ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Δεν είναι ευπρόσδεκτο το «Αϊζενχάουερ»
  • Με συλλαλητήριο σήμερα στις 8.00 το απόγευμα, στη πλατεία Σαρόκο, αντιδρά ο κερκυραϊκός λαός στον επικείμενο ελλιμενισμό του αμερικανικού αεροπλανοφόρου
  • Θλιβερές εξαιρέσεις μεγαλοπαράγοντες, που για μια χούφτα δολάρια ετοιμάζονται να καλωσορίσουν τους μακελάρηδες

Την αντιιμπεριλιστική σκυτάλη από τους αγωνιστές των Χανίων παίρνει σήμερα το απόγευμα ο φιλειρηνικός λαός της Κέρκυρας
Την αντιιμπεριλιστική σκυτάλη από τους αγωνιστές των Χανίων παίρνει σήμερα το απόγευμα ο φιλειρηνικός λαός της Κέρκυρας
Ο φιλειρηνικός προοδευτικός λαός της Κέρκυρας δεν πρόκειται να καλωσορίσει φιλόξενα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», που καταπλέει τις επόμενες μέρες στο νησί, αντίθετα η υποδοχή θα είναι αυτή που αρμόζει σε ένα εργαλείο της ΝΑΤΟϊκής δολοφονικής μηχανής. Σήμερα, Παρασκευή, διοργανώνεται συλλαλητήριο, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο, από την Επιτροπή Ειρήνης και μαζικούς φορείς που απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στον κερκυραϊκό λαό να διατρανώσει την αντίθεσή του στον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου και σε ό,τι αυτό συμβολίζει.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο συλλαλητήριο καλεί η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τον κατάπλου του αεροπλανοφόρου ως «πρόκληση - προσβολή στα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού και ειδικότερα του κερκυραϊκού λαού».

Σημειώνει ακόμα πως «η στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επίλεκτο μέλος της οποίας είναι το "Αϊζενχάουερ" δολοφόνησε χιλιάδες αθώους Γιουγκοσλάβους πολίτες, κατέστρεψε την οικονομία αυτής της χώρας. Αυτό το έγκλημα είναι συνέχεια άλλων εγκλημάτων, όπως αυτό της στρατιωτικοφασιστικής χούντας της 21ης Απριλίου και της προδοσίας της Κύπρου, αλλά και τόσων άλλων».

Η ΝΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στο λαό του νησιού και τους φορείς του να εκφράσουν με κάθε μέσο και τρόπο την αντίθεσή τους με τον ελλιμενισμό των μακελάρηδων και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο με κύρια αιτήματα: Εξω οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Τα ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία είναι ανεπιθύμητα στην Ελλάδα και την Κέρκυρα. Να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι και αξιωματικοί. Ειρήνη και φιλία των λαών.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ Κέρκυρας τονίζει ότι ένα χρόνο μετά το βάρβαρο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί επιδρομείς ξανακάνουν την εμφάνισή τους στο νησί.

«Πιστεύουν πως ξεχάσαμε - τονίζει στην ανακοίνωσή της - όμως και να θέλαμε δεν μπορούμε. Δε μας αφήνουν οι σκηνές ερήμωσης, καταστροφής και θανάτου, που όλοι είδαμε. Δε μας αφήνουν οι εκατοντάδες νεκροί, οι χιλιάδες τραυματίες, οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες του Κόσσοβου μετά την ισοπέδωση της ειρήνης σ' αυτό. Το έγκλημα είναι διαρκείας. Διαρκείας είναι και η αντίδρασή μας».

Καλούν στο συλλαλητήριο

Η Νομαρχιακή Συμπαράταξη Κέρκυρας, με μια καυστική ανακοίνωσή της - κάλεσμα στη συγκέντρωση, καταδικάζει τους «παράγοντες φορείς της υποτέλειας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και παράλληλα αυθεντικούς εκπροσώπους του πολιτικού φαρισαϊσμού και της διγλωσσίας», οι οποίοι «ξεσάλωσαν με δηλώσεις τους ενάντια στην κινητοποίηση».

Συγκεκριμένα η Συμπαράταξη αναφέρει: «Ο νομάρχης του ΠΑΣΟΚ κ. Παγκράτης, ο πασοκικός λεβεντάνθρωπος των δημοσίων έργων, πρόεδρος της ΤΕΔΚ (ελέω πραξικοπηματικού νόμου) κ. Κατσαρός, το βασιλικό απολίθωμα του παρελθόντος και ελέω ΠΑΣΟΚ πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Δένδιας, οι γνωστοί "αγωνιστές" της ακροδεξιάς Γ. Πηλός και Σ. Κομιανός, ο άνθρωπος του κυρίου Δρυ Λ. Λιντοβόης, ο πρόεδρος των ξενοδόχων (γνωστών για τη διαχρονική "φιλεργατική" στάση τους) κ. Μπράμος, ο γνωστός υβριστής και συκοφάντης, ομοίωμα του πολιτικού του αφεντικού κ. Καρδαμίτσης, είναι μερικοί από το φαινομενικά ετερόκλητο πολιτικό συνονθύλευμα που βυσσοδομεί και ουρλιάζει εναντίον της φιλειρηνικής κινητοποίησης. Ορισμένοι από αυτούς τους πολιτικούς εκδουλευτές των Αμερικανών δολοφόνων πέρυσι σέρνονταν πίσω από τις φιλειρηνικές κινητοποιήσεις και κραύγαζαν εναντίον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού (όπως ο κ. Παγκράτης) σε μία απελπισμένη προσπάθεια να δείξουν προοδευτική εικόνα. Τώρα αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο».

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι όλοι οι παραπάνω με τη στάση τους προσπαθούν να κάνουν το λαό να ξεχάσει ότι «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επέβαλαν τη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία της 21ης Απρίλη, ματόβαψαν την Κύπρο, επέβαλαν εκατοντάδες πολέμους σε διάφορες περιοχής της Γης, από κοινού με την ΕΕ επιτέθηκαν στη Γιουγκοσλαβία και δολοφόνησαν το λαό της» και συνεχίζοντας υπογραμμίζει: «Το τοπικά φερέφωνα του ιμπεριαλισμού θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι έσπειραν δίπλα μας, ακόμα και στο Βόρειο Ιόνιο, εκατοντάδες τόνους ραδιενεργού ουρανίου. Ξεχάστε τους φόνους, ξεχάστε το ουράνιο, θυμηθείτε τα δολάρια των Ράμπο. Αυτό είναι το μήνυμά τους».

Ομως, η Συμπαράταξη υπογραμμίζει ότι ο κερκυραϊκός λαός και η νεολαία θυμούνται και ενδιαφέρονται να μη συνεχιστεί το έγκλημα, καθώς και ότι η λαϊκή αξιοπρέπεια δεν αγοράζεται με τα αμερικανικά δολάρια και πως η ειρήνη και η αξιοπρέπεια κατοχυρώνονται στους ενωτικούς λαϊκούς αγώνες.

Επίσης, με ανακοίνωσή της και η ΔΗΚΕΒΕ Κέρκυρας καλεί το λαό και ιδιαίτερα τους βιοτέχνες και εμπόρους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς επιδρομείς, που με την κυβερνητική ανοχή επισκέπτονται το νησί.

«Ο δημοκρατικός λαός της Κέρκυρας - σημειώνει - δεν μπορεί να ξεχάσει την καταστροφή και το θάνατο που σκόρπισαν πριν λίγους μήνες στη γείτονά μας. Το ΠΑΣΟΚ, ο νομάρχης με τον "προοδευτικό" πρόεδρο της ΤΕΔΚ μας υπενθυμίζουν ότι για την εξωτερική πολιτική αρμόδια είναι μόνο η κυβέρνηση. Ας μην ξεχνούν όμως ότι υποψήφια θύματα του ουρανίου που σκόρπισαν στην περιοχή είμαστε όλοι. Ας γνωρίζουν ότι τα ματωμένα δολάρια που θα κυκλοφορούν οι δολοφόνοι των αμάχων δε θα τονώσουν, αλλά θα βλάψουν το νησί».

Αναφορικά, με τη στάση του προέδρου της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ σημειώνει πως «δε νομιμοποιείται να καλεί το λαό να αντιδράσει στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, επικαλούμενος τα συμφέροντα των συναδέλφων, αφού δεν αξιώθηκε να συγκαλέσει γενική συνέλευση ούτε καν δημοτικό συμβούλιο». Την ίδια επισήμανση η ΔΗΚΕΒΕ κάνει και για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, σημειώνοντας πως οι απόψεις τους είναι προσωπικές, αφού κανένα όργανο δε συνεδρίασε.


«Μην καρτεράτε να λυγίσουμε... »

Εκδήλωση της ΚΟΘ για τον αντιστασιακό άνθρωπο στην ιστορική του διαδρομή

Από παλιότερη εκδήλωση στο Επταπύργιο
Από παλιότερη εκδήλωση στο Επταπύργιο
Τον αντιστασιακό άνθρωπο στην ιστορική του διαδρομή θα τιμήσει η ΚΟΘ του ΚΚΕ, μέσα από μια πρωτότυπη επετειακή εκδήλωση, που οργανώνει την Κυριακή 23 Απρίλη στις 11 το πρωί στο χώρο των φυλακών του Επταπυργίου. Μια εκδήλωση, που στόχο έχει να αναδείξει την αντιστασιακή δράση και στάση ηρωικών μορφών της ιστορίας του κινήματος, Ελληνικής και Παγκόσμιας που αποτελεί παρακαταθήκη για το σήμερα και τους αγώνες που θ' ακολουθήσουν.

«Αποτελεί εκδήλωση τιμής και μνήμης. Είναι μια ελάχιστη προσφορά σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν στον αγώνα για ένα καλύτερο και ανθρώπινο μέλλον», δηλώνει η Νένα Νικοπολιτίδου, μέλος του ΝΓ της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι και ο τόπος της εκδήλωσης είναι συμβολικός, μιας και το ίδιο το Επταπύργιο αποτελεί τόπο μαρτυρίου χιλιάδων αγωνιστών.

Είναι μια εκδήλωση που αξίζει να την παρακολουθήσει όλος ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία, γιατί θα αποτελέσει αφορμή να μάθει, να διδαχτεί για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν. Γνωρίζουμε όλοι, άλλωστε, πως η ιστορία αυτών των ανθρώπων περνιέται στα ψιλά γράμματα της ιστορίας που διδασκόμαστε, ή ίσως και καθόλου, αν κρίνουμε το πώς αναφέρεται στα σχολικά βιβλία το έπος της εθνικής αντίστασης. Ελπίζουμε λοιπόν πως θα καταφέρουμε να δώσουμε και μέσα από την εκδήλωση την αληθινή διάσταση του αντιστασιακού ανθρώπου στην ιστορική του διαδρομή».

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης θα είναι ένα θεατρικό, επενδυμένο με μουσική, που θα παρουσιάσουν αξιόλογοι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, αλλά και γενικότερα της Θεσσαλονίκης.

Μέσα από αποσπάσματα κειμένων που καταγράφουν στιγμές κορυφαίας αντιστασιακής δράσης, εκεί έξω από την είσοδο του κολαστηρίου του «Γεντί Κουλέ», θα παρουσιαστεί ο αντιστασιακός άνθρωπος, από την ηρωική μυθική μορφή του Προμηθέα, μέχρι τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα. Από τη Θεσσαλονίκη του 12ου αιώνα με την επανάσταση των Ζηλωτών, την Ελλάδα της μαύρης σκλαβιάς όπου εθελόδουλοι - προσκυνητές ξένων αφεντικών και ντόπιων κοτζαμπάσηδων προσπαθούν να πνίξουν τις φωνές των ηρωικών μορφών της Επανάστασης του '21 και των λαϊκών αγωνιστών, μέχρι τα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, του ξεσηκωμού της εργατικής τάξης στο Σικάγο, της Εθνικής Αντίστασης και της θυσίας των χιλιάδων κομμουνιστών που πρωτοστάτησαν στην αντίσταση και τον αγώνα του λαού μας.

Μέσα από την εκδήλωση θα ακουστούν πιο δυνατά, ακόμη μια φορά τα λόγια του προλετάριου ποιητή Φώτη Αγγουλέ που φυλακισμένος έστελνε το μήνυμα:

«μην καρτεράτε να λυγίσουμε,

μήτε για μια στιγμή,

μηδ' όσο στην κακοκαιριά

λυγάει το κυπαρίσσι,

έχουμε τη ζωή πολύ

πάρα πολύ αγαπήσει».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ