεται ταχεία ανάρρωση στην αρχιλοχία που τραυματίστηκε, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα και να δοθούν στη δημοσιότητα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org