ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη

Ο δήμος Καισαριανής διοργανώνει αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη, την Τετάρτη 26 Απρίλη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του δήμου (Βρυούλων 125 και Φιλαδελφείας), στις 8 μ.μ.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος. Ποιήματα του Γ. Κακουλίδη θα απαγγείλουν οι Φαίδρα Παπανικολάου και Γιώργος Πέππας. Θα μιλήσουν για το έργο του ο Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος - συγγραφέας και ο Βάσιας Τσοκόπουλος, ιστορικός.

«Εγώ ο γαλάζιος ελέφαντας ο Γιόχαν Μάρτιν Σούμπαρτ μαθητής και ξίφος του Μπαχ ενώ μου πήραν το όνομα και τη νύχτα μου θα συνεχίζω να προκαλώ το γαλαξία τουλάχιστον να γελάσει γιατί από την εποχή που ο θυμός τού έβαλε την ουρά στα σκέλια ούτε καταιγίδες ούτε σεισμούς γνώρισε κανείς εκτός από κάτι μικρές αναταράξεις για να θυμόμαστε πού και πού τη δύναμη και τη δόξα του» («Μην ακούς τον παράδεισο» 2016).

Ο Γιώργος Κακουλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Είναι γιος ζωγράφου και εγγονός γλύπτη. Σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε με φορτηγά καράβια. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1979 με την ποιητική συλλογή «Λίμπερτυ» (αναφορά στα ταξίδια του στη θάλασσα), από τις εκδόσεις «Κείμενα του Φίλιππου Βλάχου». Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ποίησή του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος, ο Στάμος Σέμσης και ο Νίκος Σαραγούδας με τον Γιώργο Τρανταλίδη.

Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα ασχολείται με τη ζωγραφική. Εχει κάνει 7 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής (Αγκάθι 2001, Γκαλερί της Ερσης 2003, Booze Cooperativa 2010, Ποντοπόρος Πάρου 2010, Ιανός 2011, Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2012, Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδας 2013).

Εχει εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Αγρα, Καστανιώτη, Εξάντας και Γαβριηλίδης, 6 πεζογραφήματα (εκδόσεις Καστανιώτη, Εξάντας, Λιβάνη και Κέδρος), μεταξύ των οποίων τα αφηγήματα «Το σύνδρομο του Παρθένη» και «Η Σειρήνα της Ομόνοιας», το μυθιστόρημα «Η λέσχη της στιγμής» και η συλλογή διηγημάτων «Περί αλητείας». Επίσης δύο θεατρικά έργα: «Τα μάτια του βασιλιά» (εκδόσεις Πατάκη) και «Ο Μπαλτάσαρ μίλησε» (Παρουσία και Ποντοπόρος) καθώς και τη μαρτυρία «Η μαύρη κούρσα του κυρίου Καρούζου» (Καστανιώτη). Η Ενωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας έχει εκδώσει έναν συγκεντρωτικό τόμο με το σύνολο της ποίησής του («Ποίηση 1979 - 2012»).

Συνεχίζεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Λένιν

Με αφορμή τα 147 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν, συνεχίζεται στο «Studio New Star Art Cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής) το κινηματογραφικό αφιέρωμα προς τιμήν του ηγέτη των μπολσεβίκων. Στο αφιέρωμα θα προβληθούν 25 αριστουργήματα του Σοβιετικού κινηματογράφου και σπάνια ντοκιμαντέρ για τον Λένιν.

Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

17.00 «Βλαντίμηρος Ιλιτς Λένιν» των Β. Μπελιάεφ - Μ. Σλαβίνσκαϊα, στις 17.00.

Ντοκιμαντέρ του 1955, που περιγράφει τα παιδικά χρόνια του Λένιν, τις σπουδές του, τον επαναστατικό αγώνα και το θάνατό του το 1924. Προβάλλονται σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες από το κεντρικό αρχείο του Κρατικού Κέντρου Κινηματογραφίας και Ραδιοφωνίας.

«Οκτώβρης» του Σεργκέι Αϊζενστάιν, στις 18.00.

Το 1927 η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος αναθέτει στον Αϊζενστάιν τη δημιουργία μιας ταινίας για τη 10η επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης. Με τον συν-σεναριογράφο Γκριγκόρι Αλεξαντρόφ βασίζονται σε προσωπικές μαρτυρίες, σε συνεντεύξεις, σε φωτογραφίες και στο βιβλίο «Δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζον Ριντ, και συνθέτουν ένα λεπτομερέστατο σενάριο με τίτλο «Οκτώβρης», που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της Επανάστασης. Τελικά, ο Αϊζενστάιν αποφασίζει και εδώ να επικεντρωθεί σε κάποια αντιπροσωπευτικά γεγονότα της Επανάστασης που έλαβαν χώρα στο Λένινγκραντ, από τον Φλεβάρη έως τον Οκτώβρη του 1917.

«Ο Λένιν ζει» του Μιχαήλ Ρομ, στις 22.30.

Η περίοδος της ζωής του Λένιν από 1918 έως 1921: Το πρώτο συνέδριο για τη Σχολική Παιδεία, η παρέλαση του Κόκκινου Στρατού το 1918 και το 1919, το δεύτερο και το τρίτο Συνέδριο της Γ' Διεθνούς.

«Η μάνα» του Βσέβολοντ Πουντόβκιν, στις 23.00.

Η πρώτη ταινία του Πουντόβκιν, το 1926, που είναι και αυτή που τον καθιέρωσε... Μια ελεύθερη διασκευή του ομότιτλου λογοτεχνικού έργου του Μαξίμ Γκόρκι. Η ιστορία μιας φτωχής μάνας που αποκτά ταξική συνείδηση μέσα από τους αγώνες του γιου της Πάβελ.

Ταινίες εμπνευσμένες από λογοτεχνικά έργα

Σκηνή από την ταινία «Δάφνις και Χλόη»
Σκηνή από την ταινία «Δάφνις και Χλόη»
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου την Κυριακή 23 Απρίλη, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου 134 - 136 / Μετρό Κεραμεικός), σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, προβάλλει δύο εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, εμπνευσμένες από λογοτεχνικά έργα.

Στις 7 μ.μ. θα προβληθεί η ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια «Δάφνις και Χλόη», 1931, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου (η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά) και βασισμένη στο ομώνυμο ειδύλλιο του Ελληνα Λόγγου.

Αν και βωβή, η ταινία προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό (Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία και Αμερική). Δυο χρόνια μετά τον πόλεμο, ο Λάσκος θα κυκλοφορήσει και μια ομιλούσα εκδοχή της ταινίας.

Σχετικά με τη διαδικασία της αποκατάστασης της κόπιας αναφέρεται: «Το Τμήμα Αποκατάστασης της Ταινιοθήκης, ύστερα από έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (στην Αμερική, όπου και ανακάλυψε μεγάλο μέρος της ταινίας με αγγλικούς υπότιτλους), κατόρθωσε να αποκτήσει σημαντικό μέρος του υλικού αυτού και προσπάθησε να αποκαταστήσει την ταινία στην πρώτη της μορφή, μοντάροντας τα κομμάτια που είχε στην κατοχή της με όλα όσα είχε βρει (αρνητικά και θετικά, κυρίως στις ΗΠΑ), τα οποία συμπλήρωσαν τις ελλείψεις. Το πρόβλημα με την αποκατάσταση της συγκεκριμένης ταινίας προέκυψε από το γεγονός ότι τα κομμάτια που υπήρχαν διαθέσιμα ήταν ομιλούντα, ενώ η αυθεντική ταινία ήταν βουβή. Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 1992 με την επίβλεψη και τη συνεργασία του ίδιου του Ορέστη Λάσκου που προσπάθησε να «θυμηθεί» την ταινία καρέ - καρέ, αλλά και να ανασυνθέσει τους αυθεντικούς μεσότιτλους, αντικαθιστώντας έτσι τα ηχητικά μέρη με ομιλία».

Στις 9 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Happy Day», 1976, του Παντελή Βούλγαρη, βασισμένη στο διήγημα «Ο λοιμός» του Αντρέα Φραγκιά. Πρόκειται για την πρώτη ταινία που αναφέρεται στη Μακρόνησο.

«Καραβάν Σαράι»

Τη Δευτέρα, 24 Απρίλη, στις 8.00 μ.μ., θα προβληθεί στα γραφεία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) η ταινία «Καραβάν Σαράι» του Τάσου Ψαρρά. Πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία που αναφέρεται στα δεινά και τις δυσκολίες της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Είσοδος ελεύθερη.

Λίγο πριν το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, το 1948, γίνεται εκκένωση των παραμεθόριων χωριών, για να διευκολυνθούν οι κινήσεις του Εθνικού Στρατού και των ανταρτών. Ενας σαραντάρης χωρικός, ο Μαργαρίτης, αναγκάζεται όπως πολλοί άλλοι να εγκαταλείψει το σπίτι του και να κατεβεί μαζί με τα δύο παιδιά του στη Θεσσαλονίκη και εγκαθίστανται σε ένα από τα επιταγμένα κτίρια της πόλης, το Καραβάν Σαράι. Εκεί ζουν πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες και καταφεύγουν σε πάσης φύσεως ατιμίες και μπαγαποντιές. Ο Μαργαρίτης προσπαθεί να παραμείνει αμέτοχος στα ανείπωτα δράματα που εκτυλίσσονται γύρω του, με μεγάλο ψυχικό κόστος.

Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Δήμητρα Χατούπη, Μίρκα Καλαντζοπούλου, Λάζαρος Αντρέου, Βασίλης Κολοβός, Λεωνίδας Βαρδαρός, Χρήστος Σιμαρδάνης, Σοφία Φιλιππίδου, κ.ά. Μουσική Γιώργος Τσαγκάρης.

Οι ταινίες του «Το εργοστάσιο» και «Καραβάν Σαράι» βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Παρουσίαση των έργων του Γ. Παπαοικονόμου

Τη Δευτέρα 24 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ» της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ - Γενναδίου 8 και Ακαδημίας) θα παρουσιαστούν τα βιβλία του Γιάννη Παπαοικονόμου, «Επιταξικά» - «Μέρες» (ποιητικά) και «Κλιμάκιο» (πεζό).

Θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΕΕΛ, Παύλος Ναθαναήλ. Θα μιλήσουν οι Κυριακή Γεροζήση, Κώστας Καρούσος και Τάσος Μακράτος. Συντονίζει ο Γιώργος Σταυράκης. Αποσπάσματα από τα έργα θα διαβάσουν οι Γιάννης Μαντάς και Μάρθα Παπαδοπούλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ