ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2020 - Κυριακή 22 Μάρτη 2020
Σελ. /32
Τα κέρδη φρενάρουν...

Τις τελευταίες μέρες, όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες που ζούμε ελάχιστα διαφέρουν από έναν πόλεμο. Ομως εκτός από τον πόλεμο με τον κορονοϊό, φαίνεται να έχει ξεσπάσει και μια δεύτερη «πολεμική» εστία σχετική με την πανδημία, για την πρωτοκαθεδρία στην παρασκευή εμβολίου! Την είδηση αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», που έγραψε ότι ο Τραμπ προσπαθεί να προσελκύσει με μεγάλα χρηματικά ποσά Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του νέου ιού. Στόχος είναι να εξασφαλίσει αποκλειστικά για τις ΗΠΑ τη χρήση του εμβολίου, από μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, την «CureVac», με έδρα το Τούμπινγκεν στη Βάδη - Βιρτεμβέργη. Από την πλευρά του, το Βερολίνο προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο αυτής της εταιρείας, προτείνοντας με τη σειρά του προνομιακούς οικονομικούς όρους. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 και ειδικεύεται στην «ανάπτυξη θεραπειών κατά του καρκίνου, θεραπειών με βάση τα αντισώματα, αγωγών για σπάνιες νόσους και εμβολίων». Στον Τύπο δημοσιεύονται και διάφορες άλλες ειδήσεις, για εταιρείες που προσπαθούν να βρουν εμβόλιο ή θεραπεία για τον κορονοϊό, όπως η «Moderna» στις ΗΠΑ, που έκανε τις πρώτες δοκιμές εμβολίων σε εθελοντές, ή μια ομάδα που εργάζεται στη Γαλλία για την παραγωγή φαρμάκου με βάση την υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil), η οποία χρησιμοποιήθηκε πριν από 70 χρόνια για την ελονοσία.

... την προστασία της ζωής

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτός ο ανταγωνισμός έχει και κάτι καλό, καθώς θα οδηγήσει στην ανακάλυψη του εμβολίου, πανάκριβου έστω, αλλά τουλάχιστον ικανού να αναχαιτίσει την πανδημία. Ακόμα κι απ' αυτή τη σκοπιά, όμως, ο ανταγωνισμός για τα κέρδη φρενάρει κάθε δυνατότητα συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στους επιστήμονες, που θα έδιναν τη δυνατότητα να βρεθεί σύντομα το εμβόλιο. Μία επιπλέον διάσταση, που επιβεβαιώνει τον ανορθολογισμό του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, έδωσε ο Αμερικανός γιατρός Πίτερ Χότεζ, ο οποίος υποστήριξε πως πριν από μερικά χρόνια ήταν κοντά στο να βρει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού SARS, αλλά «κόλλησε» στη χρηματοδότηση. Το 2016, η ομάδα του στο Κέντρο Ανάπτυξης Εμβολίων στο Τέξας βρήκε ένα εμβόλιο κατά του SARS, που ανήκει επίσης στην κατηγορία των κορονοϊών. Ωστόσο, χρειάστηκαν χρήματα για να αρχίσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ, για προφανείς λόγους, αφού ο SARS δεν πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις και η παραγωγή του εμβολίου δεν θα έφερνε κέρδη. Για τον Χότεζ και την ομάδα του, αυτό το εμβόλιο ήταν μια «χαμένη ευκαιρία», αφού «θα μπορούσαμε να το έχουμε έτοιμο και να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αρχή της νέας έξαρσης στην Κίνα»!

Καραντίνα

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό ήταν ένα παραμύθι. Εστειλα μια ειδική επιστολή στους μοναδικούς που μπορούν να βοηθήσουν και αυτοί είναι οι Κινέζοι (...) Πολλές δυτικές κυβερνήσεις πιέζουν τη Σερβία να αλλάξει τις διαδικασίες υποβολής προσφορών προκειμένου να μειώσει τις εισαγωγές κινεζικών αγαθών (...) αλλά τώρα οι ίδιες κυβερνήσεις δεν θέλουν να βοηθήσουν τη Σερβία». Αυτά δήλωσε μέσα στη βδομάδα ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς. Αν σε αυτά προστεθούν οι επισημάνσεις αστικών επιτελείων ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να αφεθούν «στην τύχη τους» από την ΕΕ και ότι τώρα είναι ώρα η ιμπεριαλιστική ένωση να αναδείξει τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, η αρθρογραφία για την «έλλειψη ηγεσίας» στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, εξαιτίας της «απόσυρσης» των ΗΠΑ σε ένα ακόμα διεθνές ζήτημα, και η κούρσα ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το ποιος θα κατοχυρώσει πρώτος το εμβόλιο, με όλες τις «ουρές» που έχει αυτό, αν μη τι άλλο εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί όχι μόνο δεν έχουν μπει σε... καραντίνα λόγω κορονοϊού, αλλά αντίθετα η πανδημία αξιοποιείται και ως στοιχείο τους.

Πώς δεν το σκέφτηκαν;

Μπορεί οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να καταγγέλλουν σε όλους τους τόνους ότι δίνουν τη μάχη απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού χωρίς να έχουν τα απαραίτητα όπλα, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χωρίς επαρκή ατομικά μέσα προστασίας για να μη βγαίνουν τόσοι υγειονομικοί εκτός μάχης, χωρίς να έχουν ανοίξει οι απαραίτητες κλίνες ΜΕΘ κ.ο.κ., η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όμως, αντί να πάρει άμεσα μέτρα για τα παραπάνω, έσπευσε να ενημερώσει - κάνοντας και τη σχετική διαφήμιση - ότι... μεγάλη αλυσίδα ταχυφαγητού, την οποία ευχαρίστησε ο υπουργός, θα προσφέρει δωρεάν ένα χυμό ή έναν καφέ σε όσους εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ! Μπορεί να λείπουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από τα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί όπως καταγγέλλουν τα σωματεία τους να λείπουν ή να δίνονται με το σταγονόμετρο κρίσιμα μέσα προστασίας, όπως μάσκες, ειδικές αδιάβροχες ρόμπες κ.ο.κ., ωστόσο τώρα μπορούν να σταθούν απέναντι σε αυτές τις τεράστιες ελλείψεις με έναν καφέ κι έναν χυμό. Οταν οι υγειονομικοί ζητούσαν «στρατιώτες» και «όπλα» για να πολεμήσουν ενάντια στον «αόρατο εχθρό», μάλλον δεν είχαν αυτό στο μυαλό τους, κ. Κικίλια...

Ιός ... συναινετικός

Ο ΣΥΡΙΖΑ απ' ό,τι φαίνεται περνάει ακριβώς την ίδια φάση που πέρναγε η ΝΔ ως αντιπολίτευση όταν ήταν αυτός κυβέρνηση. Δηλαδή, μια φάση μεγάλης αμηχανίας. Δυσκολεύεται δηλαδή να διαμορφώσει αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ παρ' όλες τις προσπάθειες να πιαστεί από ορισμένες πλευρές της εφαρμοζόμενης πολιτικής (π.χ. ένταση καταστολής στο Προσφυγικό κ.λπ.). Η αιτία βεβαίως δεν είναι άλλη από την ταύτισή τους στα κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα που αφορούν τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης. Οπως η ΝΔ έπιασε το νήμα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα από εκεί που τα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως με την άνεση της κυβέρνησης μπορεί να πει και κάνα καλό λόγο για τον ΣΥΡΙΖΑ... έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να φτύσει τη δικιά του πολιτική που συνεχίζει η ΝΔ. Αυτό έκανε στα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την τουρκική επιθετικότητα. Στο όνομα της «εθνικής γραμμής» στήριξε την πολιτική της κυβέρνησης, δηλαδή της αντιμετώπισης των Ελληνοτουρκικών εντός του πλαισίου ΝΑΤΟ - ΕΕ, τη γραμμή της συνδιαχείρισης, της διατήρησης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Στο Προσφυγικό, παρ' όλη την κριτική για ακροδεξιά κ.λπ., στήριξε τη στάση της ΝΔ, υπεράσπισης της πολιτικής του εγκλωβισμού με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Τώρα, μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού, παρά τα όσα ψελλίζει για το σύστημα Υγείας, το νεοφιλελευθερισμό και τα δικαιώματα των εργαζομένων, βάζει πλάτη στα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που είναι το βασικό περιεχόμενο των μέτρων της κυβέρνησης. Στελέχη του μάλιστα, διαστρεβλώνοντας την ιστορία του κινήματος στον τόπο μας, κάνουν και μαθήματα συναίνεσης... λέγοντας ότι η «Αριστερά» πάντα στα δύσκολα έβαζε πλάτη. Απ' ό,τι φαίνεται ο «ιός» της συναίνεσης είναι ανίατος...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 21 Μάρτη

1685 Γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

1800 Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων (Επτάνησα).

1910 Ιδρύεται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

1919 Μετά τη Ρωσία και τη Γερμανία, επανάσταση ξεσπά και στην Ουγγαρία.

1920 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Χιώτης.

1927 Στη Βουλή επιχειρείται προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ με πλαστό έγγραφο, δήθεν της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (ΒΚΟ). Οι κομμουνιστές κατηγορούνται για «κατασκοπεία».

1960 Η Σφαγή του Σάρπβιλ. Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής, του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, πνίγει στο αίμα ειρηνική διαδήλωση μαύρων φοιτητών. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Κυριακή 22 Μάρτη

1821 Επαναστάτες από τη Μάνη περικυκλώνουν την πόλη της Καλαμάτας και την επόμενη μέρα την απελευθερώνουν.

1832 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε.

1944 Γερμανικά στρατεύματα και τμήματα της αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΠΑΟ (Πανελλήνια Αντιστασιακή Οργάνωση) κυκλώνουν και καίνε ολοκληρωτικά το χωριό Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, δολοφονώντας όσους βρήκαν μέσα στο χωριό, γέρους, γυναίκες και παιδιά.

1945 Συγκροτείται στο Κάιρο ο Αραβικός Σύνδεσμος, με ιδρυτικά μέλη την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία. Σήμερα ο Σύνδεσμος διαθέτει 22 κράτη - μέλη.

1946 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Υπεριορδανίας, με την ονομασία Βασίλειο της Ιορδανίας.

1947 Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εξοντώνουν στο Γεράκι της Σπάρτης τον δήμιο του λαού της Λακωνίας Κατσαρέα και τον υπαρχηγό του Παπαδάκο. Σε αντίποινα, συμμορίες του Κατσαρέα επέδραμαν στο Γύθειο και με τη συνδρομή των Αρχών άνοιξαν τις φυλακές, πήραν 32 πολιτικούς κρατούμενους και τους έσφαξαν στην πλατεία της πόλης μαζί με άλλους 10 κατοίκους.

1982 Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.

2008 Πεθαίνει ο Κουβανός μουσικός Ισραέλ «Κατσάο» Λόπες, που θεωρείται ο δημιουργός της μουσικής μάμπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ