ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συζητάμε με τους εργάτες για τη δική μας προοπτική

Ξεκίνησε η πλατιά εξόρμηση σε τόπους δουλειάς και εργατογειτονιές

Κρίσιμο βήμα κλιμάκωσης είναι η πολιτική συζήτηση που ανοίγει με τους εργάτες
Κρίσιμο βήμα κλιμάκωσης είναι η πολιτική συζήτηση που ανοίγει με τους εργάτες
«Αρκετά ακούσαμε τους από πάνω. Τώρα έχουμε εμείς το λόγο»!

Αυτά σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση με την οποία ξεκινά αποφασιστικό άνοιγμα σε τόπους δουλειάς και εργατογειτονιές, ώστε να γίνει πλατιά πολιτική συζήτηση με τους εργάτες για την προοπτική των αγώνων τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Εργαζόμενη, Εργαζόμενε,

Νέα, Νέε,

Ανεργε

Αρκετά ακούσαμε τους από πάνω. Τώρα έχουμε εμείς το λόγο.

Το ΠΑΜΕ σε καλεί να συζητήσουμε για τις εξελίξεις και τους αγώνες μας. Για να χαράξουμε τη δική μας προοπτική, να αποκρούσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα, να κατακτήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας.

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους που εμπιστεύτηκαν το αγωνιστικό του κάλεσμα και όλους όσοι συμμετείχαν στις απεργίες αψηφώντας τις εργοδοτικές απειλές και τα τρομοκρατικά διλήμματα της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Οι αγώνες που ξεδιπλώθηκαν το τελευταίο διάστημα με απεργίες, με μεγάλες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, με καταλήψεις έδωσαν αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση που διακήρυττε ότι δήθεν ο λαός συμφωνεί με τα βάρβαρα μέτρα. Εδειξαν ότι εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε να θυσιαστούν τα δικαιώματα τα δικά μας και των παιδιών μας για να υπηρετηθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο συμβιβασμός, η μοιρολατρία και η γραμμή της ταξικής συναλλαγής και υποταγής που εκφράζουν οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα.

Τώρα με καλύτερους όρους μπορούμε να προχωρήσουμε κλιμακώνοντας την πάλη μας.

Ο καθοριστικός, πρωταγωνιστικός ρόλος του ΠΑΜΕ στους αγώνες δημιουργεί νέες ευθύνες για την από εδώ και πέρα συμβολή μας στους νέους μεγαλύτερους αγώνες που έρχονται, την αντεπίθεση και τη νίκη του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Σε αυτόν τον αγώνα σε καλούμε να έχεις τη δική σου σημαντική συμβολή.

Συσπείρωση τώρα στη γραμμή: ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ. ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ.

Είναι ώρα να πούμε το δικό μας λόγο, να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Αρκετά ανεχτήκαμε στο σβέρκο μας "σωτήρες" εργατοπατέρες και "εθνοσωτήρες".

Μην πιστεύεις τα κόμματα της πλουτοκρατίας

Μην πιστεύεις τίποτα απ' όσα σου λένε τα κόμματα της Ευρωένωσης και της πλουτοκρατίας. Αρκετά πλήρωσες έως τώρα. Αρκετά σε κορόιδεψαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Μη δέχεσαι να σε τρομοκρατούν και να σε κοροϊδεύουν. Λένε ψέματα ότι οι θυσίες σου θα πιάσουν τόπο.

Τα άγρια μέτρα σε βάρος σου τα είχαν προαποφασισμένα πριν την κρίση. Τα ίδια παίρνουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το ύψος των ελλειμμάτων, το δημόσιο χρέος. Στόχο έχουν να κάνουν πιο ανταγωνιστικό το κεφάλαιο, να αυξήσουν την κερδοφορία του κάνοντας όσο γίνεται ποιο φθηνή την εργατική δύναμη.

Γι' αυτό τα μέτρα δεν είναι ούτε προσωρινά ούτε τα τελευταία. Η επίθεση θα συνεχίζεται και θα κλιμακώνεται σε βάρος των μισθών και συντάξεων, με ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, γενίκευση της προσωρινής, ελαστικής, εκ περιτροπής εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων, με ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος των δικαιωμάτων της λαϊκής οικογένειας στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια.

Η ανεργία θα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις ενώ για τους άνεργους δεν προβλέπουν κανένα μέτρο προστασίας.

Δεν είναι μοιραία αυτή η εξέλιξη. Αυτό το εφιαλτικό αύριο κανείς εργάτης δεν πρέπει να το δεχτεί.

Οσο πιο έγκαιρα οργανώσουμε την πάλη μας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο καλύτερα για μας.

Τώρα ξέρεις με ποιους να πας και ποιους πρέπει να αφήσεις.

Σκέψου: Από άλλη αφετηρία και με άλλες δυνάμεις θα απαντούσε το εργατικό κίνημα στον πόλεμο που κήρυξαν κυβέρνηση - πλουτοκρατία, αν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, αν ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν δηλητηρίαζαν τις εργατικές συνειδήσεις με τη λογική ότι έχουμε κοινά συμφέροντα με τους μεγαλοεργοδότες, ότι μπορούν να συνυπάρξουν εργατικές κατακτήσεις με τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας. Αν δεν έβαζαν πλάτη στην υλοποίηση των αντιασφαλιστικών νόμων, των νόμων ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, στις αυξήσεις του μισού ευρώ.

Ακόμα και σήμερα που έχει εκδηλωθεί σε όλη της την έκταση η επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου εξακολουθούν να αποπροσανατολίζουν για το χαρακτήρα των μέτρων. Ισχυρίζονται ότι είναι αποτέλεσμα της πίεσης κάποιων κερδοσκόπων και όχι απαιτήσεις των μεγαλοβιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων. Κρύβουν ότι αυτά περιέχονται στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Προσπαθούν να περιορίσουν τις εργατικές αντιδράσεις, να τις εκτονώσουν, να τις εγκλωβίσουν στο συντεχνιασμό, να τις εκφυλίσουν, να τις οδηγήσουν σε χρεοκοπία και αδιέξοδο.

Τώρα πρέπει να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας.

Ολοι οι εργαζόμενοι μαζί πρέπει να συσπειρωθούμε, ανεξάρτητα από την εργασιακή μας σχέση, με κοινά αιτήματα και κοινό στόχο.

Ελα με το ΠΑΜΕ, δράσε μαζί μας. Σε κάθε χώρο δουλειάς, εργοστάσιο, γιαπί, γραφείο, σχολείο, σε κάθε γειτονιά, να συζητήσουμε για τις εξελίξεις και τους αγώνες μας. Να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε βιομηχανική, επιχειρησιακή ζώνη να στήσουμε επιτροπές αγώνα, να μαζικοποιήσουμε και να δυναμώσουμε τα συνδικάτα μας.

Να δυναμώσουμε τώρα την πάλη μας για να πάρουν πίσω τα άγρια μέτρα, να αποκρούσουμε τα χειρότερα μέτρα που φέρνουν για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό.

Να διεκδικήσουμε πραγματικές αυξήσεις και συντάξεις, μέτρα προστασίας των ανέργων και όχι κουπόνια φιλανθρωπίας, σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής, μερικής, προσωρινής δουλειάς. Σύγχρονες δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιες, παροχές Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.

Να σκεφτούμε πώς θ' απαλλαγούμε από τους εκμεταλλευτές μας

Για το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας πρέπει να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις. Τέρμα πια στις αυταπάτες. Ο δρόμος που υπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματίες, την κερδοφορία τους, την ανταγωνιστικότητά τους, για εμάς έχει μόνο δεινά. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος. Είναι ξεπερασμένος. Σε κάθε του βήμα γεννάει φτώχεια, ανεργία γι' αυτούς που παράγουν τον πλούτο, τους εργαζόμενους. Είναι αγιάτρευτος. Μετά από κάθε φάση ανάπτυξης φέρνει την κρίση.

Είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά το πώς θα απαλλαγούμε από τους μεγαλοβιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, από αυτά τα μεγάλα παράσιτα που δεν έχουν πια καμία συμβολή στην παραγωγική διαδικασία, παρά μόνο ακόρεστη δίψα για μεγαλύτερο κέρδος, μεγαλύτερη δύναμη και κυριαρχία. Αυτοί απομυζούν τον κοινωνικό πλούτο που εμείς παράγουμε. Αυτοί που ελέγχουν όλη την παραγωγή καταπιέζουν και ληστεύουν και τους μικρούς βιοτέχνες και εμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά. Γι' αυτό έχουμε συμφέρον να βρεθούμε μαζί στο ίδιο χαράκωμα του αγώνα κατά των μονοπωλίων.

Τέλος πια στα παραμύθια της ρυθμιζόμενης αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού. Τα "καλά" της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα ζήσαμε... Καμιά εμπιστοσύνη στα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό, στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό που εκφράζει μια εργατική αριστοκρατία που ταυτίζεται με τις τύχες των αφεντικών μας.

Εμπιστοσύνη στην ταξική μας δύναμη. Εμείς είμαστε η πιο ισχυρή κοινωνική δύναμη και με το ταξικό μας κίνημα μπορούμε καθοριστικά να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας που θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και θα ανοίξει το δρόμο για βαθιές ριζικές αλλαγές στην οικονομία. Για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας πρέπει να ανήκουν σε εμάς, στην τάξη μας και στο λαό, όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για σχεδιασμένη οικονομία που θα αξιοποιεί το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών και αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας μας με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Ελα στον αγώνα με το ΠΑΜΕ. Για τα δικαιώματά μας, για τη ζωή που μας αξίζει και μπορούμε να κατακτήσουμε».

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης

Εκδήλωση συνδιοργανώνουν αύριο μαζικοί φορείς της Αθήνας

Το επόμενο διάστημα έχουν ήδη προγραμματιστεί μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες:

  • Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα οργανώσει σύσκεψη για την Υγεία στις 24 του Μάρτη με τη συμμετοχή συνδικάτων και συνταξιουχικών οργανώσεων.
  • Στις 27 του Μάρτη η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη για τις απολύσεις και τους ανέργους στις 10 το πρωί στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.
  • Στις 28 του Μάρτη οι ταξικές δυνάμεις θα πάρουν αγωνιστικό μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στο Κιλελέρ αναδεικνύοντας τη σημασία που αποκτά η αντιμονοπωλιακή συμμαχία όλων των λαϊκών στρωμάτων.
  • Στις 31 του Μάρτη θα γίνει ευρεία σύσκεψη του ΠΑΜΕ με Ομοσπονδίες, Συνδικάτα για τον έλεγχο της παρέμβασης και των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν στους χώρους δουλειάς και για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Την ίδια στιγμή, αναπτύσσονται αγωνιστικές πρωτοβουλίες κατά κλάδο και περιοχή. Σημαντικό βήμα για τον αγωνιστικό συντονισμό στην περιοχή ήταν το συλλαλητήριο που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Περιστέρι. Αύριο Δευτέρα, 22 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 13ου Λυκείου Αθηνών (Δαμαγήτου 85), κοινή εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ενωση Γονέων 2ου Διαμερίσματος Αθήνας, η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Γούβας και οι Σύλλογοι Γονέων 13ου Λυκείου, 123ου Δημοτικού και 91ου Δημοτικού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org