ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ 2015 - 2017
Εξωραϊσμός της πραγματικότητας και ρυθμίσεις για τη «φαρμακευτική» κάνναβη

Motion Team

Το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα των ναρκωτικών αποτυπώθηκε χτες κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου με θέμα τα πεπραγμένα του ΟΚΑΝΑ της διετίας 2015 - 2017 η κυβέρνηση ξεδίπλωσε τα επόμενα βήματα που ετοιμάζει στο χώρο της τοξικοεξάρτησης. Την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής έκαναν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Βαγγέλης Καφετζόπουλος, και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δήμος Φωτόπουλος.

Να σημειωθεί ότι στο αίτημα του ΚΚΕ, μέσω του βουλευτή Γιώργου Λαμπρούλη, να συμμετάσχουν στη συζήτηση και οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ που βρίσκονταν στην αίθουσα, η απάντηση ήταν αρνητική, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Νίκο Μανιό, να λέει ότι «δεν ήταν ο στόχος μας να κάνουμε μια ευρύτερη συζήτηση για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, οπότε θα καλούσαμε και άλλους φορείς».

Ο υπουργός Υγείας, επικαλούμενος το πόρισμα για την ιατρική κάνναβη, υπερασπίστηκε το αντιεπιστημονικό επιχείρημα για την «αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης» και ανακοίνωσε ότι θα υλοποιηθεί άμεσα, με πρώτο βήμα την «κοινή πολιτική απόφαση με το υπουργείο Δικαιοσύνης που να αλλάζει η κάνναβη στον πίνακα (...) η χρήση των σκευασμάτων της για να μην είναι τοπίο παράνομο, άτυπο». Να σημειώσουμε ότι αυτό θα γίνει με βάση τον πίνακα του ΟΗΕ, με τον οποίο κατατάσσονται οι ουσίες. Η αλλαγή κατάταξης για την κάνναβη και τα προϊόντα της, κανναβοειδή κ.λπ., αίρει την απαγόρευση και δίνει τη δυνατότητα νόμιμης συνταγογράφησης και κυκλοφορίας σκευασμάτων που περιέχουν εκχυλίσματα κάνναβης. Σχετικά με την παραγωγική διαδικασία της κάνναβης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «πιθανόν» θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την καλλιέργεια «έτσι ώστε να δώσουμε και αυτή την αναπτυξιακή δυνατότητα στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής που είναι σημαντικό». Παράλληλα, έκανε λόγο για την εκπόνηση νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης κ.ά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος συμμετείχε στην Επιτροπή του υπουργείου για τη σύνταξη πορίσματος, επικαλούμενος «πολλά δεδομένα πια. Δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω από τα γεγονότα». Αναφερόμενος ο Δ. Φωτόπουλος στη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ισχυρίστηκε ότι εκεί θα μπορεί κανείς να κάνει ...«ασφαλή χρήση», όπου έχουν εφαρμοσθεί τέτοια προγράμματα έχουν μειωθεί οι θάνατοι από ναρκωτικά. Ωστόσο, αυτό έχει προκαλέσει την κατακόρυφη αύξηση της χρήσης ναρκωτικών, υπονομεύοντας ταυτόχρονα κάθε προσπάθεια για απεξάρτηση.

Βάρος στην πρωτογενή πρόληψη και στήριξη της απεξάρτησης

«Ο ΟΚΑΝΑ επικεντρώνει στη διαχείριση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης και όχι στην ουσιαστική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, βεβαίως και στη βάση εξυπηρέτησης της λογικής του περιορισμού της βλάβης με την προϋπόθεση της προώθησης των υποκατάστατων και με όχημα την ιατρικοποίηση και ψυχιατρικοποίηση του προβλήματος», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, θέτοντας το ερώτημα: Πόσος κόσμος έχει απεξαρτηθεί (η απάντηση της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ ήταν ότι το ποσοστό είναι πολύ μικρό και δεν προσφέρεται για στατιστικά. Παλιότερες έρευνες έδειχναν ότι περίπου το 1% απεξαρτιέται από τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ).

Στη συνέχεια ο Γ. Λαμπρούλης, ανάμεσα σε άλλα, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει βάρος στην πρωτογενή πρόληψη. «Μια πρόληψη - είπε - που πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους παράγοντες που επιδρούν στη ζωή ενός νέου ανθρώπου, όπως την οικογένεια, την Εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση, τον αθλητισμό, την τέχνη κ.λπ. Ετσι, η πρωτογενής πρόληψη σημαίνει πρόταση ενός τρόπου ζωής, δημιουργικού, με αξίες, στόχους, αξιοπρέπεια, με δικαιώματα και δυνατότητες για την ανάπτυξη των συνειδήσεων, κυρίως των νέων ανθρώπων.

Παράλληλα, απαιτείται και μια αντι-ναρκωτική πολιτική στη χώρα μας με ένα πλαίσιο αξόνων, όπου πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και όχι μόνο οι ειδικοί, άρα και οι επιστημονικοί, συνδικαλιστικοί, πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός από το ίδιο το κράτος με ενιαία φιλοσοφία σε ό,τι αφορά την αντίληψη της πρόληψης, της θεραπείας, την κοινωνική επανένταξη και, παράλληλα, την έρευνα και την αξιολόγηση. Η παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους. Δημιουργία δομών, συμβουλευτικών σταθμών σε όλη τη χώρα, ενδεχομένως και κλειστής διαμονής, ανάλογα με τις ανάγκες. Απαιτείται στελέχωση και χρηματοδότηση, στήριξη και ανάπτυξη των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων και, βεβαίως, η επανεξέταση, κατά τη γνώμη μας, της φιλοσοφίας για την αποτελεσματικότητα ή όχι της κατεύθυνσης υποκατάστασης.

Βεβαίως, αυτά τα ζητήματα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο ευνοεί τη χρήση των ναρκωτικών, την ανεργία, την πολιτιστική και οικονομική φτώχεια, τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, την εκτεταμένη εμπορευματοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών κ.ά. Συνεπώς, η αντίθεση και η αντιπαράθεση με το ίδιο το σύστημα είναι βασική προϋπόθεση αντιμετώπισης των αιτίων της τοξικοεξάρτησης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ακόμα την ανάγκη προγραμμάτων στήριξης των οικογενειών, των εφήβων, της ένταξης του αντικειμένου της εξάρτησης στο πρόγραμμα σπουδών και στις σχολές καθηγητών και δασκάλων, οι οποίοι θα επιμορφωθούν. Για τα Κέντρα Πρόληψης, τόνισε ότι άμεσα θα πρέπει να ενισχυθούν και να αυξηθούν με γενναία χρηματοδότηση και προσωπικό. Απαντώντας στην τοποθέτηση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ περί νέων προσλήψεων στον Οργανισμό, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει πανσπερμία ελαστικών σχέσεων εργασίας αντί για σταθερή και μόνιμη εργασία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την παραχώρηση περιουσίας της Περιφέρειας

Την παραχώρηση στα «μουλωχτά» περιουσίας της Περιφέρειας Αττικής στο ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνει το Ταμείο, μετά από σχετική επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ). Οπως είχε καταγγείλει ο ΣΥΠΑ, το κτίριο επί της οδού Σταδίου 60, που αποτελεί ιδιοκτησία της Περιφέρειας, ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, όταν πριν από κάποιο διάστημα η Περιφερειακή Αρχή δήλωνε ότι θα τον λειτουργήσει ως ΚΕΠ. Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Περιφερειακή Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αντιπαρέλθει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην αγορά κτιρίου, στο Περιστέρι, που προωθεί με νύχια και με δόντια για να στεγάσει τις δύο Διευθύνσεις του Κεντρικού Τομέα, που τώρα στεγάζονται στο κτίριο της Σταδίου 60.

Σε σχετική πρόσφατη απαντητική στο ΤΑΙΠΕΔ επιστολή του, ο Σύλλογος σημειώνει: «Με εύσχημο τρόπο μάς λέτε ότι και σήμερα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι 2 όροφοι του κτιρίου επί της οδού Σταδίου 60 δεν ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, δεν επανήλθαν στην κυριότητά της, αφού όπως είναι γνωστό σε όλους οι σχετικοί νόμοι και αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν ακυρώθηκαν.

Δεν μας λέτε βέβαια, αν και το γνωρίζετε, ως μέλος της διοίκησης ταυτόχρονα και του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, πότε έπαψε το εν λόγω ακίνητο να αποτελεί ιδιοκτησία της Περιφέρειας Αττικής (Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προηγούμενα), για ποιο διάστημα το διαχειρίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ, εάν έχουν προηγηθεί συνεννοήσεις με την Περιφέρεια Αττικής πριν την έναρξη της διαδικασίας εκμίσθωσης του ακινήτου αυτού, στο οποίο στεγάζονται υπηρεσίες μας, καθώς και τι σκοπεύετε να κάνετε με τις υπηρεσίες αυτές, εάν βρεθεί εκμισθωτής.

Τέλος, σας γνωρίζουμε, ως συλλογικός εκφραστής των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είτε γίνεται απευθείας από το κράτος, είτε από το ΤΑΙΠΕΔ, είτε από την ΕΤΑΔ, είτε μέσα από όποια άλλη μορφή, παραμένει ξεπούλημα... Και γι' αυτό όχι μόνο δεν νομιμοποιείται στη συνείδησή μας, αλλά θα κάνουμε και ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το ακυρώσουμε».

Στο μεταξύ, κατεπείγουσα αναφορά προς το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κατέθεσε ο ΣΥΠΑ, ζητώντας να εξεταστεί ως μη σύννομη η διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά ακινήτου, που θα λειτουργεί ως κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία προχώρησε η Διοίκηση. Παράλληλα κατέθεσε στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας τις αντιρρήσεις του, ζητώντας να μην προχωρήσει σε καμία άλλη ενέργεια μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Θυμίζουμε ότι η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε τη διαδικασία για την αγορά κτιρίου, στη Λ. Κηφισού, στο Περιστέρι, παρά και την εναντίωση του ΣΥΠΑ, καθώς πρόκειται για μια επιλογή που έγινε με διαδικασίες «fast track» και «υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και όχι των εργαζομένων», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του. Η Οικονομική Επιτροπή πραγματοποίησε τη δημοπρασία για την αγορά του νέου κτιρίου (πρώην κτίριο ΟΠΑΠ) με τον έναν και μοναδικό μειοδότη που υπέβαλε προσφορά, και μάλιστα, μετά από συνοπτικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης, το τελικό τίμημα - προσφορά εκ μέρους του μοναδικού μειοδότη, ορίστηκε στο ποσό των 19,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Νεκρός μετά από πυρκαγιά

Νεκρός ανασύρθηκε χτες από πυροσβέστες νεαρός άνδρας, μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα όπου διέμενε, στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κεραμεικού και Μαραθώνος, στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Πυροσβεστική, «ο νεαρός έφερε σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα, ενώ θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org