ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ»
Στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων

Με τη διαδικασία του επείγοντος συζητείται από χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και άλλες διατάξεις», με το οποίο προωθείται η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του Κανονισμού 765/2008 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αφορά τις υπηρεσίες διαπίστευσης και ελέγχου εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Το 2013, με νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είχε συγκροτηθεί Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ), στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης ΑΕ». Πρόκειται για τον φορέα χορήγησης πιστοποιητικών σε εργαστήρια, επιθεωρητές περιβάλλοντος κ.λπ. ότι πληρούν τα ανάλογα κριτήρια.

Με το νομοσχέδιο η εταιρεία αυτή διαχωρίζεται από το ΕΣΥΠ και μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ, όπου στο Διοικητικό του Συμβούλιο ενισχύεται η παρουσία των επιχειρηματικών ομίλων. Στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο υπήρχε εκπρόσωπος του ΣΕΒ, ενώ τώρα προστίθεται και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ). Επιπρόσθετα, δεν θα καλύπτεται οικονομικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως πριν, αλλά πουλώντας πλέον τις υπηρεσίες της στους ιδιώτες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, η οποία και καταψήφισε τόσο τη διαδικασία του επείγοντος όσο βέβαια και το νομοσχέδιο, πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό εργαλείο, που μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση της παραγωγής, μπορεί να θέσει ευκολότερους και χωρίς φραγμούς κυκλοφορία, ή και να εμποδίσει την κυκλοφορία προϊόντων, για να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, και παραδείγματα υπάρχουν». «Εξάλλου», πρόσθεσε, «οι δραστηριότητες που αφορούν τη διαπίστευση, πιστοποίηση, πιστοποιητικό συμμόρφωσης, φορέα πιστοποίησης, διαπίστευση εργαστηρίου κ.λπ., εντάσσονται σε ένα σύστημα εξασφάλισης της ανταγωνιστικότητας, κύρια των προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών σε όφελος και για λογαριασμό των ιδιωτικών ομίλων. Και γι' αυτό υπάρχει και ο αντίστοιχος Κανονισμός της ΕΕ, για να μπορεί να ευνοεί τους ευρωπαϊκούς μονοπωλιακούς ομίλους, στο πλαίσιο φυσικά του ανταγωνισμού τους με τα μονοπώλια άλλων ανταγωνιστικών κρατών, διεθνών παικτών στο χώρο του παγκόσμιου εμπορίου, αγαθών και υπηρεσιών».

Η Δ. Μανωλάκου εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τους εργαζόμενους της ανώνυμης εταιρείας που μεταφέρονται τώρα στο νέο φορέα, καθώς τους δίνεται περιθώριο 15 ημερών να συμφωνήσουν για τη μεταφορά τους, διαφορετικά προβλέπεται απόλυση, ενώ δεν είναι ξεκάθαρη και η σχέση εργασίας που θα έχουν στο νέο φορέα.

Καταδίκη φασιστοειδούς

Καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο η Θέμις Σκορδέλη, στέλεχος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στον Αγ. Παντελεήμονα, για την επίθεση σε βάρος εκπροσώπων του αυτοδιοικητικού συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» και του επικεφαλής της Αλ. Αλαβάνου, τον Οκτώβρη του 2010. Η συγκεκριμένη επίθεση είχε γίνει με πέτρες, αυγά, γιαούρτια, ντομάτες κ.λπ. από μέλη της αποκαλούμενης επιτροπής κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα, η οποία αποτέλεσε όχημα για τη διείσδυση της ναζιστικής οργάνωσης στην περιοχή. Μάλιστα, όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο, η επίθεση έγινε παρουσία του στελέχους της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρου. Σημειωτέον ότι η Σκορδέλη είναι κατηγορούμενη και στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Χρειάστηκε, επίσης, να περάσουν 7 χρόνια μέχρι την εν λόγω δικαστική απόφαση, που καταδικάζει τους τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους και παραπέμπει τον πέμπτο, ο οποίος το 2010 ήταν ανήλικος, στο δικαστήριο ανηλίκων.

Ειδικότερα, από τους τέσσερις καταδικασθέντες, στους Θέμιδα Σκορδέλη, Αλίκη Παπαδάκη και Ανδρέα Σοφιά επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή, με την κατηγορία της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης (το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης παραγράφηκε υφ' όρων), ενώ ο γνωστός «αγανακτισμένος» Σπύρος Γιαννάτος καταδικάστηκε σε 10 μήνες με αναστολή. Σημειώνεται ότι στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν μόνο οι δύο από τους κατηγορουμένους (Γιαννάτος, Παπαδάκη).

ΚΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου

Την Κυριακή 23 Απρίλη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), οι ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων και Εμπόρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση της Πολιτικής Απόφασης του 20ού Συνεδρίου

Εκδήλωση - συζήτηση για την Πολιτική Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ διοργανώνει η ΤΕ Δράμας του Κόμματος, την Τρίτη 25 Απρίλη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδρομή - προσκύνημα στην Πελοπόννησο

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή - προσκύνημα στην Πελοπόννησο, από την Παρασκευή 12 Μάη έως τη Δευτέρα 15 Μάη, με διανυκτέρευση σε Τρίπολη, Καλαμάτα και Πάτρα. Στη διάρκεια της επίσκεψης σε ιστορικές τοποθεσίες που αφορούν την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης σε Τρίπολη, Μονοδένδρι, Καλαμάτα, Αμαλιάδα και Στυμφαλία. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος - Πεδίον του Αρεως, τηλ.: 210.8222.952). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση τιμής για τον Φιντέλ Κάστρο

Την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, ο Νίκος Μόττας, γγ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου και ο Νίκος Ζώκας, γγ της ΕΔΥΕΘ.

Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Zelmys Maria Dominguez Cortina, ενώ θα προβληθεί βίντεο - ντοκιμαντέρ για τη ζωή του σπουδαίου Κουβανού επαναστάτη.

Συγκέντρωση στον Κόκκινο Μύλο

Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στον Κόκκινο Μύλο Αττικής, στο καφενείο «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ» (Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης 73), η ΚΟ Λυκότρυπας καλεί σε συγκέντρωση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η προβολή του ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ

Σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Μεγαλόπολης, η ΚΟ Μεγαλόπολης προβάλλει το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε». Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο και θα εκτεθεί το όπλο του Δημήτρη Γιαννακούρα (Πέρδικα), ταγματάρχη του ΔΣΕ, που πρόσφατα παραδόθηκε στο Αρχείο του ΚΚΕ.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ στη Μεγαλόπολη εντάσσεται στην προετοιμασία μεγάλης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί τέλη Μάη στην περιοχή και θα είναι αφιερωμένη στην 3η Μεραρχία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που έδρασε στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, η ΕΠ Πελοποννήσου ετοιμάζει έκδοση για την 3ηΜεραρχία του ΔΣΕ με αρχειακό υλικό, όπως το γράμμα του Πέρδικα που βγαίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Περιοδεία σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη θα πραγματοποιήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Απρίλη.

Τη Δευτέρα 24/4, στις 11 π.μ. θα επισκεφθεί το Υδροηλεκτρικό Φράγμα «Θησαυρού» της ΔΕΗ στη Δράμα και θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια, στις 8μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Εράσμιο της Ξάνθης.

Την Τρίτη 25/4, στις 11.30 π.μ. θα επισκεφθεί τον ΑΗΣ της ΔΕΗ στην Κομοτηνή και θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

ΤΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδεία σε χωριά της Ημαθίας

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης - ενημέρωσης για τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, αύριο Σάββατο, κλιμάκιο της ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ μαζί με τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, θα περιοδεύσει σε χωριά της Ημαθίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Στις 10 π.μ., ομιλία - συζήτηση στο καφέ ΚΟΡΝΕΡ στο Καμποχώρι Αλεξάνδρειας.

-- Στις 12 μ., περιοδεία στη Μελίκη και συνάντηση με το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής.

-- Στις 7 μ.μ., ομιλία - συζήτηση στο Μακροχώρι Βέροιας, στο πρώην κοινοτικό κατάστημα.

-- Στις 8.30 μ.μ., ομιλία - συζήτηση στην Επισκοπή Νάουσας, στο πρώην κοινοτικό κατάστημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ