ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο πόνος και η οργή να στραφούν ενάντια στους υπεύθυνους των εγκλημάτων

Ανακοίνωση για τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο

Eurokinissi

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει, για τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο:

«Η νέα τραγωδία, με το θάνατο εκατοντάδων προσφύγων στη Μεσόγειο, είναι μια ακόμη απόδειξη για το ότι η πολιτική της ΕΕ και άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, που ευθύνονται για τους πολέμους στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μ. Ανατολής, της Β. Αφρικής, για την προσφυγιά και το θάνατο χιλιάδων κατατρεγμένων, έχει πάρει χαρακτηριστικά εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Τα "δάκρυα" της ΕΕ και των κυβερνήσεών της γι' αυτήν τη νέα τραγωδία είναι ψεύτικα και αποτελούν πρόκληση για τους λαούς. Είναι η ίδια η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που πρωταγωνίστησαν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις κατά χωρών όπως η Συρία, η Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, που δημιούργησαν το τέρας των "τζιχαντιστών". Είναι η ίδια η ΕΕ, που με την πολιτική της πνίγει χιλιάδες πρόσφυγες στη Μεσόγειο, αφού τα κύματα των απελπισμένων ανθρώπων, εξαιτίας της φτώχειας, των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων δεν μπορούν να τα σταματήσουν ούτε οι "φράχτες", ούτε η Frontex, ούτε άλλα μέτρα καταστολής. Ολα αυτά απλά και μόνο αυξάνουν τον αριθμό των νεκρών και την τιμή των δουλεμπόρων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη. Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει συμμετοχή σ' αυτό το έγκλημα, πρέπει να το εμποδίσει.

Η απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου και στη Σένγκεν είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Η κυβέρνηση πρέπει, εδώ και τώρα, να εξασφαλίσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα. Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη και δίκαιη απονομή ασύλου στους πρόσφυγες, καθώς και για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Ταυτόχρονα με αυτά, τώρα χρειάζεται άμεση αποχώρηση όλων των ελληνικών στρατευμάτων από ιμπεριαλιστικές αποστολές. Καμία συμμετοχή στις νέες επεμβάσεις που προετοιμάζονται με πρόσχημα τους "τζιχαντιστές", που θα πολλαπλασιάσουν τα κύματα των προσφύγων. Κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος, κανένας άνθρωπος καλής θέλησης δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος απέναντι σ' αυτά τα εγκλήματα. Ο πόνος και η οργή για τον τραγικό θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και μικρών παιδιών, πρέπει να στραφεί ενάντια στους υπεύθυνους αυτών των εγκλημάτων, που είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις τους, το ίδιο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Πρέπει να μετουσιωθεί σε αλληλεγγύη για "της γης τους κολασμένους", σε αγώνα για να εκλείψουν οι αιτίες αυτής της τραγωδίας».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα σε διαδήλωση την Πέμπτη στην πλατεία Κλαυθμώνος

Στις 7 μ.μ., ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος των μεταναστών

Συλλαλητήριο ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα των μαζικών πνιγμών μεταναστών στη Μεσόγειο οργανώνει την Πέμπτη 23 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ. Θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Πνίγουν τους λαούς στη Μεσόγειο. Φονιάδες - ληστές - υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Εκατοντάδες νεκροί τα τελευταία εικοσιτετράωρα έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες μετανάστες που βρήκαν τραγικό θάνατο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Ο ιμπεριαλισμός έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ένα απέραντο νεκροταφείο ψυχών.

Κανένας δεν πρέπει να μείνει απαθής απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα, τους μαζικούς πνιγμούς μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που παίρνει ενεργά μέρος στο επικίνδυνο παιχνίδι των ανταγωνισμών στη γειτονιά μας. Στηρίζει τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ματοκυλούν όλη την περιοχή, από τη Λιβύη ως το Ιράκ και από τη Συρία ως την Ουκρανία.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστών, βρίσκονται όμηροι στα νύχια τους, που αξιοποιούν ανθρώπινες ψυχές ως διαπραγματευτικό χαρτί στη μεταξύ τους φαγωμάρα για τα πετρέλαια, τους δρόμους των αγωγών και των αγορών, τον έλεγχο της περιοχής. Η Μεσόγειος γεμίζει πτώματα, όσοι γλιτώσουν ζουν κυνηγημένοι από την καταστολή, την άγρια εκμετάλλευση των αφεντικών, το μαχαίρι του φασίστα. Υποκριτικά πραγματοποιούν Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Καλούμε τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις να απαιτήσουν:

  • Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται και σε αυτές που ετοιμάζονται.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην παρασυρθεί από τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών.
  • Απειθαρχία στο Δουβλίνο και τη Σένγκεν, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε "αποθήκη ψυχών", εγκλωβίζοντας ανθρώπους.
  • Ασυλο στους πρόσφυγες και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν.
  • Ανθρώπινοι ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς».
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Κροκοδείλια δάκρυα... και νέες αποφάσεις που ανάβουν φωτιές στους λαούς

Περίσσεψαν τα κροκοδείλια δάκρυα χτες στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ενώ είναι ακριβώς η πολιτική της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών που σπέρνει φτώχεια, προσφυγιά και θάνατο, σε όφελος των μονοπωλίων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε το πρωί στο Λουξεμβούργο, με την προγραμματισμένη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (την Αθήνα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χουντής). Προσερχόμενη στη συνεδρίαση, η Ιταλίδα ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η ΕΕ οφείλει να λάβει «άμεσα μέτρα» για να προλάβει νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση της «κρίσης των προσφύγων» αποτελεί «ηθικό καθήκον» της ΕΕ.

Και χτες αποφάσεις που επιτείνουν το μεταναστευτικό

Στο διά ταύτα, βέβαια, και χτες πάρθηκαν αποφάσεις που κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζουν τις αιτίες του μεταναστευτικού, ίσα ίσα το επιτείνουν.

Παραδείγματος χάριν, στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Αναθεώρηση της Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ (οι σχέσεις με τις χώρες στα ανατολικά και νότια σύνορά της) αναφέρεται επί λέξει ότι «θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα και τις ανάγκες της ΕΕ και των γειτόνων της, τη δέσμευση των γειτόνων στις μεταρρυθμίσεις, τη φιλοδοξία οικοδόμησης εταιρικής σχέσης, καθώς και διάφορες προκλήσεις και το γεωπολιτικό περιβάλλον». Επιβεβαιώνει, δηλαδή, ως κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, πολιτική που οδηγεί σε εξαθλίωση και μετανάστευση διευρυνόμενα τμήματα του πληθυσμού...

Αντίστοιχα, το Συμβούλιο ασχολήθηκε με το «Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την περιοχή του Σαχέλ για την περίοδο 2015 - 2020», μια περιοχή δηλαδή όπου ήδη «τρέχουν» σειρά στρατιωτικών και αστυνομικών αποστολών της ΕΕ (EUTM Mali, EUCAP Sahel Niger και EUCAP), με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς να βάζουν στο στόχαστρο την πλούσια σε κοιτάσματα και μεταλλεύματα ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής...

Ενταση του ανθρωποκυνηγητού στη Μεσόγειο

Το απόγευμα, μέτρα διαχείρισης του μεταναστευτικού αναζητήθηκαν και με την παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, όπως και του επιτρόπου της Κομισιόν, αρμόδιου για το μεταναστευτικό, Δ. Αβραμόπουλου. Η ουσία, πίσω από τις παχιές κουβέντες, είναι ότι οι κυβερνήσεις κρατών στα νότια της ΕΕ (Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος) επιζητούν μεγαλύτερα κονδύλια για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και να μπορούν να μεταφέρουν κάποιους μετανάστες και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ (κάτι που απαγορεύεται βάσει των Κανονισμών του Δουβλίνου), «βάρος» το οποίο δεν θέλουν επ' ουδενί να επωμιστούν άλλες κυβερνήσεις.

Οι δε προσανατολισμοί για ένταση των περιπολιών στη Μεσόγειο, σημαίνουν ουσιαστικά ένταση του ανθρωποκυνηγητού και ανάληψη ακόμα μεγαλύτερων κινδύνων από πλευράς των μεταναστών, δρομολόγια σε μέρες με χειρότερο καιρό προκειμένου να μπουν στην ΕΕ και νέες εκατόμβες θυμάτων στη Μεσόγειο...

Τέλος, αναφορές περί διασφάλισης της «ειρήνης» σε Λιβύη - Συρία - Ιράκ, προκειμένου τάχα να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, προετοιμάζουν για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με πρόσχημα και το μεταναστευτικό, μαζί με το πιο «κλασικό» πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», το οποίο περιλαμβάνεται και στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Και δολοφόνοι και υποκριτές

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί 90 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 126 χώρες του κόσμου, με ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι χιλιάδες πνιγμοί μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο δεν είναι ατυχήματα, είναι εγκλήματα. Στη θέση αυτή οδήγησαν τα θύματα η ιμπεριαλιστική πολιτική του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Μάλι, στην Υεμένη κ.α., η πολιτική των πολυεθνικών και η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των λαών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η καταστροφή και ο στραγγαλισμός των οικονομιών των χωρών αυτών και τελικά η απάνθρωπη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεών της ενάντια στους μετανάστες εργάτες.

Με οργή και αγανάκτηση ακούμε τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και άλλων κρατών - μελών της ΕΕ να εκφράζουν τη θλίψη τους για το συμβάν και να επαναλαμβάνουν γενικόλογα για "μια νέα πολιτική" όταν οι κυβερνήσεις των χωρών τους έχουν έμπρακτα στηρίξει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και οι ίδιοι έχουν συνυπογράψει και εφαρμόζουν κατά κόρον την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντια στους μετανάστες.

Είναι λοιπόν και δολοφόνοι και υποκριτές!».

Διάβημα σωματείων από νησιά του Αιγαίου

Υπόμνημα προς την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, συνυπογράφουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από τα νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Κω, Χίο και Λήμνο), όπου τις τελευταίες μέρες καταφτάνει μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων. Αντιπροσωπεία τους θα συναντηθεί με την αναπληρωτή υπουργό σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ. στην Αθήνα.

Τα σωματεία διεκδικούν: Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Κανένας εργαζόμενος να μην παρασυρθεί από τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών. Απειθαρχία στο Δουβλίνο και τη Σένγκεν, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε «αποθήκη ψυχών», εγκλωβίζοντας ανθρώπους. Ασυλο στους πρόσφυγες και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν, ανθρώπινοι ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς.

Στο διάβημα θα παρευρεθούν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ο βουλευτής Λέσβου του Κόμματος, Σταύρος Τάσσος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ