ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ»
Εμπλοκή με απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό

Οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού την περασμένη Τρίτη στη Βουλή έρχονται να επιβεβαιώσουν τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να ενσωματώσει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Η εγκατάσταση της «πυραυλικής ασπίδας» θα σηματοδοτήσει ένταση των ανταγωνισμών στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Eurokinissi

Η εγκατάσταση της «πυραυλικής ασπίδας» θα σηματοδοτήσει ένταση των ανταγωνισμών στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου
Αποκαλυπτικός ήταν ο Ε. Βενιζέλος κατά τη συζήτηση της περασμένης Τρίτης στη Βουλή και στο θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας», όπου χωρίς περιστροφές ανέφερε ότι «θα μετάσχουμε».

Οπως επισήμανε, «παρακολουθούμε τις σχετικές συζητήσεις, ούτως ή άλλως, οι υποδομές που διαθέτουμε είναι γνωστές και όταν η συζήτηση θα ωριμάσει, θα μετάσχουμε με τη σοβαρότητα και την επιφυλακτικότητα που απαιτείται». Για να προσθέσει: «Εχουμε το αμερικανικό πρόγραμμα, έχουμε τη ΝΑΤΟική επέκταση του αμερικανικού προγράμματος. Δεν ετέθη κανένα ζήτημα πλωτών μέσων άμεσα, άλλωστε αυτή η αντιπυραυλική ασπίδα σε πολύ μεγάλο βαθμό συγκροτείται ως σύνθεση επί χάρτου υφιστάμενων μέσων και όχι νέων μέσων».

Επί της ουσίας, ο υπουργός επιβεβαιώνει ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» έχει ήδη αρχίσει να στήνεται και με την ελληνική συμμετοχή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στήνουν οι Αμερικανοί με πρόσχημα την εθνική τους ασφάλεια (!), με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, με πραγματικό στόχο να επιβάλουν την πρωτοκαθεδρία τους στην παγκόσμια πυραμίδα των εξοπλισμών, να σφύξουν το στρατιωτικό κλοιό γύρω από τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα) και να προωθήσουν τα γεωστρατηγικά τους σχέδια.

Η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτούς τους φονικούς σχεδιασμούς αυξάνει τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια και η νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου που είναι γεωστρατηγικά «καυτή» και γι' αυτό διαφιλονικούμενη από τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έρχονται να προσθέσουν μια επιπλέον εστία έντασης στην περιοχή, η οποία δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστες ούτε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με δεδομένη την πρόθεση του ΝΑΤΟ να μετατρέψει το Αιγαίο σε ιμπεριαλιστική θάλασσα, με συνδιαχείριση Ελλάδας - Τουρκίας.

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης

Η εμπλοκή της Ελλάδας στην «αντιπυραυλική ασπίδα» αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, ενταγμένη στους συνολικότερους σχεδιασμούς της να ενσωματώσει τη χώρα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, παίζοντας ταυτόχρονα πρωταγωνιστικό ρόλο στην πλήρη ΝΑΤΟποίηση των Δυτικών Βαλκανίων.

Καθόλου τυχαία, ενάμιση μόλις μήνα μετά τις εκλογές, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης είχε σπεύσει να καταθέσει δημόσια την προθυμία της κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα στην «αντιπυραυλική ασπίδα».

Μετά από συνάντηση που είχε στις 17/11/2009 με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Αμυνας για τη διεθνή ασφάλεια, Α. Βερσμπάου, στο πλαίσιο των καθιερωμένων «ελληνοαμερικανικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου», δήλωσε σχετικά:

«Εξετάσαμε τη νέα αναθεωρημένη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την αντιπυραυλική άμυνα. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν σήμερα μια νέα προσέγγιση στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, που εγκαταλείπει ουσιαστικά την πρώτη της πρωτοβουλία, για την εγκατάσταση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και την Τσεχία. Θέλω να σας πω, όπως το εισέπραξα από τις συνομιλίες, ότι ακόμη αυτή η νέα αναθεωρημένη πρωτοβουλία βρίσκεται σε ένα πρώιμο στάδιο σχεδιασμού και διαμόρφωσης. Βλέπουμε με ενδιαφέρον αυτή τη νέα πρωτοβουλία, αλλά το ενδιαφέρον μας δεν ταυτίζεται και με την τελική μας απόφαση».

Ο Π. Μπεγλίτης έσπευσε μάλιστα να ορίσει και «προϋποθέσεις» για την ελληνική συμμετοχή, απαριθμώντας μεταξύ άλλων τις εξής: Η πρωτοβουλία να καλυφθεί από το ΝΑΤΟ, στην υλοποίησή της να συμμετέχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και να μην υπάρχουν «προβλήματα» από τη ρωσική πλευρά. «Αρα είναι, είπε, ένα κρίσιμο θέμα, στρατηγικής σημασίας, στο οποίο θα συμμετάσχουμε ενεργά στη διαμόρφωσή του, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δε θα είμαστε οι φτωχοί συγγενείς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ γύρω από όλα αυτά τα στρατηγικά ζητήματα».

Για να θολώσει μάλιστα τα νερά (και να προλάβει την ανεπιτυχή προσπάθεια του Ε. Βενιζέλου να διαψεύσει αργότερα τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς), ισχυρίστηκε ότι «δε δεχθήκαμε πρόσκληση να συμμετάσχουμε, ανταλλαγή απόψεων κάναμε» και συμπλήρωσε πως «το μόνο γνωστό σε όλους μας και σε όλους σας είναι η γεωγραφική μεταφορά της πρωτοβουλίας από την Πολωνία και την Τσεχία προς νοτιότερα».

Το ΚΚΕ, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ την ίδια μέρα, σημείωνε: «Η θέση της κυβέρνησης σχετικά με την "αντιπυραυλική ασπίδα", όπως την εξέφρασαν οι Β. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης, αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Η κυβέρνηση όχι μόνο αποδέχεται τη δημιουργία της ιμπεριαλιστικής "αντιπυραυλικής ασπίδας", αλλά και αφήνει ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτήν, ενώ είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να εντάξουν στην αντιπυραυλική ασπίδα και την περιοχή του Αιγαίου. Ο όρος που βάζει η κυβέρνηση, ότι σε αυτήν πρέπει να έχει ενεργό ρόλο το ΝΑΤΟ, αποτελεί εμπαιγμό, αφού είναι χιλιάδες φορές αποδεδειγμένο ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ, όπως και των ΗΠΑ, είναι εξίσου δολοφονικός και τρομοκρατικός».

Τα επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης φανερώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο τη βδομάδα που μας πέρασε και ενώ είχε μεσολαβήσει η επίσκεψη Παπανδρέου στις ΗΠΑ, όπου συζητήθηκαν τα ανταλλάγματα της ελληνικής πλευράς για την παροχή πολιτικής στήριξης στα αντιλαϊκά της σχέδια.

Εμπλοκή με παρελθόν και μέλλον

Η επέκταση της «ασπίδας» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, δρομολογήθηκε με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλη του 2008 στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα, εκείνης της περιόδου, της αμερικάνικης εφημερίδας «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», που επικαλείται δήλωση συνεργάτη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ρ. Γκέιτς, «το μελλοντικό ΝΑΤΟικό σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας θα καλύπτει και το νότιο άκρο και τους συμμάχους Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Ομπάμα, ανακοίνωσε στις 17 Σεπτέμβρη 2009 την αναθεώρηση του προγράμματος που αφορούσε την εγκατάσταση στοιχείων της «ασπίδας» σε Τσεχία και Πολωνία, κύρια κάτω από το βάρος των ισχυρών ρώσικων αντιδράσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν, τα σενάρια ανάπτυξης της ασπίδας στράφηκαν προς την Τουρκία και το Ισραήλ (παραδοσιακά στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ), ίσως και στα Βαλκάνια. Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας αποκάλυπτε ότι σε πρώτη φάση οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν πολεμικά πλοία τύπου «Aegis», εξοπλισμένα με πυραύλους ανάσχεσης, για να υπερασπιστούν δήθεν τους Ευρωπαίους συμμάχους και τις αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση βαλλιστικής επίθεσης από χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Ανεξάρτητα από την τελική εκδοχή του σχεδίου, η Ελλάδα, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εν κρυπτώ έχει κάνει τα πρώτα βήματα συμμετοχής.

Οπως αποκάλυψε ο «Ρ» στις 4 Απρίλη 2008, «ως μέσο για την ελληνική εμπλοκή χρησιμοποιούνται τα αντιβαλλιστικά - αντιαεροπορικά συστήματα "Patriot", αμερικανικής προέλευσης και "S-300", ρωσικής προέλευσης (...) Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε στα τέλη Γενάρη 2008 στο Μόναχο της Γερμανίας και άσκηση, όπου πήραν μέρος και στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην άσκηση αυτή που αφορούσε μεν στην "αντιπυραυλική άμυνα περιοχής" (TMD) έγινε ανταλλαγή δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών των δυο συστημάτων ("Patriot" και "S-300"), στην ουσία δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες ένταξης των συστημάτων αυτών στην "αντιπυραυλική ασπίδα"».

Κάνουν ήδη ασκήσεις

Ενδείξεις της ελληνικής συμμετοχής στην «ασπίδα» έρχονται και από άλλες κατευθύνσεις:

  • Η εκτόξευση στις 18 Δεκέμβρη 2009 από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, του στρατιωτικού δορυφόρου παρατήρησης Γης «HELIOS-IIB», στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Το όλο πρόγραμμα έχει χαρακτηριστικά στρατιωτικοποίησης του διαστήματος και αντικειμενικά συνδέεται με την «ασπίδα». Η ανακοίνωση, τότε, του ελληνικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαιώνει τον επικίνδυνο χαρακτήρα της επιχείρησης. Οι δορυφορικές εικόνες «HELIOS-II», επισημαίνεται, «αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τη λήψη απόφασης σε κυβερνητικό - πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης σε συνδυασμό με τη συνεχώς εξελισσόμενη αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη, την παγκοσμιοποίηση και ποικιλία των απειλών (...) Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τονιστεί η συμβολή της Ελλάδος στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας μέσω του προγράμματος HELIOS-II».
  • Στις 4 Νοέμβρη 2009 πραγματοποιήθηκε βαλλιστική άσκηση στο Πεδίο Βολής Κρήτης που συνδέεται με το πρόγραμμα της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας». Εκτοξεύτηκε ολλανδικός πύραυλος «Πάτριοτ» για να πλήξει «εχθρικό» βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Σκύρο, εναντίον στόχου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και αναχαιτίστηκε στον αέρα, πριν τον πλήξει. Στην άσκηση, όπως επιβεβαιώνεται από πηγές του ΓΕΑ, είχαν εμπλοκή και τα ραντάρ των ελληνικών αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών συστημάτων «Πάτριοτ», τα οποία κινητοποιήθηκαν γι' αυτό το σκοπό.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ