ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξάνονται οι τριβές και οι ανησυχίες των αστών

Νέες δηλώσεις Ευρωπαίων για την ανάγκη «επανακαθορισμού» των σχέσεων Βρυξελλών - Αγκυρας

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενάντια στη νόθευση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος

Copyright 2017 The Associated

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενάντια στη νόθευση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες διαστάσεις αποκτούν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία που δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, καθώς το σοσιαλδημοκρατικό CHP σχεδιάζει να προσφύγει και στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση και επανάληψη της διαδικασίας.

Μάλιστα, το CHP, όπως και το επίσης σοσιαλδημοκρατικό, φιλοκουρδικό HDP, δεν απέκλεισαν προσφυγή ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), προκαλώντας οργισμένες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ. Συγκεκριμένα, το στέλεχος της κυβέρνησης του ΑΚΡ υποστήριξε ότι τόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο όσο και το ΕΔΑΔ δεν έχουν δικαιοδοσία να αποφασίσουν για την εγκυρότητα του αποτελέσματος, καλώντας την αντιπολίτευση να δεχτεί την ετυμηγορία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου που απέρριψε όλες τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβληθεί.

Θυμίζουμε ότι, με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, 51,41% των έγκυρων ψήφων αφορούσαν το «Ναι» (25.157.025 ψήφους) και το 48,59% (23.777.091 ψήφους) το «Οχι». Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή έγιναν πολλές καταγγελίες για δεκάδες παρατυπίες και εκτεταμένη νοθεία, μεταξύ άλλων, για εκατομμύρια φακέλους που καταμετρήθηκαν χωρίς να είναι σφραγισμένοι, για εκλογικά τμήματα με ψηφίσαντες πολύ περισσότερους από τους εγγεγραμμένους ή για άλλα όπου εμφανίστηκαν μόνο ψήφοι υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο της μη αναγνώρισης του αποτελέσματος συνεχίζονται άλλωστε και διαδηλώσεις, τις οποίες η κυβέρνηση επικρίνει, υποστηρίζοντας ότι ξεπερνούν το όριο της νομιμότητας. Επίσης, στο πλαίσιο διώξεων που συνεχίζουν οι αρχές, συνελήφθη και ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας «Σεντίκα», Αλί Εργκίν Ντεμιρχάν, με κατηγορίες για «διοργάνωση διαδηλώσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», περιγραφή του «αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ως παράνομου» και «παρότρυνση σε εχθρότητες».

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις στην Τουρκία οξύνονται, με φόντο και την επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας (απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη νέα τουριστική περίοδο, πτώση εξαγωγών κ.τλ.). Είναι ενδεικτικές και οι προβλέψεις του ΔΝΤ, στου οποίου την ετήσια έκθεση αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω οι προσδοκίες για τις επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας το 2017, από 2,9% στο 2,5%. Το Ταμείο εκτιμά, ανάμεσα σε άλλα, ότι η τουρκική οικονομία «επισκιάζεται από την υψηλή πολιτική αβεβαιότητα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά και την αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας».

Διεργασίες εντός και εκτός

Στο μεταξύ, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν αναλύσεις για τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό που αναμένεται να επιταχυνθούν, στον απόηχο και των διαφωνιών που υπήρξαν ειδικά στα βασικά κόμματα του «Ναι» (σ.σ. AKP, MHP) για την επίσημη «γραμμή» της ηγεσίας. Ενδεικτική είναι έρευνα, που έγινε τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 70% των ψηφοφόρων του ΜΗΡ ψήφισαν «Οχι», αν και η πλειοψηφία του κόμματος υπό τον Ντ. Μπαχτσελί καλούσε σε «Ναι». Τις τελευταίες βδομάδες, άλλωστε, πυκνώνουν εκτιμήσεις για νέο «κεντροδεξιό» κόμμα που πιθανώς δημιουργηθεί με πρώην στελέχη του ΜΗΡ (όπως η Μ. Αξενέρ).

Τέλος, διεργασίες θα επιταχυνθούν και σχετικά με τις συνεργασίες της Τουρκίας στο εξωτερικό. Σε προχτεσινή του συνέντευξη στο «Αλ Τζαζίρα», ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατηγόρησε πάλι την ΕΕ για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία και εξέφρασε την προσδοκία ότι η νέα αμερικανική διοίκηση δεν θα αθετήσει συμφωνίες για το ΡΚΚ όπως - σύμφωνα με τον ίδιο - είχε κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα. Ακόμα, απαντώντας σε ερώτημα για το ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν του έχει τηλεφωνήσει μετά το δημοψήφισμα (όπως έκαναν οι ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας) είπε ότι «αυτό ίσως μπορούμε να το αξιολογήσουμε ως ένοχη συνείδηση».

Τέλος, χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, σημειώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις (για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ) έχουν ήδη φτάσει σε σημείο αποτυχίας, εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης στην Τουρκία του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των ΜΜΕ. Σήμερα, κανένα νέο κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να ανοίξει ακόμα και αν η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ δεν ήθελαν να παγώσουν επίσημα οι συνομιλίες. Μετά το δημοψήφισμα, ωστόσο, ήρθε ο καιρός να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας». Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι μεγάλη η σημασία της διατήρησης στενής συνεργασίας με την Αγκυρα, σε κάθε περίπτωση, αφού αποτελεί «στρατηγικό γείτονα». «Πρέπει να καθοριστεί μια πιο ρεαλιστική μορφή σχέσεων με βάση τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και τις αληθινές δυνατότητες της Τουρκίας», τονίζοντας ότι «Τουρκία δεν σημαίνει μόνο Ερντογάν».

  • Ο δήμαρχος στην πόλη Αλτουνχισάρ της επαρχίας Νίγδη, στην περιφέρεια της Κεντρικής Ανατολίας, που στηρίζεται από το ΑΚΡ, τραυματίστηκε χτες μετά από επίθεση ενόπλου. Ενα παιδί τραυματίστηκε, επίσης, στο κεφάλι. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για τον ένοπλο και τα αίτια της επίθεσης.

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Τα σενάρια της «Μεγάλης Αλβανίας» ξαναζεσταίνει ο Ράμα

Με φόντο την όξυνση των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων σε Τίρανα και Σκόπια, ενόψει και των αλβανικών βουλευτικών εκλογών του Ιούνη

ΤΙΡΑΝΑ.--

Με νέο «εφιάλτη στα Δυτικά Βαλκάνια» απείλησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα σε περίπτωση, όπως είπε, που «ξεθωριάσουν» οι προοπτικές για ένταξη χωρών της περιοχής στην ΕΕ. Επιπλέον, ανατροφοδότησε τα σενάρια της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», καθώς δεν απέκλεισε, σε περίπτωση «αναστολής» της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ με χώρες της περιοχής, μία «μικρή ένωση» μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.

Οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, που γίνονται με φόντο το ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικό σκηνικό, τόσο στη χώρα του (ενόψει του μποϊκοτάζ των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή, δύο μήνες πριν τις αλβανικές βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιούνη) όσο και στη γειτονική ΠΓΔΜ (όπου, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη, δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση), καταγράφηκαν σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα politico.eu.

Ο Ράμα ισχυρίστηκε ότι «σαν πρώτο σενάριο» δεν «βλέπει» νέο πόλεμο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας εντούτοις ότι η «εκτόνωση των εντάσεων εξαρτάται πάρα πολύ από την ΕΕ και τις ΗΠΑ». Υποστήριξε ότι, παρά τα προβλήματα, η ΕΕ παραμένει «ένα είδος μαγείας» για τα Δυτικά Βαλκάνια. Επέμεινε ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν τα Βαλκάνια «ειρηνικά και λειτουργικά» είναι να παραμένει ανοιχτό το μονοπάτι ένταξης στην ΕΕ και να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική ένταξής τους. «Κανένας δεν θα ήθελε να στραφεί σε μικρότερες ενώσεις, όλοι θέλουν να ενταχθούν σε μία μεγάλη ένωση. Αν όμως δεν υπάρχει ελπίδα, προοπτική και χώρος, τότε βεβαίως, μπορεί να συμβούν μικρές ενώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Ράμα, εννοώντας την ένωση της χώρας του με το Κοσσυφοπέδιο, μολονότι αυτό απαγορεύεται από το «Σύνταγμα» που συνέταξαν για το προτεκτοράτο Αμερικανοί και Ευρωενωσιακοί ιμπεριαλιστές.

Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι υπάρχει «έλλειψη κατανόησης ή έλλειψη οράματος, καθώς δεν συνειδητοποιείται πως αυτή η περιοχή χρειάζεται την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη χρειάζεται την περιοχή για να είναι ασφαλής και προστατευμένη». «Πώς μπορεί η ΕΕ να επιτρέψει τη δημιουργία μίας γκρίζας ζώνης στην καρδιά της, όπου άλλοι παράγοντες θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή από την ίδια την ΕΕ;» αναρωτήθηκε ο Ράμα, υπονοώντας τη Ρωσία.

Ο Ράμα ρωτήθηκε και για το ρόλο που κατηγορείται πως έπαιξε ο ίδιος στην πολιτική κρίση που μαστίζει από τον Δεκέμβρη την γειτονική ΠΓΔΜ, όπου ο Πρόεδρος της χώρας Γκ. Ιβάνοφ αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης» Ζόραν Ζάεφ, επειδή έχει πάρει την υποστήριξη όλων των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, αφότου αυτά έθεσαν ως όρο την ικανοποίηση των αιτημάτων της λεγόμενης «αλβανικής πλατφόρμας» (αλλαγή εθνικών συμβόλων και σημαίας ώστε να εκπροσωπεί και την αλβανόφωνη κοινότητα της ΠΓΔΜ, να γίνουν τα Αλβανικά η δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας κ.λπ.). Η «αλβανική πλατφόρμα», ως γνωστόν, έγινε στη διάρκεια συνάντησης των αρχηγών των αλβανόφωνων κομμάτων της ΠΓΔΜ στα Τίρανα, υπό την παρουσία και συμμετοχή του Εντι Ράμα.

Ο Ράμα είπε πως ο ίδιος «απλώς διευκόλυνε» τη συνάντηση των αρχηγών των αλβανόφωνων κομμάτων της ΠΓΔΜ, και πως τάχα είναι «μύθος» πως παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων. Κατέληξε τονίζοντας: «Εχει δημιουργηθεί ένας μύθος στα Σκόπια, για πολιτικούς σκοπούς, πως τα αλβανικά κόμματα ακολουθούν μία πλατφόρμα που γράφτηκε στα Τίρανα. Αυτό είναι ψέμα... Η επίθεση σε αυτή την πλατφόρμα είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί είναι το είδος της πολιτικής που τροφοδοτεί το διχασμό και όχι την ενότητα... Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Μακεδονία είναι να τροφοδοτήσει την εθνοτική σύγκρουση, γιατί δεν μπορείτε να ελέγξετε όλα τα πράγματα...».

Χτες πάντως, για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο 48ωρο, το αλβανικό κοινοβούλιο απέτυχε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της χώρας, εξαιτίας της έλλειψης υποψηφιοτήτων! Ο κυβερνών κεντροαριστερός συνασπισμός του Ράμα δεν έθεσε υποψήφιο, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει συνεννόηση με την αντιπολίτευση ώστε ο νέος Πρόεδρος να είναι ευρύτερης αποδοχής. Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέχουν από τις συνεδριάσεις της Βουλής από τις 18 Φλεβάρη, απαιτώντας από τον Εντι Ράμα να παραιτηθεί και να διοριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση έως τις εκλογές του Ιούνη.

Αντιδράσεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα

Η συνέντευξη που δόθηκε στις 18 του μήνα προκάλεσε αντιδράσεις και στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο.

Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την συνέντευξη του Ράμα στο politico.eu, τόνισε ότι οι δηλώσεις του «επιβεβαιώνουν ξανά πως η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας είναι κοινή πλατφόρμα για όλους τους εθνικιστές Αλβανούς». Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, αναρωτήθηκε «τι θα έλεγε η διεθνής κοινότητα αν ο Σέρβος πρωθυπουργός Βούτσιτς έλεγε πως είναι πιθανή η ένωση της Σερβίας με τη Σερβική Δημοκρατική Οντότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (σ.σ. γνωστή ως Srpska) αν δεν ενταχθούμε στην ΕΕ». «Είμαι σίγουρος πως όλοι θα αντιδρούσαν και θα κατηγορούσαν τη Σερβία πως είναι απειλή για την ειρήνη», κατέληξε ο Ντάσιτς.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ισα Μουστάφα, αντιδρώντας στις δηλώσεις Ράμα, αποκάλεσε τον Αλβανό πρωθυπουργό «λαϊκιστή», προσθέτοντας με νόημα: «Εάν δεν γίνουμε αποδεκτοί στην ΕΕ από την πόρτα, θα μπούμε από το παράθυρο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ