ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2018 - Κυριακή 22 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταδίκασε ευρωβουλευτή του ΚΚΕ που έκανε πολιτική κριτική στη Χρυσή Αυγή

Σε χρηματική αποζημίωση ενός νυν και δύο πρώην βουλευτών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, για δήθεν «εξύβριση και ηθική βλάβη» καταδίκασε το μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Την αγωγή σε βάρος του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ είχαν καταθέσει οι Α. Ματθαιόπουλος, Α. Γρέγος και Π. Ζησιμόπουλος, επειδή στις 24/10/2012 ο Σ. Ζαριανόπουλος, ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενόψει της παρέλασης της 28ης Οκτώβρη και της απαίτησης των χρυσαυγιτών να συμμετέχουν στον εορτασμό, δήλωσε ότι «οι νοσταλγοί του Χίτλερ, οι πολιτικοί απόγονοι των ντόπιων συνεργατών του βρωμίζουν τον τόπο και δεν έχουν θέση σε παρελάσεις και εκδηλώσεις, που τιμούν την αντίσταση του λαού μας κατά των φασιστών - ναζιστών».

Αρχικά τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ζητούσαν αποζημίωση 150.000 ευρώ ο καθένας. Στην πρώτη συζήτηση της αγωγής, που έγινε στις 18/10/2013, μείωσαν τις απαιτήσεις τους στις 25.000 ευρώ ο καθένας. Λίγους μήνες μετά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, λόγω αναρμοδιότητας, παρέπεμψε την υπόθεση σε άλλο δικαστήριο. Ετσι, η αγωγή εκδικάστηκε και πάλι στις 15/5/2015 και ένα χρόνο μετά το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ' αριθμόν 3032/2016 απόφασή του, έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή που κατέθεσαν και τους αναγνώρισε αποζημίωση 1.500 ευρώ στον καθένα.

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον Σ. Ζαριανόπουλο σε αποζημίωση 1.000 ευρώ στον καθένα, υιοθετώντας το απαράδεκτο σκεπτικό ότι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε δεν ήταν πολιτική τοποθέτηση που αφορά συνολικά την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής αλλά τους συγκεκριμένους βουλευτές προσωπικά.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η δικαστική απόφαση αποδεικνύει την ανοχή προς τη Χρυσή Αυγή

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, για την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης στην αγωγή χρυσαυγιτών βουλευτών κατά του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου:

«Με απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος καταδικάστηκε σε χρηματική αποζημίωση ενός νυν και δύο πρώην βουλευτών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, για δήθεν "εξύβριση και ηθική βλάβη" τους, όταν το 2012, σε συνέντευξη Τύπου, ως επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" του δήμου Θεσσαλονίκης, σε απάντηση δημοσιογραφικής ερώτησης για την πρόσκληση της Χρυσής Αυγής στις παρελάσεις, για την 28η Οκτωβρίου, δήλωσε ότι "οι νοσταλγοί του Χίτλερ, οι πολιτικοί απόγονοι των ντόπιων συνεργατών του, βρωμίζουν τον τόπο και δεν έχουν θέση σε παρελάσεις και εκδηλώσεις, που τιμούν την αντίσταση του λαού μας κατά των φασιστών - ναζιστών".

Το ΚΚΕ εκφράζει έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία γι' αυτήν τη δικαστική απόφαση, που "φουσκώνει τα πανιά" της εγκληματικής - ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής και αποδεικνύει την ανοχή προς τη Χρυσή Αυγή από τμήματα του κρατικού μηχανισμού, την ώρα μάλιστα που εξελίσσεται η δίκη της, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δολοφονίες, ξυλοδαρμούς κ.λπ. και της δίνει το δικαίωμα να πανηγυρίζει (όπως το έπραξε με την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση κατά του Σ. Ζαριανόπουλου) και να θεωρεί παρόμοιες αποφάσεις νομιμοποίηση της εγκληματικής δράσης της.

Καμιά παρόμοια δικαστική απόφαση, καμιά απειλή και δράση της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να κάμψουν τον αγώνα των κομμουνιστών ενάντια σ' αυτό το ναζιστικό - εγκληματικό μόρφωμα και στο σύστημα που το γέννησε και το χρησιμοποιεί σαν το μακρύ χέρι του».


ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ξεκίνησε η ανάγνωση εγγράφων από τον υπολογιστή του Μιχαλολιάκου

Ξεκίνησε χτες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κατά τη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων, η ανάγνωση πληθώρας στοιχείων από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκου. Από το υλικό αναδεικνύεται ο ναζιστικός χαρακτήρας της εγκληματικής οργάνωσης, η πίστη στον εθνικοσοσιαλισμό, στον Χίτλερ, η ιεραρχία της οργάνωσης, η αξιοποίηση του πολιτικού κόμματος ως μανδύα κάλυψης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

«Αν υπήρχαν σήμερα οι ναζί ίσως να είμαστε και μαζί...» τονίζει σε ομιλία του ο Ν. Μιχαλολιάκος. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν ακόμα ομιλίες του αρχηγού της Χρυσής Αυγής για τους «υπανθρώπους», όπως χαρακτήριζε τους μετανάστες στη Βουλή η χρυσαυγίτισσα Ζαρούλια. Η ρατσιστική «κεντρική γραμμή» δίνεται ξεκάθαρα από τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο. Αναφέρει σχετικά: «Θα τους δώσουμε μαϊμού διαβατήρια και θα τους αφήσουμε...», ή «...όταν το πλοίο βουλιάζει ρίχνεις τη σαβούρα έξω»...

Σε άλλη ομιλία, ο Ν. Μιχαλολιάκος χαρακτηρίζει μπούρδες τις κατηγορίες για την αντιποίηση αρχής που έκαναν οι χρυσαυγίτες σε πανηγύρι στη Ραφήνα, όταν τάγμα εφόδου (επικεφαλής οι βουλευτές Γερμενής - Ηλιόπουλος) επιτέθηκε σε πάγκους μεταναστών μικροπωλητών, το Σεπτέμβρη του 2012. Σε ομιλία για τη δράση του κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αναφέρει πως «...εκείνη την εποχή ήμουν ήδη πολιτικά ενεργός καίτοι δεν είχα συμπληρώσει τα 16...» και κάνει λόγο για ψεύτικη Ιστορία και ψεύτικα νεκροταφεία...

Επίσης, ξεκάθαρα φαίνεται από σχετικό βίντεο μέσα σε ποιο πλαίσιο εντολών, ποιας ιεραρχίας και ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται για τη «δραστηριότητα» των ταγμάτων εφόδου. Ακούμε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής να λέει «...τώρα που έχουμε 50 γραφεία, πρέπει να έχουμε κοινή γραμμή, για να το λύσουμε, απαιτείται πειθαρχία, άμεση επαφή με διοικητικό κέντρο οργανώσεως, δε θα επιτρέψουμε να υπάρχουν καταστάσεις που λειτουργούν εκτός κεντρικής γραμμής, πρέπει να λειτουργήσουμε πειθαρχημένα». Επίσης ακούμε τον αρχηγό να «μοιράζει» τις υπευθυνότητες, να είναι σε γνώση του η δράση του καθενός π.χ. «...Κασιδιάρης εκπρόσωπος Τύπου εκπρόσωπος κόμματος, θα αναλάβει το κομμάτι της ιδεολογίας και εκπαίδευσης στελεχών του κόμματος, έχουμε πολύ μεγάλα σχέδια, προς αυτήν την κατεύθυνση». «Ο συναγωνιστής Λαγός αναλαμβάνει το θέμα οργάνωση κινήματος, πώς πρέπει να πορεύεται η οργάνωση (...) υπεύθυνος των πυρήνων σε Ασπρόπυργο, Νίκαια, Πέραμα, Σαλαμίνα και Πειραιά»...

Στα στοιχεία του ηλεκτρονικού υπολογιστή του αρχηγού υπάρχουν πολλές ναζιστικές φωτογραφίες, βίντεο με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής που ακούνε παραγγέλματα, παρατηρήσεις για το ότι δεν έχουν γραμμές, φωτογραφίες με ναζιστικούς χαιρετισμούς, παγανιστικές τελετές γύρω από φωτιά με ναζιστικούς χαιρετισμούς κ.ά. Χαρακτηριστικό επίσης το πλάνο από βίντεο με Μιχαλολιάκο και Μπούκουρα που χαιρετιούνται με ναζιστικό χαιρετισμό.

Η ανάγνωση στοιχείων από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Ν. Μιχαλολιάκου θα συνεχιστεί και στην επόμενη δικάσιμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ