ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ

Με αφορμή μια πρόσφατη επίσκεψη στην Τσεχία είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τις επιπτώσεις της πορείας της καπιταλιστικής παλινόρθωσης για τα λαϊκά στρώματα, αλλά και τον αντικομμουνισμό που επιστρατεύεται για να χειραγωγούνται από τη σημερινή αστική τάξη. Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο καθώς στα τέλη Μάη πραγματοποιούνται πρόωρες βουλευτικές εκλογές από τη σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση, που προήλθε μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μ. Τοπολάνεκ, του νεοφιλελεύθερου κόμματος ODS («Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών»).

Στο στόχαστρο της άρχουσας τάξης της Τσεχίας, της τάξης που επωφελήθηκε από την ανατροπή του σοσιαλισμού, την καπιταλιστική παλινόρθωση και το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας, είτε στην κυβέρνηση είναι οι νεοφιλελεύθεροι είτε οι σοσιαλδημοκράτες, έχουν μπει οι μισθοί στο Δημόσιο με μείωση κατά 4%, η φορολογική αφαίμαξη του λαού με αύξηση της έμμεσης φορολογίας, η περικοπή των γονικών παροχών και επιδομάτων, της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια, κόψιμο παροχών προστασίας της μητρότητας κλπ.


ΤΣΕΧΙΑ
Ο αντικομμουνισμός επιστρατεύεται ενάντια στην αντικαπιταλιστική πάλη

Μιλάει στον «Ρ» η Μάρτα Σεμέλοβα, πρόεδρος της Οργάνωσης Περιοχής της Πράγας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας)

Για τη σημερινή κατάσταση του αντικομμουνισμού στην Τσεχία μιλήσαμε με την Μάρτα Σεμέλοβα, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (ΚΚΒΜ), πρόεδρο της Οργάνωσης Πράγας και υπεύθυνη για τα ζητήματα Παιδείας, η οποία στο παρελθόν είχε διωχθεί γιατί, ως εκπαιδευτικός, αντιτάχθηκε στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας.

Ξεκινήσαμε τη συζήτηση με το πώς εξελίσσεται η επίθεση στο ΚΚΒΜ:

«Ο αντικομμουνισμός στη χώρα μου είναι καθημερινό φαινόμενο. Μια από τις εκφράσεις του είναι και η προσπάθεια για απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), που ακολούθησε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας. Σήμερα θεωρούμε μια πρώτη μικρή επιτυχία το γεγονός ότι το περιφερειακό Δικαστήριο της Πράγας αποφάσισε στις 27 του Γενάρη να μην αναγνωρίσει ως έγκυρη την απόφαση του υπουργείου και αναμένουμε αυτό να πάρει και επίσημη νομική μορφή. Είναι σημαντικό οι νέοι κομμουνιστές να εντείνουν τη δράση τους. Μάλιστα, από την ΚΕΝ προήλθε και μια νέα οργάνωση, η Ενωση Νέων Κομμουνιστών Τσεχοσλοβακίας και εμείς στηρίζουμε την ενότητα των νέων κομμουνιστών, που μπορεί να συμβάλει στην πάλη του λαού.

Σε ό,τι αφορά στην επίθεση που γίνεται στο ΚΚΒΜ, αυτή εκφράζεται με την ελάχιστη παρουσία του στα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα τώρα που ουσιαστικά βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές, στα τέλη Μάη, και το φθινόπωρο, που πραγματοποιούνται εκλογές για την ανανέωση του 1/3 της Γερουσίας και στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

-- Βλέπουμε ότι η «δημοκρατία λειτουργεί», όπως λένε οι αστοί. Αλλά ποια δημοκρατία;

-- Συμφωνούμε. Ποια δημοκρατία και για ποιον; Βεβαίως αυτές οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δημιουργούν και αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά σε αυτούς που φοβούνται τους κομμουνιστές, οι οποίοι παλεύουν για την αλλαγή αυτού του άδικου και εκμεταλλευτικού συστήματος γι' αυτό και άλλα κόμματα, όπως οι νεοφιλεύθεροι (ODS) και οι σοσιαλδημοκράτες (CSSD), προσπαθούν να εμποδίσουν τη δράση των κομμουνιστών και ει δυνατόν και να μας απαγορεύσουν, πράγμα που επιδιώκουν και διάφορες άλλες φασιστοειδείς ομάδες. Αυτό πήρε και την έκφραση της πρωτοβουλίας συγκεκριμένων γερουσιαστών να συστήσουν επιτροπή, η οποία υποτίθεται θα εξετάσει διάφορα υλικά από δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών του ΚΚΒΜ, τη δραστηριότητα κομμουνιστών εκπροσώπων, προκειμένου να θέσουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας και να βγάλουν το κόμμα από τον πολιτικό χάρτη. Ενάντια σε αυτή την προσπάθεια έχει ξεκινήσει η λαϊκή αντίδραση με συγκέντρωση υπογραφών σε υπόμνημα, με πιο έντονη δραστηριότητα στην περιοχή της Μοραβίας.

-- Δώστε μας λίγο περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα δήθεν επιχειρήματα με τα οποία επιχειρούν να χειραγωγήσουν το λαό και να σπείρουν τον αντικομμουνισμό.

-- Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στην ΚΕΝ δεν τους άρεσε ο στόχος που θέτει η οργάνωση για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Επίσης, γίνονται προσπάθειες για αλλαγή του τίτλου του κόμματός μας, του προγράμματός μας, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να αποδεχτούμε. Επίσης, απαιτούν να αποκηρύξουμε το παρελθόν, να καταδικάσουμε τη σοσιαλιστική περίοδο και οικοδόμηση, κάτι που εμείς βλέπουμε κριτικά, «πατάμε» στις τεράστιες κατακτήσεις που έδωσε στο λαό μας. Επίσης, έντονη πίεση ασκείται για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, τη διαστρέβλωση γεγονότων όπως ο Φλεβάρης του 1948, που επικράτησαν οι κομμουνιστές και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, την κατασυκοφάντηση προσωπικοτήτων όπως είναι ο Κλέμεντ Γκόντβαλντ ή ο Ιωσήφ Στάλιν.

Ο αντικομμουνισμός εμφανίζεται σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο σε κυβερνητικό, κοινοβουλευτικό, αλλά και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πράγας, στο οποίο είμαι εκλεγμένη. Για παράδειγμα, η λεγόμενη Συνομοσπονδία Πολιτικών Κρατουμένων, από τη δεκαετία του 1950 - σε αυτή συμμετέχουν οι δήθεν «πολιτικοί κρατούμενοι», που στην πραγματικότητα πρόκειται για κοινούς ποινικούς εγκληματίες, σαμποτέρ και προβοκάτορες - διοργανώνει κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ που εμπλέκει και σχολεία και νέους ανθρώπους, με εκθέσεις, προβολές και συζητήσεις, όπου συμμετέχουν διάφορες αντιδραστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και κινήσεις που δραστηριοποιούνται ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν τη στήριξη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Πράγας και βεβαίως χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα. Ταυτόχρονα, ο αντικομμουνισμός στην Τσεχία συντονίζεται με αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες χώρες. Οχι λίγες φορές δραστηριοποιούνται ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα και νεοναζιστικές οργανώσεις από τη Γερμανία και αλλού. Εμείς προσπαθούμε ως κόμμα να οργανώσουμε την αντίδρασή μας με παρεμβάσεις στην εκπαίδευση. Πέρσι διοργανώσαμε ένα σεμινάριο για τη διαστρέβλωση της Ιστορίας στα σχολικά βιβλία με ιστορικούς επιστήμονες, ώστε να δώσουμε επιχειρήματα στους δικούς μας εκπαιδευτικούς αλλά και στη νεολαία που δέχεται μια σφοδρή επίθεση παραπληροφόρησης.


Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη σοσιαλιστική προοπτική

Συζήτηση με τον Μίλαν Κράιτσα, πρόεδρο της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας

Από τη δράση της ΚΕΝ Τσεχίας ενάντια στην αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα»

Associated Press

Από τη δράση της ΚΕΝ Τσεχίας ενάντια στην αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα»
Στη διάρκεια της επίσκεψης στην Τσεχία συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας, Μίλαν Κράιτσα, και συζητήσαμε για τη δράση της οργάνωσης που βρέθηκε στην αιχμή του δόρατος της αντικομμουνιστικής επίθεσης.

-- Γνωρίζουμε ότι υπήρξε μια απόφαση του δικαστηρίου της Πράγας που ακυρώνει την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας για απαγόρευση της ΚΕΝ. Σήμερα ποια είναι η κατάσταση;

-- Πράγματι στις 27 Γενάρη είχαμε μια πρώτη απόφαση που είναι υπέρ της νόμιμης δράσης της οργάνωσής μας. Τώρα προχωράμε στην αναδιοργάνωση της οργάνωσης μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο (σ.σ. το συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη) που προετοιμάζουμε. Ωστόσο και την περίοδο που βρισκόμασταν υπό δίωξη πάντα εξακολουθούσαμε να αναπτύσσουμε δράση για διάφορα ζητήματα παρά την καταστολή και τις επιθέσεις που δεχόμασταν. Εναντιωθήκαμε στον αυξανόμενο αντικομμουνισμό στη χώρα μας, όχι μόνο ενάντια στην απαγόρευση της οργάνωσής μας αλλά και των προσπαθειών για απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενάντια σε διάφορες αντικομμουνιστικές πρωτοβουλίες που εξελίσσονται καθημερινά στην Τσεχία. Συμμετείχαμε ενεργά στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, πρωταρχικά ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, που από ό,τι φαίνεται προς το παρόν ο αγώνας αυτός συνέβαλε στο να παγώσουν. Συμμετέχουμε σε ό,τι δράσεις αναπτύσσονται ενάντια στην συμμετοχή τσέχικων στρατευμάτων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν, Κοσσυφοπέδιο ή την Αφρική. Επίσης σταθήκαμε ενάντια στις περικοπές που επιχειρούνται από τις αστικές κυβερνήσεις σε κοινωνικούς τομείς (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια).


-- Πείτε μας δύο λόγια περισσότερα για τη δουλειά της οργάνωσης στη σπουδάζουσα και εργαζόμενη νεολαία...

-- Οπως είπα και πριν και με τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε επηρεάστηκε συνολικά η δουλειά της οργάνωσης, ενώ πάντα από το κράτος μπαίνουν εμπόδια στο να μπορούμε ανοιχτά να δουλέψουμε τόσο στους χώρους εκπαίδευσης όσο και στους χώρους δουλειάς. Φυσικά μέσω άλλων πρωτοβουλιών προωθούσαμε και προωθούμε τη δράση μας. Σημαντικό ζήτημα που παλεύουμε είναι να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης παλεύουμε για τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων και την εκλογή και εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, όχι μέσα από ενιαία ψηφοδέλτια αλλά με ξεχωριστά ψηφοδέλτια παρατάξεων ώστε οι φοιτητές να έχουν την δυνατότητα να ξεχωρίσουν τις ξεχωριστές πολιτικές. Η κατάσταση αυτή θυμίζει λίγο την περίοδο της δικτατορίας στη δίκη σας χώρα που τα φοιτητικά όργανα τοποθετούνταν από τη χούντα.

-- Θεωρείτε ότι η διεθνής αλληλεγγύη που εκφράστηκε από πολλές οργανώσεις και προσωπικότητες ενάντια στην απαγόρευση της οργάνωσής σας έπαιξε ρόλο στη σημερινή απόφαση;

-- Θεωρούμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και δείχνει ότι το κίνημά μας, το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα είναι αναγκαίο να δυναμώσει παραπέρα. Από την αρχή είδαμε την υπόθεση της απαγόρευσης της οργάνωσης όχι ως ένα νομικό ζήτημα αλλά ως πολιτικό ζήτημα και εκεί επικεντρώσαμε τη δράση μας. Γι' αυτό και η πολιτική πίεση που ασκήθηκε σε όλο τον κόσμο ήταν καθοριστική. Η διεθνής έκκληση, οι διαμαρτυρίες στις πρεσβείες της Τσεχίας σε όλο τον κόσμο, που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές και άλλοι προοδευτικοί νέοι - και εδώ θα ήθελα ιδιαίτερα να τονίσω τη συμβολή της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και του ΚΚΕ και να μεταφέρω τις ευχαριστίες των μελών μας. Και θεωρούμε ότι παρά αυτήν την πρώτη επιτυχία να αρθεί η απαγόρευση, αν και υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και στο μέλλον νέα προσπάθεια να επιβληθεί, πάντα κρέμεται πάνω μας αυτή η «Δαμόκλειος σπάθη». Ως κομμουνιστές μαζί με τις αδελφές οργανώσεις που μας στήριξαν σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη των ιδεών για τη σοσιαλιστική προοπτική ακόμη και αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα.

Αλλωστε αυτό το δείχνει το γεγονός ότι υπάρχουν προσπάθειες να επιβάλλουν απαγόρευση στο ΚΚΒΜ, με τη δημιουργία κοινοβουλευτικής επιτροπής που βάζει στο στόχαστρο τη δράση του κόμματος. Φυσικά άμεση ήταν η συμπαράσταση στο ΚΚΒΜ, των αδελφών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων απ' όλο τον κόσμο που καταδίκασαν αυτές τις νέες προσπάθειες. Σε αυτό το δρόμο του συντονισμού των δυνάμεων θα πορευτούμε.


Δ. Καρ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org