ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Η κρίση επιβεβαιώνει την ανάγκη της πάλης για το σοσιαλισμό

Η κοινή ανακοίνωση των Οργανώσεων που συμμετείχαν

Οι αντιπρόσωποι των Οργανώσεων που συμμετείχαν, σε μια αναμνηστική φωτογραφία
Οι αντιπρόσωποι των Οργανώσεων που συμμετείχαν, σε μια αναμνηστική φωτογραφία
Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες που συμμετείχαν στην 8η Συνάντηση των Ευρωπαϊκών ΚΝ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (16 και 17 Μάρτη 2010) με σύνθημα«Ο αγώνας των νέων κομμουνιστών ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον αντικομμουνισμό, για το Σοσιαλισμό», δηλώνουν από κοινού τα εξής:

«

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία Συνάντηση Κομμουνιστικών Νεολαιών οξύνθηκε η καπιταλιστική κρίση στις χώρες της Ευρώπης, εντάθηκε ακόμη περισσότερο η επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Η εργαζόμενη νεολαία είναι το πρώτο θύμα της ανεργίας, της γενίκευσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ανατροπής των εργασιακών κατακτήσεων, της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων οργανισμών, των αλλαγών στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Παιδείας και της σύνδεσης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων για απόφοιτους - εργάτες ευέλικτους, συμβιβασμένους, χωρίς δικαιώματα.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η εκδήλωση και όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης αξιοποιείται για την υλοποίηση αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, που εδώ και χρόνια έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ και οι φιλελεύθερες και οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και περιέχονται στη Στρατηγική της Λισαβόνας. Επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που καμία σχέση δεν έχει με τη συνεργασία των λαών της Ευρώπης. Η έναρξη εφαρμογής της Ευρωσυνθήκης και τα διάφορα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης καθιστούν το οικοδόμημα της ΕΕ ακόμη πιο αντιλαϊκό, για να υπηρετήσει τις ανάγκες των μονοπωλίων σε βάρος των λαών στις σημερινές συνθήκες εκδήλωσης της κρίσης και όξυνσης του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Την ίδια στιγμή, παρακολουθούμε με ανησυχία την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των ΗΠΑ, της ΕΕ και ανερχόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, όπως, π.χ., η Ρωσία. Απόδειξη αυτού αποτελεί η διαδικασία ενσωμάτωσης της ΕΕ στη στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και η ενσωμάτωση των πτυχών της στρατιωτικοποίησης, της πολιτικής επέμβασης και των παρεμβάσεων στην "Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας". Στο επίκεντρο μπαίνουν οι διαμάχες για τον έλεγχο των αγορών, των δρόμων του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Παρουσιάζεται το ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων, αναζωπύρωσης παλιών εστιών πολέμου, νέων ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων σε βάρος των λαών.

Απορρίπτουμε τις αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες του "ανήθικου καπιταλισμού", που ενοχοποιούν για την κρίση τη διαφθορά, την απληστία κάποιων στελεχών τραπεζών και άλλων μονοπωλιακών ομίλων και αθωώνουν τον ίδιο τον καπιταλισμό. Σπέρνουν αυταπάτες για τον "εξανθρωπισμό του καπιταλισμού". Εγκλωβίζουν τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας σε μια προσπάθεια δήθεν καλύτερης διαχείρισης του συστήματος. Η καπιταλιστική κρίση, όμως, είναι κρίση υπερπαραγωγής, οφείλεται στις ίδιες τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, στο κυνήγι του κέρδους, είναι αναπόφευκτη στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Καμιά μορφή διαχείρισης και ανάμειξης του κράτους δεν μπορεί να τον απαλλάξει από αυτές. Η εκδήλωσή της επιβεβαιώνει την επικαιρότητα των αναλύσεων του Μαρξ για την καπιταλιστική οικονομία, και του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό. Δείχνει τα ιστορικά του όρια και την ανάγκη της επαναστατικής ανατροπής του. Επιβεβαιώνει την ανάγκη της πάλης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, το σοσιαλιστικό.

Χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας στις χώρες της Ευρώπης για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι για την κρίση πρέπει να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, το κεφάλαιο και όχι οι λαοί. Καταγγέλλουμε τους πολιτικούς εκπροσώπους των μονοπωλίων και όσες δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους σε θυσίες, σε "εθνική ομοψυχία" και "συνεργασία με τους καπιταλιστές" για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Είναι κάλεσμα υποταγής και νέων θυσιών για την κερδοφορία του κεφαλαίου και τη διαιώνιση της κυριαρχίας του.

Στις σημερινές συνθήκες ανοίγονται νέες δυνατότητες δράσης για τους κομμουνιστές. Η κρίση βοηθάει να βγουν συμπεράσματα. Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες αναλαμβάνουν σοβαρή ευθύνη να οργανώσουν την πάλη της νεολαίας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της, για πλήρη και σταθερή εργασία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια και Ασφάλιση. Να συμβάλουν στην αντεπίθεση, όχι μόνο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, αλλά για να κερδίσουμε νέα. Αλλωστε από τις νέες γενιές έχουν αφαιρέσει σχεδόν όλα τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Οχι μόνο για την απόσπαση κάποιων δικαιωμάτων, αλλά για το ξήλωμα ολόκληρου του καπιταλιστικού οικοδομήματος, για μια σφοδρή επίθεση στην εξουσία του κεφαλαίου, για μια πολιτική εναλλακτική λύση - το σοσιαλισμό.

Αλλωστε σήμερα ο παραγόμενος πλούτος, η παραγωγικότητα της εργασίας, η ανάπτυξη της επιστήμης και τεχνολογίας μπορούν να καλύψουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες, να μειώσουν το χρόνο εργασίας, να εξαλείψουν την ανεργία, να ανεβάσουν το πολιτιστικό - μορφωτικό επίπεδο των εργαζομένων. Αυτό που χρειάζεται είναι τα μέσα παραγωγής, η επιστήμη να πάψουν να είναι ατομική ιδιοκτησία, μέσο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Να μετατραπούν σε κοινωνική ιδιοκτησία και να αναπτύσσονται προς όφελος των εργαζομένων. Σε μια κοινωνία που δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που η ανάπτυξη θα βασίζεται στην ισότητα των κυρίαρχων κρατών και που οι λαοί θα είναι οι κύριοι για το μέλλον τους χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αυτή η κοινωνία είναι ο σοσιαλισμός. Και η νέα γενιά έχει κάθε συμφέρον να παλέψει στο πλευρό της εργατικής τάξης γι' αυτήν τη νέα κοινωνία της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η αλήθεια, με την πρωτοπόρα δράση των ΚΝ, θα εμπνεύσει τη συνείδηση και τη δράση περισσότερων νέων. Δεσμευόμαστε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να πέσουν στο κενό ο αντικομμουνισμός, η συκοφάντηση του σοσιαλισμού, τα ψέματα για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα, με τα οποία οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί και ιδεολογικοί τους εκπρόσωποι προσπαθούν να γεμίσουν τις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων. Για να υπερασπιστούμε την προσφορά και την ανωτερότητα του σοσιαλισμού. Για να διακηρύξουμε πως ο σοσιαλισμός είναι η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το μέλλον μας ανήκει».

Πρωτοβουλίες κοινής δράσης

Οι Οργανώσεις που συμμετείχαν αποφάσισαν να εκδώσουν τα ντοκουμέντα της 8ης Συνάντησης Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών, καθώς και να εντείνουν την κοινή τους δράση ενάντια στα μέτρα των κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών που φορτώνουν το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τη νεολαία.

Παράλληλα, κατέληξαν από κοινού να δώσουν βάρος στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στον αντικομμουνισμό, με: Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης ενάντια στην απαγόρευση της δράσης Κομμουνιστικών Κομμάτων και Κομμουνιστικών Νεολαιών. Εγκαθίδρυση ημερών κοινής δράσης ενάντια στις επετείους αντικομμουνισμού (π.χ. 23η Αυγούστου κ.ά.). Ανταλλαγή εμπειρίας και πληροφοριών μεταξύ των Οργανώσεων για τον αγώνα που γίνεται σε κάθε χώρα ενάντια στον αντικομμουνισμό στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Ανάδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού.

Οι Οργανώσεις που συμμετείχαν

Την 8η Συνάντηση των Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών τη διοργάνωσε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και οι Οργανώσεις που συμμετείχαν είναι οι εξής:

1. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

2. Νεολαία COMAC - Βέλγιο

3. Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας

4. Γερμανική Εργατική Σοσιαλιστική Νεολαία

5. ΕΔΟΝ (Κύπρος)

6. Κομμουνιστική Νεολαία Ισπανίας

7. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας

8. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)

9. Νέοι Κομμουνιστές Νορβηγίας

10. Κομμουνιστική Νεολαία Βρετανίας

11. Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας

12. Νεολαία Τούρκικου Κομμουνιστικού Κόμματος

13. Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας

14. Κομμουνιστική Νεολαία Γαλλίας

  • Η Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσίας (μπολσεβίκοι), δεν κατάφερε να παραστεί με αντιπρόσωπό της στις εργασίες της συνάντησης, ωστόσο απέστειλε χαιρετιστήριο.
  • Στη συνάντηση, παρατηρητής ήταν και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της Τιάγκο Βιέιρα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ