ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Διήμερη περιοδεία Τζινπίνγκ Σι στο Πακιστάν

Υπογράφτηκαν 51 «Μνημόνια Κατανόησης», εκ των οποίων τα 31 αφορούν την κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, ενεργειακών αγωγών

Από τις ετοιμασίες για την υποδοχή του Κινέζου Προέδρου στο Πακιστάν
Από τις ετοιμασίες για την υποδοχή του Κινέζου Προέδρου στο Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η δημιουργία «Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας - Πακιστάν» («Economic Corridor China - Pakistan») βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης που ξεκίνησε χτες στο Πακιστάν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Ο «Διάδρομος» περιλαμβάνει την προώθηση μονοπωλιακών επενδύσεων συνολικής αξίας - σύμφωνα με το BBC - πάνω από 46 δισ. δολαρίων που αφορούν την κατασκευή οδικών αξόνων, ενεργειακών αγωγών και σιδηροδρομικών δικτύων. Τα νέα έργα αναμένεται να εκτείνονται από την πόλη Γκουαντάρ του Πακιστάν (στην επαρχία Μπαλουχιστάν), μια από τις σημαντικές «εξόδους» προς την Αραβική Θάλασσα αλλά και τον Ινδικό ωκεανό, μέχρι τη βορειοδυτική επαρχία της Κίνας Σιντζιάνγκ, που εξελίσσεται σε κρίσιμο κόμβο σύνδεσης της κινεζικής επικράτειας με Κεντρική Ασία αλλά και Δύση.

Στα σχέδια αυτά συμπεριλαμβάνονται και επενδύσεις στον τομέα της αιολικής, της υδροηλεκτρικής, αλλά και της ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα «Αυγή», οι δύο πλευρές υπέγραψαν χτες, πρώτη μέρα της επίσκεψης Τζινπίνγκ, 51 «Μνημόνια Κατανόησης» από τα οποία τα 30 αφορούσαν το «Διάδρομο».

Ο Πακιστανός υπουργός Ανάπτυξης Αχσάν Ικμπάλ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «η Κίνα και το Πακιστάν χρειάζεται να ευθυγραμμίσουν τις ανησυχίες τους (και) όσον αφορά την ασφάλεια πιο στενά» και συμπλήρωσε: «Η συνεργασία μας στο πεδίο της ασφάλειας και στο πεδίο της οικονομίας δυναμώνουν η μία την άλλη και πρέπει να αναπτυχθούν παράλληλα».

Το κινεζικό «ενδιαφέρον» για το Πακιστάν και την «ανάπτυξή» του εντάσσεται στην προώθηση των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού» και των προσπαθειών διείσδυσης των κινεζικών μονοπωλίων ακόμα βαθύτερα στις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και φυσικά της Δύσης, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που οξύνεται με άλλα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται και οι κινεζικές «πρωτοβουλίες» για την εξομάλυνση των σχέσεων του Πακιστάν π.χ. με το Αφγανιστάν, αλλά και κυβερνήσεων της περιοχής (όπως της αφγανικής) με τους «Ταλιμπάν», έτσι ώστε να αποκατασταθεί η «ηρεμία» σε μια περιοχή από την οποία αν ολοκληρωθούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις, μια σειρά επιχειρήσεις προσδοκούν αύξηση των κερδών και της θέσης τους συνολικά...

Διαμαρτυρίες για τη Διατλαντική Συμφωνία

Με αφορμή την επανέναρξη στη Νέα Υόρκη από χτες του νέου γύρου διαπραγματεύσεων (9ου στη σειρά) της λεγόμενης Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο εκατοντάδες συγκεντρώσεις διαφόρων οργανώσεων που αντιτίθενται στην εν λόγω συμφωνία. Τέτοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Αυστρία, στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες και κάποιες και στις ΗΠΑ, όπου εκφράζεται μια πολύ ετερόκλητη γκάμα απόψεων που περιλαμβάνει από οπαδούς ενός «πιο ανθρώπινου καπιταλισμού», λεγόμενες αντικαπιταλιστικές οργανώσεις, ακόμα και κόμματα που υπερασπίζονται την ΕΕ, αλλά είναι υπέρ του «προστατευτισμού» της παραγωγής της που θα απειληθεί από αντίστοιχα μονοπώλια των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων, που αρκετά χρόνια συζητείται ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα μέσα σε πλήρη μυστικότητα είναι έκφραση της έντονης διαπάλης που γίνεται ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ και μέσα σε τμήματα των αστικών τάξεων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας ενός λεγόμενου «οικονομικού ΝΑΤΟ» που θα θωρακίζει τους ομίλους στον ανταγωνισμό τους με άλλους, πρωτίστως της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων αναδυόμενων δυνάμεις. Κάποια από τα μέτρα που προωθούνται είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, για φθηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, κατάργηση δασμών και άλλων περιορισμών στη δράση των μονοπωλίων.

Στις διαπραγματεύσεις ΕΕ και καπιταλιστικά κράτη προσέρχονται με βάση την οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ισχύ τους, διεκδικώντας καλύτερο μερίδιο και στο στόχαστρο όλων είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Επομένως, ο εγκλωβισμός στην υπεράσπιση του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή δεν οδηγεί πουθενά. Ο μόνος φιλολαϊκός δρόμος είναι η ρήξη με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

ΚΥΠΡΟΣ - «ΕΚΛΟΓΕΣ» ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Ερογλου και Ακιντζί στο δεύτερο γύρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο νυν ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου και ο 67χρονος «εκσυγχρονιστής» Μουσταφά Ακιντζί θα είναι υποψήφιοι στο δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα της Κύπρου, σύμφωνα με όσα κατέγραψε η κάλπη της περασμένης Κυριακής.

Η υποψηφιότητα Ερογλου συγκέντρωσε το 28,18% των ψήφων ενώ αυτή του Ακιντζί το 26,92%, με πολλούς να χαρακτηρίζουν τα ποσοστά του Ακιντζί ως «την έκπληξη των εκλογών».

Απροσδόκητα υψηλά χαρακτήρισαν πολλοί και τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο πρώην στενός συνεργάτης του Ερογλου και πρώην Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι που έλαβε 21,23%. Η «κεντρώα» υποψήφια Σιμπέλ Σιμπέρ έλαβε 22,54%.

Η αποχή πλησίασε το 35%, το υψηλότερο ποσοστό που ποτέ καταγράφτηκε σε «εκλογές» στο ψευδοκράτος.

Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές ενόψει του δεύτερου γύρου, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν ότι ο Ακιντζί θα μπορέσει να «εξαργυρώσει» την απογοήτευση που προκάλεσε η προηγούμενη διοίκηση Ερογλου.

Σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Ερογλου είπε ότι όσοι στηρίζουν το μέλλον της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» και τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας πρέπει να στηρίξουν τον ίδιο, ενώ απευθύνοντας καταγγελίες για «παιχνίδι που παίχτηκε» κάλεσε σε απάντηση απέναντι σε όσους «προσπάθησαν να δημιουργήσουν εναλλακτικές» και αναφέρθηκε σε «μήνυμα» που «θα φτάσει μέχρι την Αμερική».

Από τη μεριά του, ο Ακιντζί δήλωσε μεταξύ άλλων - σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ - δε θα είναι «συγκρουσιακός» με την Αγκυρα, οι σχέσεις μαζί της δε θα είναι σχέσεις «εξάρτησης», αλλά θα περάσουν σε άλλο επίπεδο.

Ο Μ. Ακιντζί έχει διατελέσει για χρόνια «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας και θεωρείται πιο «μετριοπαθής» και «ανανεωτική» πολιτική φιγούρα σε σχέση με τον Ερογλου. Η υποψηφιότητά του φαίνεται ότι αποτελεί μέρος των ευρύτερων διεργασιών που συντελούνται στο πλαίσιο «επίλυσης του Κυπριακού», με στόχο την εξασφάλιση της «σταθερότητας» και της «ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε να επιταχυνθούν μια σειρά μονοπωλιακές επενδύσεις στον κλάδο των υδρογονανθράκων και μη. Σε παλιότερη ομιλία του, ο Ακιντζί είχε τονίσει ότι η «ομόσπονδη Κύπρος», η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ισραήλ κι άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα σχέση, η οποία θα φέρει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Σε έξαρση οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Τη ματαίωση των εθνικών επετειακών εορτασμών για τη διεξαγωγή των πρώτων πολυκομματικών, δημοκρατικών εκλογών του 1994 στη Νότια Αφρική που είχαν προγραμματιστεί για τις 27 του μήνα και την αντ' αυτού πραγματοποίηση εκδηλώσεων μνήμης στα θύματα των τελευταίων ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών και προσφύγων που κλιμακώνονται τις τελευταίες μέρες στη χώρα ανήγγειλε χτες ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα.

Η όξυνση των ξενοφοβικών επιθέσεων κατά καταστημάτων, σπιτιών και περιουσιών Αφρικανών μεταναστών και προσφύγων κυρίως σε παραγκουπόλεις και αστικά κέντρα του Γιοχάνεσμπουργκ και του Ντέρμπαν έχουν ήδη προκαλέσει, μέσα στις τελευταίες βδομάδες το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων (εκ των οποίων οι τρεις Νοτιοαφρικανοί και οι τέσσερις αλλοδαποί) και κύμα φυγής εκατοντάδων αλλοδαπών κυρίως από τη Νιγηρία, τη Σομαλία, τη ΛΔ Κονγκό, τη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη. Οι επιθέσεις εξαπολύονται κυρίως από νεαρούς άνδρες και γυναίκες που θεωρούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αποδιοπομπαίους τράγους και υπεύθυνους για την τεράστια φτώχεια, ανεργία και ανέχεια που αντιμετωπίζουν καθώς οι μεγάλες προσδοκίες για αλλαγή διαψεύστηκαν από τις καπιταλιστικές κυβερνητικές πολιτικές διαχείρισης που αντικατέστησαν, προ 20ετίας, το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ.

Ο νοτιοαφρικανικός οργανισμός «Ερευνητικό Κονσόρτσιουμ για Μετανάστευση λόγω Εύρεσης Εργασίας»(MiWORC) που μελετά τα τελευταία χρόνια τον τομέα της απασχόλησης και της μετανάστευσης στη Ν. Αφρική διαπιστώνει σε πρόσφατες έρευνές του ότι το 82% του εργατικού πληθυσμού ηλικίας από 15 έως 64 ετών στη Ν. Αφρική (περίπου 33.018.000 άτομα) είναι ντόπιοι, ένα 14% είναι εσωτερικοί μετανάστες που μετακινούνται μεταξύ επαρχιών της Ν. Αφρικής, και μόλις το 4% είναι μετανάστες από άλλες χώρες. Το προφίλ των μεταναστών και οικονομικών προσφύγων στη Ν. Αφρική, σύμφωνα πάντα με έρευνα του MiWORC, είναι κατά 79% από αφρικανικές χώρες, το 17% λευκοί κυρίως Ευρωπαίοι και ένα 3% Ινδοί ή Ασιάτες. Διαπιστώνεται επίσης ότι το 32,6% των ξένων μεταναστών στη Ν. Αφρική απασχολούνται στο λεγόμενο «μαύρο τομέα» εργασίας, καθώς θεωρούνται φθηνότερο εργατικό δυναμικό δίχως επιδόματα, δικαιώματα και ασφαλιστικές εισφορές...

ΗΠΑ
Νεκρός 25χρονος Αφροαμερικανός μετά τη σύλληψή του στη Βαλτιμόρη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τελειωμό δεν έχει ο μακρύς κατάλογος των Αφροαμερικανών που πέφτουν θύματα της ρατσιστικής, ταξικής αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Το πιο πρόσφατο γνωστό θύμα είναι ο 25χρονος Αφροαμερικανός Φρέντι Γκρέι που πέθανε την Κυριακή έπειτα από βαρύ τραυματισμό στη σπονδυλική του στήλη κατά τη σύλληψή του στις 12 Απρίλη στη Βαλτιμόρη από λευκούς αστυνομικούς.

Ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «Baltimore Sun» σημειώνει ότι η αστυνομία δεν έχει εξηγήσει ακόμη πώς τραυμάτισε τον νεαρό και γιατί τον συνέλαβε. Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος σημείωσε πάντως χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι ο άτυχος νεαρός δεν είχε διαπράξει καμιά εγκληματική πράξη.

Ο άδικος θάνατος του 25χρονου Αφροαμερικανού προκάλεσε διαδηλώσεις μερικών εκατοντάδων ατόμων έξω από το αστυνομικό τμήμα της Βαλτιμόρης, της μεγαλύτερης πόλης της πολιτείας Μέριλαντ, βορειοανατολικά της Ουάσιγκτον, απαιτώντας «εξηγήσεις» από την αστυνομία.

Η δήμαρχος της Βαλτιμόρης Στέφανι Ρόουλινγκς-Μπλέικ σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις ανακοίνωσε την έναρξη διενέργειας έρευνας, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ