ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με πνεύμα αντίστασης και ανατροπής

Τον ταξικό - ενωτικό αγωνιστικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, προετοιμάζουν μέσα από καθημερινές περιοδείες σε χώρους δουλιάς, αλλά και συσκέψεις και συνελεύσεις, τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Αύριο Πέμπτη 22 Απρίλη αναμένεται μαζική η συμμετοχή στη σύσκεψη που οργανώνει η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στόχο έχει την κλιμάκωση των δράσεων στην πορεία προς την τελική ευθεία και την κορύφωση των διήμερων εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (πίσω από το Αγαλμα του Βενιζέλου). Θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 30 Απρίλη στις 7 μ.μ. με την εκδήλωση αλληλεγγύης στους λαούς Κύπρου - Παλαιστίνης - Ιράκ και κάθε λαό θύμα του ιμπεριαλισμού και θα κορυφωθούν το Σάββατο 1η Μάη με την κεντρική ενωτική - ταξική πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στις 10 το πρωί.

Η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να γυρίσουν την πλάτη στην «πρόκληση» συμβιβασμού και υποταγής των ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΘ και να συμμετέχουν μαζικά στον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Να δώσουν έτσι απάντηση στις παρατάξεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση») που για άλλη μια φορά προκάλεσαν τους εργαζόμενους και την ιστορία, με τη στάση τους στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Δευτέρας.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) εγκάλεσαν το ΠΑΜΕ πιπιλώντας τη γνωστή πια καραμέλα της «διάσπασης», απόλυτα συγχρονισμένα με τις ηγεσίες τους στη ΓΣΕΕ. Αυτοί δηλαδή που συζητάνε με τους βιομήχανους την αποσύνδεση των αυξήσεων στα κατώτερα από τα ανώτερα μεροκάματα, των κλαδικών συμβάσεων από την Εθνική, κάλεσαν το ΠΑΜΕ να «αναλογιστεί τις ευθύνες του» και να πάει μαζί τους σε κοινή συγκέντρωση.

Την απάντηση θα την πάρουν από τους ίδιους τους εργαζόμενους που «με πνεύμα αντίστασης - ανυπακοής - ανατροπής θα γιορτάσουν την ταξική γιορτή τους με τις δυνάμεις της τάξης τους. Δε θα μεταβληθούν σε άβουλο ακροατήριο στα κηρύγματα συμβιβασμού της πλειοψηφίας του ΕΚΘ», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δυναμικά για ταξικό γιορτασμό

Συνεχίζονται οι διεργασίες για την καλύτερη προετοιμασία του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς με ταξικά, αγωνιστικά, αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Ετσι, στα Γιάννενα αύριο Τετάρτη 21/4/04, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη σωματεία και συνδικαλιστές στο Εργατικό Κέντρο, στις 7.30 μ.μ.

Στο Αγρίνιο, το ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη για την προετοιμασία, αλλά και την εκλογή νέας γραμματείας, σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Αρτα, το Εργατικό Κέντρο ύστερα από συνεδρίαση της διοίκησής του αποφάσισε την έκδοση προπαγανδιστικού υλικού, την πραγματοποίηση περιοδειών και συσκέψεων σε χώρους εργασίας, ανάμεσά τους σε δύο από τους μεγαλύτερους χώρους την «ΙΟΝ» και τον «Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό». Επίσης, τη Δευτέρα 26/4/04 το ΕΚ καλεί τα σωματεία - μέλη του σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Πρέβεζα, το ΠΑΜΕ σε σύσκεψη που πραγματοποίησε αποφάσισε να οργανώσει νέα πιο μαζική σύσκεψη σωματείων την Κυριακή 25/4/04 και στο μεσοδιάστημα να γίνουν γενικές συνελεύσεις και συνεδριάσεις των σωματείων με διακίνηση προπαγανδιστικού υλικού που θα βγάλει το ΠΑΜΕ.

Παράλληλα, διοργανώνονται πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις μαζί με άλλους μαζικούς φορείς για τις 30 Απρίλη.

Στη Λευκάδα σήμερα στις 7.30 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο με απόφαση της διοίκησής του καλεί τους μαζικούς φορείς του νησιού σε σύσκεψη για την προετοιμασία του ταξικού γιορτασμού, ενώ προγραμματίζεται εκδήλωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς.

Το ίδιο και στην Πρέβεζα, όπου την οργάνωση έχουν αναλάβει η Επιτροπή Ειρήνης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και το ΠΑΜΕ.

Εκδήλωση για το Εργατικό Δίκαιο

Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς με θέμα: «Το εργατικό δίκαιο στις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες», διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 29 Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Ειδικότερα, στην πρόσκλησή του το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Οι εξελίξεις στην κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική ζωή, επηρεάζουν σημαντικά την κυρίαρχη αντίληψη για το Εργατικό Δίκαιο και την απονομή του. Σήμερα, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις όπου εργάτες και υπάλληλοι δικαιώνονται στα δικαστήρια. Το νομικό θεσμικό πλαίσιο αντιδραστικοποιείται. Το δικαίωμα για απεργία σχεδόν ευνουχίζεται. Την ίδια στιγμή, το κράτος και οι βιομήχανοι μεθοδικά επιτίθενται σε διαδικασίες όπως ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων, το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι και της συλλογικής αγωνιστικής δράσης».

«Μέσα στη νέα αυτή κατάσταση, επισημαίνει, ο νομικός κόσμος δεν μπορεί να είναι ουδέτερος. Πολύ περισσότερο αν σκεφτούμε, ότι στη σύγχρονη ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος οι πιο φωτεινές προσωπικότητες του νομικού κόσμου πορεύτηκαν παράλληλα ή και ταυτίστηκαν με τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της εργατικής τάξης, των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών της δικαιωμάτων».

«Στις μέρες μας, καταλήγει, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Η ανάγκη να αποκρουστεί η συντηρητική κι αντιδραστική αυτή πορεία μπορεί να φέρει αποτελέσματα αν στηριχτούν πρωτοβουλίες των συνδικάτων και των συνδικαλιστικών στελεχών».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ευρεία σύσκεψη

Ευρεία σύσκεψη διοργανώνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα η Γραμματεία Πειραιά του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στην οποία καλούνται να πάρουν μέρος όλα τα κλαδικά και εργοστασιακά σωματεία και συνδικαλιστές προκειμένου να καθορίσουν το πρόγραμμα δράσης τους για την καλύτερη προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Οι εργαζόμενοι της Πειραιώτικης περιφέρειας, την 1η Μάη θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Πασαλιμάνι και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των νεκρών εργατών του 1923.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ