ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2000
Σελ. /32
1939: Ηρθε τώρα η σειρά της Πολωνίας

Η μέρα της απελευθέρωσης της Βαρσοβίας, 13 Φεβρουαρίου 1945
Η μέρα της απελευθέρωσης της Βαρσοβίας, 13 Φεβρουαρίου 1945
Αν η 1η Σεπτέμβρη 1939 είναι η μέρα που άρχισε ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος με την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία, τότε η 21η Μάρτη 1939 μπορεί να θεωρείται η μέρα που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Τη μέρα εκείνη η ναζιστική Γερμανία με τελεσίγραφό της προς την κυβέρνηση της Πολωνίας αξίωνε την παράδοση της πόλης Γκντάνσκ.

Η ιστορία άρχισε από το 1938, όταν η χιτλερική Γερμανία, ύστερα από την κατάληψη της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας όρισε πρώτο αντικειμενικό σκοπό της επιθετικής της πολιτικής την επίθεση κατά της Πολωνίας. Η κατάστρωση του σχεδίου άρχισε το 1938, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου. Στις 24 Οκτωβρίου 1938 ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ρίμπεντροπ επέδωσε στον Πολωνό πρεσβευτή στο Βερολίνο διακοίνωση όπου αξίωνε την προσάρτηση του Γκντάνσκ στη Γερμανία και την παραχώρηση μιας ζώνης ετεροδικίας στην Πομερανία (το λεγόμενο πολωνικό διάδρομο) για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου και σιδηρόδρομου. Ο Ρίμπεντρoπ σ' εκείνη τη συνάντηση άφησε να εννοηθεί ότι η Πολωνία θα αποζημιωνόταν σε βάρος της Σοβιετικής Ενωσης.

Στις 21 Μαρτίου 1939 έχουμε το ναζιστικό τελεσίγραφο που προκαλεί την αγανάκτηση του πολωνικού λαού. Η κυβέρνηση της Πολωνίας απορρίπτει το τελεσίγραφο, ωστόσο δεν αποκλείει τη συμμαχία με τη Γερμανία για μια κοινή εκστρατεία κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Αυτή την αντισοβιετική θέση της πολωνικής κυβέρνησης επικροτούν και τα δυτικά «δημοκρατικά» κράτη. Μόνον όταν στις 31 του Μάρτη οι γερμανικές απειλές έγιναν τελείως σαφείς, η Αγγλία και η Γαλλία δήλωσαν ότι παρέχουν «εγγυήσεις» σε περίπτωση που γινόταν επίθεση κατά της Πολωνίας.

Στις 30 Αυγούστου η ναζιστική Γερμανία στέλνει «για τα μάτια του κόσμου» ένα δεύτερο τελεσίγραφο, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούσβελτ, το μόνο που λέει είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Την αυγή της 1ης Σεπτέμβρη 1939, τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Πολωνία. Ο πόλεμος αρχίζει.

Καιρός

Στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Το βράδυ είναι πιθανό να χιονίσει και σε πεδινές περιοχές τη Κεντρικής Ελλάδας. Πάντα αργά τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί μέχρι μέτριοι, γρήγορα όμως από τα βόρεια θα στραφούν βόρειοι μέχρι ισχυροί και τη νύχτα τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 4-7, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά μείον 1-14, στα νησιά από 5-15 και στη Θεσσαλονίκη από 0-6 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα γύρω ορεινά. Kατά τη διάρκεια της νύχτας πιθανό να χιονίσει και μέσα στην πόλη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς, αλλά από αργά το απόφευμα θα γίνουν βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-13 βαθμούς αλλά το βράδυ θα σημειώσει πτώση.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1685: Γεννιέται ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Απ' τους μεγαλύτερους (κατ' άλλους ο μεγαλύτερος) συνθέτες κλασικής μουσικής, ο Μπαχ επηρέασε με το έργο του σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ευρωπαϊκής μουσικής. Ο Μπαχ προερχόταν από οικογένεια μουσικών και το 1708, αφού εργάστηκε ως οργανίστας στο Αρνσταντ, έγινε οργανίστας στην Αυλή της Βαϊμάρης. Εκεί συνέθεσε 20 καντάτες και πολυάριθμα άλλα έργα. Το σύνολο των συνθέσεών του ξεπερνάει τις χίλιες. Το 1717 έγινε διευθυντής στης ορχήστρας δωματίου του Κέτεν, όπου συνέθεσε τα περισσότερα ορχηστρικά του έργα για πιάνο και έργα μουσικής δωματίου, ανάμεσά τους και τα περίφημα «6 Βραδεμβούργια Κονσέρτα». Από τα σημαντικότερα και γνωστότερα έργα του είναι τα «Κατά Ματθαίον Πάθη», τα «Κατά Ιωάννη Πάθη» και οι «Παραλογές Γκόλντμπεργκ» κ.ά.

ΤΑ «ΘΑ», «ΝΑ», «ΟΤΑΝ» έδωσαν και πήραν, για άλλη μια φορά, από το πολυμελές κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, που επισκέφθηκε την Εύβοια, με επικεφαλής τον Κ. Σκανδαλίδη, προετοιμάζοντας την περιοδεία του Κ. Σημίτη. Οι ίδιες υποσχέσεις είχαν δοθεί και το 1996 (σελίδα 12)

ΜΕ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ διαδηλώσεις «αποχαιρέτησαν» τον Αμερικανό Πρόεδρο οι Ινδοί, καθώς ο τελευταίος «πέταξε» χτες στο Μπαγκλαντές του Πακιστάν, όπου τα πράγματα πήγαν μάλλον καλύτερα γι' αυτόν (σελίδα 16)

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον Σύρο Πρόεδρο, Χαφέζ αλ Ασαντ, θα έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, την πρώτη στα τελευταία πέντε χρόνια, την επόμενη Κυριακή, στη Γενεύη της Ελβετίας (σελίδα 16)

ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ μεθαύριο η πρώτη αγωγή Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη», ενώ αμείωτη συνεχίζεται η αποστολή μηνυμάτων συμπαράστασης από μαζικούς φορείς και κοινωνικές οργανώσεις, όπου ξεχωριστή θέση κατέχουν οι οργανώσεις των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (σελίδα 19)

ΧΩΡΙΣ Μητρώο Μελών ξεκίνησαν χτες οι εκλογές της Ενωσης Υπαλλήλων Εμπορίου, Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αθηνών και Πειραιώς, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε νοθείες, ενώ η δικαστική αντιπρόσωπος πέταξε στο «καλάθι» την ένσταση που κατέθεσαν συνδικαλιστές, αν και προφορικά αναγνώρισε το παράτυπο της διαδικασίας (σελίδα 21)

ΑΚΟΜΗ και αλλαγές της παραγωγικής δομής της οικονομίας, σε κατευθύνσεις που δεν ανταποκρίνονται στα «εθνικά» συμφέροντα, συζητά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με τους Ευρωπαίους «εταίρους», όπως ο ίδιος ομολογεί (σελίδα 22)

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ του κατηγορουμένου «καθίζει» αύριο η κυβέρνηση 276 αγρότες, σε δύο ξεχωριστές δίκες που θα στηθούν στα «αγροτοδικεία» της Λαμίας και της Καρδίτσας (σελίδα 23)

ΕΝΑ απολαυστικό δίωρο κουβανικής λαϊκής μουσικής έζησαν όσοι βρέθηκαν, το περασμένο Σάββατο, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στη βραδιά που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα (σελίδα 27)

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους είναι οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, καθώς εκκρεμεί επί μήνες η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ηθοποιών, με ευθύνη του ΚΘΒΕ (σελίδα 27)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 21 ΜΑΡΤΗ

1910- Ιδρύθηκε το Εργατικό Κέντρο στην Αθήνα. Την ίδια μέρα απήργησαν οι ναυτοθερμαστές του Πειραιά. Η απεργία τους λήγει με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

1919- Ανακηρύχτηκε η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Κράτος της δικτατορίας του προλεταριάτου που διατηρήθηκε ως την 1η Αυγούστου 1919. Η δημιουργία της ήταν αποτέλεσμα της επαναστατικής εξέγερσης που προκάλεσε η έντονη πολιτική και οικονομική καταπίεση στον Ουγγαρία κατά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο και η επίδραση της μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Η σοβιετική εξουσία στην Ουγγαρία καταλύθηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Αντάντ με την υποστήριξη των ντόπιων αντεπαναστατικών στοιχείων. Παρά τη σύντομη διάρκεια της (133 μέρες) η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας είχε μεγάλη ιστορική σημασία για την ανάπτυξη του ουγγρικού και του διεθνούς εργατικού κινήματος. Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα μετά τη Ρωσία που εγκαθίδρυσε σοβιετική εξουσία.

1934- Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας πραγματοποιείται στην Αθήνα μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά των μεγάλων ξένων εταιριών. Παρά τα απαγορευτικά μέτρα έκλεισαν τα καταστήματα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου και πάνω από 70.000 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Πεδίο του Αρεως. Την επομένη οι ιδιοκτήτες φορτηγών και λεωφορείων της Αθήνας και του Πειραιά κατέβηκαν σε απεργία. Οι απεργοί απέκρουσαν την επίθεση της Αστυνομίας, έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους του Μαραθώνα, των Μεγάρων και της Λιβαδειάς. Η Αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε πολλούς. Ηταν μια περίοδος έντονων απεργιακών κινητοποιήσεων. Ενώ το 1933 κηρύχτηκαν 473 απεργίες με 100 χιλιάδες απεργούς εργάτες, το 1934 έγιναν 482 απεργίες με 182 χιλιάδες απεργούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ