ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Ο αγωνιστικός εορτασμός της επετείου

Στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών Κολίγων δόθηκε η υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος

Εργάτες- αγρότες και σπουδαστές, τίμησαν από κοινού με την παρουσία τους την εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ
Εργάτες- αγρότες και σπουδαστές, τίμησαν από κοινού με την παρουσία τους την εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ
«Η υπόσχεσή μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι να γίνουν πραγματικότητα τα οράματα των εξεγερμένων κολίγων αποτελεί όρκο τιμής», είπε, κλείνοντας την ομιλία του, στον προχτεσινό αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, (ΠΑΣΥ).

Αυτόν τον όρκο τιμής έδωσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες, που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν, αγωνιστικά, την εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους, για να πάρουν τη γη από τους τσιφλικάδες.

Εφτασαν, εκεί, στον τόπο της θυσίας, από τα χωριά της Θεσσαλίας και από πολλές άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Κρατούσαν κόκκινες και μαύρες σημαίες και φώναζαν συνθήματα, διαμηνύοντας την απόφασή τους ν' αγωνιστούν, με νύχια και με δόντια, για να μην ξαναγίνουν κολίγοι των νεοτσιφλικάδων, να κρατήσουν τη γη που κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους και να την παραδώσουν στα παιδιά τους.

Δήλωσαν έτοιμοι να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μέχρι να την ανατρέψουν.

Κι εξέφρασαν την ελπίδα και την αισιοδοξία τους για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα στρέφεται κατά των μεγαλοαγροτών και των εκμεταλλευτών του αγροτικού μόχθου, θα στηρίζει τον μικρονοικοκύρη του χωριού, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Απόψη από το πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στον τόπο της θυσίας των Θεσαλών κολίγων
Απόψη από το πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στον τόπο της θυσίας των Θεσαλών κολίγων
Μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες, στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ παραβρέθηκαν και πολλοί εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι, συνταξιούχοι, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή της σπουδάζουσας νεολαίας.

Κι είναι αυτό ένα δείγμα ότι γίνεται συνείδηση πως όλα τα λαϊκά στρώματα έχουν κοινά συμφέροντα, κοινά οράματα και κοινό αντίπαλο κι επομένως κοινός είναι ο αγώνας τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των κάθε λογής εκπροσώπων της.

Αυτός ο κοινός αγώνας μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, που θα εφαρμόσει μια φιλοαγροτική - φιλολαϊκή πολιτική.

Ο φετινός αγωνιστικός γιορτασμός της 96ης επετείου του Κιλελέρ μπορεί και πρέπει ν' αποτελέσει την απαρχή των νέων αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, στο στόχαστρο των οποίων μπαίνει η νέα ΚΑΠ, που εξελίσσεται σε ταφόπλακα των μικρομεσαίων αγροτών, προωθώντας το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμά τους και το πέρασμα της γης στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών.

Φέτος, γίνονται και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αγρότες, μαζί με τους άλλους κατοίκους της υπαίθρου, θα έχουν την ευκαιρία, εκτός από το όπλο του αγώνα, να χρησιμοποιήσουν και το όπλο της ψήφου, για να δηλώσουν την πλήρη αντίθεσή τους στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική και την απόφασή τους ν' απαγκιστρωθούν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Μπορούμε...»

Ενα από τα αιτήματα που διατυπώθηκαν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στην 96η επέτειο του Κιλελέρ
Ενα από τα αιτήματα που διατυπώθηκαν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στην 96η επέτειο του Κιλελέρ
Ο αγωνιστικός γιορτασμός της επετείου του Κιλελέρ ξεκίνησε με την περιγραφή των γεγονότων κατά την εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων από την Πόπη Πελτεκοπούλου, ηθοποιό του «Θεσσαλικού Θεάτρου». Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Κιλελέρ Απ. Εξαρχος και ο Αγγ. Σίμος, μέλος της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε πως «η όξυνση των προβλημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, των εργατών, των νέων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επιβάλλει ένα κοινό, ριζοσπαστικό μέτωπο που θα διεκδικεί λύσεις στα δίκαια αιτήματα και θα βάζει βάσεις για τη σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, θα διεκδικεί μια Λαϊκή Οικονομία σε μια Λαϊκή Εξουσία».

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας υπογράμμισε ότι «η άγρια επίθεση για το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, μπαίνει στην "τελική ευθεία" με την εφαρμογή, από φέτος και για οκτώ χρόνια, της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης». «Η νέα ΚΑΠ - σημείωσε - προορίζεται ν' αποτελέσει την "ταφόπλακα" της φτωχής αγροτιάς. Δεν το κρύβουν οι εμπνευστές της, το ομολογούν οι διαχειριστές της. Το είδαμε με τα πρώτα μέτρα περικοπών στα δικαιώματα καλλιέργειας και στις επιδοτήσεις. Θα το αντιληφθούμε καλύτερα όσο περνάει ο καιρός και όλο και περισσότεροι μικροί και μεσαίοι καλλιεργητές θ' αναγκάζονται να εγκαταλείπουν το χωράφι και να το πουλούν "για ένα κομμάτι ψωμί"».

Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα έντασης των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, από κοινού με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα και της ανασυγκρότησης κι αναζωογόνησης του αγροτικού κινήματος, με αγωνιστικό, ριζοσπαστικό προσανατολισμό. «Η ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου του αγροτικού συλλόγου στην οργάνωση του αγώνα - είπε - είναι αναγκαίο ζητούμενο και η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα με την ισχυροποίηση της ΠΑΣΥ, αποτελεί το εχέγγυο για την αποτελεσματικότητα και την προοπτική της πάλης μας».

Και υπογράμμισε: «Στις μάχες που δώσαμε αντιληφθήκαμε ποιοι είναι οι φίλοι μας και ποιοι οι εχθροί μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδείχτηκε "η ίδια και χειρότερη" με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ μάς κάνει, τώρα, το "φίλο", επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί, για κομματικό και εκλογικό όφελός του, την πολιτική δυσαρέσκεια που υπάρχει και, συνεχώς, εντείνεται μέσα στον αγροτικό κόσμο κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Αντιληφθήκαμε, μέσα από τους αγώνες και το ρόλο που παίζουν οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, οι κρατικοδίαιτες διοικήσεις των οποίων εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και στηρίζουν, με κάθε τρόπο, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων».

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας τόνισε: «Η αγωνιστική κληρονομιά του Κιλελέρ και το μήνυμα των καιρών, μας ωθούν σε νέους αγώνες. Αγώνες με ουσιαστικό διεκδικητικό περιεχόμενο και προοπτική. Θα συνεχίσουμε την πάλη, όχι μόνο για να αμυνθούμε στην επίθεση εναντίον μας, αλλά και για να περάσουμε στην αντεπίθεση, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και για να συμβάλλουμε, μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Μπορούμε να αντισταθούμε στη νέα ΚΑΠ, για να δώσουμε το δικαίωμα στους νέους αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη μας.

Μπορούμε να σταματήσουμε την ερήμωση των χωριών και το μαρασμό της υπαίθρου.

Μπορούμε να δώσουμε την πολιτική απάντηση που χρειάζεται σε όλους εκείνους που "μαυρίζουν" τη ζωή μας και υπονομεύουν το μέλλον μας.

Οι επικείμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και οι αγώνες που έρχονται μας παρέχουν τη δυνατότητα να δείξουμε σε όλους "ποιοι είμαστε και κατά πού τραβάμε"».

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και της ΚΝΕ, οι Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής, βουλευτές του ΚΚΕ, οι δήμαρχοι Καρδίτσας ο Χρ. Τέγος, Γιάννουλης Δέσποινα Αράπκουλε, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων, της ΠΕΑΕΑ, της ΟΓΕ και άλλων μαζικών φορέων.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, που διάβασε ο Χ. Αρχοντής, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται: «Η νέα ΚΑΠ, η ΓΚΑΤΤ και ο ΠΟΕ που ψήφισαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποδεκατίζουν το εισόδημά μας και αυξάνουν προκλητικά τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων. Επιταχύνουν το ξεκλήρισμά μας για να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Αποδιαρθρώνουν παραγωγικά την ύπαιθρο και υπονομεύουν το μέλλον των νέων αγροτών. Προστατεύουν την τοκογλυφία της ΑΤΕ και ξεπουλούν τις συνεταιριστικές εταιρίες στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οξύνουν τα κοινωνικά προβλήματα των αγροτών και οδηγούν στην ερήμωση και στο μαρασμό την ύπαιθρο».

Στο διεκδικητικό πλαίσιο του ψηφίσματος, ανάμεσα στ' άλλα, τα αιτήματα που αναφέρονται είναι:

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές, για να πουλούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και να πληρώνονται έγκαιρα τα προϊόντα τους με τιμές και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους

ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ της πολιτικής κατάρρευσης της κτηνοτροφίας που μεγαλώνει τη διατροφική εξάρτηση του λαού, με αμφίβολης ποιότητας προϊόντα, και αυξάνει τα ήδη τεράστια ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ των δόσεων των δανείων και εξασφάλιση εισοδήματος επιβίωσης των οικογενειών των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση στον κλάδο της πτηνοτροφίας

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ οι αγρότες το χαράτσι του 3% για το ΟΣΔΕ και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που επιβάλλουν η κυβέρνηση και η ΠΑΣΕΓΕΣ και να καλύψει το ελληνικό δημόσιο τα έξοδα, όπως προβλέπουν οι νόμοι

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ και χρηματοδότηση των συνεταιρισμών για να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ και τεχνική στήριξη των αγροτών από το κράτος, για την παραγωγή υγιεινών τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος και απαγόρευση των μεταλλαγμένων στη γεωργία και στα τρόφιμα

ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, από αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα επιχορηγείται από το κράτος

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ κατώτερης μηνιαίας αγροτικής σύνταξης, ίσης με την ετήσια εισφορά του αγρότη στην τελευταία ασφαλιστική κλάση, δηλαδή, 420 ευρώ το μήνα, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των συνθηκών ζωής στο χωριό, με αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία, με αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της υπαίθρου.

ΚΚΕ
Για την Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας

Ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ

Ανακοίνωση - κάλεσμα στον ελληνικό λαό, να συγκρουστεί με όλους εκείνους που άμεσα ή έμμεσα στηρίζουν την αντιδασική πολιτική και θυσιάσουν τα δασικά οικοσυστήματα στο βωμό του κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο, εξέδωσε χτες το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας.

Το πλήρες κείμενο, της ανακοίνωσης, έχει ως εξής:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό,τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους επιστημονικούς φορείς να συντονίσουν την πάλη τους και να συγκρουστούν με την αντιδασική - αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ που εμπορευματοποιεί τα δασικά οικοσυστήματα και τα μετατρέπει σε αντικείμενο κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου με ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων. Αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

  • Την κατάργηση του δασοκτόνου νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζει με ιδιαίτερο ζήλο η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και όλων των αντιδραστικών νομοθετικών και συνταγματικών διατάξεων.
  • Τη ματαίωση της επιχειρούμενης νέας αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος από την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που θα καταργήσει το τεκμήριο της κυριότητας του Δημοσίου στα δάση και θα νομιμοποιήσει όλους τους μεγαλοκαταπατητές.
  • Την άμεση υλοποίηση του κτηματολογίου.
  • Την προστασία όλων των δασικών οικοσυστημάτων και τη μετατροπή τους σε λαϊκή περιουσία.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι σημαντικά βήματα στην πάλη τους αυτή θα αποτελέσουν η καταψήφιση στις επερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές των ψηφοδελτίων που στηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον ΣΥΝ. Η συσπείρωση και ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ, που με συνέπεια και ειλικρίνεια αντιστέκονται στη δασοκτόνο πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ