ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η πλειοψηφία υπέρ του Λένιν

ΜΟΣΧΑ.--

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Λένιν έπαιξε θετικό ρόλο στην ιστορία της χώρας αποδεικνύει για ακόμη μια φορά δημοσκόπηση ρωσικής εταιρίας της οποίας τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά χτες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 53% των Ρώσων αξιολογεί θετικά τον ιστορικό ρόλο του ηγέτη των Μπολσεβίκων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εταιρία που πραγματοποίησε την έρευνα, το αντίστοιχο ποσοστό το 2002 ήταν 63%, επειδή αυξάνεται ο αριθμός αυτών που δεν μπορούν να δώσουν μια απάντηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό αυτών που θεωρούν το ρόλο του Λένιν αρνητικό παραμένει στο 17% από το 2002.

Μεταξύ των επιτευγμάτων του Λένιν, την πρώτη θέση κατέλαβαν με 28% των απαντήσεων οι «κοινωνικές μεταρρυθμίσεις», όπως (σύμφωνα με αναφορές των ερωτηθέντων) η δωρεάν Υγεία και Παιδεία, η εξάλειψη της ανεργίας, η εισαγωγή του 8ωρου, το γεγονός ότι «οι άντρες και οι γυναίκες έγιναν ίσοι» και ότι «οι συνθήκες διαβίωσης για τον απλό λαό ήταν πολύ καλές». Το 22% των απαντήσεων συγκέντρωσαν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις του Λένιν, όπως το γεγονός ότι «ενέπνευσε την επανάσταση», ότι «απελευθέρωσε τη Ρωσία από τον τσαρισμό», «δημιούργησε την ΕΣΣΔ» και «έχτισε το σοσιαλισμό». Συνολικά το 55% των Ρώσων κρίνει τις πολιτικές και κοινωνικές ενέργειες του Λένιν θετικά.

ΡΩΣΙΑ
Διπλωματικά «μαχαιρώματα»

Πέρασε η κοινή πρόταση Λευκορωσίας - Ρωσίας ενάντια στα φασιστοειδή, ενώ απορρίφθηκε άλλη για την Τσετσενία

Ο Σεργέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, εξέφρασε τη λύπη του όσον αφορά στη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με την Τσετσενία, στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οπως μεταδίδει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «το γεγονός ότι οι συνάδελφοί μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνουν να ληφθεί απόφαση, στην οποία επικρίνεται η παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Τσετσενία και περιέχονται οι εκκλήσεις για να αρχίσει πολιτικός διάλογος μεταξύ Μόσχας και πολιτικών παραγόντων της Τσετσενίας, απλώς προκαλεί έκπληξη, εφόσον, επί της ουσίας, εάν εννοούν τον Μασχάντοφ, τότε διάλογος με τον Μασχάντοφ δεν μπορεί να γίνει, επειδή δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλο εκτός από τους τρομοκράτες. Είναι λυπηρό που η πραγματικότητα αυτή δε γίνεται αντιληπτή σε μερικές χώρες, που είναι οι συνεταίροι μας στην ΕΕ κι ότι αυτοί, δυστυχώς, μαζί με τις ΗΠΑ, καθώς και την Ιαπωνία, ψήφισαν υπέρ της απόφασης αυτής, η οποία, επαναλαμβάνω, για τρίτη χρονιά απέτυχε».

Κοινή πρόταση Λευκορωσίας - Ρωσίας

Το τελευταίο διάστημα, η Ρωσία επίσημα δήλωνε ότι ανησυχεί πολύ για τη δραστηριοποίηση κάθε λογής ναζιστικών κι εξτρεμιστικών ομάδων και ιδιαίτερα για την κατάσταση ηρωοποίησης των συνεργατών των ναζί στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής, δηλαδή σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. Στη σχετική Απόφαση της ίδιας Επιτροπής του ΟΗΕ, την οποία πρότειναν από κοινού η Λευκορωσία με τη Ρωσία και που τελικά εγκρίθηκε (με 36 ψήφους υπέρ στους 53, ενώ υπήρχαν και 13 κατά), επικρίνεται η ανεκτικότητα απέναντι στις ναζιστικές κι άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, «όπως είναι οι νεοναζιστές "σκίνχεντ", κι άλλες ομάδες που χρησιμοποιούν βία σε βάρος ανθρώπων με άλλο χρώμα δέρματος, άλλη θρησκεία και τους ξένους μετανάστες». Στην απόφαση τονίζεται πως «είναι ανεπίτρεπτη η ηρωοποίηση όσων συμμετείχαν στα εγκλήματα του ναζισμού και, μεταξύ των άλλων, η αθώωση των πρώην μελών των οργανώσεων των Ες-Ες».

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, γεννιούνται ερωτήματα, «όταν πρακτικά οι ίδιες χώρες, που ψήφισαν ενάντια στο ρωσικό σχέδιο, είναι αυτές που συνέταξαν και το κείμενο για την κατάσταση στην Τσετσενία».

Εντονη ήταν και η αντίδραση του λευκορωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία, μεταξύ των άλλων, σημειώνεται πως ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία και Αυστραλία ψήφισαν ενάντια στη σχετική Απόφαση καταδίκης του φασισμού και δηλώνεται ότι «προκαλεί ανησυχία το ότι στην παραμονή των εορτασμών για τα 60 χρόνια από τη Νίκη κατά του φασισμού μια σειρά κράτη τάσσονται ενάντια στην καταδίκη ενός υπαρκτού κινδύνου για την ασφάλεια των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

ΙΤΑΛΙΑ
Κατάσχεση φορτίου με χιλιάδες όπλα

ΡΩΜΗ.--

Οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν φορτίο που περιείχε περίπου 7.500 «Καλάσνικοφ» στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας. Το φορτίο, αξίας περίπου 5.5 εκατομμυρίων ευρώ, βρέθηκε σε πλοίο με τουρκική σημαία που είχε προορισμό τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα προορισμός του φορτίου είναι εταιρία στην πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ, ωστόσο η αστυνομία υποψιάζεται ότι πρόκειται για περίπτωση λαθρεμπορίου.

ΚΜΕ - «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» - ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ
Εκδηλώσεις για την Κούβα

Δύο εκδηλώσεις με επίκεντρο την Κούβα διοργανώνουν από κοινού ο Ελληνικουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, το Κέντρο Μαρξιστικό Ερευνών και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

«Το πολιτικό σύστημα και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Κούβα» είναι το θέμα της ομιλίας - συζήτησης που θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 20, την Παρασκευή 23 Απρίλη, στις 19.00. Κεντρικός ομιλητής ο Εντουάρντο Λάρα Χερνάντες, ομότιμος καθηγητής και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αβάνας και του Ανώτερου Ινστιτούτου των Διεθνών Σχέσεων, σύμβουλος της Επιτροπής για τα Συνταγματικά και Δικαστικά Θέματα της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Δημοκρατίας της Κούβας, πρόεδρος της Κουβανικής Εταιρείας Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου, μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Ιβηροαμερικανικής Επετηρίδας της Συνταγματικής Δικαιοσύνης.

Ο Εντουάρντο Λάρα Χερνάντες θα μιλήσει και για το βιβλίο: «ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ» κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ τη Δευτέρα 26 Απρίλη, στις 12 μ.

ΗΠΑ - ΛΙΒΥΗ
Εντός εβδομάδας η άρση των κυρώσεων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με το βλέμμα αποκλειστικά στραμμένο στις επενδύσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν, εντός της βδομάδας, στην άρση των κυρώσεων εναντίον της Λιβύης, επιτρέποντας κατά αυτόν τον τρόπο στις αμερικανικές επιχειρήσεις, που αδημονούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, να συνάπτουν συμβόλαια με πετρελαϊκές εταιρίες από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times», η Ουάσιγκτον ενδέχεται να ανακοινώσει, ίσως και σήμερα, την άρση των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί κατά της Λιβύης από το 1986 και απαγορεύουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις να συνάπτουν οποιαδήποτε εμπορική σχέση με την Τρίπολη.

Πέρα όμως από την άρση των κυρώσεων, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να ακυρώσουν και τη νομοθεσία που απαγορεύει στις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύουν στον τομέα των υγρών καυσίμων στο Ιράν, ή στη Λιβύη. Ωστόσο, προς τον παρόν η ακύρωση του νόμου Ντ' Αμάτο θα αφορά αποκλειστικά τις επενδύσεις στη Λιβύη. Επίσης, ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να λάβει την απόφαση, που τόσο έντονα προσδοκά η Λιβύη: να αποκλείσει παντελώς τη χώρα από τον κατάλογο των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Μία τέτοια κίνηση ενδεχομένως, και εκτός απροόπτου, αναβληθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ.

Και επιχειρήσεις - «σκούπα» κατά ξένων μεταναστών

Περίπου 9 χιλιάδες ξένοι εργάτες θα απελαθούν από τη Ρωσία

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, την περίοδο 20 με 30 Μάρτη, στη Μόσχα οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν επιχείρηση - «σκούπα» με την επωνυμία «Παράνομος μετανάστης». Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ελέγχθηκαν 90 χιλιάδες επιχειρήσεις κι εργοδότες, που χρησιμοποιούν ξένους εργάτες.

Οπως ανακοίνωσε ο Αλεξάντερ Τσεκάλιν, υφυπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας «ελέγχθηκαν εμπορικές κι οικοδομικές επιχειρήσεις, βιομηχανικές κι αγροτικές παραγωγές». Σύμφωνα με τα λόγια του υφυπουργού, την άνοιξη αρχίζει η μαζική είσοδος των ξένων εργατών στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Παράνομος μετανάστης» βεβαιώθηκαν 2.220 ποινικά αδικήματα. Τα δικαστήρια, λαμβάνοντας υπόψιν τη σοβαρότητα των παραβάσεων, πήραν απόφαση για την απέλαση από τη Ρωσία 8.785 ξένων εργατών, που βρίσκονταν παράνομα στη χώρα.

Από τη μεριά του πάντως ο Α. Τσεκάλιν υπογράμμισε, ότι η Μεταναστευτική Υπηρεσία δεν έχει σκοπό να επιβάλει μέτρα δίωξης σε βάρος των ξένων εργατών, που παράνομα βρίσκονται στα εδάφη της Ρωσίας. «Ο σκοπός μας - είπε - είναι να μπορέσουν οι ξένοι εργάτες να γίνουν νόμιμοι στη ρωσική αγορά εργασίας, να πληρώνουν φόρους και να έχουν την ενίσχυση και προστασία του ρωσικού κράτους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ