ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Πρωτοβουλίες για μαχητική οργάνωση της 48ωρης απεργίας

Ανοιχτή συνέντευξη Τύπου - συζήτηση για το Ασφαλιστικό και την απεργιακή κινητοποίηση διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 26 Απρίλη

Ανοιχτή συνέντευξη Τύπου - συζήτηση με θέμα «Τα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και τα χειρότερα που έρχονται. Οργάνωση της 48ωρης απεργίας - απάντησης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς» οργανώνει το ΠΑΜΕ, την Τρίτη 26 Απρίλη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), στις 12 μ. Καλεί Ομοσπονδίες, σωματεία και συλλόγους εργαζομένων, ελευθεροεπαγγελματιών, επιστημόνων, γυναικών και φορείς της νεολαίας να πάρουν μαζικά μέρος.

Αυτή είναι μια από τις πολλές δραστηριότητες που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις για την ενημέρωση του λαού και την καλύτερη οργάνωση της 48ωρης γενικής απεργίας. Σήμερα και τις επόμενες μέρες, προγραμματίζονται επίσης οι εξής πρωτοβουλίες:

  • Στα Χανιά, το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.
  • Στην Κοζάνη, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Πάτρα, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, σήμερα, Πέμπτη, στις 9 π.μ. Νωρίτερα, στις 7 μ.μ., καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου (προσυγκεντρώσεις στις 6 μ.μ. σε πλατεία Τριών Συμμάχων, πλατεία Πίνδου και πλατεία Αγίου Γεωργίου - Αρχαίο Ωδείο).
  • Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε διαμαρτυρία σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Στη Λάρισα, συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Στην Αθήνα, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος οργανώνει πικετοφορία αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., με αφετηρία τον Αγιο Νικόλαο (Αχαρνών).
  • Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του (Ευγενίδου 5).

Παράλληλα, πρόγραμμα συσκέψεων υλοποιεί η Γραμματεία Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΜΕ σε Αγρίνιο (24/4), Ναύπακτο (22/4) και Μεσολόγγι (22/4). Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας οργανώνει σύσκεψη το Σάββατο 23/4, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚ Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος). Η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε σύσκεψη σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί σε σύσκεψη την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του. Η Επιτροπή Αγώνα του Σωματείου Οικοδόμων Λιβαδειάς καλεί σε σύσκεψη την Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς.

Τέλος, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν σε οργανωτική σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Την Κυριακή 8 Μάη ο ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα και συναυλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

Από τον περσινό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα
Από τον περσινό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα
Με απεργία και απεργιακή συγκέντρωση - συναυλία στο Σύνταγμα, την Κυριακή 8 Μάη, στις 10.30 π.μ., τιμάει το ΠΑΜΕ τη φετινή Πρωτομαγιά. Στη Θεσσαλονίκη, η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση μετέφερε το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη 3 Μάη, μια μέρα μετά τις αργίες του Πάσχα, σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια να υπονομεύσει τη συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που παίρνουν αντικειμενικά το χαρακτήρα της σύγκρουσης με τα αντιλαϊκά μέτρα σε Ασφαλιστικό - Φορολογικό, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης με 48ωρη γενική απεργία.

Στο κάλεσμα για την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 8/5 στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «130 χρόνια συμπληρώνονται από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τιμώντας τον αγώνα και τις θυσίες των εργατών, καλεί την εργατική τάξη της χώρας, τα συνδικάτα της, τους ανέργους, τους μαζικούς φορείς νεολαίας, αγροτών, γυναικών, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων να δώσουν μαζικό, μαχητικό "παρών" στην απεργία και στις απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα στις 8 Μάη».

Σημειώνουμε ότι η συναυλία αλληλεγγύης, που θα γίνει στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης, έχει τον τίτλο «Ενα τραγούδι για τον πρόσφυγα». Απόφαση για απεργία στις 8/5 πήρε χτες η ΓΣΕΕ.

Συνεχίστηκαν χτες τα πάρε - δώσε με το κουαρτέτο

Μέχρι αργά συνεχιζόταν η συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο

Με ισχυρό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταθέσει ακόμα και σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου με τις σαρωτικές ανατροπές στην Ασφάλιση, με στόχο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια αμέσως μετά το Πάσχα, συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ οι συζητήσεις υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.

Βέβαια, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την ολοκλήρωση των συζητήσεων και συνολικά της «αξιολόγησης», αφού οι όποιες αλλαγές επέλθουν θα είναι προς το χειρότερο και σε κάθε περίπτωση θα δώσουν το «πράσινο φως» ώστε ο νόμος - λαιμητόμος για την Ασφάλιση να προωθηθεί για ψήφιση. Από αυτήν τη σκοπιά, τα συνδικάτα προετοιμάζονται να απαντήσουν άμεσα μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα τη 48ωρη γενική απεργία.

Προσερχόμενος πάντως, χτες, στη συνάντηση με το κουαρτέτο, ο υπουργός Εργασίας συνέχισε τα επικοινωνιακά παιχνίδια, δηλώνοντας ότι «δεχόμαστε βελτιώσεις, όχι νέες περικοπές», όταν το σχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε προχτές όχι μόνο επιβάλλει νέες αιματηρές περικοπές σε παλιούς και πολύ περισσότερο στους νέους συνταξιούχους, αλλά στην κυριολεξία δεν αφήνει τίποτα όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Απόδειξη αυτού είναι και η εκτίμηση του ίδιου του υπουργού ότι η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού μοντέλου που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα ρίξει τη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη από το 17% του ΑΕΠ σήμερα, στο 16% το 2017 και στην ωρίμανσή του στο 7% έως 8% του ΑΕΠ! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στόχος και «όραμα» της κυβέρνησης είναι εκατομμύρια συνταξιούχων, που θα αντιστοιχούν στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, να λαμβάνουν κάτω από το 10% του ΑΕΠ! Ετσι εννοεί η κυβέρνηση την «ισονομία» και τη «δικαιοσύνη» που φέρνει το νέο μοντέλο της, το ρίξιμο εκατομμυρίων ανθρώπων στον κοινωνικό Καιάδα.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι με τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών στο 60% - 65%, ενώ για την κατάργηση του αγγελιόσημου που διαλύει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων - ασφαλισμένων στα Ταμεία Τύπου, εμφανίστηκε ως Πόντιος Πιλάτος «να νίπτει τας χείρας του», δηλώνοντας ότι «προσπαθήσαμε μέχρι τέλους αλλά δεν το δέχτηκαν οι θεσμοί»...

Συλλαλητήριο την Τετάρτη 27/4 στη Θεσσαλονίκη

Με πικετοφορίες αύριο, Παρασκευή, και συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 27/4, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη κλιμακώνουν την πάλη ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενόψει και της 48ωρης απεργίας. Πικετοφορίες προγραμματίζονται από το ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές: Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., από την πλατεία Ευόσμου. Αύριο, Παρασκευή, σε Νεάπολη (7 μ.μ., Κόκορας), Σταυρούπολη (7 μ.μ., Μπουμπουλίνας - Μακρυγιάννη), Αμπελόκηπους (7 μ.μ., πλατεία Επταλόφου), Κορδελιό (7 μ.μ., Πολυτεχνείου 28 - Γραφεία ΠΕΑΕΑ), Ανω Πόλη (6.30 μ.μ., πλατεία Αγίων Αναργύρων - Κάστρα), Τούμπα (8 μ.μ., Επταλόφου 22 - πάρκο Αγίου Θεράποντα), Ε' Διαμέρισμα (7 μ.μ., ΟΑΕΔ Μπότσαρη και Παπαναστασίου), Καλαμαριά (7.30 μ.μ., πεζόδρομος). Πικετοφορίες επίσης θα γίνουν αύριο Παρασκευή στη Νάουσα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), στη Βέροια (6.30 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου) και στα Γιαννιτσά (7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ). Το Σάββατο, μαζικές εξορμήσεις θα γίνουν σε Κιλκίς (10 π.μ., πλατεία Ειρήνης) και Σέρρες (6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org