ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Κόβουν και ράβουν με «πατρόν» τη διαχείριση

Η αντιπαράθεσή τους συγκαλύπτει ότι η διέξοδος για το λαό σε Ελλάδα και Κύπρο βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τη σωτηρία του κεφαλαίου και των τραπεζών

Με τεχνικούς όρους προσπάθησε να εξηγήσει τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ενημερώνοντας χτες τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Στην πραγματικότητα, η συζήτηση περιορίστηκε σκόπιμα σε ζητήματα διαχείρισης, με τα αστικά κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ να σκιαμαχούν για το ποιο μείγμα μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τη σωτηρία του κεφαλαίου στην Κύπρο και να διασφαλίσει τη θέση της στην Ευρωζώνη.

Ο Γ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ προέβλεπε ευελιξία για το πώς θα βρει τα χρήματα η Κύπρος, προσθέτοντας ότι εάν δανειστεί πάνω από 10 δισ., το δημόσιο χρέος της δε θα είναι βιώσιμο. Οπως ανέφερε, πριν την απόφαση ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έκανε διαβούλευση με την τρόικα και δέχθηκε τη συμβιβαστική πρόταση, την οποία στο διάγγελμά του χαρακτήρισε την καλύτερη δυνατή. Με βάση αυτά, είπε, ο ίδιος δεν μπορούσε να ασκήσει βέτο στην απόφαση.

Για το ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, είπε σε συνεντεύξεις του ότι η απόφαση ελήφθη στις δύο τα ξημερώματα του Σαββάτου μεταξύ του Ν. Αναστασιάδη και των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της τρόικας (Ντάισελμπλουμ - Γιούρογκρουπ, Μ. Ντράγκι - ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ - ΔΝΤ) και στη συνέχεια την παρουσίασαν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Την ψήφισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Φυσικό ήταν η Ελλάδα να στηρίξει», υποστήριξε ο εκπρόσωπος.

Ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων οι κυπριακές τράπεζες έχασαν τέσσερα δισ. ευρώ και άρα δεν ήταν ο καθοριστικός λόγος για το ξέσπασμα της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Οπως ανακοίνωσε, όσο θα είναι κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο, δεν πρόκειται να ανοίξουν και τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα. Αυτό όμως, είπε, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό και γι' αυτό ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει «σχέδιο B», για το οποίο δεν μπορεί να αναφερθεί δημόσια.

Να ποια είναι η ΕΕ!

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο αποτελεί συνέχιση και κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στον κυπριακό λαό και την εργατική τάξη της Κύπρου και υπενθύμισε τους μνημονιακούς νόμους που η κυπριακή Βουλή ψήφισε πριν από το μνημόνιο, με τους οποίους φαλκιδεύονταν λαϊκά δικαιώματα και αυξανόταν η φορολογία σε βάρος του λαού.

Δεν έχουμε, είπε, αυταπάτες για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και ούτε περιμέναμε διαφορετική αντιμετώπιση από τη στιγμή που έχει δρομολογήσει μια βάρβαρη και ολομέτωπη επίθεση στα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, οπότε προφανώς δε θα αντιμετώπιζε διαφορετικά το ζήτημα της Κύπρου. Ούτε, συνέχισε, μας ενδιαφέρει η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, που βασίζεται στο κολαστήριο που πρέπει να περάσουν η εργατική τάξη και ο λαός της.

Την απόφαση, τόνισε, του Γιούρογκρουπ πρέπει να τη δούμε και μέσα στα πλαίσια της διαπάλης ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου και του πλούτου που διαθέτει. Η ΕΕ, συνέχισε, δεν αλλάζει, είναι μια λυκοσυμμαχία επικίνδυνη για τους λαούς και όσοι είχαν αυταπάτες ότι η ένταξη της Κύπρου σε αυτήν θα αποτελούσε λύση σωτηρίας αποδεικνύεται σήμερα το τι λάθος έκαναν.

Καταλήγοντας, ζήτησε από τον υπουργό να ενημερώσει την Επιτροπή εάν υπήρχαν και ποια ήταν τα εναλλακτικά σχέδια, εάν είναι σίγουρος ότι οι κυπριακές τράπεζες θα απορροφηθούν από ελληνικές και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από τη μαζική φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο. Απαντώντας ο υπουργός είπε ότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις που συζητήθηκαν αφορούσαν μόνο στις καταθέσεις, αφού το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας δεν μπορεί να καλύψει τα απαραίτητα ποσά. Σχετικά με το εάν τα κυπριακά υποκαταστήματα θα απορροφηθούν από Ελληνες ή από Ρώσους είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θέλουν οι Κύπριοι.

Αποπροσανατολιστικοί διθύραμβοι

Κατά τη συζήτηση ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν. Μαριάς, είπε ότι το κόμμα του ζητάει να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και επειδή δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό, κατά τον κανονισμό, βουλευτών (50) ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την πρόταση. Για το θέμα δεν υπήρξε απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Π. Λαφαζάνης, που τοποθετήθηκε, είπε μόνο ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και πρέπει να φύγει γρήγορα.

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στον εκβιασμό του κυπριακού λαού να αποδεχτεί ως μονόδρομο τη μια ή την άλλη διαχείριση της κρίσης, καλώντας ταυτόχρονα την κυπριακή κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαμόρφωση του «σχεδίου Β». «Το θέμα είναι τώρα πώς θα βρεθεί λύση για την Κύπρο και η λύση αυτή θα πρέπει να βρεθεί εντός της Ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά χτες το πρωί (στον ΑΝΤ1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής θέσης.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε και χτες τους διθυράμβους για την απόφαση της κυπριακής Βουλής, αδράχνοντας την ευκαιρία να καλλιεργήσει αυταπάτες αλλά και εφησυχασμό στους λαούς και των δύο χωρών. Σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «περήφανο "όχι" του κυπριακού Κοινοβουλίου», που δείχνει τάχα «τον πραγματικό δρόμο της διαπραγμάτευσης καθώς και το ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι», διαγράφοντας έτσι μονοκονδυλιά το μονόδρομο της βαθιά αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ που επιφυλάσσει διαρκώς νέα δεινά για τους λαούς.

Δεν παρέλειψε να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στην Κύπρο και για τη συντήρηση του καυγά με την κυβέρνηση, αναφέροντας πως αυτή μένει έκθετη καθώς δεν αξιοποίησε διαπραγματευτικές δυνατότητες που τάχα υπάρχουν στο πλαίσιο της ΕΕ. Φέρνοντας στα μέτρα τους την πραγματικότητα, που θέλει άγρια μέτρα να προωθούνται και σε βάρος του κυπριακού λαού, ο Π. Σκουρλέτης ισχυρίστηκε σε συνέντευξη ότι «το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι μπορείς να λες "όχι" και να μην σταματάει η χρηματοδότηση ή να κινδυνεύει η συμμετοχή στο ευρώ (...) Βλέπω ότι δεν χρεοκόπησε η Κύπρος. Ισα ίσα. Πάει για μία λύση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη»!


«ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Με 25 νομοσχέδια άνοιξε ο χορός το 2012

Τα μέτρα που προωθούνται είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και παίρνονται σε όλα τα κράτη - μέλη της

Τα μέτρα για τη σωτηρία των τραπεζών είναι η κορυφή του παγόβουνου στο πακέτο που ετοιμάζονται να φορτώσουν στις πλάτες του κυπριακού λαού

Phasma

Τα μέτρα για τη σωτηρία των τραπεζών είναι η κορυφή του παγόβουνου στο πακέτο που ετοιμάζονται να φορτώσουν στις πλάτες του κυπριακού λαού
Τα μέτρα που ενέκρινε η Κυπριακή Βουλή το 2012, προκειμένου να εγκριθεί η δανειακή σύμβαση, παρά το ότι παρουσιάστηκαν σαν «ιδιαίτερα επιεική» σε σχέση με το ελληνικό μνημόνιο, αποδείχτηκε ότι ήταν μόνο η αρχή για την επίθεση στα λαϊκά στρώματα. Σε αυτά προβλέπονταν μεταξύ άλλων κλιμακωτές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις, σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, αύξηση της φορολογίας ακίνητης περιουσίας, φορολόγηση των αποδόσεων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και του Κρατικού Λαχείου και αύξηση του ΦΠΑ.

Η Κυπριακή Βουλή τότε ψήφισε τα μέτρα με 51 ψήφους υπέρ και δύο κατά, στο όνομα της «διάσωσης της οικονομίας». Σήμερα, αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο πακέτο ήταν μέρος μιας αλυσίδας μέτρων για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, παρόμοια με αυτά που παίρνονται σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ, στο όνομα του να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία της σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Κύπρο ήδη δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, όπως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, η CYTA, τα λιμάνια και άλλοι.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που προωθούνται στην περιοχή, ο Ν. Αναστασιάδης ανακοίνωσε αμέσως μετά την εκλογή του και την κατάθεση αίτησης για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟικό Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για προσπάθεια ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, με το πρόσχημα της ενίσχυσης της εξωτερικής πολιτικής της και βελτίωσης της διαπραγματευτικής ικανότητας για το Κυπριακό, υπονομεύοντας στην πραγματικότητα τις προσπάθειες επίλυσής του.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο απέδειξαν, για ακόμα μία φορά, ότι η διαχείριση της κρίσης στο πλαίσιο του καπιταλισμού, το μόνο που κάνουν είναι να σφίγγουν συνεχώς τη θηλιά στο λαιμό των λαών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ