ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Διεργασίες επεμβάσεων και απομόνωσης των εξεγερμένων

ΤΙΡΑΝΑ.-

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία - το "τελεσίγραφο", όπως χαρακτηρίστηκε - που έδωσαν οι εξεγερμένοι πολίτες στον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Αλβανίας για εκπληρωθούν τα αιτήματά τους - να παραιτηθεί ο Μπερίσα, να πάψει η κυβέρνηση να τον στηρίζει, να συμμετάσχουν ισότιμα στην αναζήτηση λύσης της κρίσης και να μη γίνει καμιά ξένη επέμβαση - ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο εξακολουθούσε να τηρεί απορριπτική στάση, αρνούνταν να συναντηθεί με τις επιτροπές των εξεγερμένων πολιτών, κι ο Μπερίσα σιωπούσε με νόημα...

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Τσεβάτ Κότσι, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Σωτηρίας του Λαού, αποσαφήνισε ότι "θα χρησιμοποιήσουμε δημοκρατικούς τρόπους πίεσης και όχι βία".

Ομως οι υποστηρικτές του Μπερίσα μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη: προειδοποιούν ότι θα προστατεύσουν τον Πρόεδρο με χρήση βίας, και η αυτοαποκαλούμενη "Πανεθνική Επιτροπή Σωτηρίας" ανακοίνωσε ότι διαθέτει χιλιάδες ενόπλους που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τον Μπερίσα και το Κοινοβούλιο από τους "εξεγερμένους του νότου".

Ενδείξεις σχεδίου επέμβασης...

Αποβατική δύναμη περίπου 450 Ιταλών πεζοναυτών επιβαίνει στο πλοίο "Σαν Τζούστο" του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο είναι αγκυροβολημένο από χτες κοντά στο λιμάνι του Δυρραχίου. Η στρατιωτική δύναμη εγκαταστάθηκε εκεί, με άλλοθι τη μεταφορά ενός πλοίου με 400 Αλβανούς πρόσφυγες, που ρυμούλκησαν προχτές ιταλικά πολεμικά σκάφη. Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Μπενιαμίνο Αντρεάτα,έσπευσε φυσικά να δηλώσει ότι η Ιταλία "δεν προτίθεται να επέμβει" στην Αλβανία μονομερώς, όμως κατά το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI, οι Ιταλοί τουφεκιοφόροι παραμένουν σε ετοιμότητα στο πλοίο τους, στα αλβανικά ύδατα, με το πρόσχημα ότι πρόκειται "να βοηθήσουν στην ασφαλή αποστολή στην Αλβανία της ανθρωπιστικής βοήθειας".

Σημειωτέο είναι ότι ο Αντρεάτα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών - και στενό συνεργάτη του Σαλί Μπερίσα - Αριάν Σταρόβα, ανακοίνωσε την επανενεργοποίηση διμερών συμφωνιών που επιτρέπουν στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό να περιπολεί στα αλβανικά χωρικά ύδατα, ελέγχοντας τις ακτές για παράνομους μετανάστες.

"Με τον κ. Σταρόβα", είπε ο Ιταλός υπουργός, "εξετάσαμε ποιες είναι οι χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια πολυεθνική δύναμη. Η Αλβανία επιμένει, αλλά επιμένουμε κι εμείς αυτό να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό θα συζητηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 15".

Ο Σταρόβα ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση βοήθεια για τον τεχνικό εξοπλισμό και αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και του στρατού, καθώς και επισιτιστική και φαρμακευτική βοήθεια.

Ευρωπαϊκός "ανθρωπισμός"...

Ετοιμη να αναλάβει το συντονισμό των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία και να διασφαλίσει την προστασία τους, με την παρουσία μιας περιορισμένης στρατιωτικής και αστυνομικής δύναμης, είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε χτες ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Χανς βαν Μίρλο.

"Η Αλβανία είναι Ευρώπη και η ΕΕ έχει μια ευθύνη, ένα ρόλο να παίξει στην εξομάλυνση της κατάστασης", πρόσθεσε ο Χ. βαν Μίρλο. Η ΕΕ, είπε, προσανατολίζεται προς μια "μετριοπαθή παρουσία" αστυνομικών ή στρατιωτικών για την προστασία των αποστολών τροφίμων.

Η τελική απόφαση για τη μορφή και την αποστολή μιας τέτοιας δύναμης θα ληφθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Αμέσως μετά, την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Μπασκίμ Φίνο.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός διπλωμάτης Γιαν ντ' Ασενμπουργκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της 11μελούς αντιπροσωπείας της ΕΕ που περιόδευσε στην Αλβανία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αφοπλισμός των Αλβανών πολιτών θα απαιτήσει μια "μακρόχρονη και κουραστική" διαδικασία.

... και αμερικανικός "ανθρωπισμός"

Αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει σχέδιο για την αποστολή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία, σύμφωνα με δήλωση του Σαμί Ρεπίστι, προέδρου του Εθνικού Αμερικανο - αλβανικού Συμβουλίου στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ερικ Ρούμπιν, τόνισε πάντως ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να προτείνει την αποστολή οικονομικής ή άλλης βοήθειας στα Τίρανα πριν "σταθεροποιηθεί" η κατάσταση στην Αλβανία. "Θα εξετάσουμε και θα συζητήσουμε με τους συμμάχους μας τον τρόπο αποστολής της βοήθειας, όταν η κατάσταση σταθεροποιηθεί", τόνισε ο Ρούμπιν και πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε τώρα για νέα βοήθεια όταν η κατάσταση είναι τόσο χαώδης και συγκεχυμένη".

Ο λαός κατάλαβε γρήγορα, η Ευρώπη πολύ αργά

Συνέντευξη με τον Τσεβάτ Κότσι Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Σωτηρίας του λαού

ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ: (των απεσταλμένων μας).-

Πέντε χρόνια, πριν, ήταν στρατηγός του αλβανικού στρατού. Τις προηγούμενες ημέρες τον είδαμε να ηγείται των εξεγερμένων στους Αγίους Σαράντα και σήμερα είναι, πλέον, Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας του Λαού. Ολα αυτά αναφέρονται στον Τσεβάτ Κότσι, τον οποίον συνάντησαν οι απεσταλμένοι του "Ρ" στην Αλβανία και με τον οποίο συζήτησαν, πριν γίνει γνωστή η εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Σωτηρίας του Λαού.

- Τ. Κότσι: Εμείς, 15 άτομα, αντιπρόσωποι απ' όλες τις πόλεις, είχαμε μία συνάντηση με τον κ. Βρανίτσκι, τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ, στην ιταλική φρεγάτα "Ελιναίο". Στη συνάντηση πήραν, επίσης, μέρος και αντιπρόσωποι από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Ρωσία και την ΕΕ, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.Ηταν η πρώτη συνάντηση που οργανώθηκε από τον ΟΑΣΕ και ήταν πολύ καλή. Σε αυτή τη συνάντηση δώσαμε μεγάλη σημασία και το βασικότερο ήταν ότι το αίτημά μας ταυτιζόταν με αυτό της νέας αλβανικής κυβέρνησης.

Μιλήσαμε τρία άτομα, εγώ μίλησα ως εκπρόσωπος των Αγίων Σαράντα, του Αργυρόκαστρου, του Δέλβινου και του Τεπελενίου. Εξήγησα ποια είναι η κατάσταση και για ποιους λόγους τα πράγματα έφτασαν στο σημείο αυτό,να ξεσηκωθεί δηλαδή ο κόσμος με τα όπλα. Τους ζητήσαμε να ασκήσουν πίεση, μαζί με τον ΟΑΣΕ, έτσι ώστε ο Μπερίσα να αναγκαστεί σε παραίτηση. Τόνισα ότι σε διαφορετική περίπτωση ο κόσμος δε θα παραδώσει τα όπλα και ότι θα πρέπει να παίρνουμε μέρος και εμείς στις συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Είπα στον κ. Βρανίτσκι πως ο αλβανικός λαός κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι ο Μπερίσα δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Αλλά η Ευρώπη το κατάλαβε πάρα πολύ αργά και η Ελλάδα έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης σ' αυτό. Ζήτησα, τέλος, από τον Βρανίτσκι να κρατηθούν και ο Σαλί Μπερίσα και η προηγούμενη κυβέρνηση και οι πρόεδροι των παρατραπεζών, έτσι ώστε όταν γίνει η Αλβανία κράτος με νόμους, οι άνθρωποι αυτοί να λογοδοτήσουν στο λαό και στη δικαιοσύνη.

- Είπατε ότι συμφωνείτε με τη νέα κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο, όμως συμφωνεί αυτή η κυβέρνηση με το αίτημά σας για παραίτηση του Μπερίσα;

- Και ο Φίνο έχει ζητήσει να φύγει ο Μπερίσα.

-Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσετε σε ό,τι αφορά το αίτημά σας για παραίτηση του Μπερίσα;

- Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο ξεσηκωμός έχει φτάσει στο κορύφωμά του. Το θέμα, όμως, είναι ότι δεν έχει φύγει ακόμα ο Μπερίσα. Μόνο αν φύγει ο Μπερίσα, εγώ έχω τη δυνατότητα να πείσω μέσω έκκλησης τον λαό να παραδώσει μόνος του τα όπλα. Εγώ νομίζω ότι θα γίνει γρήγορα αυτό. Φυσικά, προβλήματα ως προς την παράδοση των όπλων θα εμφανιστούν, γιατί υπάρχουν και κάποια άτομα που τα έχουν πάρει για άλλους σκοπούς. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν παντού.

- Ακούγεται ότι μπορεί να στείλουν μια πολυεθνική δύναμη για να βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης, εσείς τι λέτε;

- Εμείς, αυτή τη στιγμή, δεν το δεχτήκαμε. Οπως σας είπα κατ' αρχάς πρέπει να φύγει ο Μπερίσα και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε εμείς να εξομαλύνουμε την κατάσταση μόνοι μας, χωρίς την παρουσία των ξένων....Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα ζητήσουμε βοήθεια.

-Στο μεταξύ, η επιτροπή που έχετε εδώ, με ποιο τρόπο διατηρεί την τάξη, ακούγονται πολλά για κλοπές.

- Προσπαθούμε. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, αλλά εμείς προσπαθούμε. Ηδη αναδιοργανώνουμε την αστυνομία και τα άτομα αυτά, που είναι μεμονωμένα και ελάχιστα, θα δώσουν λόγο με την εφαρμογή του νόμου.

- Στις εκλογές, που θα γίνουν, πιστεύετε ότι πρέπει να πάρουν μέρος τα υπάρχοντα κόμματα ή και άλλα, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα, που είχε κηρυχτεί παράνομο από τον Μπερίσα;

- Πιστεύω ότι πρέπει να πάρουν μέρος όλα τα κόμματα για να γίνουν σωστές εκλογές. Δεν είμαστε εμείς, όμως, που θα λύσουμε αυτό το ζήτημα.Πιστεύω ότι, μετά από αυτόν τον ξεσηκωμό, θα αναδειχτεί στην κυβέρνηση το κόμμα που θα παρουσιάσει το καλύτερο πρόγραμμα και θα εγγυηθεί την επιστροφή των χρημάτων στον κόσμο. Τουλάχιστον την επιστροφή ενός σεβαστού ποσοστού που θα μπορεί να γίνει δεκτό, γιατί 100% είναι πολύ δύσκολο και δε νομίζω ότι είναι δυνατόν να γίνει.

- Εσείς σκέφτεστε να πολιτευτείτε;

- Οχι, εμείς δεν έχουμε ξεσηκωθεί για να εκλέξουμε έναν βουλευτή, αλλά για να κάνει η δημοκρατία ένα ποιοτικό άλμα.

ΝΑΙ στο πλιάτσικο!

Ως αποκαλυπτήρια των πολιτικών προθέσεων του Συνασπισμού και των λύσεων που θα στηρίξει αναφορικά με την εξέγερση του αλβανικού λαού, μπορεί να εκληφθεί η χτεσινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του κόμματος. Σχολιάζοντας την (προσωρινή; ) εγκαθίδρυση ιταλικών στρατευμάτων στο Δυρράχιο, με το πρόσχημα της επιφυλακής για να μην εξαχθεί στην Ιταλία η αλβανική κρίση με την εισροή προσφύγων, αναφέρει: "Στρατιωτικού τύπου μονομερείς ενέργειες είναι πάρα πολύ επικίνδυνες και επιζήμιες. Μονομερείς ενέργειες στο όνομα του οποιουδήποτε, δεν μπορεί να παρακάμπτουν και να παραγνωρίζουν την προτεραιότητα που έχει η διεθνής κοινότητα μέσα από τον ΟΑΣΕ, τον ΟΗΕ και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προωθήσει την πολιτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια προς την Αλβανία αλλά και τις εγγυήσεις ομαλότητας και εκδημοκρατισμού". "Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε εγκαίρως να έχει συνεννοηθεί με την ιταλική στα πλαίσια κοινής στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης" καταλήγει η ανακοίνωση!

Απροκάλυπτο ΝΑΙ λοιπόν από τον ΣΥΝ, στις λογικές της επέμβασης ακόμα και στρατιωτικού χαρακτήρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο "στα πλαίσια της κοινής στάσης της ΕΕ"! Η αντίθεση εστιάζεται απλώς στο... "μονομερής"! ΝΑΙ στη λογική του "πλιάτσικου" από "μικρούς" και "μεγάλους" ιμπεριαλιστές, αρκεί αυτό να εντάσσεται στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, να έχει την ευλογία των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων. ΝΑΙ και στη λογική της υποταγής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, στη λογική της εκμετάλλευσης ενός εξεγερμένου λαού που αγωνίζεται για την επιβίωσή του, πληρώνοντας τα "σπασμένα" όσων κατά καιρούς στη διεθνή σκηνή αναγορεύτηκαν σε προστάτες του και σε εγγυητές της "δημοκρατικής και ομαλής εξέλιξης" των πραγμάτων στη χώρα...

Πολιτική άδικη σε βάρος των λαών

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αλβανία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία, που πραγματοποίησε χτες στο νοσοκομείο "Υγεία", έκανε τις παρακάτω δηλώσεις, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αλβανία:

Ενα μεγάλο μέρος του αλβανικού λαού έχει εξεγερθεί. Γιατί έφτασε εκεί; Του είπαν ότι η καινούρια κατάσταση θα του έλυνε τα προβλήματα, αλλά πήγε πολύ πίσω. Οταν ένας λαός αποφασίζει να εξεγερθεί, παίρνει ευθύνες και την ευθύνη πώς θέλει να διοικείται. Αυτά είναι τα δικαιώματα των λαών. Εχουν πέσει πάνω στους Αλβανούς, να τους στείλουν στρατιωτική δύναμη, να τους στείλουν αστυνομική δύναμη, να τους στείλουν λεφτά, για να παρεμποδίσουν το λαό να αποφασίσει τι θέλει. Εγώ δεν ξέρω αν ο λαός μπορεί να δώσει σε όλα λύσεις και σε βάθος. Αλλά ο λαός πρέπει να παίρνει τις ευθύνες του.

Τους λένε ότι θα τους δώσουν βοήθεια, αλλά με όρους. Τα ίδια που έκαναν για να ανέβει ο Μπερίσα. Και τότε, τους έδωσαν βοήθεια, και οδήγησαν ένα λαό το '92 να ψηφίσει Μπερίσα χωρίς νοθεία. Και το '95 να ψηφίζει τον Μπερίσα με νοθεία. Τώρα θέλουν με νοθεία να του επιβάλουν άλλες λύσεις.

Θα συγκροτήσουν στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία, για να συγκρουστεί με τον αλβανικό λαό. Αύριο, δε θα τους αρέσει η πορεία του λαού στην Ελλάδα, θα στείλουν στρατιωτική δύναμη. Στην Τουρκία όμως, που πνίγει στο αίμα τον κουρδικό λαό, δε γίνεται καμιά παρέμβαση εκεί. Δε λέμε ότι θα 'πρεπε να στείλουν στρατό. Ομως, οι επεμβάσεις γίνονται όπου συμφέρουν. Η Τουρκία αμφισβητεί τα σύνορα της Ελλάδας και οι διεθνείς οργανισμοί δε βγαίνουν να πουν: Εχεις λάθος. Δε λέω να της ρίξουν βόμβα. Να πουν, κύριοι δεν έχετε δικαίωμα να αμφισβητείτε σύνορα. Μια τέτοια τοποθέτηση θα υποχρεώσει την Τουρκία να κλειστεί στο καβούκι της. Τι λένε: Να πάτε στα δικαστήρια να τα βρείτε. Αρα, βάζουν σε αμφισβήτηση το δίκαιο της Ελλάδας.

Στην Αλβανία επεμβαίνουν, στη Βοσνία κανονίζουν ποιο κόμμα θα πάρει μέρος στις εκλογές και ποιο δε θα πάρει. Εμείς λέμε ότι υπάρχει η "νέα τάξη πραγμάτων" του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών δυνάμεων. Οταν αναφερόμαστε στον ιμπεριαλισμό, μας λένε ότι λέμε κλασικά πράγματα. Εμείς τη λέμε ιμπεριαλιστική πολιτική. Είναι πολιτική άδικη, σε βάρος των λαών. Δικαιώνει τον δράστη και μονίμως οι λαοί είναι τα θύματα. Αμα αφεθούν ελεύθεροι οι λαοί, χωρίς επεμβάσεις, μπορούμε να διεκδικούμε. Αν κάνουμε λάθη, θα τα διορθώσουμε. Αλλά δε θα έρθουν απ' έξω να μας πουν. Εμείς καλούμε το λαό σε αλληλεγγύη, να μην γίνει στρατιωτική επέμβαση και να υπάρχει βοήθεια φαρμακευτική, ανθρωπιστική, σ' αυτό το λαό που πραγματικά υφίσταται τεράστια προβλήματα, όχι αποκλειστικά με δική του ευθύνη.

ΕΕΔΥΕ
Στο πλευρό του αλβανικού λαού

Πλούσιο σε εμπειρίες και εντυπώσεις ήταν το τριήμερο των επαφών και συναντήσεων του ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλη στην Αλβανία. Στη διάρκεια των ημερών αυτών υπήρξαν ευκαιρίες για πολλές και χρήσιμες δραστηριότητες, οι οποίες, πέραν και των συγκεκριμένων στόχων τους, συνέβαλαν και συμβάλλουν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Στους Αγίους Σαράντα, ο Θ. Παφίλης παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας Τσεβάτ Γκότσι. Η συνέντευξη αυτή υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μια και σ' αυτή παρουσιάστηκε η δήλωση των 7 σημείων που λίγες ώρες πριν είχαν αποφασίσει οι εκπρόσωποι των 15 περιοχών του νότου. Τη στιγμή που οι συνθήκες χειροτέρευαν με όλο και περισσότερες απειλές και συγκεκριμένα σχέδια ξένων επεμβάσεων, η δήλωση, στη συγκεκριμένη στιγμή, πρόβαλε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο Αργυρόκαστρο η άφιξη του Θ. Παφίλη βρήκε την πόλη έτοιμη να υποδεχτεί την αποστολή του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Κρανιδιώτη. Το ίδιο αυτό το γεγονός περιόριζε σημαντικά τις δυνατότητες για επαφές και συναντήσεις, ωστόσο και εδώ η παρουσία της ΕΕΔΥΕ υπήρξε αισθητή. Ακόμα πιο σημαντικό: επιβεβαιώθηκε και εκεί η αντίθεση στην ξένη επέμβαση, που και οι ανακοινώσεις και οι συνομιλίες το επιβεβαίωναν.

Σημαντικό σημείο αυτών των ημερών θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την επίσκεψη στην Κορυτσά. Εκεί ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ έφτασε επικεφαλής της αποστολής που ήταν εφοδιασμένη με φάρμακα για το τοπικό νοσοκομείο. Η βοήθεια αυτή είχε συγκεντρωθεί χάρη στην πρωτοβουλία φορέων και επιτροπών, αλλά και μεμονωμένων ατόμων από τα Ιωάννινα. Οπωσδήποτε δεν μπορούμε να πούμε ότι η αποστολή αυτή κάλυψε τις τεράστιες ανάγκες του νοσοκομείου. Ωστόσο, ήταν ένα πρώτο βήμα, που ασφαλώς, θα ακολουθηθεί από άλλα.

Την Πέμπτη 20/3/97 ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τον αλβανικό λαό των Ιωαννίνων. Μιλώντας στους παρόντες εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Θ. Παφίλης, αφού τους ενημέρωσε σχετικά με τις εμπειρίες του στην Αλβανία, τόνισε την ιδιαίτερη ανάγκη συμπαράστασης προς τον αλβανικό λαό. Ιδιαίτερα τόνισε ότι η συμπαράσταση αυτή γίνεται πιο αναγκαία μια και η αλβανική κυβέρνηση δε δείχνει να ανταποκρίνεται στα κύρια αιτήματα των εξεγερμένων. Πολύ περισσότερο που η Αλβανία γίνεται στόχος επέμβασης εκείνων ακριβώς των δυνάμεων που δημιούργησαν τα προβλήματά της. Περιθώρια επομένως δεν υπάρχουν, δήλωσε ο Θ. Παφίλης, και τώρα είναι η ώρα όπου κανείς δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες. Η θα είναι στο πλευρό του αλβανικού λαού ή θα είναι στο πλευρό εκείνων που απεργάζονται σχέδια εναντίον του.

Ελληνικές "σκέψεις" για την ιταλική επέμβαση

Η "επιθετική" τακτική της Ιταλίας, με την οποία η Ρώμη επιχειρεί να δημιουργήσει προγεφύρωμα στο Δυρράχιο, απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, πάντως, δε σκοπεύει προς το παρόν τουλάχιστον να προβεί σε μια παρόμοια μονομερή ενέργεια στον αλβανικό νότο.

Η Αθήνα γνωρίζει τη θέση της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την οποία η δύση δεν πρέπει με πράξεις ή παραλείψεις της να διευκολύνει την παραμονή του Σ. Μπερίσα στην εξουσία. Για το λόγο αυτό δε σκοπεύει να προχωρήσει μόνη της στη "δελεαστική", για πολλούς στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κίνηση να αναλάβει τη φύλαξη του λιμανιού των Αγίων Σαράντα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αθήνας, η Ελλάδα θα αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο μόνο αφού η όλη επιχείρηση τεθεί υπό την αιγίδα κάποιου Διεθνούς Οργανισμού.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, αν και ενοχλήθηκε από την τακτική της Ρώμης, δεν έσπευσε να καταγγείλει την ενέργεια. Μόνο ο υπουργός Αμυνας διατύπωσε την απορία του αν είναι δυνατό να υπάρξει από την πλευρά της Ρώμης μια τέτοια μονομερής ενέργεια. Αντίθετα, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, μάλλον ανέλαβε να "δικαιολογήσει" την Ιταλία, λέγοντας πως "η Ιταλία δέχτηκε 10 χιλιάδες περίπου αναγκαστικούς πρόσφυγες από την Αλβανία τις τελευταίες μέρες. Φαίνεται, συνέχισε ο Ελληνας υπουργός, πως ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγάλος, όταν δε μεταξύ αυτών είναι και κοινωνικά στοιχεία τα οποία η Ιταλία δε θέλει να φιλοξενούνται στο έδαφός της, αντιλαμβάνεστε πως λογικό είναι να έχει λόγους να επιχειρήσει να τους επιστρέψει στην Αλβανία. Εμείς, κατέληξε ο Δ. Ρέππας, δεν είχαμε ανάλογα φαινόμενα".

Από τη συνάντηση του γγ της ΕΕΔΥΕ, Θανάση Παφίλη, με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Σωτηρίας του Λαού, Τ. Κότσι



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ