ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2015
Σελ. /24
Ικανοποίηση...

Η κυβέρνηση, αφού δήλωσε απατημένη από τα τεχνικά κλιμάκια που δεν την άφησαν να υλοποιήσει τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, δηλώνει τώρα ικανοποιημένη, γιατί στη Σύνοδο Κορυφής επαναβεβαιώθηκε η πίστη όλων στην εφαρμογή της συμφωνίας. Ας δούμε ένα μόνο από τα σημεία της συμφωνίας, αυτό για τις ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην οπισθοχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και για τους διαγωνισμούς σε εξέλιξη ότι θα σεβαστεί τη διαδικασία. Ωραία. Ποιες ιδιωτικοποιήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη; Η ιδιωτικοποίηση των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό έως και 49%, με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ για τον οποίο τρέχει ήδη διεθνής διαγωνισμός. Η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Και εδώ η διαδικασία είναι στη φάση της ολοκλήρωσης. Η μεταβίβαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, με τις υπογραφές να έχουν ήδη πέσει.

Τι εκκρεμότητες υπάρχουν; Είναι η πώληση της «μικρής» ΔΕΗ με το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και το αντίστοιχο ποσοστό πελατών της. Επίσης, η πώληση της ΛΑΡΚΟ, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Βεβαίως και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων ορισμένα όπως αυτά των Χανίων και του Ηρακλείου, που από την άποψη της κίνησης και των εσόδων τους, μόνο περιφερειακά δεν τα λες.

Αυτά όλα έχουν συμφωνηθεί στις 20 Φλεβάρη και γι' αυτά η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη που επιτέλους και οι εταίροι της συμφώνησαν ότι πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.

Γιατί χαίρονται;

Εγραφε χτες η «Αυγή» αναβλύζοντας «ευθυμία» πως «ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι υπήρξε συμφωνία για αποκατάσταση της χρηματοδότησης της χώρας το συντομότερο δυνατόν, καθώς και για εκπόνηση προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, τα οποία θα ανακοινώσει σήμερα ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ». Τι συμφώνησε ο πρωθυπουργός; Αποκατάσταση χρηματοδότησης, δηλαδή δόσεις από τα δάνεια, δόσεις δηλαδή που αποτελούν μέρος του κρατικού χρέους που το πληρώνει ο λαός. Και εκπόνηση προγραμμάτων για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που θα εκταμιευθεί εντός του 2015 εφόσον υπάρχει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. Απ' όσα γνωρίζουμε, προγράμματα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, είναι ευρωενωσιακά προγράμματα, «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση», δηλαδή προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας των νέων, για τα οποία είχαν ξανασυζητήσει πρόσφατα ο Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο Αλ. Τσίπρας, και προγράμματα δήθεν «κοινωνικής πολιτικής», στην πραγματικότητα ενταγμένα στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, που κατά τ' άλλα προβλέπει το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Δηλαδή, «να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι».

Εχθρικές για το λαό με όποια «κυριότητα»

«Ελληνική η ευθύνη των μεταρρυθμίσεων» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου θέματος της χτεσινής «Αυγής», ενώ μέσα στο θέμα γράφει ότι: «Η "κυριότητα" των μεταρρυθμίσεων επί των οποίων θα υλοποιηθεί η τετράμηνη "γέφυρα" προς τη νέα φάση, ανήκει στις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης των "8" χτες τη νύχτα στις Βρυξέλλες». «Επί αυτών των μεταρρυθμίσεων πρέπει να γίνει η αξιολόγηση και όχι να επιχειρείται νεκρανάσταση του Μνημονίου», γράφει στο κύριο άρθρο της. Δεν ξέρουμε γιατί πανηγυρίζει με την «ελληνική κυριότητα», αφενός γιατί εφαρμόζει όλες τις ως τώρα αντεργατικές - αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφετέρου γιατί έχουν συμφωνήσει με τον ΟΟΣΑ να κάνουν νέες μεταρρυθμίσεις με βάση τη Συμφωνία στις 20 Φλεβάρη, που άλλωστε θα αξιολογηθούν από τους εταίρους της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αλλά η ουσία δε βρίσκεται σ' αυτά. Οποιου έμπνευση και επεξεργασία κι αν είναι οι μεταρρυθμίσεις, αυτές γίνονται για να ανακάμψει το κεφάλαιο, να μπορεί να ενισχύει τα κέρδη του, πράγμα ασύμβατο με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Αρα, πρόκειται για εχθρικές για το λαό μεταρρυθμίσεις.

Αλλαγή δόγματος;

Επανέρχεται από τη Δευτέρα ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς και σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση, «αυτή τη φορά έρχεται για να μείνει». Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 22 γειτονιές, σε τέσσερις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι ο θεσμός αυτός είχε ξαναεφαρμοστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν αποτελεί καμιά πρωτοτυπία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και στην περίπτωση της σημερινής συγκυβέρνησης, γίνεται επίκληση του σοβαρού φαινομένου αυξημένης εγκληματικότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση γενικά και μάλιστα με την αποδοχή των εργαζομένων, στο πλαίσιο της «κοινοτικής αστυνόμευσης». Θυμίζουμε ότι σκοπός αυτού του θεσμού, σύμφωνα με παλιότερες αποφάσεις και διαταγές, είναι η «καθιέρωση της συμμετοχικότητας στην άσκηση της αντιεγκληματικής πολιτικής», με τη «συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών αστυνομικού ενδιαφέροντος από τους τοπικούς φορείς». Ως «καθήκον» του αστυνομικού της γειτονιάς, όριζαν σχετικές διαταγές, είναι το «να διεισδύει και να ενσωματώνεται στην τοπική κοινωνία, ώστε να αποτελέσει μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών. Να συλλέγει πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τους επιληφθέντες συναδέλφους του στην εξιχνίαση και γρήγορη διεκπεραίωση υποθέσεων». Τώρα, γιατί όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τα παρουσιάσει λίγο - πολύ ως αλλαγή του δόγματος της Αστυνομίας, στροφή στην «προστασία των πολιτών», δε γνωρίζουμε. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, δε σημαίνει ότι η Αστυνομία έχασε ως βασικό προσανατολισμό της την καταστολή. Με αυτό το δεδομένο, γίνεται κατανοητό ότι η εφαρμογή του μέτρου γεννά εύλογους προβληματισμούς και ανησυχίες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1685 Γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

1800 Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων (Επτάνησα). Το νεοσύστατο κράτος θα ήταν αυτόνομο, με εγγυητή της ανεξαρτησίας του τη Ρωσία, αλλά φόρου υποτελές στο σουλτάνο.

1872 Η εφημερίδα «Παλιγγενεσία» δημοσιεύει άρθρο εναντίον της Διεθνούς Εταιρείας, δηλαδή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καταδεικνύοντας τις προθέσεις της ελληνικής αστικής τάξης απέναντι στις ανερχόμενες σοσιαλιστικές ιδέες.

1910 Ιδρύεται το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ).

1919 Μετά τη Ρωσία και τη Γερμανία η επανάσταση ξεσπά και στην Ουγγαρία. Το Σοβιέτ της Βουδαπέστης ανακηρύσσει την Ουγγαρία Σοβιετική Δημοκρατία. Τρεις μέρες αργότερα αρχίζει η οργάνωση του Κόκκινου Στρατού. Η σοβιετική εξουσία διατηρήθηκε έως την 1η Αυγούστου 1919. Στη σύντομη διάρκειά της κατάφερε να προωθήσει μια σειρά από ριζοσπαστικά μέτρα, όπως την εθνικοποίηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων, των μεταφορών και των τραπεζών, το μονοπώλιο του εξωτερικού εμπορίου, την αύξηση των μεροκάματων των εργατών κατά μέσο όρο 25%, την εφαρμογή του οκτάωρου, τη δήμευση των τσιφλικιών κ.λπ.

Ωστόσο, η σοβιετική εξουσία σύντομα ανατράπηκε ως αποτέλεσμα του οικονομικού αποκλεισμού και της ένοπλης στρατιωτικής επέμβασης των δυνάμεων της Αντάντ, της όξυνσης της επιθετικότητας της εσωτερικής αντεπανάστασης και της συνθηκολόγησης - προδοσίας από μέρους των σοσιαλδημοκρατών. Ομως, παρά την ήττα, η ουγγρική επανάσταση και η εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας στη χώρα είχαν τεράστια διεθνή σημασία αφού μεταξύ άλλων απέδειξαν ότι η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και η εγκαθίδρυση της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της δεν ήταν λάθος της Ιστορίας ή ρωσική ιδιαιτερότητα αλλά ιστορική αναγκαιότητα.

1920 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Χιώτης. Ανάμεσα στις πολλές επιτυχίες του, το «Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα», «Ηλιοβασιλέματα», κ.ά.

1934 Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά των μεγάλων ξένων εταιρειών.

1937 Αντιδικτατορικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα Χανιά της Κρήτης με την ευκαιρία του μνημόσυνου του Ελευθέριου Βενιζέλου. Στέλεχος του Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΚΚΕ) μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος, που ξέσπασε σε ζητωκραυγές και συνθήματα κατά της δικτατορίας Μεταξά.

1960 Η Σφαγή του Σάρπβιλ: Η αστυνομία της ρατσιστικής Νότιας Αφρικής, του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, πνίγει στο αίμα ειρηνική διαδήλωση μαύρων φοιτητών. Από τα πυρά των αστυνομικών σκοτώνονται 69 διαδηλωτές και τραυματίζονται 180. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ