ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις για την απληρωσιά που γενικεύεται

Απεργίες, στάσεις εργασίας και διαμαρτυρίες εργαζομένων σε χώρους δουλειάς

Συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της εργοδοσίας στο Καπανδρίτι και συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου οργάνωσαν χτες οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αιτήματα της κινητοποίησης ήταν η καταβολή των δεδουλευμένων, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η επιστροφή των μισθών στα προ των μειώσεων επίπεδα και η υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά απήργησαν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του «Ζούρα» στην Ξάνθη.

Επίσης, σε συγκέντρωση σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών προχωρούν τα Σωματεία Καθαριστριών Πειραιά, Μαγνησίας, Λάρισας, Χαλκίδας, η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Σχολείων Αθήνας και το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Αθήνας σε εργολαβικά συνεργεία.

Σήμερα, στις 4 μ.μ., έχει οριστεί συνάντηση με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) στο υπουργείο Παιδείας, μετά από κινητοποίηση που έγινε τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων και για να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων.

Χτες, εξάλλου, εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες της εταιρείας «Μαρινόπουλος ΑΕ» στο Ηράκλειο Κρήτης συμμετείχαν σε τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Η εργοδοσία επιχειρεί να μετατρέψει σε καθεστώς την καθυστέρηση στις πληρωμές, καθώς έχει καταβάλει μόνο ένα μέρος του μισθού για το μήνα Μάρτη, δεν έχει βάλει το δώρο Πάσχα, ούτε και το μισθό του Απρίλη.

Στην Ξάνθη, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία της περιοχής σε συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια, σήμερα Πέμπτη, στις 9 π.μ., μέρα που συνεχίζεται η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των απολυμένων από τις επιχειρήσεις «Ροδόπη» και «ΚΟΜΟΤΕΞ».

Στο μεταξύ, την απόλυση του εργαζόμενου Πέτρου Αντζούς από την εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος»«για τη συνδικαλιστική του δράση» καταγγέλλει το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού. Ο συγκεκριμένος οδηγός είναι γραμματέας του σωματείου και απολύθηκε «με ανυπόστατες κατηγορίες», σύμφωνα με το σωματείο, μετά από 18 χρόνια δουλειάς.

Τέλος, σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας απλήρωτοι εργαζόμενοι σε κέντρα Ειδικής Αγωγής. Στο πλευρό τους βρίσκεται η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Παρέμβαση των συνταξιούχων στη διοίκηση του ΟΑΕΕ

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στον ΟΑΕΕ
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στον ΟΑΕΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ στα κεντρικά του ασφαλιστικού τους Οργανισμού, απαιτώντας από το Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα, να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση με την οποία έκανε κατά πλειοψηφία δεκτό το αίτημα του διασπαστικού «σωματείου» - σφραγίδα, με την επωνυμία «Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων», για «παρακράτηση από τις μηνιαίες συντάξεις των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ της συνδρομής των μελών».

Τη διαμαρτυρία οργάνωσαν οι ΠΟΣ ΟΑΕΕ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και συμμετείχαν όλα τα συνταξιουχικά σωματεία των ελευθεροεπαγγελματιών από την Αττική (Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και περιχώρων, Πειραιά, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Ελευσίνας και οι εκτελωνιστές), όπως και το Σωματείο Θήβας.

Οι συνταξιούχοι κατήγγειλαν, για μια ακόμα φορά, στη διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΟΑΕΕ ότι η απόφαση ν' αναγνωρίσει ως σωματείο το επονομαζόμενο «δίκτυο», εξασφαλίζοντάς του μάλιστα χρηματοδότηση από τις εισφορές των συνταξιούχων, συνιστά ευθεία παρέμβαση στο συνταξιουχικό κίνημα και προσπάθεια υπονόμευσης των αναγνωρισμένων και καταξιωμένων στη συνείδηση των συνταξιούχων συνδικαλιστικών δυνάμεων που δρουν σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Από την πλευρά της, η διοίκηση υπερασπίστηκε με νομικίστικα επιχειρήματα την κατάπτυστη απόφαση και για αντιπερισπασμό, ο υποδιοικητής του ΟΑΕΕ επιτέθηκε προκλητικά στον πρόεδρο της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ, Π. Τάτση και στην πρόεδρο της Ενωσης των βενζινοπώλων, Μ. Ζάγκα, προκαλώντας τεχνητή ένταση. Με το πρόσχημα ότι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη, το θέμα δεν συζητήθηκε στο ΔΣ και οι συνταξιούχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν κάνουν πίσω και ότι θα επανέλθουν.

Για την απεργία στον Τύπο και τα ΜΜΕ

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή απεργούν οι δημοσιογράφοι και οι υπάλληλοι των εφημερίδων. Την Παρασκευή και το Σάββατο απεργούν και στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης. Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την απεργία στον κλάδο για την προπαγάνδιση και την καλύτερη οργάνωση της γενικής 48ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, με αιχμή το αντιασφαλιστικό και το Φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατίθενται για ψήφιση στη Βουλή.

Η απόφαση για τις δύο 48ωρες των δημοσιογράφων πάρθηκε από το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ύστερα από σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη Δευτέρα «για συντονισμό απεργιακού αγώνα διαρκείας», προκειμένου «να υπερασπιστούμε τα ασφαλιστικά μας Ταμεία και τους πόρους τους», όπως έγραφε στη σχετική ανακοίνωση.

Η επιμονή της ΠΟΕΣΥ να υπερθεματίζει σε μορφές πάλης (απεργίες διαρκείας), χωρίς να προτείνει και προπάντων χωρίς να σχεδιάζει το ελάχιστο μέτρο για την περιφρούρηση και τη συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτές, προκαλεί τουλάχιστον ερωτήματα για τις πραγματικές της προθέσεις.

Θυμίζουμε ότι για την απεργία των δημοσιογράφων στις 7 Απρίλη, η απόφαση πάρθηκε από την ΕΣΗΕΑ (τη μεγαλύτερη ένωση της ΠΟΕΣΥ) δυο μέρες πριν και η ενημέρωση έγινε ένα 24ωρο πριν την έναρξη της απεργίας, χωρίς κανένα μέτρο για την οργάνωση και την επιτυχία της! Το μαρτυράει, άλλωστε, η σχεδόν ανύπαρκτη παρουσία απεργών δημοσιογράφων στη συγκέντρωση που καλούσαν η ΕΣΗΕΑ, η ΕΠΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου την ίδια ώρα γινόταν και η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ.

Και με τη νέα απεργία, η ΠΟΕΣΥ επιμένει να διαχωρίζει τους αγώνες των δημοσιογράφων από αυτούς των εργαζομένων σε άλλους κλάδους, με τρόπο που να υπονομεύεται η ενότητα ακόμα και μέσα στον ίδιο τον κλάδο του Τύπου και των ΜΜΕ. Σ' αυτό συμβάλλει η προβολή ενός εξόφθαλμα συντεχνιακού πλαισίου πάλης, που διαχωρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων δημοσιογράφων, αντί να τις εντάσσει στον ευρύτερο αγώνα για το εμπόδισμα των σαρωτικών μέτρων που φέρνει το νομοσχέδιο.

Ετσι, από τις διεκδικήσεις της ΠΟΕΣΥ απουσιάζει το καθολικό αίτημα να αποσύρει η κυβέρνηση το κατάπτυστο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Απουσιάζει, επίσης, η οποιαδήποτε αναφορά στις ευθύνες της εργοδοσίας για το σημερινό χάλι της Ασφάλισης, στον κλάδο και γενικότερα. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία ζητάει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει σήμερα και όχι να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια, για σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Τέλος, καμιά συζήτηση δεν γίνεται για την ανάγκη να δοθεί μαζική και συντονισμένη απεργιακή απάντηση στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και στα άλλα μέτρα, με συμμετοχή στην οργάνωση και την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας, όπως πρότειναν στη σύσκεψη της Δευτέρας οι εκπρόσωποι των Λιθογράφων, των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου και άλλων Ενώσεων.

Οι προωθούμενες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχομεσαίοι αγρότες. Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι ένας κλάδος μόνος του, πολύ περισσότερο το ένα ή το άλλο τμήμα αυτού του κλάδου, μπορεί να αποτρέψει τα μέτρα, ή να πετύχει την εξαίρεσή του από τις σαρωτικές ανατροπές.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν πικρή πείρα από τις «εγγυήσεις» που μοίραζαν απλόχερα η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, ότι το αγγελιόσημο δεν θα καταργηθεί και ότι τα Ταμεία στο χώρο των ΜΜΕ θα παραμείνουν στη σημερινή τους μορφή.

Εχουν, όμως, πείρα και από τυχοδιωκτισμούς της πλειοψηφίας της ΠΟΕΣΥ, η οποία, πριν από λίγους μήνες, το Νοέμβρη του 2015, σήκωνε ξανά τη σημαία των «απεργιών διαρκείας», αλλά μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό πανηγύριζε για τις «προσωπικές διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα (...) ότι δεν υπάρχει τώρα από την κυβέρνηση θέμα κατάργησης του αγγελιόσημου».

Το βέβαιο είναι ότι η στάση και η γραμμή που υπηρετούν είναι υπονομευτικές για τα συμφέροντα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στον κλάδο των ΜΜΕ, παίρνοντας υπόψη ότι οι σχεδιασμοί του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν είναι άσχετοι με τα ιδιαίτερα συμφέροντα που θέλουν να προωθήσουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, εκδοτικοί και τηλεοπτικοί, σε συνεργασία/συνεννόηση ή σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Η αντιστροφή της κατάστασης περνάει μέσα από την αποδυνάμωση της επιρροής του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο κίνημα και το δυνάμωμα των εστιών εκείνων στον κλάδο που παλεύουν για την οργάνωση των εργαζομένων, ανεξάρτητα από Μέσο και σχέση εργασίας, σε συμπόρευση με τους άλλους κλάδους, με γραμμή πάλης ενάντια στην εργοδοσία και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ