ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαχρονική πολιτική η εμπορευματοποίηση του νερού

Αποκαλυπτικό φυλλάδιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ από το 1997

Τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού αναδεικνύει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με φυλλάδιο που αφορά την πορεία της ΕΥΑΘ από το 1997 έως σήμερα και με ένα αποκαλυπτικό γράφημα για τη «σκυταλοδρομία» ιδιωτικοποίησης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Οπως αναφέρει: «ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ σε κοινό βηματισμό και παίρνοντας ο ένας τη σκυτάλη από τον άλλο, έχουν βάλει τη σφραγίδα τους:

  • Στη μετατροπή της ΕΥΑΘ σε Ανώνυμη Εταιρεία που - όπως όλες οι ΑΕ - λειτουργεί με στόχο να είναι κερδοφόρα
  • Την εισαγωγή της στον ναό του τζόγου, το χρηματιστήριο
  • Το κομμάτιασμά της και την εργολαβοποίηση λειτουργιών της και τελικά
  • Την ένταξή της αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια στο λεγόμενο Υπερταμείο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, βαθαίνει η πορεία εμπορευματοποίησης του νερού με τη μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, με τη νέα "ανεξάρτητη" αρχή να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές, όπως έγινε και με την Ενέργεια. Αποτελεί παράλληλα προαπαιτούμενο του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του "υπερμνημονίου" των λαών της Ευρώπης.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και όσων πολιτικών δυνάμεων όπως το ΜέΡΑ25 υποκλίνονται στην ΕΕ. Ενώ έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους από κυβερνητικές θέσεις στην πορεία ιδιωτικοποίησης του νερού, σήμερα παριστάνουν τους υπερασπιστές του δημόσιου χαρακτήρα του.

Δεν λένε βέβαια κουβέντα ότι ακόμα και με την πλειοψηφία των μετοχών στο Δημόσιο, δεν μπορούμε να μιλάμε για νερό - κοινωνικό αγαθό, όσο οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης δρουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τιμολογούν με βάση τη λογική "κόστος - όφελος" και διασφαλίζουν κερδοφορία με μερίσματα στους μετόχους.

Δεν λένε κουβέντα για τους εργολάβους που κάνουν πάρτι σε διάφορες λειτουργίες της ΕΥΑΘ, ούτε βέβαια για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν βάλει στο μάτι τα πιο κερδοφόρα πεδία και λειτουργίες και καραδοκούν με το μάτι στραμμένο στα δισεκατομμύρια που θα μοιραστούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 για αντίστοιχα έργα υποδομής.

Το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα και μονόδρομος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής σχετικού υλικού, οδηγώντας σε ικανοποίηση των αναγκών για φθηνό, ασφαλές, ποιοτικό νερό».

Τονίζει ότι το ΚΚΕ απαιτεί άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και μπαίνει μπροστά στον δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων. Και καλεί τον λαό με τον αγώνα του να μην επιτρέψει αυτό το νέο έγκλημα.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα, Τρίτη 21 Μάρτη

Στις 7 μ.μ. στο «Habit Cafe» (Ν. Ζέρβα 10) η TO Ιωαννίνων του ΚΚΕ οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Μαζί με τους καλλιτέχνες ορθώνουμε φωνή, παλεύουμε να μείνει η Τέχνη ζωντανή!». Ομιλητής θα είναι ο Διονύσης Τσακνής, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το ΚΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη 22 Μάρτη

-- Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα 1 του Τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Με το ΚΚΕ για το πραγματικά νέο και καινοτόμο στην Επιστήμη και την Ερευνα». Ομιλήτρια θα είναι η Αφροδίτη Κτενά, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Εβρου οργανώνει το πρωί περιοδεία στο Σουφλί, με τους υποψήφιους βουλευτές ΠΕ Εβρου με το ΚΚΕ Τριαντάφυλλο Φωτιάδη και Χρήστο Κουγιουμτζή. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί περιοδεία - σύσκεψη σε Φτελιά και Ελιά.

Πέμπτη 23 Μάρτη

-- Στις 8 μ.μ. στην ταβέρνα - ψησταριά «Το καπηλειό μας» στην Ολυμπιάδα Μαρμάρων στα Γιάννενα, οι ΚΟΒ Κατασκευών και Εργοστασίων διοργανώνουν σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «`Η οι ζωές μας ή τα κέρδη τους. Ελπίδα οι αγώνες του λαού και της νεολαίας». Ομιλητής θα είναι ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Παρασκευή 24 Μάρτη

Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ οργανώνει πολιτική συγκέντρωση στην Ορεστιάδα, στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Σάββα Δευτεραίο, υποψήφιο βουλευτή ΠΕ Εβρου με το ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος ε.α. ΠΝ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ