ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2023
Σελ. /32
Δεν απατούν

Στα «ψιλά» πέρασε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο, μετά από 11 χρόνια και ενώ μετά την «Αραβική Ανοιξη» και την καταδίκη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» είχε διακοπεί κάθε διπλωματική σχέση. Η σημασία και το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης γίνεται προσπάθεια να υποτιμηθούν από τα αστικά επιτελεία στη χώρα μας, που διεκδικούν προνομιακές σχέσεις με την Αίγυπτο στη χάραξη του νέου ενεργειακού χάρτη στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία. Τα φαινόμενα όμως στην προκειμένη περίπτωση ...δεν απατούν. Η αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ είναι μέρος του παζαριού που κλιμακώνεται στην περιοχή σε πολλά ταμπλό, υπό το άγρυπνο βλέμμα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο και να υποσκαφτούν οι σχέσεις της με τη Ρωσία. Η Αίγυπτος είναι από τους βασικότερους «παίχτες» στη χάραξη ΑΟΖ στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και στην όδευση των δρόμων του φυσικού αερίου, ενώ η συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα με την ελληνική κυβέρνηση για την τμηματική ανακήρυξη ΑΟΖ, που αφήνει έξω τα ...«διαφιλονικούμενα ύδατα» της Ελλάδας με την Τουρκία, δείχνει πως όλα παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση όλων με όλους για διευθετήσεις με καταλύτη τα Ενεργειακά. Η μόνη ασφαλής πρόβλεψη είναι ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα είναι επώδυνος για τους λαούς και ότι θα περιέχει το σπέρμα μελλοντικών ανταγωνισμών και εντάσεων, παρά την προσπάθεια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν τους «συμμάχους» της χώρας στην περιοχή ως «εγγύηση» τάχα για τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Εκ των υστέρων...

Για ...«πλαστογράφηση» κατηγορεί τον «Ριζοσπάστη» ο Γ. Βαρουφάκης, επειδή το 2019 επικαλέστηκε την επιστολή που ο ίδιος είχε στείλει στη Βουλή στις 10/7/2015, λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα και την παραίτησή του από υπουργός, δηλώνοντας ότι υπερψηφίζει την εξουσιοδότηση του Ευ. Τσακαλώτου να διαπραγματευθεί με τον ESM τη νέα «δανειακή σύμβαση». Ο Βαρουφάκης ζητάει και τα ρέστα, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο ξέπλυμα της τρόικας και των μνημονίων, συνολικά στην καλλιέργεια αυταπατών για την πολιτική που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο και έστειλε χιλιάδες αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους στο καναβάτσο της απογοήτευσης. Θυμίζουμε ότι είναι αυτός που βάφτισε την τρόικα «θεσμούς», τα μνημόνια «δανειακές συμβάσεις», ενώ με το «καλημέρα» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε την παράταση του 2ου μνημονίου, μέχρι να ετοιμαστεί το 3ο.

... μπαγαποντιές

Αλλά τι θα διαπραγματευόταν ακριβώς ο ...εξουσιοδοτημένος Τσακαλώτος τον Ιούλη του 2015; Κάνοντας «ναι» το «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα, όπως έγκαιρα προειδοποιούσε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στις Βρυξέλλες να διαπραγματευθεί την πρότασή του για μια νέα σύμβαση (μνημόνιο) με τον ESM, που ήταν μια παραλλαγή των όσων πρότειναν τότε ο Σόιμπλε και η τρόικα. Σ' αυτό έδωσε το «ΟΚ» ο Βαρουφάκης. Κι ας προσπάθησε τέσσερα χρόνια μετά (!) απαντώντας στον «Ριζοσπάστη», να φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα του, λέγοντας ότι ήλπιζε να γυρίσει ο Τσακαλώτος χωρίς συμφωνία. Η στάση του Βαρουφάκη διευκόλυνε τον ΣΥΡΙΖΑ να πουλήσει το μνημόνιο στον λαό ως προϊόν «σκληρής διαπραγμάτευσης» και ως «μνημόνιο light», όπως το σέρβιρε στη συνέχεια. Ας αφήσει λοιπόν τις μπαγαποντιές και τις συκοφαντίες ότι τον «πλαστογραφεί» ο «Ριζοσπάστης». Τα βάρη που πρόσθεσε στην πλάτη του λαού η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το 3ο μνημόνιο έχουν και τη δική του υπογραφή, όσο κι αν προσπαθεί τώρα να τη «σβήσει».

Καταφύγιο

Ο Αρης Σπίνος υπήρξε πολιτευτής της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής και μάρτυρας υπεράσπισης του αρχηγού της κατά την πρώτη δίκη. Οπως κατέθετε τότε για τους χρυσαυγίτες και τα δολοφονικά «τάγματα εφόδου», «έχουν μια υπέρμετρη αγάπη για την πατρίδα τους. Αυτή η ιδεολογία τους μεταφράζεται στο να είναι πολύ πιο πειθαρχημένοι από τα άλλα κόμματα. Αυτή η πειθαρχία φαίνεται σε κάποιον απέξω ως στρατιωτική πειθαρχία (...) Αυτοί οι μαυροντυμένοι υπάρχουν πάντα, 25 χρόνια, γιατί σε κάθε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής υπήρχε πάντα μια αντισυγκέντρωση και γι' αυτό έπρεπε να έχουν μια ομοιόμορφη εμφάνιση για να ξέρουν ποιος είναι ποιος». Μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ο εν λόγω ...δημοσιογράφος έμεινε πολιτικά ανέστιος μέχρι να βρεθεί στον δρόμο του το κόμμα Βελόπουλου, με το οποίο κατεβαίνει υποψήφιος στη Δυτική Αθήνα. Τα ακροδεξιά κατακάθια, που προσφέρουν άλλοθι σε ναζί και «τάγματα εφόδου», βρίσκουν φιλόξενη στέγη στο κόμμα του Βελόπουλου, το οποίο εξελίσσεται σε πρώτης τάξης πλυντήριο για πρώην στελέχη και πολιτευτές της Χρυσής Αυγής. Θυμίζουμε ότι και ο χρυσαυγίτης Μίχος είχε βρει καταφύγιο για κάποιο διάστημα στην Ελληνική Λύση, την ώρα που ο Βελόπουλος «έσκιζε τα ρούχα του» ότι «στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, τον διάλογο, δεν χωρούν ναζί». Και να σκεφτεί κανείς ότι από διάφορα κέντρα και παράκεντρα το κόμμα του Βελόπουλου διαφημίζεται ως «αντισυστημικό», για να ανακόψει μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, ενώ αποδεικνύεται ότι δεν ξεπλένει μόνο το σύστημα, το αντιλαϊκό κράτος και την πολιτική του, αλλά διασφαλίζει και τη συνέχεια σε ακροδεξιές εφεδρείες ενάντια στον λαό και στους αγώνες του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1685 Γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

1800 Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων (Επτάνησα). Το νεοσύστατο κράτος θα ήταν αυτόνομο, με εγγυητή της ανεξαρτησίας του τη Ρωσία, αλλά φόρου υποτελές στον σουλτάνο.

1910 Ιδρύεται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

1919 Μετά τη Ρωσία και τη Γερμανία, η επανάσταση ξεσπά και στην Ουγγαρία.

1920 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Χιώτης.

1937 Αντιδικτατορικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα Χανιά της Κρήτης με την ευκαιρία του μνημόσυνου του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1960 Η Σφαγή του Σάρπβιλ: Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής, του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, πνίγει στο αίμα ειρηνική διαδήλωση μαύρων φοιτητών. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

...και σαν χτες

1727 Πεθαίνει ο Αγγλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων.

1828 Γεννιέται ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Ερρίκος Ιψεν.

1834 Οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.

1947 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1962 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Τη χαρακτήριζε «διακρατική ένωση των μεγαλύτερων μονοπωλίων της Δυτικής Ευρώπης για την ανακατανομή της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς, των πηγών πρώτων υλών και των σφαιρών εξαγωγής κεφαλαίου, για τη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην οικονομία των πιο αδύναμων συνεταίρων τους και την αρπαγή του εθνικού τους πλούτου, για την εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων».

1968 Στον απόηχο της ρήξης που επήλθε με την αναθεωρητική ομάδα Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου στην 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σταύρος Καρράς και άλλοι αναθεωρητές κλέβουν μεγάλο μέρος του Αρχείου του Κόμματος στο Σιμπίου της Ρουμανίας (με τη συνδρομή και της ρουμανικής αστυνομίας).

1972 Δικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για παράβαση του Ν. 509 ο Νίκος Καλούδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1990 Πεθαίνει ο Σοβιετικός τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν, που θεωρείται ο καλύτερος τερματοφύλακας του 20ού αιώνα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org