ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ
Με αγώνα θα ανατραπούν τα επιχειρηματικά σχέδια

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής
Την ανάγκη του συντονισμού της πάλης όλων των μαζικών φορέων των κατοίκων και της νεολαίας του Πειραιά να αντιδράσουν μαζικά και συντονισμένα, ώστε να αποτρέψουν τα σχέδια των εργολάβων για την εμπορευματοποίηση της Μαρίνας Ζέας, αλλά και όλων των ελεύθερων χώρων της πόλης, επισήμαναν προχτές το βράδυ η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, η Ελένη Παπαδοπούλου νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά και ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς - Αναγέννηση» μιλώντας σε εκδήλωση στον ΟΛΠ, που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Κατοίκων της περιοχής, σχετικά με τα καταστροφικά σχέδια που αναπτύσσουν οι εργολάβοι στη Μαρίνα Ζέας και την ευρύτερη περιοχή.

Από το Δεκέμβρη του 2002, η χρήση και η εκμετάλλευση της Μαρίνας Ζέας έχει παραχωρηθεί από την ΕΤΑ για 45 χρόνια σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της υφιστάμενης σύμβασης του Δημοσίου με την εταιρία «Μαρίνα Ζέας ΑΕ» και η υπόθεση θα συζητηθεί στις 4 Ιούνη.

Οι επιχειρηματίες - όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων - ήδη προχωρούν σε έργα κατασκευάζοντας προβλήτα αποθήκευσης και τροφοδοσίας καυσίμων κάτω από την πλατεία Αλεξάνδρας. Παράλληλα αυξάνουν τη χωρητικότητα του λιμένα κατά 300 περίπου σκάφη, κτίζουν νέες προβλήτες συνολικού μήκους άνω των 900 μέτρων, αλλοιώνουν κάθε υπόλοιπο βράχων της ακτής καταστρέφοντας πολλά σημεία των ιστορικών περιμετρικών λιθόκτιστων τοίχων και το ελάχιστο πράσινο.

«Το ξεπούλημα της Μαρίνας Ζέας είναι και οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο και έχει να κάνει με το γενικότερο ξεπούλημα όλων των ελεύθερων χώρων του Πειραιά», τόνισε η Ελπίδα Παντελάκη καλώντας όλο το μαζικό κίνημα με τον αγώνα του να βάλει φραγμούς σ' αυτά τα σχέδια.

Την υπόσχεση πως οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ θα δώσουν τη μάχη και μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και βέβαια «μαζί με το μαζικό κίνημα» ώστε να «αντιπαλέψουμε ένα τερατούργημα που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη ζωή των Πειραιωτών» έδωσε η Ελένη Παπαδοπούλου.

Από την πλευρά του ο Κώστας Τζατζάνης, επισήμανε «τις τεράστιες ευθύνες μιας γενικότερης πολιτικής που μας έφερε τις συμβάσεις παραχώρησης των κοινόχρηστων χώρων - τις ανάσες μας και τελικά την ιδιωτικοποίησή τους». Παράλληλα κατήγγειλε ότι την πολιτική αυτή εξυπηρετεί εδώ και χρόνια η Δημοτική Αρχή του Πειραιά απεμπολώντας τα δικαιώματά της στην ακτή». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι βουλευτές του Πειραιά εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Νομαρχίας, του Δήμου, συλλόγων και άλλοι.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα έργα ξεκίνησαν χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Ορων από τη Νομαρχία Πειραιά.

Ο νομάρχης Πειραιά, όμως, αν και δήλωσε πως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εισηγηθεί έγκριση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, εάν δεν τηρηθεί η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου στις 19.11.2003 και αν δεν τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που θα θέσει η Νομαρχία Πειραιά», στην ουσία δεν αντιτάχθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινόχρηστων χώρων. Δήλωσε, απλώς, πως «κανένας κοινόχρηστος χώρος δεν μπορεί να παραδοθεί σε ιδιώτη χωρίς εγγυήσεις για την προστασία και τη διατήρηση του χαρακτήρα του», αφήνοντας έτσι ανοιχτές τις κερκόπορτες και για τους άλλους ελεύθερους χώρους του Πειραιά.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ»
Καταδίκη στα φαινόμενα τραμπουκισμού

Με αφορμή το κρούσμα τραμπουκισμού που σημειώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας, όπου γνωστό μέλος της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε και τραυμάτισε δημοτικό σύμβουλο της «Δημοκρατικής Ενότητας», η παράταξη, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει το γεγονός και, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Η δημοτική αρχή της "Δημοκρατικής Ενότητας" δε διατίθεται να αφήσει να συνεχιστεί αυτό το κλίμα υποβιβασμού των διαδικασιών του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις αρμοδιότητες για την οποία την εξέλεξε ο Κοκκινιώτικος λαός, θα συνεχίσει να προασπίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς που εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα και θα αγωνίζεται για τη δικαίωση των λαϊκών αιτημάτων μέσα από μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με διεκδικητικό χαρακτήρα».

Σχετικά με τους διάφορους «μικροπολιτικούς νταήδες» και το κόμμα που υπηρετούν, είτε είναι «δημότες» είτε είναι «συνδικαλιστές», ας τους κρίνει ο λαός της Κοκκινιάς και οι εργαζόμενοι του δήμου, βάζοντας φρένο σε τακτικές και πολιτικές που πολώνουν το πολιτικό κλίμα στην πόλη και το δήμο και δεν προασπίζονται παρά μόνο τα προσωπικά τους μικροπολιτικά οφέλη, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η παράταξη της «Δημοκρατικής Ενότητας», καταλήγει η ανακοίνωση, περιμένει και την επίσημη καταδίκη του περιστατικού από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους συλλόγους εργαζομένων του δήμου για το κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να μεταφέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού θα είναι και μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το πώς αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο τους εξέλεξε ο λαός της πόλης.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκθεση για τα 60 χρόνια από το Μπλόκο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και ο γλύπτης Μιχάλης Κάσσης θα εγκαινιάσουν την Πέμπτη 22 Απρίλη έκθεση με θέμα «Ελληνικές Μορφές» σε γρανιτόπετρες της Μάνης και της Ικαρίας.

Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο δημοσιογράφος Βασίλης Καββαθάς. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της Μηχανικής Καλλιέργειας στη Λεωφόρο Θηβών 245 και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 16 Μάη. Θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. και 7.30 μ.μ. - 10.30 μ.μ. Τις Κυριακές 10 π.μ. - 2 μ.μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προφυλακιστέος για τα γκαζάκια

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 26χρονος που συνελήφθη επ' αυτοφώρω τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, τη στιγμή που τοποθετούσε εκρηκτικό μηχανισμό σε σταθμευμένο αυτοκίνητο ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο 26χρονος οδηγήθηκε στον ανακριτή όπου και απολογήθηκε με υπόμνημα. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα έκρηξης, για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλικών. Επίσης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή. Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης ήταν δρακόντεια.

Ποινική δίωξη για τα «Ελληνικά Πετρέλαια»

Ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας και της συνέργειας στην απιστία άσκησε χτες κατά παντός υπευθύνου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για την υπόθεση της ασφάλισης των εγκαταστάσεων της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια».

Για την υπόθεση είχε διενεργηθεί έρευνα από τις εισαγγελείς Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη και τη Μαρία Μαλούχου με αντικείμενο τις καταγγελίες σχετικά με την ανάθεση συμβάσεως για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια» σε ασφαλιστικό οίκο, στον οποίο ήδη υπήρχε σύμβαση για ασφάλιση έναντι υπέρογκου ποσού, αν και άλλος ασφαλιστικός οίκος σε διαγωνισμό που διενεργήθηκε, είχε δώσει μικρότερη προσφορά. Η δικογραφία που σχηματίστηκε ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή.

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Διήμερες εκδηλώσεις μνήμης, για τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915, διοργανώνει η Νομαρχία Αθηνών το Σάββατο και την Κυριακή, 24 και 25 Απρίλη. Το Σάββατο 24 Απρίλη, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας, στις 11.30 το πρωί, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τα 1,5 εκατ. θύματα στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Νέα Σμύρνη. Θα ακολουθήσουν ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.

Την Κυριακή 25 Απρίλη στις 11 το πρωί στο κινηματογράφο «Αττικόν» (Σταδίου 19), στην κεντρική εκδήλωση, θα μιλήσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων της Αρμένικης Παροικίας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων απ' τους παριστάμενους στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ