ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε αδιέξοδο οι μηλοπαραγωγοί Νάουσας

Απούλητο παραμένει το σύνολο σχεδόν της περσινής παραγωγής τους

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της Νάουσας, αφού το σύνολο σχεδόν της περσινής παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο στα ψυγεία των συνεταιρισμών. Η αδιάθετη ποσότητα ξεπερνά τις 20.000 τόνους και η οικονομική αιμορραγία του εισοδήματος των παραγωγών υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια. Το υπουργείο Γεωργίας, που κλήθηκε να παρέμβει για να δώσει λύση, προτείνει στους αγρότες να θάψουν την παραγωγή τους.

Με κοινό υπόμνημά τους προς το υπουργείο, τρεις Συνεταιρισμοί της περιοχής σημειώνουν πως το σοβαρό αυτό πρόβλημα οφείλεται τόσο στην υπερπαραγωγή, όσο και στην αδυναμία απορρόφησης του προϊόντος από την ελληνική και ξένη αγορά, λόγω του κόστους και των εισαγωγών. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας, ο ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροδοχωρίου ζητούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης από το υπουργείο, προκειμένου να προωθήσουν το προϊόν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που σήμερα είναι απαγορευτικό, εξαιτίας του υψηλού μεταφορικού κόστους. Προτείνουν είτε την επιδότηση των μεταφορικών, είτε την επιδότηση του προϊόντος από κονδύλια της ΕΕ. Επίσης ζητούν την απορρόφηση ορισμένων ποσοτήτων από Νοσοκομεία, στρατιωτικές μονάδες και άλλες υπηρεσίες του κράτους και απαιτούν από την πολιτεία να πάρει μια σειρά μέτρα ώστε το υπόλοιπο μέρος της παραγωγής να διατεθεί σε βιομηχανίες χυμοποίησης.

Το υπουργείο Γεωργίας, με την απάντησή του, κόβει κάθε ελπίδα από τους παραγωγούς, σημειώνοντας πως το προϊόν υπάγεται στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς, που σημαίνει ότι ενισχύεται η απόσυρσή του. Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά το πώς εννοούν οι κυβερνητικοί τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων. Ετσι, προτείνουν στους αγρότες αντί να πουλήσουν την παραγωγή τους στους βιομηχάνους με 15 δραχμές το κιλό, να το θάψουν με 35 δραχμές το κιλό. Ούτε κουβέντα όμως για μέτρα στήριξης στην κατεύθυνση εύρεσης νέων αγορών, που αποτελεί και το κύριο αίτημα των αγροτών, προκειμένου να μη βρεθούν και την επόμενη χρονιά αντιμέτωποι με τα ίδια αδιέξοδα. Και φυσικά δεν επέδειξε καμία διάθεση να στριμώξει τους βιομηχάνους, που ξεζουμίζουν τους αγρότες αγοράζοντας για ένα κομμάτι ψωμί το μόχθο τους.

Υπολειτουργία με τη "βούλα" της πολιτείας

Μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό και χώρους, στα ογκολογικά και αιματολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων

Οι σημαντικές ελλείψεις σε χώρους, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζουν τα ειδικά Ογκολογικά - Αιματολογικά Τμήματα των δυο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας ("Αγλαϊα Κυριακού" και "Αγία Σοφία") δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη νοσηλεία των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

Αυτό επισήμαναν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια "Φλόγα". Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου 3.000 παιδιά ηλικίας μέχρι 18 χρόνων πάσχουν από καρκίνο (δηλαδή περίπου ένα στα 600 παιδιά). Ο Γενικός Γραμματέας της "Φλόγας" Δ. Γεωργιόπουλος είπε: "Κάθε μέρα 30 - 40 παιδιά περνούν από το "Αγλαϊα Κυριακού" για να κάνουν χημειοθεραπεία, μέσα σε ένα δωμάτιο δέκα τετραγωνικών. Τα παιδιάστέκονται στους διαδρόμους του νοσοκομείου ή μεταφέρονται σε άλλους χώρους του νοσοκομείου! Η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει μόνο, κατέληξε, αν δημιουργηθεί σε κάθε νοσοκομείο της χώρας που έχει ογκολογική παιδιατρική μονάδα - είναι συνολικά έξι - υπηρεσία και τμήμα μιας μέρας νοσηλείας".

Οι κλινικές της Αθήνας, τονίστηκε σε άλλο σημείο, διαθέτουν μόνο 40 κρεβάτια για τα παιδιά με καρκίνο, τη στιγμή που χρειάζονται 60 κρεβάτια για τη νοσηλεία τους σαν εσωτερικοί ασθενείς.

Εκτός όμως από τους χώρους, αυτή τη στιγμή ούτε το έμψυχο δυναμικό είναι επαρκές. Σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, λείπουν 12 γιατροί, 40 νοσηλευτές, 6 ψυχολόγοι και 5 κοινωνικοί λειτουργοί σε πανελλαδική κλίμακα από τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων της χώρας.

Ο Γ. Μαϊστρος,πρώην πρόεδρος της "Φλόγας", τόνισε: "Δυστυχώς για τα ογκολογικά παιδιατρικά τμήματα στην Ελλάδα, δεν υπήρξε πολιτική βούληση από καμία κυβέρνηση. Δεν υπήρξε σχεδιασμός, ούτε και συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης, για μια ασθένεια που το 60% των παιδιών γίνονται εντελώς καλά... ".

Η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" είναι η μοναδική που υπάρχει στην Ελλάδα.

Σήμερα όμως υπολειτουργεί και κινδυνεύει να κλείσει αν δε γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών, αν πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη μονάδα, κοστίζει περίπου 15 εκ. δραχμές - που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία - ενώ αν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό, το κόστος αγγίζει τα 40 εκ. δραχμές. Σήμερα στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 50 επεμβάσεις.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η διευθύντρια του ογκολογικού - αιματολογικού τμήματος του "Αγλαϊα Κυριακού" Ελένη Κοσμίδη.

Να σταματήσουν οι διώξεις των αγροτών

Παράσταση διαμαρτυρίας στον εισαγγελέα Σερρών πραγματοποίησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Παράσταση διαμαρτυρίας στον Εισαγγελέα Σερρών πραγματοποίησε χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, με αφορμή τις δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγροτών του νομού για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Απρίλη του 1994 και του Δεκέμβρη του 1996. Στις δίκες που προηγήθηκαν 40 αγρότες καταδικάστηκαν σε 4μηνη φυλάκιση. Η δίκη των 97 αγροτών που είχε οριστεί για χτες αναβλήθηκε για τις 23 Οκτώβρη του 1997 λόγω κωλύματος των συνηγόρων υπεράσπισης. Μέχρι τέλος του χρόνου πάντως, αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο περισσότεροι από 450 αγρότες, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης προς τον εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, κ. Μιχαηλίδη, ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητα βαριές τις καταδικαστικές ποινές, ενώ μάλιστα σημείωσε πως αποδεικνύεται με βάση τη δικογραφία ότι πολλοί από τους κατηγορούμενους αγρότες δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 1994, που έγιναν με αίτημα αιχμής τις ποσοστώσεις για τα καπνά, γιατί δεν είναι καπνοπαραγωγοί. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι η Αστυνομία προέβη σε μηνύσεις εναντίον των αγροτών, όχι με βάση το αν όντως συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, αλλά με βάση τις καταστάσεις της ΥΕΒ όπου αναφέρονται όλοι οι αριθμοί κυκλοφορίας των αγροτικών μηχανημάτων της περιοχής. Τέλος, επισήμανε πως οι δικαστικές αρχές υποβάλουν σε ταλαιπωρία και έξοδα τους αγρότες, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος. Αυτό το γεγονός δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγική δραστηριότητα.

Διαμαρτυρία πτυχιούχων νοσηλευτών

Τη διαμαρτυρία του για το νομοσχέδιο που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσηλευτών του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ). Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το νομοσχέδιο που αποτελείται από 61 άρθρα, δεν περιέχει ούτε λέξη για τον πτυχιούχο νοσηλευτή.

Νέες εφαρμογές στη χειρουργική

Τρεις νέες χειρουργικές εφαρμογές της βιοϊατρικής τεχνολογίας παρουσιάστηκαν χτες στο νοσοκομείο του "Ερυθρού Σταυρού", που δείχνουν ότι και τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν αφ' ενός να ενσωματώνουν αλλά και να πρωτοπορούν στις νέες τεχνολογίες.

Η πρώτη εφαρμογή αφορά το κοχλιακό εμφύτευμα, που είναι μια ηλεκτρονική συσκευή σχεδιασμένη έτσι ώστε να επαναφέρει την ικανότητα της ακοής σε άτομα με έντονη βαρηκοϊα, που οφείλεται σε βλάβη του κοχλία. Οι ενήλικες υποψήφιοι για κοχλιακό εμφύτευμα είναι εκείνοι με επίκτητη βαρηκοϊα (μετά δηλαδή την ανάπτυξη της ομιλίας) οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν τον προφορικό λόγο με τα συμβατικά ακουστικά βαρηκοϊας.

Η δεύτερη εφαρμογή είναι η τοποθέτηση διεγέρτη του νωτιαίου μυελού για την αντιμετώπιση των περιφερειακών αγγειοπαθειών. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου που οφείλεται σε βλάβες περιφερικών νεύρων. Εφόσον έχουν εφαρμοστεί και εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες θεραπευτικής προσέγγισης της σύγχρονης αγγειοχειρουργικής, η ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού προβάλλει ως η μόνη εναλλακτική μέθοδος για την ανακούφιση του αρρώστου από τον πόνο και την αποφυγή του ακρωτηριασμού του σκέλους.

Η τρίτη εφαρμογή είναι η μέθοδος της δυναμικής ορθοτοπικής - όπως τη λένε οι επιστήμονες - και είναι μια αποτελεσματική θεραπεία του οξύτατου προβλήματος της παρά φύσιν έδρας και ακράτειας. Η μέθοδος συνίσταται στην κατασκευή ενός νέου σφιγκτηριακού μηχανισμού από παρακείμενο μυ, ο οποίος λειτουργεί με ένα βηματοδότη. Ο ασθενής αφοδεύει με τη χρήση ενός τηλεκοντρόλ.

Η νέα μέθοδος βοηθά στην κοινωνική επανένταξη των ασθενών.

Εφτά χρόνια "Στροφή" στην Τήνο

Τριήμερη παρέμβαση ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης πραγματοποίησαν από τις 14 - 17/3/97, οι άνθρωποι του Θεραπευτικού Προγράμματος "Στροφή", στην Τήνο. Η παρέμβαση αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα εφτά χρόνια λειτουργίας του Ξενώνα της κοινότητας που έχει δημιουργηθεί για τη φιλοξενία των εφήβων χρηστών που προέρχονται από την επαρχία ή στερούνται οικογενειακής στήριξης.

Τους ανθρώπους της κοινότητας προσκάλεσαν στο νησί, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του τεχνικού λυκείου Τήνου, σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς φορείς. Η προσέλευση των κατοίκων του νησιού τόσο στις ενημερωτικές εκδηλώσεις όσο και στην κινητή μονάδα ενημέρωσης της "Στροφής" - που βρισκόταν "σταθμευμένη" στο λιμάνι του νησιού - ήταν εντυπωσιακή. Περισσότερα από 570 άτομα πήραν μέρος στις εκδηλώσεις από τα οποία 295 ήταν μαθητές γυμνασίου και λυκείου καθώς και νέοι του νησιού. Κύριος στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν η ενημέρωση του κόσμου για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Επίσης συζητήθηκαν οι τρόποι πρόληψης και θεραπείας από τα ναρκωτικά.

20.000 τόνοι μήλα παραμένουν απούλητα στην περιοχή της Νάουσας
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org