ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2020 - Κυριακή 22 Μάρτη 2020
Σελ. /32
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτρα τώρα για την προστασία και ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού. Να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα απαιτεί το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, η οποία έχει ως εξής:

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την επιδημία, ζητούν άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.

Η κυβέρνηση πρέπει χωρίς άλλη χρονοτριβή να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα, καθώς και να προχωρήσει σήμερα κιόλας στην επίταξη των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων που μένουν σπίτι, γιατί είναι ευπαθής ομάδα, αντιμετωπίζει έτσι και αλλιώς σοβαρές ασθένειες, αντίστοιχα χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Ολες αυτές οι κατηγορίες του πληθυσμού σήμερα μένουν χωρίς συνταγογράφηση, εξέταση, θεραπεία.

Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι ως επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι" προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.

Η κυβέρνηση μαζί με τον πληθυσμό επέλεξε να βάλει σε καραντίνα και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων δεν μπορούν να κρύψουν ότι η μερίδα του λέοντος πηγαίνει για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους. Αποτελεί πρόκληση η αναστολή των κυρώσεων προς την εργοδοσία για τη μη καταβολή του Δώρου Πάσχα, που περιμένει η εργατική οικογένεια το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη. Το Δώρο δεν είναι κρατική ενίσχυση, αλλά τα δεδουλευμένα του εργαζόμενου. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά να καθορίζει το αν και πότε τα δεδουλευμένα του εργαζόμενου θα καταβληθούν. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους».

Πατριδογνωμόνιο
Μυαλά ανοιχτά

Οχι, δεν πέφτουν οι σφαίρες βροχή! Ούτε οι βόμβες πέφτουν βροχή. Οχι, δεν ήρθε το τέλος της Ιστορίας. Ούτε η Αποκάλυψη του Ιωάννη με ένα ή δύο νι. Ηρθε μια πανδημία ελαφρών συμπτωμάτων και λόγω ευκολίας μετάδοσης βαρύτατων επιπτώσεων.

Αυτό που πέφτει βροχή είναι οι ερωτήσεις! Αυτό είναι το υπερόπλο εκείνων που κατέχουν τα μέσα παραγωγής κι εκμετάλλευσης του φόβου, των χειραγωγών των μαζών για όφελος των ολίγων. Μαζί με τις μάσκες κατασκευάζεται μαζικά και η μπούρκα του καπιταλισμού. Πρέπει να τα καταφέρει να επιζήσει κι έτσι για μια ακόμη φορά θα προηγείται η ψυχολογία των χρηματιστηρίων της ψυχολογίας των πληθυσμών - πολιτών. Το πρόβλημα είναι, όπως πάντα, η επόμενη μέρα και το μόνο ερώτημα που είναι και καθήκον είναι το δικό μας. Και τώρα τι κάνουμε; Γι' αυτήν ακριβώς την επόμενη μέρα.

Αν τα πιάσει κανείς με τη σειρά τα ζητούμενα, θα δει πως αραιώνουν σε πυκνότητα σαν το μυστήριο το μαθηματικό των Πρώτων Αριθμών. Τους περισσότερους τους βρίσκει στην πρώτη χιλιάδα... Για παράδειγμα, τα μέτρα πρόληψης, στήριξης κι όπως αλλιώς βαφτίζονται τώρα πέφτουν βροχηδόν. Και μάλιστα μπερδεύονται τα επιστημονικά με τα εμπειρικά, τα πολιτικά και τα στατιστικά. Οταν θα αραιώσουν δεν έχει σημασία πόσα θα μείνουν, αλλά ποια. Γιατί άλλο είναι το μέλλον άμα έχει ο καθένας το σπίτι, τη δουλειά του και την υγειά του, κι άλλο άμα έχει το κελί του, την ανεργία και το φόβο για την υγειά του. Η βροχή των ερωτημάτων που μένουν είτε σκόπιμα αναπάντητα είτε πιθανολογικά θολά σε απαντήσεις, πρέπει τώρα να δράσουμε, έτσι ώστε να μην αποδειχτεί στειρωτική, και όχι αποστειρωτική του εδάφους που φαίνεται ότι καλλιεργείται στις κοινωνίες και τους λαούς, για να καταπίνουν αμάσητα, και για το καλό τους, ένα μέλλον που το τιμολογούν, αφού το σχεδιάσουν χωρίς αυτούς οι εχθροί με μανδύα προστάτη.

Είναι ίσως η καταλληλότερη περίοδος για να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι τη δύναμή τους. Για να συνειδητοποιήσουμε οι εργαζόμενοι τη δύναμή μας. Τώρα φαίνεται κι αποκαλύπτεται χωρίς ποιο γρανάζι ο κόσμος δεν γυρνά. Κι αυτός είναι τώρα ο μεγάλος κίνδυνος, το πραγματικό φάντασμα που πλανάται πάνω απ' την Ευρώπη και τον κόσμο. Κι είναι ήδη ορατό πως ο τρόμος προέρχεται από τη συνειδητοποίηση της λαϊκής δύναμης, που δε θα μπορεί να τη δαμάζει εσαεί η κατανάλωση με το σταγονόμετρο. Πολλοί σκιάζονται και δεν το ομολογούν για το πολιτικό πρόβλημα το οποίο θ' αντιμετωπίσουν, όταν βρεθούν απέναντι σε πολίτες που με εντατικά μαθήματα κορονοϊού διδάσκονται να ξεχωρίζουν τις πρώτες ανάγκες σε υλικά και υπηρεσίες από τις τεχνητές. Τώρα αποσαφηνίζεται το δημόσιο από το ιδιωτικό αγαθό. Τώρα μπαίνει η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αγέλης και ομάδας. Κι έτσι τώρα αποκτά υπόσταση η έννοια του χρόνου κι η ελευθερία του διαχωρισμού του, σε εργάσιμο κι ελεύθερο. Και το διαζευκτικό σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα αλλάζει τα ζύγια του αετού, που ο άνθρωπος θέλει να πετάει κάθε μέρα.

Τονίζω το τώρα, ακριβώς επειδή αυτές τις μέρες κατασκευάζονται οι χρήσιμοι αστικοί μύθοι, οι δαίμονες που θα 'χουμε να παλέψουμε την επόμενη μέρα. Το ιερατείο της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο τους πετάει ύπουλα κι εύκολα. Η ΔΕΗ θα σωθεί επειδή ο πόλεμος Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας για το πετρέλαιο έριξε τις τιμές. Ελεος. Η ομολογία μην πάτε στα νησιά γιατί δεν υπάρχει ίχνος περίθαλψης και οι κραυγές δεν θέλουμε ούτε εσωτερικούς τουρίστες ούτε ξένους ούτε κορονοπρόσφυγες ακούγονται «φυσιολογικές». Δηλαδή, όταν τα νησιά τιγκάρουν από τουρίστες δεν πειράζει, αυτοί μαζί με τους ντόπιους να πεθαίνουν από ένα έμφραγμα, ένα τροχαίο, μια αλλεργία ή μια βαριά θερμοπληξία.

Η πανδημία χτυπάει δυνητικά τους πάντες. Αυτό δεν την κάνει ούτε λαϊκή ούτε δημοκρατική, βαράει και τον πρίγκιπα και τον Μήτσο το νοσοκόμο. Γιατί η αντιμετώπισή της είναι βαθιά ταξική και χρειάζεται να υπολογιστεί απ' τη σκοπιά της ζωής κι όχι της βάρβαρης επιβίωσης.

Εντάξει. Ας κλειστούμε στα σπίτια μας για το λίγο που χρειάζεται στο μήκος μιας ζωής. Αλλά ας αντισταθούμε στο κλείσιμο του μυαλού μας που ήδη υπολογίζουν κάποιοι ότι θα είναι και το μεγαλύτερο κέρδος απ' αυτήν την περιπέτεια. Μυαλά ανοιχτά λοιπόν, κι όχι πίσω απ' τα κάγκελά τους.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι περιορισμοί

Αλλες 15 μέρες κλειστά τα σχολεία

Στα 495 ανήλθε το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα την Παρασκευή, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα. Οι θάνατοι είναι πλέον 9, καθώς έχασαν τη ζωή τους τρεις ακόμα άνθρωποι (δύο στην Αθήνα και ένας στην Κοζάνη).

Σύμφωνα με το υπουργείο, 84 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή έκθεσης. Νοσηλεύονται 90 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 20 είναι διασωληνωμένοι, ενώ εξιτήριο έχουν πάρει 19. Τα περισσότερα περιστατικά έχουν εντοπιστεί στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 7.200 δείγματα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι σε νέους και υγιείς δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου, προσθέτοντας πως έχει κινηθεί διαδικασία για δειγματοληπτική εικόνα από ασθενείς με γριπώδη συμπτώματα, ενώ σχεδιάζεται μελέτη αντισωμάτων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία εξάπλωσης της επιδημίας, ανέφερε ότι είναι εντός των προβλέψεων, ενώ ακριβής εικόνα θα υπάρχει σε δύο βδομάδες. Σημείωσε επίσης ότι εγκρίθηκε σχέδιο για τους νεφροπαθείς (προβλέπεται η μεταφορά κάποιων ασθενών σε νοσοκομεία που δεν είναι αναφοράς, για να μην προσβληθούν).

Ο δε υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης - την ώρα που τα σωματεία υγειονομικών αναδεικνύουν σοβαρές ελλείψεις - υποστήριξε ότι υπάρχει επάρκεια στα αντιδραστήρια και στα υλικά των νοσοκομείων... «απλά γίνεται λελογισμένη χρήση», ενώ ανέφερε πως και οι απλές μάσκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον κορονοϊό.

Είπε επίσης ότι έχουν δεσμευτεί 2.156 κλίνες για τα μέτρια και σοβαρά κρούσματα και 185 κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορονοϊό, ενώ προβλέπεται να ανοίξουν και κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Να σημειωθεί βέβαια ότι η μεγάλη πλειοψηφία από τα κρεβάτια που «εξασφαλίστηκαν» για τον κορονοϊό έχουν στερηθεί από τη «δέσμευση» κλινικών και τμημάτων που αντιμετώπιζαν άλλες ασθένειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κατά τα άλλα, αναφέρθηκε ότι τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Παμμακάριστος» και «Αγ. Βαρβάρα» θα αντιμετωπίζουν αποκλειστικά κρούσματα κορονοϊού, ενώ 6 Κέντρα Υγείας στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα υποδέχονται ύποπτα περιστατικά. Τέλος, έκκληση να συνεχιστεί η αιμοδοσία απευθύνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Νέοι περιορισμοί

Στο μεταξύ, νέα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση:

Από το Σάββατο 21 Μάρτη στις 6 το πρωί θα επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μόνο των μόνιμων κατοίκων τους, που για την έκδοση εισιτηρίου θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντίγραφο του Ε1, όπου φαίνεται ο τόπος κατοικίας τους.

Απαγορεύεται ο κατάπλους και απόπλους όλων των σκαφών αναψυχής ανά την ελληνική επικράτεια. Μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 21 Μάρτη έχουν διορία όλα τα σκάφη αναψυχής να καταπλεύσουν.

Το Σάββατο 21 Μάρτη δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές. Από τη Δευτέρα οι πάγκοι μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο και οι παραγωγοί θα έχουν απόσταση 5 μέτρων μεταξύ τους, ενώ υπάρχει η υποχρέωση εκ περιτροπής ανά βδομάδα.

Τα σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να έχουν 1 άτομο ανά 15 τ. μ. (από 10 σήμερα) της συνολικής έκτασης του καταστήματος.

Για τα αυτοκίνητα που πέρασαν τα διόδια την Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπονόησε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις αν συνεχιστεί η μετακίνηση εκτός Αθηνών παρά τις συστάσεις για το αντίθετο, λέγοντας ότι «η πολιτεία γνωρίζει και θα εξακολουθεί να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν από τα διόδια». Πρόσθεσε πως «το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας σε πάρκα, μεγάλες πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση προσώπων».

Ανακοίνωσε επίσης αναστολή στις άδειες των κρατουμένων, εκτός από σοβαρές αναγκαίες περιπτώσεις και τις μεταγωγές στις φυλακές, και επανέλαβε ότι απαγορεύονται οι υπαίθριες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

Στο μεταξύ, την απόφαση για νέα παράταση 15 ημερών στο κλείσιμο των σχολείων έλαβε το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ