ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στο επίκεντρο σχέδια κλιμάκωσης της πίεσης έναντι του Ιράν

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου (δεξιά) με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου (δεξιά) με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Οι επόμενες φάσεις κλιμάκωσης της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ, Ισραήλ και των συμμάχων του έναντι του Ιράν θα τεθούν επί τάπητος, μεταξύ άλλων, την επόμενη βδομάδα (25 και 26 Μάρτη), στη διάρκεια νέας επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η επικείμενη διήμερη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ελάχιστες μέρες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 9ης Απρίλη, επιβεβαιώθηκαν χτες, κατά τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που κατέφτασε χτες το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ από το Κατάρ όπου ξεκίνησε μικρή περιοδεία στην περιοχή.

Ο Πομπέο εξήρε τις θερμές διμερείς σχέσεις και επανέλαβε τις πιέσεις σε βάρος του Ιράν, θυμίζοντας την πρόσφατη συνδιάσκεψη που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ στη Βαρσοβία για τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κλιμάκωση των πιέσεων στο Ιράν με αφορμή το πυραυλικό του πρόγραμμα και την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε με νόημα ότι πέρα από το θέμα του Ιράν συζητήθηκαν οι κινήσεις Ρωσίας και Κίνας...

Ο Νετανιάχου, από την άλλη, εξήρε τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράν, λέγοντας ότι σύντομα θα συζητήσει «τρόπους για ακόμη σκληρότερη δράση» κατά της Τεχεράνης.

Πριν φτάσει στην Ιερουσαλήμ, ο Πομπέο μετέβη στο Κουβέιτ, όπου συμμετείχε σε φόρουμ για τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Κουβέιτ. Εκεί επανέλαβε την έκκλησή του για την εκτόνωση της κόντρας που ξεκίνησε τον Ιούνη του 2017 στις σχέσεις του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο με αιτία την επιλογή του πρώτου να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ιράν, ώστε να αξιοποιήσουν τεράστια νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον Περσικό Κόλπο. Ο Πομπέο πρόσθεσε πως η κρίση θα πρέπει να ξεπεραστεί γιατί εμποδίζει, όπως είπε, μεταξύ άλλων τις προσπάθειες «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και του περιφερειακού ρόλου του Ιράν, του «Ισλαμικού Κράτους»...

Συνάντηση Ασαντ με Ρώσο υπουργό Αμυνας

Η εμφάνιση του Πομπέο στην Ιερουσαλήμ έγινε ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου στη Δαμασκό και τη συνάντηση του τελευταίου με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως ο Ρώσος υπουργός μετέφερε μήνυμα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και πως στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ασαντ συζήτησαν τη σημαντική διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Ωστόσο, κάποια ρωσικά ΜΜΕ που επικαλέστηκε χτες η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», φέρεται να αναφέρουν πως στη διάρκεια της συνάντησης Ασαντ - Σόιγκου συζητήθηκε σχέδιο για τη μείωση των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία και την αποχώρηση των περισσότερων χερσαίων δυνάμεων πλην περίπου 1.000 Ρώσων στρατιωτικών. Η «Χααρέτζ» εκτίμησε ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πιέσει το Ιράν να αποσύρει και αυτό κάποιες από τις δυνάμεις του από τη Συρία, μόνο που επί του παρόντος δεν δείχνει τέτοια πρόθεση. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρεί πως μία «μείωση» ή αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία θα δημιουργούσε προβλήματα στο Ισραήλ, καθώς για την κυβέρνηση Νετανιάχου η Ρωσία είναι η μόνη σημαντική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί πως το Ιράν θα κρατηθεί μακριά από τα ισραηλινά σύνορα.

ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Επιδρομές και δολοφονίες από τις κατοχικές δυνάμεις

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εξακολουθούν να σφίγγουν τον κλοιό της βίας και της βαρβαρότητας σε βάρος των Παλαιστινίων τόσο στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη όσο και στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Στη Ραμάλα και τη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης Ισραηλινοί στρατιώτες στη διάρκεια εφόδων και επιχειρήσεων σκότωσαν τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους ηλικίας 19 ετών (θεωρώντας τον υπεύθυνο για το θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών την περασμένη Κυριακή κοντά σε παράνομο εβραϊκό εποικισμό), 20 και 21 ετών. Νωρίτερα, βομβάρδισαν ξανά δεκάδες «στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ατόμων και υλικές ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες.

Η ένταση της βίας των κατοχικών αρχών καταδικάστηκε χτες από τον Παλαιστίνιο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ραμί Χαμντάλα, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «σκόπιμα επιδεινώνει την άσχημη κατάσταση με τους φόνους Παλαιστινίων». Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει προστασία στον Παλαιστινιακό λαό.

Τέλος, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, έκανε δηλώσεις αναφορικά με το σάλο που προκαλούν οι προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών ΣΤΑΣΥ ΑΕ και ΤΕΡΝΑ να συμμετάσχουν (με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης) στην «πράσινη γραμμή» επέκτασης του τραμ της Ιερουσαλήμ, που σχεδιάζεται να περάσει μέσα από κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τόνισε ότι το σχετικό μεταφορικό έργο της υπό κατασκευή «πράσινης γραμμής» της Ιερουσαλήμ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καθώς συνδέει παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στην ανατολική πλευρά της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό, εάν τελικά προχωρήσει ένας τέτοιος σχεδιασμός, η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ με τις κρατικές εταιρείες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Ανοιχτή η ΕΕ σε «άτακτο» Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μικρή αναβολή στο Brexit μπορεί να δοθεί μόνο εάν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει, την επόμενη βδομάδα, το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και την ΕΕ, τόνισε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες υπαινίχθηκε ως πιθανό ένα «άτακτο» Brexit στις 29 Μάρτη εάν δεν ικανοποιηθεί αυτή η βασική προϋπόθεση. Από την άλλη, φάνηκε πρόθυμος να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη βδομάδα, «εάν χρειαστεί».

Της σαφούς ανακοίνωσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση επιστολής που του απέστειλε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, με την οποία του ζητούσε να καθυστερήσει η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου έως τις 30 Ιούνη. Αργότερα χτες βράδυ η Μέι ξεκίνησε έκτακτη συνάντηση στη Βουλή των Κοινοτήτων με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων καταιγισμό πιέσεων, αιτημάτων για εκλογές ή και για δεύτερο δημοψήφισμα. Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης δεν αποκλείεται να αποβούν καθοριστικά για τις επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο η Μέι στις Βρυξέλλες με τους άλλους 27 ηγέτες της ΕΕ καθώς εκεί θα δει τις πραγματικές προθέσεις και θα μετρήσει «περιθώρια» για περαιτέρω ελιγμούς.

Πληροφορίες της Βρετανικής Δημοσιογραφικής Ενωσης, που μετέφερε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ανέφεραν χτες βράδυ πως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και ενδεχομένως η Ιταλία είναι έτοιμες να πιέσουν για «άτακτο» Brexit εφόσον η βρετανική Βουλή δεν ψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας. Ξεκαθάρισαν επίσης πως δεν προτίθενται να παζαρέψουν ξανά την αποχώρηση της Βρετανίας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε η αναβολή του Brexit να είναι λίγο μέχρι πριν από την έναρξη των ευρωεκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 - 26 Μάη. Ο Γιούνκερ φέρεται επίσης να προειδοποίησε την Μέι ότι «αντιμετωπίζουμε θεσμικές δυσκολίες και νομική αβεβαιότητα» και ότι οι ευρωεκλογές θα πρέπει να γίνουν και στη Βρετανία εάν ζητηθεί παράταση έως τις 30 Ιούνη...

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Διπλωματικές διεργασίες

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας κάλεσε στην Πιονγιάνγκ για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις της σε Πεκίνο και Ηνωμένα Εθνη, όπως μετέδωσαν προχτές ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η βορειοκορεατική ηγεσία επιδιώκει διαβουλεύσεις για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της, όπως άλλωστε είπε πρόσφατα και το ΥΠΕΞ, προαναγγέλλοντας και επίσημες ανακοινώσεις, τις επόμενες μέρες.

Να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε στις αρχές της βδομάδας πάλι ότι «η Ρωσία είναι υπέρ της πολιτικής και διπλωματικής επίλυσης της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο» και «υπέρ της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ της Πιονγιάνγκ και της Ουάσιγκτον στη βάση μιας σταδιακής μεταξύ τους προσέγγισης χωρίς υπερβολικές προσδοκίες».

Την έντονη διπλωματική κινητικότητα αποδεικνύει και η είδηση ότι μέσα στο μήνα θα επισκεφτεί τη Βόρεια Κορέα ο πρώην Γερμανός ΥΠΕΞ και στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. «Δύο φορές ο Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας για τον αφοπλισμό. Η Νότια Κορέα τολμά γενναία βήματα προς τη συμφιλίωση, την ειρήνη, ακόμη και την επανένωση. Τώρα θα ήθελα να σχηματίσω μια δική μου άποψη από τη χώρα», έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Θυμίζουμε ότι ήδη από το Σεπτέμβρη του 2017, όντας ακόμη ΥΠΕΞ της γερμανικής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», ο Γκάμπριελ είχε ταχθεί υπέρ απευθείας συνομιλιών των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα: «Οι τρεις δυνάμεις πρέπει να καθίσουν μαζί στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων με τη Β. Κορέα)».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ