ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 21 ΑΠΡΙΛΗ

1699 Πεθαίνει ο Ιωάννης Ρακίνας. Γάλλος ποιητής. Μαζί με τον Κορνέιγ θεωρείται ο δημιουργός του γαλλικού δράματος, το οποίο τελειοποίησε. Οι τραγωδίες του γραμμένες σε αλεξανδρινούς στίχους περιγράφουν καταστάσεις όπου ο έρωτας προκαλεί ηθικά διλήμματα. Σε μεγάλη ηλικία ο Ρακίνας στράφηκε σε θρησκευτικά θέματα. Γνωστά έργα του: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», « Φαίδρα» και « Εσθήρ».

1910 Πεθαίνει ο Μαρκ Τουέιν (ψευδώνυμο του Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς). Αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας. Τα πιο γνωστά του έργα, που θεωρούνται από πολλούς (εσφαλμένα) ως παιδικά, είναι Οι περιπέτειες του «Τομ Σόγιερ» και η συνέχεια του « Οι περιπέτειες του Χόλκμπερι Φιν», από τα πιο σημαντικά πεζογραφήματα της αμερικάνικης λογοτεχνίας του τέλους του 19ου αιώνα.

1963: Η πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ανάμεσα σε χωροφύλακες σε ένα από τα μπλόκα της διαδρομής
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ανάμεσα σε χωροφύλακες σε ένα από τα μπλόκα της διαδρομής
Στις 21 Απρίλη 1963 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Αφετηρία ορίστηκε ο Τύμβος του Μαραθώνα και τερματισμός η Πνύκα. Η πορεία οργανώθηκε από το «Σύνδεσμο Μπέρτραντ Ράσελ» και την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, βουλευτής της ΕΔΑ. Είχαν προσκληθεί για να πάρουν μέρος πολλοί ξένοι ειρηνιστές απ' όλο τον κόσμο- κυρίως από τη Βρετανία.

Η κυβέρνηση της ΕΡΕ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μετά από υπόδειξη των Αμερικανών απαγορεύει την πορεία και ανακοινώνει ότι όποιος επιχειρήσει να προσεγγίσει θα συλλαμβάνεται. Η προειδοποίηση αφορά και τους ξένους προσκεκλημένους. Τίθενται σε επιφυλακή στρατός, αστυνομία, χωροφυλακή, παρακράτος, ακόμη και άνδρες του Λιμενικού (!) αφού έπρεπε να αποκοπεί και η προσέλευση... διά θαλάσσης.

Το πρωί της Κυριακής 21 Απρίλη, ώρα 8, ο Λαμπράκης αρχίζει μόνος του την πορεία κρατώντας ανοιχτό στο στήθος του το πανό με το σήμα του φιλειρηνικού κινήματος, φωνάζοντας: Ζήτω η Ειρήνη, ζήτω η Δημοκρατία. Ενας χωροφύλακας, από τους εκατοντάδες, φώναξε: Κάτω η Ειρήνη!

Ο Λαμπράκης θα συνεχίσει πότε μόνος του, πότε μαζί με μερικούς αγωνιστές που κατάφεραν να περάσουν από τα μπλόκα της χωροφυλακής μέχρι το Πικέρμι, όπου τον συνέλαβαν. Με το αστυνομικό καμιόνι θα τον μεταφέρουν, ύστερα από τρεισήμισι ωρών βόλτες, στη Ν. Ιωνία, όπου θα τον αφήσουν ελεύθερο.

Ηδη έχει δεχτεί μια επίθεση στο ξεκίνημα, όταν προσπάθησαν να του πάρουν το πανό. Στη διασταύρωση της Ραφήνας είχε οργανωθεί μπλόκο από χωροφύλακες και παρακρατικούς. Του επιτίθενται, τον χτυπούν, του σκίζουν το σακάκι, προσπαθούν να τον παρασύρουν στο γειτονικό δάσος. Η παρουσία των δημοσιογράφων υποχρεώνει τους παρακρατικούς σε φυγή.

Ηδη έχουν συλληφθεί 1.000- 1.500 φιλειρηνιστές (πολλοί τραυματίστηκαν, ή κακοποιήθηκαν), ανάμεσα τους και πολλοί ξένοι, τέσσερις από τους οποίους απελάθηκαν!

Αργά το βράδυ εκείνης της μέρας ο Λαμπράκης φτάνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και από εκεί στέλνει τηλεγράφημα προς τις εφημερίδες, το οποίο άρχιζε ως εξής: «Πόθος δημοκρατικού λαού μας διά πορείαν Ειρήνης "Μαραθών - Αθήναι" επραγματοποιήθει». Στη συνέχεια καταγγέλλει τη σύλληψή του και τη μεταχείρισή τους από τους αστυνομικούς και κατονομάζει τους υπεύθυνους. Το τηλεγράφημα κατέληγε: «Δυστυχώς διεπίστωσα ότι δημοκρατία δεν υπάρχει εις την Ελλάδα, όταν εκλεκτοί του λαού κυριολεκτικώς καταρρακώνονται».

Λίγες μέρες μετά, στις 22 Μάη 1963, ο Λαμπράκης δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη.

Καιρός

Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου προβλέπεται νεφελώδης καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά, τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς και στα δυτικά μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-21, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10-24, στα νησιά από 13-22 και στη Θεσσαλονίκη από 10-20 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με πρόσκαιρη βροχή και πιθανή καταιγίδα κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-23 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

ΤΗ ΜΟΡΦΗ και τη δομή του κόμματος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της στρατηγικής επιλογής του «μεσαίου χώρου», αναζητούν στη ΝΔ ενόψει του έκτακτου συνεδρίου του Ιούνη. (σελίδα 7).

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών θέλει να επιβάλει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης για το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα μιας «διοίκησης φιλικής προς τον πολίτη», που θα συσκοτίζει και συγκαλύπτει τον πραγματικό της ρόλο (σελίδα 8)

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ διαστάσεις έχει πάρει πλέον το καραμπινάτο σκάνδαλο των εφοπλιστικών οφειλών προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και τρίτους, με ευθύνη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η οποία διαφυλάσσει το εξωφρενικό νομικό πλέγμα (βασιλικών διαταγμάτων και χουντικών νόμων), ομπρέλα της εφοπλιστικής ασυδοσίας(σελίδα 10)

ΑΞΙΩΣΕΙΣ, για συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, μέσω της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών, της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και της πλήρους ανατροπής του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, προβάλλει ο εμποροβιομηχανικός κόσμος της χώρας, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (σελίδα 12)

ΜΕΙΩΣΗ επιτοκίων ανακοίνωσε χτες και η Εμπορική Τράπεζα, η οποία ωστόσο - όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες - αποβαίνει κυρίως σε βάρος των επιτοκίων καταθέσεων και όχι των χορηγήσεων, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα(σελίδα 12)

ΤΗΝ «πάπια» κάνει, μπρος στα τερατώδη συμφέροντα των πολυεθνικών και τις αξιώσεις των ντόπιων μεγαλοεισαγωγέων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στο ζήτημα της εισαγωγής μεταλλαγμένου βαμβακόσπορου, από τις ΗΠΑ(σελίδα 15)

ΤΕΛΙΚΑ, ο μόνος που είναι απίστευτα αισιόδοξος και ευχαριστημένος από την πρόσφατη κυβερνητική κρίση και την παραίτηση του πρώην πια πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ' Αλέμα είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που βλέπει τις προβλέψεις του να επιβεβαιώνονται καθώς και νίκη στις τοπικές εκλογές της Κυριακής πέτυχε, και ο Ντ' Αλέμα απομακρύνθηκε, και το ενδεχόμενο της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές ελλοχεύει(σελίδες 16-17)

ΤΟ δρόμο της αντίστασης και του αγώνα βαδίζουν οι εργαζόμενοι στη γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία, την οποία θα επαναλάβουν την Τρίτη 25 Απρίλη, ενώ το Σαββατοκύριακο θα κάνουν αποχή από τις εργασίες και τις υπερωρίες (σελίδα 18)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 21 ΑΠΡΙΛΗ

753 π.Χ.: Σύμφωνα με την παράδοση και κάποιες ιστορικές πηγές αρχίζει η οικοδόμηση της Ρώμης από το Ρωμύλο. Ολοκληρώθηκε το 749 π.Χ.

1821: Οι Αθηναίοι υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης κατά των Τούρκων.

1929: Διεξάγονται γερουσιαστικές εκλογές. Στις εκλογές πλειοψηφεί η φιλελεύθερη παράταξη. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών (ΕΜΕΑ) αύξησε τις ψήφους του κατά 25%.

1960: Η νέα πόλη Μπραζίλια ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

1967: Ενα μήνα πριν τις εκλογές, η στρατιωτική χούντα κατέλαβε την εξουσία. Κηρύχτηκε η χώρα σε κατάσταση πολιορκίας και ιδρύθηκαν έκτακτα στρατοδικεία.

Η 28η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Στο Βελιγράδι το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο κέντρο της πόλης. Το κτίριο είχε εκκενωθεί και έτσι δεν υπάρχουν νεκροί. Δε συνέβη όμως το ίδιο και με το χτύπημα σε ένα εργοστάσιο στο Βάλιεβο, όπου υπήρξε ένας νεκρός. Τα συμμαχικά αεροπλάνα χτύπησαν για δεύτερη φορά στρατόπεδο προσφύγων από την Κράινα, κοντά στη Γιακόβιτσα. Απολογισμός 10 νεκροί και 16 τραυματίες. Στο ΝΑΤΟ οι ηγέτες διαφωνούν για το μελλοντικό ρόλο της Συμμαχίας. Η Ρωσία φέρνει νέο σχέδιο 6 σημείων και για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων στο Κόσσοβο μπορεί να εξεταστεί και να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ