ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Συνθήκες εξόντωσης...

Οι πυροσβέστες καλούνται να αντιμετωπίσουν σωρεία περιστατικών είτε αφορά αστικές είτε δασικές περιοχές και σχεδόν μία δεκαετία καλούνται να υπερβάλουν εαυτόν. Στο φιλότιμό τους έχει στηριχθεί η πολιτική και φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής, χρόνια τώρα. Ομως, ακόμα και αν αυτό δεν εξαντλείται, όπως η υποκρισία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάνω σε αυτό το θέμα, οι ίδιοι οι πυροσβέστες φοβούνται πως με αυτούς τους ρυθμούς θα εξαντληθούν οι ίδιοι από τις φυσικές τους δυνάμεις, με ολέθρια αποτελέσματα.

Με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, που αγγίζουν τις 4.000 θέσεις, αλλά και τον παλιό και επικίνδυνο για τους πυροσβέστες υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα προβλήματα για τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο από την αλλαγή του ωραρίου σε 8ωρο - 6ήμερο. Ετσι, οι καταγγελίες προς την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) από πυροσβέστες για υπερεργασία έχουν πολλαπλασιαστεί, ειδικά μετά την 1η Φλεβάρη όπου τέθηκε σε εφαρμογή το νέο ωράριο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι πως σε δεκάδες κλιμάκια αναγκάζονται να πηγαίνουν δύο μόνο πυροσβέστες σε συμβάντα, εξαιτίας των πολλών οργανικών κενών. Μάλιστα, έγινε γνωστό πως ένας οδηγός πυροσβεστικού οχήματος, λόγω έλλειψης προσωπικού από την 4η βάρδια (σ.σ. το τέταρτο 8ωρο) αναγκάστηκε να δουλέψει συνεχόμενα 32 ώρες. Και αν αυτό φαντάζει εξωφρενικό, αρκετές ακόμα καταγγελίες, ήρθαν πριν από λίγες μέρες στο φως της δημοσιότητας για να αποδείξουν περίτρανα την κατάσταση που επικρατεί στο Σώμα, ενόψει μάλιστα μίας επικίνδυνης - σύμφωνα με επιστήμονες - αντιπυρικής περιόδου. Πυροσβέστες που είχαν μεταβεί από Υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς ενίσχυση των υπηρεσιών του Νομού Εβρου, για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, εξαναγκάστηκαν σε υπερεργασία μέχρι και 48 ώρες και δίχως ουσιαστική ανάπαυση και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.


Icon

Αντί όμως η ηγεσία της Πυροσβεστικής να προχωρήσει σε επίλυση των προβλημάτων, συνεχίζουν να αδιαφορούν για τα προβλήματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, προχώρησαν στην περαιτέρω περικοπή του προϋπολογισμού του Σώματος κατά 30 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον περσινό (που ήταν «κομμένος» κατά 69,2 εκατομμύρια ευρώ από τις προτάσεις της Υπηρεσίας) αλλά και την αλλαγή του ωραρίου που αναγκάζει τους πυροσβέστες να δουλέψουν - σε σοβαρό συμβάν - από 24 έως και 48 ώρες συνεχόμενα.

Παράλληλα, συνεχίζουν να θεωρούν ότι η εναέρια πυρόσβεση μπορεί να καλύψει τα όποια κενά στο Σώμα τη στιγμή που, όπως αναφέρει το μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και επικεφαλής της ΕΑΚΠ, Μ. Μιχαήλ, με 27.500 ευρώ που κοστίζει μια ώρα πτήσης ενός ελικοπτέρου, θα πληρώνονταν 200 πυροσβέστες για 388.000 εργατοώρες. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι πως ότι το 50,4% των οχημάτων είναι καταπονημένα και χρησιμοποιούνται πάνω από 15 χρόνια, ενώ από το στόλο των 1.656 οχημάτων που έχει στη διάθεσή του το Σώμα, σε διάστημα 1,5 χρόνου τρία από αυτά έπεσαν σε γκρεμούς λόγω χαλασμένου συστήματος πέδησης...


Icon


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ