ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το ΚΚΕ για το πραγματικά νέο και καινοτόμο στην Επιστήμη και την Ερευνα

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ χτες το απόγευμα στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΙΕ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΙΕ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη
«Με το ΚΚΕ για το πραγματικά νέο και καινοτόμο στην Επιστήμη και την Ερευνα», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ, που έγινε χτες στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» αποδείχθηκε μικρό για να χωρέσει το πλήθος του κόσμου από τα Ερευνητικά Κέντρα αλλά και από πανεπιστήμια, που συνέρρευσε στην εκδήλωση. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΕ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ακόμα, παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θέμης Γκιώνης και Νίκος Σοφιανός.

Οπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «και ο άνθρωπος της επιστημονικής διανοητικής εργασίας μπορεί, μέσα από τις αλλεπάλληλες εξελίξεις και τον καθημερινό ερευνητικό και διδακτικό μόχθο, να δει τον εαυτό του και τις αγωνίες του στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Στο πώς, δηλαδή, σήμερα θα δημιουργούνται συνθήκες, όροι και προϋποθέσεις για να διευρύνεται, να δυναμώνει η φωνή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να αδυνατίζει, να χάνει συμπαραστάτες και πυλώνες παντού η σιδερένια φτέρνα του καπιταλιστικού συστήματος, για να πολλαπλασιάζονται και μέσα στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα οι σπίθες των αγώνων και της ιδεολογικής και επιστημονικής διαπάλης αλλά και μελέτης».

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με εκπροσώπους Σωματείων εργαζομένων σε Ερευνητικά Κέντρα
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με εκπροσώπους Σωματείων εργαζομένων σε Ερευνητικά Κέντρα
Για τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει η επιστήμη στην εποχή μας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, οι οποίες όμως δεν αξιοποιούνται γι' αυτόν τον σκοπό όταν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, μίλησε ο Βαγγέλης Χριστοφόρου, καθηγητής, διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων του ΕΜΠ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στην Ανατολική Αττική. Στη συνέχεια ο Μάνος Σαριδάκης, Δρ Σωματιδιακής Κοσμολογίας, κύριος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στους όρους εργασίας των επιστημόνων και ερευνητών. Ενώ πιάνοντας το νήμα αναλυτικότερα, αναφέρθηκε στο θέμα της δουλειάς αλλά και της ζωής των ερευνητών η Δανάη Πλα - Καρύδη, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο Κέντρο, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα ΙΔ και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΙΕ και εκπροσώπους σωματείων ερευνητών


Πριν την εκδήλωση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΕΙΕ μίλησε για τις συνέργειες του ιδρύματος με πολλά Ερευνητικά Κέντρα, μεταφέροντας την εκτίμησή του ότι το ίδρυμα πρέπει να πατά στις ανάγκες της κοινωνίας, ενώ παρουσίασε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την έντονη ανησυχία του για πιέσεις που ασκούνται ώστε να εκδιωχθεί το ΕΙΕ από το ιδιόκτητο κτίριό του στο κέντρο της Αθήνας και το κτίριο να αξιοποιηθεί ως «φιλέτο» για μη ερευνητικούς σκοπούς. Θύμισε δε ότι αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει και το 2008-'9, η οποία αποτράπηκε από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Ιδρύματος.

Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας είχε συνάντηση με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων σε Ερευνητικά Κέντρα. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση, που έγινε στη βιβλιοθήκη του ΕΙΕ, συμμετείχαν:

Από τον Σύλλογο Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ο Βασίλης Ζουμπουρλής, πρόεδρος και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του ΕΙΕ, και ο Παναγιώτης Σχίζας, αντιπρόεδρος. Από το Σωματείο Εργαζομένων Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», ήταν η πρόεδρος Δανάη Πλα - Καρύδη, από την Ενωση Ελλήνων Ερευνητών ο Δημήτρης Σακελλαρίου, γενικός γραμματέας της Ενωσης και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, καθώς και η Ανδρομάχη Χατζηγιάννη, ταμίας της Ενωσης και Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου συμμετείχε ο πρόεδρος Χρήστος Μάλλιαρης και ο βοηθός ταμίας Ευθύμης Παρώνης. Από τον Σύλλογο Ερευνητών Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» συμμετείχε ο πρόεδρος Θανάσης Σφέτσος, Διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα συμμετείχε ο Δημήτρης Παρώνης, ενώ από το νεοσύστατο Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών και Διδασκόντων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αθήνας συμμετείχε ο πρόεδρός του Πάρης Ζάμπας.


Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μίλησαν για τα προβλήματα του χώρου τους, επισημαίνοντας την υποστελέχωση των κέντρων, την υποχρηματοδότηση, τις υποδομές που σε πολλές περιπτώσεις γερνάνε, τις επισφαλείς θέσεις εργασίας στις οποίες εγκλωβίζονται οι νέοι ερευνητές, που δεν υπάρχει καν προστασία της μητρότητας, τις χαμηλές αποδοχές κ.ο.κ. «Αυτό που συμβαίνει στην έρευνα στη χώρα μας είναι το "πάμε κι όπου βγει..."», είπαν χαρακτηριστικά για την έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού στον τομέα της έρευνας, ενώ ως καταστροφικό στοιχείο παρουσίασαν το σπάσιμο της διασύνδεσης Ερευνητικών Κέντρων και πανεπιστημίων.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα οι εργαζόμενοι κατέθεσαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπομνήματα και κείμενα με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις τους, ενώ εκείνος από την πλευρά του είπε ότι ως Κόμμα θα πιέσουμε γιατί είναι οξυμένα αυτά τα ζητήματα και θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Νωρίτερα, εργαζόμενοι στη βιβλιοθήκη του ΕΙΕ προσέφεραν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκδοση για το 1821.

  • Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι άλλες παρεμβάσεις στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

ΛΑΡΙΣΑ
Αθωώθηκαν τα 4 στελέχη του ΚΚΕ

Αθωώθηκαν τα 4 στελέχη του ΚΚΕ στη Λάρισα, που κατηγορούνταν για «διακεκριμένη φθορά», επειδή τον Σεπτέμβρη του 2018 έγραφαν προπαγανδιστικά συνθήματα για το 44ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

Από νωρίς το πρωί, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συμμετείχαν στη συγκέντρωση της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ έξω από τα δικαστήρια, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες αυτές διώξεις και απαιτώντας την απόσυρση των κατηγοριών και την αθώωση των στελεχών του Κόμματος.

Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει», έστειλαν το μήνυμα πως «οι κομμουνιστές που παλεύουμε στην εμπροσθοφυλακή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δεν τρομοκρατούμαστε, δεν φοβόμαστε!». Ταυτόχρονα, μοίραζαν την ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση από τον κόσμο.

Με την ολοκλήρωση της δίκης, τα στελέχη του ΚΚΕ χειροκροτήθηκαν από τους συγκεντρωμένους, ενώ η Κική Καρυώτη, μέλος του ΤΓ Λάρισας και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε από την ντουντούκα ότι «ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα ανακόψουν το ποτάμι της οργής του λαού και της νεολαίας. Η απάντηση που θα πάρουν θα είναι ακόμη πιο μαχητική. Ο λαός της πόλης μας έχει καταδικάσει στη συνείδησή του την προκλητική και ακραία αυτή πολιτική ενέργεια. Ο αγώνας απέναντι στην κρατική βία και καταστολή μάς αφορά όλους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ