ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Συμφωνίες με τους ιμπεριαλιστές, με το λαό στην εξαθλίωση

Εκατομμύρια οι πεινασμένοι στην πολυπληθή Ινδία, που αναπτύσσεται καπιταλιστικά αλλά ο λαός υποφέρει
Εκατομμύρια οι πεινασμένοι στην πολυπληθή Ινδία, που αναπτύσσεται καπιταλιστικά αλλά ο λαός υποφέρει
Σταθερή στην εξυπηρέτηση του ντόπιου κεφάλαιου είναι η ινδική κυβέρνηση, που προχωράει σε «μπίζνες» δισεκατομμυρίων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ ο λαός βυθίζεται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η Ινδία έχει αναπτύξει και υπογράψει στρατηγικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που αφορούν επενδύσεις, πυρηνικά προγράμματα, ενεργειακά σχέδια, εμπορικές συμφωνίες αποτελώντας σταθερό σύμμαχο στο πλευρό του ιμπεριαλισμού με ενεργό ρόλο στην περιοχή της Κεντρικής - Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ηχηρές αντιδράσεις είχε προκαλέσει στην Ινδία, η υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία υποτίθεται ότι θα εξυπηρετούσε μη στρατιωτικούς σκοπούς. Παρά τις μελέτες που αποδείκνυαν ότι το εγχείρημα θα κοστίσει ιδιαίτερα ακριβά, χωρίς να επιλύει ή έστω να παρεμβαίνει αποφασιστικά στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, προπαγανδίστηκε από την κυβέρνηση σαν η ευκαιρία της χώρας να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια με χαμηλότερο κόστος. Σύμφωνα ωστόσο με μελετητές, χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ χρόνια, για την κατασκευή και εισαγωγή πυρηνικών αντιδραστήρων που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Το δε κόστος εγκατάστασης είναι τεράστιο, όπως ακολούθως και το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ υπάρχουν και προτείνονται πολύ οικονομικότερες λύσεις, δεδομένης και της ραγδαίας αύξησης των τιμών του ουρανίου. Σχέδια που θα δαπανήσουν πακτωλό χρημάτων και χρόνο, για να καλύψουν μόλις το 8% των απαιτήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και του 4% των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων.

Σε συνέχεια της πυρηνικής συμφωνίας, μέσα στη βδομάδα, Ινδία και ΗΠΑ υπέγραψαν και νέες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες για έργα υποδομών, που θα αποδώσουν τεράστια κέρδη στο κεφάλαιο, ενώ βάζουν χέρι και στην ιατρική περίθαλψη.

Και ο μακρύς κατάλογος των ινδικών επενδύσεων δε σταματά εκεί, αφού η Ινδία ετοιμάζεται να υπογράψει και Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την ΕΕ, που αναμένεται να υπογραφεί ακόμα και πριν τον Οκτώβρη, επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο τις επενδυτικές σχέσεις της χώρας με τον ιμπεριαλιστικό σχηματισμό της ΕΕ, που αναμένεται επίσης να αποδώσει τεράστια κέρδη στο κεφάλαιο.

Εκατομμύρια επενδύονται και στα εξοπλιστικά προγράμματα της αστικής ινδικής κυβέρνησης, η οποία πραγματοποιεί συνεχώς πυραυλικές δοκιμές αναπτύσσοντας τη βιομηχανία των όπλων με τα πλέον σύγχρονα προγράμματα αδιαφορώντας για το κόστος, επικαλούμενη τις διενέξεις με το Πακιστάν, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο με το αυτονομιστικό κίνημα του Κασμίρ, καθώς και άλλων εθνοτήτων που ζουν στο τεράστιο κράτος. Κινήματα που υποκινούνται τόσο από την ίδια την κυβέρνηση, όπως στην περίπτωση του Αντρα Πραντές, η οποία δημιουργεί τις συνθήκες για να ευδοκιμήσουν, αλλά και από τρίτες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και επιδιώκουν να διατηρούν την ένταση.

Στα πρόσφατα σχέδιά της αναδείχθηκε και ο στόχος επενδύσεων της τάξης των 1,35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη γειτονική Μιανμάρ, για το σχεδιασμό εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τους «οίκους αξιολόγησης», η πορεία της Ινδίας δείχνει δυνατότητα μέχρι το 2050 να 40πλασιαστεί η ανάπτυξή της, που θα έχει ως αποτέλεσμα φυσικά την προώθηση της περαιτέρω φιλελευθεροποίησης της αγοράς εισάγοντας «αξιόπιστη φορολογική πολιτική» και να ελέγξει τον πληθωρισμό της, με ακόμα χειρότερα αποτελέσματα για το λαό. Ενας λαός που ζει την απόλυτη φτώχεια, επιβιώνοντας με λιγότερο από ένα δολάριο ημερησίως, ενώ αυξάνουν οι περιπτώσεις απελπισμένων ανθρώπων που φτάνουν να πουλάνε ζωτικά τους όργανα για να επιβιώσει η οικογένειά τους.

Οι κομμουνιστές της Ινδίας (υπάρχουν δύο ΚΚ) προσπαθούν να αναδείξουν την άλλη επιλογή της ταξικής πάλης και της ενότητας των εργατών πέρα από τεχνητούς διαχωρισμούς (εθνοτικούς, θρησκευτικούς) ενάντια στο κεφάλαιο και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.


Α. Φ.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΒΟΡΕΙΑ ΡΗΝΑΝΙΑ - ΒΕΣΤΦΑΛΙΑ
Πρώτο «τεστ» για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Στις 9 Μάη οι κάλπες στο πολυπληθέστερο κρατίδιο, με το κεφάλαιο να θέλει «σταθερότητα»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αρωμα εκλογών στη Γερμανία, με την κυβέρνηση να μην έχει συμπληρώσει μεν ούτε καν τους έξι μήνες, αλλά με τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) να κλονίζεται και τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία να προβάλλονται ως κρίσιμο τεστ.

Αφορμή: Το πρόσφατο σκάνδαλο των χορηγιών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, αλλά και το σκάνδαλο με το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών του Βεστερβέλε, που νοίκιασε τους χώρους γύρω από την αίθουσα του κομματικού συνεδρίου με σπόνσορες εκπροσώπους από το μεγάλο κεφάλαιο, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία «Audi».

Αιτία: Η καπιταλιστική κρίση που πλήττει με δριμύτητα τους εργαζόμενους με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Ετσι, οι επικείμενες εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (που γίνονται μάλλον όχι τυχαία την ημέρα επετείου της αντιφασιστικής νίκης των λαών) στις 9 Μάη, λόγω του ότι το συγκεκριμένο κρατίδιο έχει 13 εκατομμύρια εκλογικό σώμα, το πολυπληθέστερο στη Γερμανία, θεωρούνται ως χαρακτηριστικό πολιτικό δείγμα της πρόθεσης των ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον πρόκειται για την πλέον ανεπτυγμένη βιομηχανικά περιοχή της χώρας.

Εντούτοις, τα μαντάτα για τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν είναι «καλά». Ειδικά για το CDU, καθώς σε κρατιδιακό επίπεδο ζητούσε, πρώτον 20.000 ευρώ για να εξασφαλίσει μία κατ' ιδίαν συνάντηση των χορηγών με τον Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό του κρατιδίου, Γιούργκεν Ρίτγκερς, και δεύτερον 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κάθε χορηγό που ζητούσε να διαφημίσει τα προϊόντα του στο χώρο του συνεδρίου που ξεκίνησε χτες.

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει σοβαρή πτώση των ποσοστών του Ρίτγκερς, και συνάμα τροφοδοτεί μια νέα δημόσια συζήτηση για το «σπονσοράρισμα» των κομμάτων, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη γερμανική Βουλή λαμβάνουν ετήσια κρατική ενίσχυση ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν η τάση συρρίκνωσης των ποσοστών του CDU αλλά και του FDP συνεχιστεί δε θα αποτελέσει μόνο άμεσο πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά η απώλεια της πλειοψηφίας στο τοπικό Κοινοβούλιο θα σημάνει και την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στην Κάτω Γερμανική Βουλή (Μπούντεσρατ) με τον κυβερνητικό συνασπισμό να χάνει την πλειοψηφία. Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει σειρά διεργασιών όσον αφορά το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού και τις πιθανές άλλες συμμαχίες που μπορούν να σχηματιστούν και σε εθνικό επίπεδο. Και αυτό γιατί το Κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών μάλλον προκαλεί το γερμανικό λαό με δηλώσεις περί «σοσιαλιστικού χαρακτήρα του γερμανικού κράτους πρόνοιας».

Εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που έχει πλήξει με δριμύτητα και τη Γερμανία σε όλους τους τομείς της οικονομίας της, το κεφάλαιο πιέζει να «υπάρξει μία σταθερότητα» στην εξουσία με «περισσότερo κύρος» και δίχως προκλήσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Χανς Πέτερ Κέιτελ, προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeinen Zeitung» ότι η κυβέρνηση «δε λειτουργεί σωστά σε πολλούς τομείς, λειτουργεί ακόμη και επικίνδυνα» και παρότι έχουν περάσει μόλις πέντε μήνες από τις εθνικές εκλογές «η κυβέρνηση έχει χάσει το κύρος της».

Πάντως η κυβέρνηση ανταποκρίνεται και γι' αυτό προωθεί σχέδιο λιτότητας με περικοπές 10 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από τις δημόσιες δαπάνες, που θα πλήξουν βεβαίως τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ωστόσο το κεφάλαιο δεν ικανοποιείται...


Χρ. Μ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org