ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Προετοιμάζουν την αγωνιστική απάντηση στην «αναπτυξιακή» κυβερνητική φιέστα

Την Τετάρτη 28/3, στις 6 μ.μ., στην πλ. Δημοκρατίας (Βαρδάρης)

Αγωνιστική απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης για την Κεντρική Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, οργανώνουν ταξικά συνδικάτα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της περιοχής.

Προγραμματίζουν συγκέντρωση, την Τετάρτη 28 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλ. Δημοκρατίας (Βαρδάρης), από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το χώρο πραγματοποίησης του περιφερειακού συνεδρίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ίδια μέρα, με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, προγραμματίζουν θεματικές δράσεις στις 26 και 27 Μάρτη.

Καθημερινά βρίσκεται σε εξέλιξη από τα σωματεία ένα πλούσιο πρόγραμμα πανεξόρμησης στους χώρους δουλειάς, μέσα από το οποίο μεταφέρεται το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή. Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα και της αντεπίθεσης, κόντρα στην «ανάπτυξη» που τσακίζει τη ζωή τους. Να βάλουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Χτες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις από την Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης στις ελεγκτικές εταιρείες κέντρου, KPMG, «Ernst & Young», «Grand Thorton» και στο ΙΕΚ Νεάπολης. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε εξόρμηση στο εμπορικό κέντρο «ONE SALONICA».

Το πρόγραμμα των εξορμήσεων καθημερινά εμπλουτίζεται, ενώ για σήμερα, Τετάρτη 21/3, προγραμματίζονται περιοδείες: Από το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης στο «Enter Soft». Από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης στο εμπορικό κέντρο «COSMOS». Από την Ενωση Λογιστών στο λογιστήριο «Μασούτη», στην ελεγκτική εταιρεία PWC και στη λογιστική εταιρεία «Link - Εκατός».

Στο μεταξύ, Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί σήμερα στις 7 μ.μ. το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, με θέμα την προετοιμασία για τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στο συλλαλητήριο.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη καλεί και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, που σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Ολοι έχουμε πείρα πώς πληρώσαμε τα προηγούμενα χρόνια την κρίση τους, τώρα μας καλούν να πληρώσουμε και την ανάπτυξή τους.

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στον "Καρυπίδη" (πρώην Αρβανιτίδη).

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι σε πολλά διαλογητήρια μαζί με απλήρωτους αγρότες από την περσινή παραγωγή και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στον Μπουτάρη, με εκ περιτροπής εργασία, με απλήρωτους αγρότες - αμπελοκαλλιεργητές.

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ εδώ και χρόνια, αντιμέτωποι με όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση για τις πτωχευμένες επιχειρήσεις, προτάσσοντας τους τραπεζίτες έναντι των εργατών.

Οι εργαζόμενοι στο "Βαρβαρέσο", με τον άθλιο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων.

Με τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομείο και ΙΚΑ. Με τις αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις στον ΟΑΕΔ, που αφορούν επιδόματα και δουλειά με δικαιώματα. Με όλους τους οικοδόμους χρόνια στην ανεργία.

(...) Τα συμφέροντά μας δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου και των κομμάτων τους. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική τους, στα καταστροφικά για τις ζωές μας σχέδιά τους.

Τώρα να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που είναι συνέχεια των προηγούμενων, δεν λέμε "περασμένα ξεχασμένα", διεκδικούμε ό,τι μας στέρησαν στη διάρκεια της κρίσης.

Στοχεύουμε τον πραγματικό υπεύθυνο, που είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, των κρίσεων, των πολέμων, της φτώχειας, της ανεργίας, της προσφυγιάς».

  • Η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ, ενόψει του περιφερειακού «αναπτυξιακού» συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο και της δράσης για τις ΣΣΕ, οργανώνει εκδήλωση σήμερα, Τετάρτη 21 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σερρών, με ομιλητή τον Κώστα Ηλιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ.
«Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν γίνεται!»

Συνεχίζεται η πανεξόρμηση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς

Από τη χτεσινή περιοδεία στον ΟΑΣΘ
Από τη χτεσινή περιοδεία στον ΟΑΣΘ
Συνεχίζεται η πανεξόρμηση των Οργανώσεων της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς, με σύνθημα «Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν γίνεται!» και αφορμή το «αναπτυξιακό» συνέδριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 28 Μάρτη.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, χτες το πρωί, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής περιόδευσε στο αμαξοστάσιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στον Φοίνικα. Με αφορμή και τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ, με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, άνοιξε η συζήτηση για το ποιος δρόμος ανάπτυξης ωφελεί τους εργαζόμενους και για ποιον δρόμο ανάπτυξης αξίζει να παλέψουν.

Οπως είπε ο Γ. Δελής, ο δρόμος που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για την εκκαθάριση εν λειτουργία του ΟΑΣΘ έχει ημερομηνία λήξης το Δεκέμβρη του 2019, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται η Οδηγία της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο και τις ευρωενωσιακές νόρμες, και ο ΟΑΣΘ θα πρέπει να λειτουργήσει με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή στη λογική του κέρδους και της ζημιάς. Οπως εξήγησε, αυτό σημαίνει καταρχήν αύξηση του μεταφορικού κόστους για τον εργαζόμενο λαό, με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εισιτηρίων και τσάκισμα των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του Οργανισμού.

Τόνισε ότι την ΕΕ δεν την ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν θα είναι ιδιώτης ή το Δημόσιο αυτός που θα λειτουργεί τον ΟΑΣΘ, την ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί και αυτός θα πρέπει να είναι με όρους μιας αυστηρά καπιταλιστικής επιχείρησης.

Αυτήν τη μετάβαση στο νέο καθεστώς, που η κυβέρνηση βάφτισε «κρατικοποίηση», τη βιώνουν ήδη εργαζόμενοι και επιβάτες. Με το πετσόκομμα των μισθών και το κουτσούρεμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με την τεράστια επιβάρυνση του επιβατικού κοινού με τις πολύωρες αναμονές, τα σαράβαλα οχήματα.

Κάλεσε τους εργαζόμενους μαζί με το λαό να παλέψουν για συγκοινωνίες ασφαλείς, φτηνές για τα λαϊκά στρώματα, με πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους, πρόταση που ικανοποιεί τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες.

Και ξεκαθάρισε πως λύση σε όφελος του λαού και των εργαζομένων μπορεί να δοθεί μόνο με τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που θα είναι ενταγμένος σε ένα σχέδιο κρατικό, επιστημονικό, πανεθνικό. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι κυβέρνηση, εξουσία και οικονομία που θα λειτουργούν με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την αξιοποίηση του εργατικού, τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, της τεχνογνωσίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Πρόγραμμα περιοδειών

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, για σήμερα και αύριο οι ΚΟ του ΚΚΕ προγραμματίζουν τις εξής περιοδείες:

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Περιοδεία στα εργοστάσια της «Panini Foods» και της «Agroma», με επικεφαλής τον Νίκο Μαργαρίτη, μέλος της ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7.50 π.μ., περιοδεία στη βιοτεχνία ιματισμού «Energiers» στην Ευκαρπία.

-- Στις 8 π.μ., εξόρμηση στη Λαϊκή Αγορά Συκεών και στα εμπορικά μαγαζιά της περιοχής.

-- Στις 9 π.μ., στα σούπερ μάρκετ της Χαριλάου.

-- Στις 11.30 π.μ., περιοδεία στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος».

-- Στις 2.30 μ.μ., εξόρμηση στον ΟΑΕΔ Νεάπολης.

-- Στις 6.15 μ.μ., εξόρμηση στο Νυχτερινό ΓΕΛ Αμπελοκήπων.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 7 π.μ., περιοδεία στο εργοτάξιο καθαριότητας του δήμου Νεάπολης - Συκεών.

-- Στις 9 π.μ., περιοδεία στο νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος», με επικεφαλής τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του ΓΠ της Κ. Μακεδονίας.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, στο ΙΚΑ και στην ΤΟΜΥ Ευόσμου.

-- Στις 5.30 μ.μ., εξόρμηση στο Νυχτερινό ΕΠΑΛ και ΔΙΕΚ Ευόσμου.

-- Στις 7 μ.μ., εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα της οδού Λαμπράκη στην Αν. Τούμπα.

-- Στις 8 μ.μ., εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στην Ευκαρπία.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
Η «ανάπτυξή» τους σημαίνει ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών

Τη θέση τους δίπλα στους εργάτες στην κινητοποίηση ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης παίρνουν και οι αγρότες. Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά καλεί τους αγρότες να απαντήσουν στην πολιτική που τους ξεκληρίζει με μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, προβάλλοντας το δικό τους πλαίσιο αιτημάτων.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρισκόμαστε σε απόγνωση και αδιέξοδο από τις χαμηλές τιμές σε όλα μας τα προϊόντα, από την αδυναμία να τα βγάλουμε πέρα. Νιώθουμε στο πετσί μας τις συνέπειες από τις αντιαγροτικές και αντιλαϊκές πολιτικές, που μας οδηγούν στον αφανισμό και μαραζώνουν τα χωριά μας. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις παίρνουν μαζικό χαρακτήρα και απειλούν τα σπίτια και τα χωράφια μας.

Στο συνέδριό τους δε βρίσκουν θέση τα προβλήματα και οι αγωνίες μας. Η δήθεν "δίκαιη ανάπτυξη", που διαφημίζουν, δεν αφορά τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους ούτε τους άλλους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, αλλά τους μεγαλοαγρότες, τους επιχειρηματίες και βιομήχανους. Αυτούς που θέλουν τα προϊόντα μας ως πάμφθηνη πρώτη ύλη, για να έχουν εξασφαλισμένα υψηλά κέρδη».

Καλεί δε σε αγώνα για: «Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα και άμεση πληρωμή με την παράδοση της παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εργαλεία και εφόδια. Κάλυψη του συνόλου των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Κατάργηση των τεκμηρίων φορολόγησης, αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί. Ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ, συν 3.000 για κάθε παιδί. Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Καμιά κατάσχεση στα σπίτια, στα χωράφια και τους λογαριασμούς μας κ.ά.».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οχι στη φοροληστεία, τη φτώχεια και την ανεργία

Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων καλεί και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Καταγγέλλει τη φιέστα που οργανώνει η κυβέρνηση με προσκεκλημένους τους ευνοούμενους αυτής της πολιτικής, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που παίρνουν «ζεστό» χρήμα μέσω φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων. Και σημειώνει: «Την ώρα που μας οδηγούν στον Καιάδα, θερίζοντας όλα μας τα κεκτημένα και το δικαίωμα σε μια ανθρώπινη ζωή για μας και τις οικογένειές μας, την ώρα που βγάζουν στο σφυρί όλο μας το βιος, έχουν το θράσος να μας λένε παραμύθια της Χαλιμάς. Η ανάπτυξη και το φαγοπότι είναι για τους λίγους, για εμάς υπάρχει φοροληστεία, ανεργία, φτώχεια.

Το έχουμε εμπεδώσει, ότι στην ατζέντα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των κομμάτων που ψηφίζουν μνημόνια, δεν υπάρχουν μέτρα υπέρ μας».

Ο ΣΜΑΕΘ καλεί τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους να μην μείνουν απαθείς, να παλέψουν με αιτήματα: Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, τα εργαλεία και τα μέσα εργασίας από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο». Κατάργηση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για χρέη στον ΟΑΕΕ. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους. Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που να καλύπτει τις απαραίτητες λειτουργίες κάθε μικροεπιχείρησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ