ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 21 Μάρτη 2011
Σελ. /28
Να σημάνει παντού ξεσηκωμός!

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ και φορέων του λαϊκού κινήματος στο ιμπεριαλιστικό χτύπημα σε βάρος του λαού της Λιβύης. Καθήκον της εργατικής τάξης είναι να μπει μπροστά σε κάθε εργοστάσιο και εργατογειτονιά, να οργανώσει την πάλη του λαού ενάντια στα βρώμικα σχέδια των μακελάρηδων και στη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτά. Οι κίνδυνοι για τους λαούς της περιοχής πολλαπλασιάζονται και νέες εστίες πολέμου ετοιμάζονται από τους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι αναζητούν και μ' αυτόν τον τρόπο διέξοδο για τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους, στο φόντο οξύτατων ανταγωνισμών για τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς τους. Η λαϊκή επαγρύπνηση και εγρήγορση, μαζί με την ένταση της πάλης στο εθνικό πεδίο, ενάντια στην πολιτική που γεννά εκμετάλλευση και πολέμους, είναι η μόνη που μπορεί να βάλει φρένο στα χειρότερα που έρχονται για το λαό, στην προοπτική της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων και του άλλου δρόμου ανάπτυξης.

ΟΓΕ
Να μην εμπλακεί η χώρα

«Με στόχο τα πετρέλαια της Λιβύης, με άλλοθι τον "ανθρωπισμό" και με εργαλείο τον ΟΗΕ, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ανάβουν το φιτίλι του πολέμου», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΟΓΕ, και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ, αποφάσισε με όλα τα μέσα τη συμμετοχή της σ' αυτό τον πόλεμο. Καλούμε την κυβέρνηση να μην εμπλέξει τη χώρα μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη. Να μη χρησιμοποιηθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις της Σούδας και του Ακτίου σ' αυτά τα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Καλούμε τις γυναίκες και το λαό μας να μην παραπλανηθούν και να αντιδράσουν αγωνιστικά».

ΠΑΜΕ
Να απαντήσουμε στους αρχιτρομοκράτες των λαών

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

Σε ανακοίνωσή της, για την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει στην εργατική τάξη της χώρας μας, την επέμβαση των ιμπεριαλιστών με μπροστάρη την ΕΕ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, ενάντια στο λαό της Λιβύης.

Οι ανθρωπιστικές κορόνες, που ξεστομίζουν για την παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης, δεν μπορούν να κρύψουν τις φανερές ματιές τους για τα πετρέλαια και τις νέες εστίες κερδοφορίας που δημιουργούνται.

Πρέπει να καταδικαστεί τώρα η κυβέρνηση, που εμπλέκει τη χώρα μας και συμπράττει στους πολεμικούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, εκχωρώντας τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα εδάφη μας. Το σύνθημα πρέπει να είναι ένα: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών. Καμιά εμπλοκή της χώρας με στρατιωτικά μέσα και Ελληνες φαντάρους. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, να μη δοθεί κανένας ελληνικός χώρος, είτε αφορά τη στεριά, τη θάλασσα ή τον αέρα, στο νέο μακελειό.

H εργατική τάξη και ολόκληρος ο ελληνικός λαός να δώσουν τη δική τους απάντηση στους φονιάδες και τους αρχιτρομοκράτες των λαών. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στο λαό της Λιβύης. Οι εργάτες έχουν υποχρέωση να δυναμώσουν την ταξική πάλη, να αναπτύξουν δράση κατά των ιμπεριαλιστών, να ορθώσουν μέτωπο κατά του κεφαλαίου που καταπατά τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και στηρίζει τα συμφέροντά του με τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Συλλαλητήριο σήμερα στην Αθήνα

Στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί κάθε φοιτητή και σπουδαστή να σταθεί αλληλέγγυος στο λαό της Λιβύης και να συμμετάσχει σήμερα, Δευτέρα, στο συλλαλητήριο που διοργανώνει, στην Ομόνοια στις 12 το μεσημέρι. Η ανακοίνωση του ΜΑΣ έχει ως εξής:

«Ξεσηκωμός ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταδικάζει και καταγγέλλει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, Αγγλίας, Γαλλίας και της ΕΕ στη Λιβύη.

Απαιτούμε καμία εμπλοκή της Ελλάδας. Να γυρίσουν αμέσως εντός συνόρων οι ελληνικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Να κλείσει άμεσα η βάση της Σούδας και όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Να μη χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά εδάφη, ο θαλάσσιος και ο εναέριος χώρος για να περάσουν ΝΑΤΟικά στρατεύματα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ ήδη έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στο μακέλεμα του λιβυκού λαού. Τα περί "ανθρωπισμού" που επικαλούνται, καλύτερα να τα αφήσουν.

Γνωρίσαμε τον "ανθρωπισμό" τους:

  • Οταν υπέγραφαν τους βομβαρδισμούς σε Γιουγκοσλαβία.
  • Οταν έκαναν τη χώρα ορμητήριο για τα γεράκια του πολέμου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
  • Οταν τα πανεπιστήμιά τους δούλευαν και δουλεύουν για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
  • Το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών είναι μόνο για τα πετρέλαια της Λιβύης και για τίποτα άλλο. Μόνο ο λαός της Λιβύης είναι αρμόδιος να λύσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Καλούμε κάθε φοιτητή και σπουδαστή να σταθεί αλληλέγγυος στο λαό της Λιβύης. Αυτοί που επιτίθενται στη Λιβύη είναι οι ίδιοι που τσακίζουν με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση εμάς και τις οικογένειές μας, που φέρνουν το μνημόνιο διαρκείας, που φέρνουν το νόμο - πλαίσιο, που καταργούν δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις, που στήνουν επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο και για τον ελληνικό λαό».

Οι μαθητές ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Κινητοποίηση του ΣΑΣΑ στις 12.30 το μεσημέρι στην Ομόνοια και ψήφισμά του για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη

Από παλιότερη μαθητική κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο
Από παλιότερη μαθητική κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο
Σε κινητοποίηση σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στην Ομόνοια ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας που συνεδρίασε το Σάββατο.

«Οι δυνάμεις που εξαπολύουν πόλεμο στις οικογένειές μας, στα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή είναι οι ίδιοι που τώρα βομβαρδίζουν το λαό της Λιβύης, με στόχο τον έλεγχο των πετρελαίων και του φυσικού αερίου της περιοχής», σημειώνουν οι μαθητές στο ψήφισμά τους, με το οποίο καλούν τη μαθητική κοινότητα να πάρει αποφάσεις καταδίκης.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

«Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καταγγέλλει σε όλους τους μαθητές, σε όλο τον ελληνικό λαό την προσπάθεια να μακελευτεί ο λαός της Λιβύης με τη στρατιωτική επέμβαση που πραγματοποιούν Γαλλία - Βρετανία, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο διεθνής ιμπεριαλισμός, με την Ευρωπαϊκή Ενωση στην πρώτη γραμμή, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε την επέμβαση στη Λιβύη όχι για "ανθρωπιστικούς" λόγους όπως αναφέρονται. Στήριζαν και στηρίζουν αυταρχικές - αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Μέχρι χτες τον Καντάφι, τώρα την αντιπολίτευση για τα δικά τους ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Είναι υποκριτές!

Οι δυνάμεις που εξαπολύουν πόλεμο στις οικογένειές μας, στα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή είναι οι ίδιοι που τώρα βομβαρδίζουν το λαό της Λιβύης με στόχο τον έλεγχο των πετρελαίων και του φυσικού αερίου της περιοχής.

Αυτή είναι η ΕΕ της "δημοκρατίας και της ελευθερίας" που με τόσο πάθος προπαγανδίζουν και μέσα στα σχολεία μας. Είναι γνωστοί για το πόσο νοιάζονται για τους λαούς και τους εργαζόμενους διεθνώς.

Εχουμε χρέος να σταθούμε αλληλέγγυοι στο λαό, τη νεολαία της Λιβύης!

Ο λαός της Λιβύης δεν έχει ανάγκη τα ιμπεριαλιστικά γεράκια για να λύσει τα μεγάλα προβλήματά του.

Καλούμε τη μαθητική κοινότητα, τα 5μελή και 15μελή να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Καλούμε σε άμεση απάντηση, σε άμεση καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επίθεσης!

ΟΛΟΙ στην κινητοποίηση του ΣΑΣΑ, Δευτέρα, στις 12.30 στην Ομόνοια.

Απαιτούμε τώρα:

  • Καμία εμπλοκή - συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ.
  • Να κλείσουν αμέσως οι αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις στη Σούδα και στο Ακτιο.
  • Να αποχωρήσουν τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα και πλοία από τη Λιβύη. Κάτω ο ιμπεριαλισμός».
ΕΕΔΥΕ
Επεσαν οι μάσκες των μακελάρηδων

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης σημειώνεται σε ανακοίνωση για την ιμπεριαλιστική επέμβαση

Σε ανακοίνωσή της για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Λιβύη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σημειώνει:

«Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της ΕΕΔΥΕ τόσο για την προετοιμαζόμενη το τελευταίο διάστημα επίθεση ενάντια στη Λιβύη, όσο και την ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Οι μάσκες έπεσαν. Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεκίνησε.

Η συμμετοχή της Ελλάδας αυτή τη φορά είναι πρωτοφανής σε παραχωρήσεις. Βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ραντάρ, πολεμικά πλοία και ό,τι άλλο ζητηθεί, προσφέρεται χωρίς δισταγμό και με πλήρη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Για 1η φορά συμμετέχουν και μαχητικά αεροσκάφη σε πολεμική επιχείρηση εκτός των συνόρων μας.

Η ευθύνη της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν είναι μεγάλη. Οι εξελίξεις απρόβλεπτες. Τα περί "ανθρωπιστικής βοήθειας", μύθος και υποκρισία με στόχο να καλύψουν τη στρατιωτική συμμετοχή της χώρας μας. Δεν πείθουν κανέναν τα περί "συμβατικών υποχρεώσεων" προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ΕΕ, ούτε ότι δήθεν δεν συμμετέχουμε στον πόλεμο αλλά στηρίζουμε τις συμμαχικές δυνάμεις, συμμετέχοντας στην επιτήρηση, αναχαίτιση και τον έλεγχο του εναέριου χώρου.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης και ολόκληρο τον λαό μας σε επαγρύπνηση, συντονισμό και συμμετοχή σε κάθε αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση για να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας και να απαιτήσουμε:

  • Να σταματήσει κάθε είδους συμμετοχή στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Να κλείσει έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, η βάση της Σούδας και όλες οι άλλες ξένες βάσεις, όπου υπάρχουν.
  • Να αποδεσμευτεί η χώρα μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.
  • Να μην γίνει εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή και φυσικά καμιά συμμετοχή της Ελλάδας σε κανέναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων, στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο και σε άλλες "ειρηνευτικές αποστολές" των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ κατά των λαών».
ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ
«Οχι» στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση

Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, κλείσιμο της Σούδας, απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων από τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, ζητά με ομόφωνο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι υπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σέρνει τη χώρα σε νέους τυχοδιωκτισμούς σε βάρος του λαού της Λιβύης. Υπογραμμίζει ότι η επέμβαση «σκοπό έχει την εξασφάλιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και επιδιώκει το πνίξιμο της λαϊκής εξέγερσης για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της περιοχής από τους ιμπεριαλιστές». Προηγήθηκε ανάλογο ψήφισμα από την Αγωνιστική Παράταξη Ελλήνων Λογοτεχνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ