ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Η αστική τάξη της Τουρκίας επιχειρεί συνεχώς αναβάθμιση

Από την 16η Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, 10 και 11 Απρίλη
Από την 16η Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, 10 και 11 Απρίλη
Νέο έδαφος προς εκμετάλλευση και ευκαιρίες ανάπτυξης και διεξόδου για το κεφάλαιο, βλέπουν διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή της Ευρασίας, η οποία αποτελεί πλέον την «πολύφερνος νύφη» των μονοπωλίων. Οι πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές «ευκαιρίες» που «προσφέρονται» για τα μονοπώλια στην περιοχή της Ευρασίας τονίστηκαν ιδιαίτερα και ξεδιπλώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της 16ης Ευρασιατικής Συνόδου, στην Κωνσταντινούπολη, στις 10 και 11 Απρίλη, με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες, επιχειρηματίες, επενδυτές, προέδρους βιομηχανικών ομίλων, με ιδιαίτερη στόχευση στη συγκεκριμένη περιοχή, αξιωματούχους κρατών, υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από περισσότερες από 50 χώρες, οι οποίοι δίνουν σταθερά το «παρών» στις Ευρασιατικές Οικονομικές Συνόδους. Η Σύνοδος είχε στο επίκεντρο την Ενέργεια, αλλά κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, αγγίζοντας μεταξύ άλλων τομείς όπως η άμυνα, το εμπόριο, η Παιδεία, η Υγεία, ο Πολιτισμός και οι νέες τεχνολογίες.

Περιοχή με ιδιαίτερο ενεργειακό ενδιαφέρον

Η Ευρασία περιγράφεται ως μία περιοχή με πλουτοπαραγωγικές πηγές, ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, που φτάνει το 10% ετησίως, μεγάλες οικονομικές δυνατότητες και αυξανόμενες «ευκαιρίες» για οικονομικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Συνόδου μέχρι το 2050 η περιοχή της Ευρασίας αναμένεται να συγκεντρώνει το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, και να περιλαμβάνει τα 2/3, του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα αυξημένο για την περιοχή, καθώς μόνο για το 2012 οι συναλλαγές της Αγκυρας με τη συγκεκριμένη περιοχή ξεπέρασαν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη Σύνοδο υπογραμμίστηκε η ενεργειακή αξία της περιοχής, η οποία εκτιμάται ότι περιλαμβάνει το 60% των παγκόσμιων πετρελαϊκών αποθεμάτων και το 75% των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές στην επίμαχη περιοχή που αποτελεί το εν δυνάμει πεδίο των οικονομικών εξελίξεων περιλαμβάνονται η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Γεωργία, η Ελλάδα, το Ιράν, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Καζαχστάν, το Κόσσοβο, το Κουβέιτ, το Κιργιστάν, ο Λίβανος, η ΠΓΔΜ, η Μολδαβία, η Μογγολία, το Μαυροβούνιο, το Ομάν, η Παλαιστίνη, το Κατάρ, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Τουρκμενιστάν, η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ουζμπεκιστάν. Παρά το ότι δεν υπήρξαν «αποφάσεις», το εύρος των θεμάτων τονίζει το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την περιοχή. Η Τουρκία που κυριάρχησε με την παρουσία της στη Σύνοδο, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκε στο έδαφός της, φρόντισε να περάσει σαφή μηνύματα εκ μέρους της αστικής τάξης της χώρας και των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Αναβάθμιση θέλει η τουρκική αστική τάξη

Η Ευρασιατική Σύνοδος θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα «διεθνή φόρα», στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με συμμετοχές και από την Αφρική, αλλά και τη Λατινική Αμερική. Η αστική τάξη της Τουρκίας επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου της και τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου στους ανταγωνισμούς και το μοίρασμα της λείας.

Ο Πρόεδρος του «Ομίλου Μαρμαρά», Μη κυβερνητικής Οργάνωσης, που συνδιοργάνωσε τη Σύνοδο, Ακκάν Σουβέρ, έβαλε στο επίκεντρο την εικόνα της Ευρασίας και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος τόνισε το χαρακτήρα της Ευρασίας ως ένα χώρο με περισσότερα από 400 εκατομμύρια πληθυσμού και συνολικό ΑΕΠ πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Υπογράμμισε, όπως και το σύνολο των ομιλητών, αποτελεί μία περιοχή με «πλούσιες πηγές ανθρώπινου δυναμικού και πλουτοπαραγωγικών πηγών» που βρίσκονται σε αναμονή, για να αξιοποιηθούν, αναγνωρίζοντας ιδιαίτερες «δυνατότητες» στον ενεργειακό τομέα.

Δεν παρέλειψε να συνδέσει το μέλλον της περιοχής και με την καπιταλιστική κρίση, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να «αξιοποιηθεί» με στόχο τη δημιουργία «ευκαιριών, σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης».

Αντίστοιχα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, μίλησε για ένα πεδίο που μπορεί να αναδείξει μία νέα παγκόσμια δύναμη, δίνοντας το στίγμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και κυρίως των διαθέσεων δυνάμεων που βρίσκονται στην αναμονή για να αναδειχθούν. «Η Ευρασία θα αναδειχθεί σε ρόλο κλειδί για τη διαμόρφωση της νέας παγκόσμιας δομής» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Γκιουλ, καλώντας να υπάρξει μελέτη των ευκαιριών για την περαιτέρω περιφερειακή και διεθνή συνεργασία.

Μεθοδεύσεις και στο Κυπριακό

Στις συζητήσεις για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή της Ευρασίας εμπλέκεται και το θέμα της Κύπρου, καθώς με αφορμή και τις εξελίξεις στην οικονομία, εντείνονται οι πιέσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με δεδομένους τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, καθώς και για το Κυπριακό, με ένα νέο «σχέδιο Ανάν» να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και η ομιλία της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία πήρε μέρος στη Σύνοδο και υποστήριξε ότι μία λύση στο Κυπριακό μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των διενέξεων για τις ενεργειακές πηγές της Μεσογείου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι απόλυτα αναγκαία μια λύση στο Κυπριακό, που θα μπορούσε να βοηθήσει στη συνεργασία για το φυσικό αέριο, άμεσα.

Η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε τη θέση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για ευρωπαϊκή ΑΟΖ, λέγοντας ότι τα κοιτάσματα της Κύπρου - ως μέλους της ΕΕ - ανήκουν στην ΕΕ, για να προσθέσει ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία και το αντίστροφο. Θέση η οποία καλεί την ΕΕ να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, βάζοντας τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις αντιθέσεις.

Οι σχεδιασμοί για το Κυπριακό, με αιχμή και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων είναι εμφανείς και στην πρόσφατη έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει σταματήσει την προώθηση του «σχεδίου Ανάν», προς όφελος του οποίου προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας και την οικονομική συγκυρία την οποία βιώνει το νησί, με γενικές αναφορές στην ανάγκη «επανένωσης», με «πρωτοβουλίες του γγ του ΟΗΕ», ευχολόγια για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και αναστολή των εποικισμών, αλλά και επικίνδυνα «εποικοδομητικά» κενά για τη βάση λύσης. Στο ίδιο πλαίσιο η ΕΕ καλεί την Τουρκία να ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, αίροντας το βέτο για την Κύπρο, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση ήδη δρομολογεί ΝΑΤΟποίηση του νησιού, μέσω της αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη.

Στο πλαίσιο των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την Ευρασία και την Ανατολική Μεσόγειο η έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία, επιμένει σταθερά να υπογραμμίζει το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, ως σημαντικού περιφερειακού και ενεργειακού παράγοντα. Στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών υμνείται η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ, ενώ η Αγκυρα λαμβάνει εύσημα και για το ρόλο της υπέρ των «αντικαθεστωτικών» στη Συρία και τη δράση της για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ενώ η Επιτροπή, τα κράτη - μέλη και η διεθνής κοινότητα καλούνται να συνεχίσουν να στηρίζουν την Τουρκία.

Το ρόλο της αστικής τάξης της Τουρκίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αξιοποιούν ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία, που θεωρούν την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο για την Ενέργεια στην περιοχή και ρυθμιστή των εξελίξεων, ως «γέφυρα μουσουλμανικού και δυτικού κόσμου», πάντα με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων και με τους λαούς της Τουρκίας όσο και της ευρύτερης περιοχής να «πληρώνουν το μάρμαρο».


Α. Φ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ