ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓΣΣΕ
Νομιμοποιούν το αίσχος, κοντράρονται για τα χρηματοδοτικά πακέτα

Το πραγματικό μενού της συνάντησης περιλάμβανε την διασφάλιση νέων προνομίων για το κεφάλαιο, με «χρηματοδοτικά εργαλεία» και προώθηση «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου»

Οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, λίγο πριν συζητήσουν για τα νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, λίγο πριν συζητήσουν για τα νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» για το κεφάλαιο
Η διασφάλιση νέων προνομίων για το κεφάλαιο, είτε μέσα από χρηματοδοτικά πακέτα για τη «διάσωση επιχειρήσεων» που αντιμετωπίζουν «δυσχέρειες», είτε μέσα από την προώθηση ενός «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου», η οποία θα έρθει να συμπληρώσει την κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ήταν το ζήτημα που βρέθηκε πραγματικά στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης των «κοινωνικών εταίρων», της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών ενώσεων, για την παράταση ισχύος της έτσι και αλλιώς καταργημένης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Στην πρώτη χτεσινή συνάντηση για την παράταση της ΕΓΣΣΕ, η οποία, με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, έχει μεταβληθεί σε διαδικασία νομιμοποίησης του απαράδεκτου καθεστώτος το οποίο επιβλήθηκε με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 (κατακρεούργηση κατώτερου μισθού, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, υποκατώτερος μισθός για τους νέους εργαζόμενους), αν και όλες οι πλευρές εμφανίστηκαν σύμφωνες, τελικά δεν έγινε η τυπική ανανέωση. Κι αυτό γιατί, όπως φαίνεται, τα παζάρια για τα νέα πακέτα χρηματοδοτικής στήριξης της εργοδοσίας συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων, αλλά και προκάλεσαν κόντρες και γκρίνιες μεταξύ των «εταίρων».

Ετσι, από την συνάντηση αποχώρησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, καταγγέλλοντας ότι ήρθε προς συζήτηση ένα σχέδιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, κρυφά από την ΕΣΕΕ, που αφορά τη στήριξη επιχειρήσεων μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Β. Κορκίδης σημείωσε πως «αναφορικά με ένα σχέδιο 6 νέων άρθρων που προτείνεται, δεν είμαι σίγουρος ότι αφορούν τόσο πολύ την επέκταση της ΕΓΣΣΕ (...) Προτεραιότητα των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ δεν θα έπρεπε να είναι το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (...) ούτε οι τεχνικές ομάδες "επανεκκίνησης" επιχειρήσεων...».

«Λαγός» νέων αντεργατικών ανατροπών η ΓΣΕΕ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, μετά το τέλος της συνάντησης, την ίδια ώρα που επιχείρησε να υποβαθμίσει τις παραπάνω διαφωνίες, επιβεβαίωσε το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχει εκ μέρους της ΓΣΕΕ «πρόταση για τη μελέτη για τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους», καθώς και «πρόταση για τη διάσωση επιχειρήσεων αλλά με τη διάσωση θέσεων εργασίας...».

Στην πράξη, δηλαδή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, μπαίνει μπροστά για τη δημιουργία όχι μόνο επαγγελματικών ταμείων ανά κλάδο ή επιχείρηση, όπως προβλέπει και ο νόμος 3029/2002 για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΑΕ), αλλά επιδιώκει την ίδρυση ενός «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου», για όλους τους εργαζόμενους. Αφού λοιπόν οι αστικές κυβερνήσεις λεηλάτησαν τις συντάξεις, για να «εξοικονομήσουν» πόρους για μεγαλύτερη στήριξη του κεφαλαίου, τώρα η ΓΣΕΕ αναλαμβάνει το ρόλο του «λαγού» για τις νέες ανατροπές: Προπαγανδίζει και προωθεί την ίδρυση ενός «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου», που σημαίνει πρόσθετες εισφορές στις πλάτες των εργαζομένων, ενώ είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους ταμεία δεν δίνουν την παραμικρή εγγύηση για το ύψος των συντάξεων που θα αποδίδουν, αλλά αυτές θα εξαρτώνται από τις «επενδύσεις» και το τζογάρισμα στα χρηματιστήρια.

Ταυτόχρονα, με το γνωστό πρόσχημα της «διάσωσης θέσεων εργασίας», ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός μπαίνει μπροστά στην προσπάθεια του εγχώριου κεφαλαίου να εξασφαλίσει νέα χρηματοδοτικά πακέτα για τη «διάσωση επιχειρήσεων». Να σημειωθεί μάλιστα ότι από τη γραπτή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ΓΣΕΕ απουσιάζει το μέρος εκείνο της απάντησης του προέδρου της στο οποίο κάνει λόγο για «μετατροπή επιχειρήσεων που βρίσκονται στο μεταίχμιο σε επιχειρήσεις "κοινωνικής οικονομίας" με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη διάσωσή τους...».

Με άλλα λόγια, με «χρηματοδοτικά εργαλεία» που θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες του λαού, η ΓΣΕΕ προμοτάρει τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», η οποία βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων ως ένας μηχανισμός προσωρινής εκτόνωσης της μεγάλης ανεργίας, ο οποίος λειτουργεί παράλληλα ως ένας επιπλέον μοχλός επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και περαιτέρω αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης, στο όνομα ακριβώς της «διάσωσης» και «εξυγίανσης» των επιχειρήσεων.

Αυτό ήταν το πραγματικό μενού της χτεσινής διαπραγμάτευσης, γύρω από αυτό εκφράστηκαν και οι όποιες κόντρες των «κοινωνικών εταίρων», οι οποίοι κατά τ' άλλα εμφανίστηκαν να υπερθεματίζουν όλοι τους για την παράταση της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η νομιμοποίηση της επαίσχυντης ΠΥΣ του 2012.

Αυτήν ακριβώς τη νομιμοποίηση, μαζί με τις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ έσπευσε να δώσει και η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (στηρίζεται από το ΜΕΤΑ και τον Φωτόπουλο), ο εκπρόσωπος της οποίας, αφού πρώτα πήγε στη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» με το προδιαγεγραμμένο περιεχόμενο, στη συνέχεια... αποχώρησε βγάζοντας ανακοίνωση στην οποία κατήγγειλε τη ΓΣΕΕ!

Ο

«ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»: Γενική Συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα το μεσημέρι, στην αλλαγή της βάρδιας, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Αφοι Βλάχου». Στη συνέλευση η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων θα ενημερώσει για τα νέα αντεργατικά μέτρα και θα συζητηθεί η οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

«ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ»: 48ωρη απεργία ξεκινάνε σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Εθνική Ασφαλιστική». Η Επιτροπή Αγώνα στο Σύλλογο Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών, τοποθετούμενη με αφορμή την επικείμενη πώληση της εταιρείας, προβάλλει τα αιτήματα να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να διασφαλιστεί για όλους μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

«ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»: Σε ανοιχτή σύσκεψη - συνέλευση καλεί σωματεία και φορείς το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», σήμερα Τρίτη, στις 13.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων (Φαβιέρου 30, Μεταξουργείο). Η σύσκεψη οργανώνεται στο πλαίσιο της δράσης του Σωματείου ενάντια στα νέα μέτρα κυβέρνησης - κουαρτέτου, στα οποία περιλαμβάνεται και η ένταξη δημόσιων κοινωφελών φορέων στο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων. Την Πέμπτη 23/3, το Σωματείο έχει προκηρύξει στάση εργασίας, από τις 10 π.μ. και καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Οικονομικών.

ΠΑΜΕ
Το θέατρο σκιών συνεχίζεται...

Απάντηση με οργάνωση της πάλης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς

Σχολιάζοντας με ανακοίνωσή του τη χτεσινή συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο επισημαίνει τα εξής:

«Η σημερινή συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την "ΕΓΣΣΕ" απέδειξε ότι είναι συμφωνημένο το νέο πακέτο εξαθλίωσης των εργαζομένων. Δεν έχει τίποτα να περιμένει από τα "παζάρια" η εργατική τάξη της χώρας μας. Η όποια "διαπραγμάτευση" γίνεται για να μάθουμε να ζούμε με τα ψίχουλα.

Η συζήτηση που γίνεται για τα επαγγελματικά ταμεία είναι ουσιαστικά για την παράδοση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο και την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα υπόλοιπα είναι για το θεαθήναι.

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δώσαμε και δίνουμε πολύμορφους αγώνες. Πάνω από 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουμε καταθέσει και σχέδιο νόμου όπου αποτυπώνονται οι διεκδικήσεις της εργατικής τάξης.

Διεκδικούμε την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν. Να μην αποδεχτούμε νέες θυσίες. Οργάνωση της πάλης σε κάθε κλάδο και κάθε χώρο δουλειάς.

Διεκδικούμε:

  • Την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τα δικαιώματά μας, ο κλεμμένος ιδρώτας και το αίμα μας δεν είναι περασμένα - ξεχασμένα.
  • Την κατάργηση του νέου μισθολογίου και της αντιδραστικής αξιολόγησης στο Δημόσιο, την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, την κάλυψη των απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
  • Την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.
  • Την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Να μπει φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων.
  • Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές».
Στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία

Σε 1.095.866 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) το Φλεβάρη του 2017. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων, επίδομα ανεργίας το Φλεβάρη έλαβαν μόνο 178.105 άνεργοι (εποχικοί και κοινοί επιδοτούμενοι), δηλαδή μόνο το 16,25%.

Από το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων, 936.110 άνεργοι καταγράφηκαν ως «αναζητούντες εργασία». Σε σύγκριση με το Γενάρη του 2017 ο αριθμός των «αναζητούντων εργασία» ανέργων είναι αυξημένος κατά 0,77%, ενώ σε σύγκριση με τον Φλεβάρη του 2016 παρουσιάζεται αύξηση 4,64% (41.544 άτομα).

Από τους ανέργους που καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία», το 53,78% είναι μακροχρόνια άνεργοι (από 12 μήνες και πάνω). Μάλιστα, σε σχέση με το Φλεβάρη του 2016, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων παρουσιάζει αύξηση κατά 12,21%.

Σε ό,τι αφορά το φύλο, το 38,42% των ανέργων είναι άντρες και το 61,58% γυναίκες. Ως προς την ηλικία, στην ομάδα 30 - 44 ετών ανήκει το 40,19% και στην ηλικιακή ομάδα 45 - 54 ετών το 23,34% των ανέργων. Οσον αφορά την γεωγραφική κατανομή στις Περιφέρειες, στην Αττική συγκεντρώνεται το 34,1% και στην Κεντρική Μακεδονία το 20,27% των «αναζητούντων εργασία» ανέργων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ